ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΟ ΜΑΞΙΜΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ.

4-3-2018

Το σεπτό πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου, τίμησε η Εκκλησία των Σερρών, με την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεολόγου, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, με σειρά λατρευτικών ακολουθιών και εκδηλώσεων. Αφορμή υπήρξε η συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από της προς Κύριον εκδημίας του (5-3-2003) και η επέτειος 20 χρόνων από του επισήμου εγκαινιασμού υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως μας (7-11-1998), προσωπικού οράματος και έργου του μακαριστού Ποιμενάρχου της Εκκλησίας των Σερρών.

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2018, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών τελέσθηκε πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και του οικείου Ποιμενάρχου μας κ. Θεολόγου.

Μετά το τέλος του Εσπερινού, στην αίθουσα «Γεώργιος Καφτατζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση λόγου και μέλους, η οποία περιελάμβανε ομιλία από τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Σκαλτσή, με θέμα: «Το λειτούργημα του Επισκόπου εν τη Εκκλησία». Η εκδήλωση επενδύθηκε με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που απέδωσε αριστοτεχνικά η χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Νικήτας ο Νέος», υπό τη διεύθυνση του χοράρχου κ. Γεωργίου Ζαρκαντζά.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος αναφέρθηκε στην πολυτάλαντη προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Μαξίμου, ο οποίος υπήρξε μια εξαιρετική ευλογία του Θεού στην Εκκλησία και τον ιστορικό μας τόπο, οι δε πνευματικές του υποθήκες είναι πάντοτε επίκαιρες, διδακτικές και υπομνηστικές του χρέους μας. «Η χριστοτερπής διακονία του αοιδίμου Προκατόχου μας», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «είχε εκείνα τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ο Κύριός μας στην διδασκαλία Του περί του καλού Ποιμένος».

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτής προσωπογραφίας του μακαριστού Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου στα προπύλαια του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου εις ένδειξη σεβασμού και τιμής προς το πρόσωπό του αειμνήστου Ποιμενάρχου που επί 19 ολόκληρα χρόνια θεοφιλώς και θυσιαστικώς εποίμανε την Εκκλησία των Σερρών.

Σήμερα, Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, τελέσθηκε δισαρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, και συλλειτουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Θεολόγου. Στο τέλος της θ. Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος ομίλησε με βαθειά συγκίνηση για τον μακαριστό Προκάτοχό του, ο οποίος, όπως τόνισε, «έχοντας υψηλή περί της πνευματικής αποστολής της Εκκλησίας αντίληψη και βαθειά την συνείδηση του υπ’ αυτής επιτελουμένου μοναδικού έργου της σωτηρίας των ανθρώπων, εργάσθηκε με πίστη, σύνεση, ευστροφία και αγωνιστικό φρόνημα, μη φειδόμενος κόπων και μόχθων, εκδαπανόμενος για την ανάπλαση, τον αγιασμό και την πνευματική πρόοδο του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας».

Ακολούθως, τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Ιεράρχου, για την προσωπικότητα του οποίου ομίλησε δι’ ολίγων αλλά καρδιακώς και ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος. Ακολούθως ετελέσθη το ιερό τρισάγιο επί του τάφου του.

Αξίζει να σημειωθεί, πως και τις δύο ημέρες, πλήθος κόσμου συμμετείχε πανδήμως και ουσιαστικώς στις ως άνω εκδηλώσεις, σε έκφραση σεβασμού, τιμής καί ευγνωμοσύνης προς τον μακαριστό Ποιμενάρχη των Σερρών, ο οποίος αγωνίσθηκε με ένθεο ζήλο να επιτελέσει το καθήκον του προς τον λαό και την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως