Σερρών Θεολόγος: «Στην αγία ορθόδοξο Εκκλησία μας, διαχρονικά, βρίσκει ο Έλληνας την έμπνευση, τη δύναμη, το απάγγιο» (25/03/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Στην αγία ορθόδοξο Εκκλησία μας,
διαχρονικά, βρίσκει ο Έλληνας την έμπνευση, τη δύναμη, το απάγγιο»

25-03-2024

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε λειτουργικώς και στην Εκκλησία των Σερρών το χαρμόσυνο θεϊκό άγγελμα για την σωτηρία του κόσμου, η εκ Πνεύματος αγίου, δηλαδή, σύλληψη του Υιού και Λόγου του Θεού, που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε στην Θεοτόκο Μαριάμ, την Υπέρμαχο Στρατηγό, που ενδυνάμωνε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 τους ενδόξους προγόνους μας, ώστε να επιτελέσουν με συναίσθηση ευθύνης και απαράμιλλο ηρωϊσμό το καθήκον τους προς την Πατρίδα.

Η κατά Σέρρας Εκκλησία εορτάζει κατ’ έτος λαμπρώς την μεγάλη αυτή εθνικοθρησκευτική εορτή με επίκεντρο τον ιστορικό ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, στο παλαιό κωδωνοστάσιο του οποίου έλαβε χώρα την 14η Ιουλίου 1907 η ηρωϊκή μάχη του Μακεδονικού αντάρτικου σώματος του Σερραίου οπλαρχηγού Δ. Γκογκολάκη, γνωστού ως «Καπετάν Μητρούση», κατά των οθωμανών κατακτητών.

Την παραμονή της μεγάλης εορτής, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, τελέσθηκε στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Εντυπωσιακή υπήρξε η συμπροσευχητική παρουσία των ευλαβών χριστιανών και πολλών νέων, οι οποίοι ποταμηδόν κατέκλισαν τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο του ιερού Ναού, για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τον θείο λόγο, εκήρυξε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, ο Ιεροκήρυκας της Εκκλησίας των Σερρών, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Γκουζούνης, ο οποίος, με θεολογικές και ιστορικώς τεκμηριωμένες αναφορές, ομίλησε για την σημασία της μεγάλης θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού για το έθνος μας, τους ενδόξους αγώνες, που έδωσαν οι ηρωϊκοί πατέρες μας για την διαφύλαξη της ελευθερίας, αψηφώντας τον κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή, ενώ υπεγράμμισε ιδιαιτέρως το μεγαλείο της πίστεώς τους προς τον Θεό, με την δύναμη του Οποίου ανεδείχθησαν νικητές στον φαινομενικώς άνισο αγώνα τους κατά του οθωμανού Τούρκου δυνάστη.

Σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου, τελέσθηκε η πανηγυρική θ. Λειτουργία στον εορτάζοντα ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου, ο οποίος, προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, ευλόγησε, κατά το έθος, τα εόρτια κόλλυβα προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και ετέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των υπέρ πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων κατά την εθνεγερσία του 1821, κληρικών και λαϊκών ανδρών, γυναικών και παίδων.

Στον θεολογικώς μεστό και εθνικοπατριωτικώς ενθουσιώδη λόγο του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εορτάζουμε σήμερον με αισθήματα χαράς, δοξολογίας και εθνικής ανατάσεως, την δύναμη του θαύματος στην διπλή του μάλιστα διάσταση.

Εορτάζουμε πρώτον το υπερμέγιστο θαύμα της πίστεως, ψηλαφούμε στον θείο Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, τη δύναμη, τη δικαιοσύνη, τη σοφία και την αγάπη του Θεού για το πλάσμα Του, τον άνθρωπο. Ο φιλάνθρωπος Κύριος και Δεσπότης μας γίνεται άνθρωπος εκ της αγίας Θεοτόκου, ένα γεγονός ακατάληπτον, ανερμήνευτον, ανεπανάληπτον, ξένον προς την ανθρωπίνη λογική.

Στεκόμεθα έκθαμβοι, με αιώνιο σεβασμό και ευγνωμοσύνη ενώπιον της ολοφώτου καθαρότητος και του μεγαλείου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της «νέας Εύας», της Χώρας του Αχωρήτου, της Πλατυτέρας των ουρανών, του λογικού Παραδείσου, του εμψύχου θρόνου και Ναού του Θεού του Υψίστου, της νοητής Κλίμακος δια της οποίας κατήλθε ο Θεός στη γη.

Στο σεπτό Της πρόσωπο, που είναι στολισμένο με όλες τις θεοειδείς αρετές, ως η αληθώς Κεχαριτωμένη, φανερούται το μεγαλείο, αλλά και η ευγένεια της ανθρωπίνης φύσεως, που αξιώνεται να κυοφορήσει και να γεννήσει τον ίδιο τον Θεό. Σήμερον, στην γαστέρα της αγνής θεόπαιδος ο Θεός σαρκούται και η σαρξ θεούται.

Χαράς ευαγγέλια σήμερον στον ουρανό και στη γη.

Το δεύτερον θαύμα το οποίον εορτάζουμε σήμερον είναι αυτό της αναστάσεως της Πατρίδος μας εκ δουλείας φρικτής, απαρακλήτου και πολυχρονίου στους τυράννους οθωμανούς Τούρκους.

Ο φιλάνθρωπος Θεός, κηδεμόνας και προστάτης του έθνους μας εσκέπασε σωστικώς και φιλοστόργως το καθημαγμένο Γένος μας και του εχάρισε την ελευθερίαν από την οθωμανική τυραννία. Εγνώριζαν καλώς οι οθωμανοί Τούρκοι, ότι εάν ο Έλληνας παύσει να είναι χριστιανός, πολύ σύντομα θα παύσει να είναι και Έλληνας.

Η φλόγα της ελευθερίας τεχνουργήθηκε και διαφυλάχθηκε, πρωτίστως, κάτω από τους ιερούς θόλους των Εκκλησιών. Ελληνισμός και Χριστιανισμός είναι δύο μεγέθη, που συμβαδίζουν και συλλειτουργούν σωστικά σ’ αυτόν τον αιματοβαμμένο τόπο. Μέσα από αυτή την κοινή λειτουργία και συμπόρευση, δοξάζεται το όνομα του Τρισαγίου Θεού, που μέσα στην πανσοφία και την φιλόστοργη πρόνοιά Του, επέλεξε το ευγενές και ηρωϊκό έθνος των Ελλήνων, ώστε να γίνει το όχημα για να μεταδοθεί το σωτήριο φως του Ευαγγελίου σ’ όλον τον κόσμο.

Ο Έλληνας στη διαχρονικότητα του ιστορικού του βίου ευεργετείται πολλαπλώς, καταφεύγοντας στη μάνα Εκκλησία, απ’ όπου λαμβάνει ανέσπερο φως, έμπνευση, κουράγιο, ευλογία και δύναμη, ώστε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρελθόντος, του παρόντος και ασφαλώς τις πολλαπλάσιες προκλήσεις, που θα έλθουν στο μέλλον.

Η ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε το θαυμαστώς προετοιμασμένο αποτέλεσμα της συνέργειας της ορθοδόξου πίστεως, του πολιτισμού, της ευγένειας του λαού μας, της πολυτίμητης και διαχρονικής πνευματικής, αλλά και υλικής προσφοράς της Εκκλησίας μας, της φιλοπατρίας, του ηρωϊκού φρονήματος και της έως θανάτου προσηλώσεως των πατέρων μας στις υπερούσιες γι’ αυτόν τον τόπο έννοιες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Διπλό θαύμα πίστεως και σωτηρίας εορτάζομεν σήμερον. Εορτάζει η Εκκλησία την πνευματική παλιγγενεσία του ανθρωπίνου γένους. Εορτάζει η Πατρίδα την ανάστασή της εκ της τέφρας, μετά από μία σκληροτάτη, πικροτάτη και τυραννικοτάτη σκλαβιά στους οθωμανούς Τούρκους. Κοινός ένδοξος παρονομαστής και στις δύο παλιγγενεσίες, ο άγιος χώρος, όπου τεχνουργήθηκε το θαύμα, είναι η μητέρα Εκκλησία.

Εκείνη, συντήρησε και ανέστησε την ελπίδα στο Γένος μας, προετοίμασε με θαυμαστή υπομονή και καρτερία τον αγώνα, διέσωσε την γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορική μνήμη. Πληρώνουσα η Εκκλησία ακριβό τίμημα αίματος, κράτησε υψηλά το φρόνημα των Ελλήνων στα πρόσωπα, στον αγώνα, στο ήθος και εν τέλει στη θυσία των ηρωϊκών κληρικών Της κάθε βαθμού.

Καλούμεθα σήμερον, λοιπόν, ως έθνος ευεργετηθέν πλουσίως και διαρκώς από τον Σωτήρα Χριστό και την αγία Εκκλησία Του, να είμεθα πολύ προσεκτικοί στους λόγους και τις αποφάσεις μας συνετοί και ευγνώμονες, να αγαπούμε τη μητέρα μας Εκκλησία με τη ζωή, τον αγώνα και το ηθικό μας αποτύπωμα. Οφείλουμε να μην ξεχνούμε τις ιστορικές ρίζες μας και τον πνευματικό πλούτο της φυλής μας. Χρέος μας είναι να παραμείνουμε με βαθειά ευγνωμοσύνη μνήμονες των πολλών και μεγάλων ευεργεσιών του αγίου Θεού στη ζωή μας σε προσωπικό, κοινωνικό, εθνικό επίπεδο. Καθημερινός μας αγώνας ας είναι να σταθούμε δυνατοί, γενναίοι και ενωμένοι στις προκλήσεις, να προτάξουμε το ‘’εμείς’’ απέναντι στο πάντοτε ζημιογόνο ‘’εγώ’’, εμπνεόμενοι από την ένδοξη ιστορία μας, διδασκόμενοι από τα λάθη μας και συνεχώς αναβαπτιζόμενοι, εθνικώς και πνευματικώς στην αγία κολυμβήθρα της πνευματικής, πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομιάς.

Χρόνια πολλά στην ένδοξη Πατρίδα μας, την Ελλάδα! Χρόνια ευλογημένα συνέλληνες και πανέλληνες, Σερραίες και Σερραίοι!».

Ο Σεβασμιώτατος επικαλέσθηκε, επίσης, πατρικώς, την κραταιά σκέπη και μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου στη ζωή των πιστών, επαίνεσε δε το κατά πάντα φιλότιμο, καρποφόρο και ανακαινιστικό έργο του προϊσταμένου του ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Σερρών, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Δαυΐδ Σταυρινού, του συνεφημερίου του, αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Φωτιάδη και των εκλεκτών λαϊκών συνεργατών τους στον λειτουργικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό τομέα της φιλέργου αυτής ενορίας των Σερρών.

Ακολούθως, στις 11:00 το πρωΐ, εψάλη η επίσημη Δοξολογία επί τη επετείω της ηρωϊκής Επαναστάσεως των Ελλήνων για την ελευθερία της Πατρίδος μας, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, με την παρουσία του Εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Υφυπουργού Υγείας κ. Δ. Βαρτζόπουλου, των Βουλευτών του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδη, Κ. Μπούμπα και Αν. Χατζηβασιλείου, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου, της Δημάρχου Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χ. Δρίγκα, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, του Διοικητού του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρή, του Αστυνομικού Διευθυντού Σερρών κ. Ευαγγ. Τσιώτα, του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Αν. Θεοδωρίδη, των Διευθυντών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Σερρών κ. κ. Ι. Καραβασίλη και Δ. Σωτηριάδη, του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αθ. Μαλλιαρά, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ. Π. Καρίπογλου, αντιπροσωπειών σχολικών τμημάτων με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους. Τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο εξεφώνησε επιτυχώς ο κ. Κ. Διονυσίου, Καθηγητής Φιλολογίας του 1ου ΓΕ.Λ. Σερρών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη εκείνων, που θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος μας, εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, ενώπιον του ανδριάντος του Σερραίου ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά, στον χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» Σερρών και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση με την συμμετοχή αντιπροσωπειών σχολικών τμημάτων, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων του Στρατού.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Σερρών Θεολόγος: «Οι περγαμηνές της Εκκλησίας δεν χαρίσθηκαν, αλλά κατακτήθηκαν με αίμα πολύ και θυσίες» (24/03/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Οι περγαμηνές της Εκκλησίας δεν
χαρίσθηκαν, αλλά κατακτήθηκαν με αίμα πολύ και θυσίες»

24-03-2024

Πρώτη Κυριακή των Νηστειών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, γνωστή ως της «Ορθοδοξίας», σήμερα 24 Μαρτίου 2024, η κατά Σέρρας και Νιγρίτα συνεκλεκτή τίμησε ιεροπρεπώς τους ιερούς αγώνες των σεπτών και αγίων υπερασπιστών της ορθοδόξου πίστεως και τη νίκη της Εκκλησίας μας κατά των αιρετικών εικονομάχων, η οποία επισφραγίσθηκε λαμπρώς με την αναστήλωση των ιερών εικόνων (843 μ.Χ.), διά των οποίων διδάσκεται και φανερώνεται το μυστήριο της θείας Ενανθρωπήσεως.

Στο πλαίσιο της λειτουργικής και ευχαριστιακής συνάξεως στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, με Πράξη του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, καθιερώθηκε, κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας εκάστου έτους, η τέλεση ιερού Αρχιερατικού μνημοσύνου, υπέρ μακαρίας αναπαύσεως των ψυχών των 102 συνολικώς αοιδίμων Ιεραρχών, που από τα πρώτα ακόμη χριστιανικά χρόνια (5ος αιών.) εκοπίασαν για την σπορά του Ευαγγελικού λόγου, αγίασαν Αρχιερατικώς τον λαό του Θεού, διεποίμαναν ευαγγελικώς και αποστολομιμήτως τη Σερραϊκή Εκκλησία.

Συμπροσευχητικώς παρόντες ήταν μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδης, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χ. Δρίγκα και λοιποί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής, εκπρόσωποι της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών και μέγα πλήθος του λαού του Θεού.

Στον πάντα περιεκτικό και επιστηρικτικό λόγο του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα προσφέρει ιδιαιτέρως δυνατά, διδακτικά και επίκαιρα μηνύματα για τη ζωή όλων μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Πρώτη Κυριακή της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, σήμερα και η μητέρα ορθόδοξος Εκκλησία μας, όρισε να τιμούμε λειτουργικώς και ευχαριστιακώς την μεγάλην εορτήν της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, η οποία έχει πολλά και ωφέλιμα να μας διδάξει για το χθες, αλλά και το σήμερα της ζωής μας.

Το ιστορικό γεγονός, το οποίο έχει ως βάση η σημερινή εορτή είναι η αναστήλωση των ιερών εικόνων, η οποία πραγματοποιήθηκε το έτος 843 μ.Χ., επί Αυτοκράτειρας Θεοδώρας και του υιού της, Μιχαήλ Γ’. Η οριστική αναστήλωση των ιερών εικόνων έθεσε τέλος σε μία μακροχρόνια και λίαν ζημιογόνο για το Γένος διαμάχη, η οποία είχε ξεσπάσει, όχι ασφαλώς με υπαιτιότητα της Εκκλησίας και εταλαιπώρησε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία για έναν ολόκληρο αιώνα. Η διαμάχη αυτή προκλήθηκε από την απαίτηση της τότε κοσμικής εξουσίας, του Αυτοκράτορος Λέοντος Γ’ του Ισαύρου, να αποκαθηλωθούν και να εξοστρακισθούν οι ιερές εικόνες από τη λατρεία, αλλά και από τη ζωή των χριστιανών. Αυτό βεβαίως συνιστούσε μίαν ωμήν, ασεβή και βλαπτικοτάτη, για την ευστάθεια και ενότητα της αυτοκρατορίας, παρέμβασιν του ‘’Καίσαρος’’ στα εσωτερικά του ιερού Σώματος της Εκκλησίας.

Η εικονομαχία δεν ήταν μόνον μία επίδειξη αλαζονείας και δυνάμεως του ‘’Καίσαρος’’, όπως αυτές που έχει συνηθίσει στη ζωή της η Εκκλησία να υφίσταται, αλλά ήταν μία ασεβεστάτη επέμβασις στη διαμόρφωση του ορθοδόξου δόγματός Της, το οποίο αποτελεί όρο σωτηρίας. Η μεγάλη αυτή ταραχή και ακαταστασία, είχε ασφαλώς τραγικές συνέπειες και στην ενότητα, την ειρήνη και την ακεραιότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Αυτά συνέβησαν τότε, αλλά επαναλαμβάνονται δυστυχώς κατά καιρούς μέσα στην ιστορική πορεία του γένους μας. Η Εκκλησία μας έχει πικράν πείραν ακαίρων και θλιβερών παρεμβάσεων και επεμβάσεων της κρατικής εξουσίας στα εσωτερικά της, που την επίκραναν και τραυμάτισαν την εμπιστοσύνη Της στην κοσμική εξουσία, αλλά και την ενότητα του λαού.

Η Εκκλησία μας, η σώτειρα του Γένους μας, ευρισκόμενη πάντοτε σε θέση αμύνης, αναγκάζεται κατά καιρούς να υψώνει λόγον διαμαρτυρίας όταν διαπιστώνονται προσπάθειες απομειώσεως, χειραγωγήσεως και περιθωριοποίησεώς Της.

Κάνουν λάθος εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν, ότι η Εκκλησία είναι ένα εγκόσμιο μέγεθος. Το αγιώτατο μυστήριον της Εκκλησίας μας έχει την αρχή του στον υπέρφωτο γνόφο του μυστηρίου της Παναγίας Τριάδος.

Η μητέρα μας Εκκλησία, ως το θεανθρώπινο Σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πορεύεται δύο χιλιάδες χρόνια στην ανθρώπινη ιστορία, παραμένουσα όρθια, υπηρετούσα το μυστήριον του Χριστού, δεικνύουσα τον δρόμον για τον ουρανόν και αναπαύουσα τις ανάγκες του λαού μας.

Η Εκκλησία, η οποία πάντοτε ενδύεται το λέντιον της διακονίας, της θυσίας και της προσφοράς, είναι όντως η αληθής και γνησία θεραπαινίδα, όχι όμως των ανθρωπίνων επιδιώξεων και ιδιοτελειών, αλλά του μυστηρίου της σωτηρίας των ανθρώπων. Κατέκτησε τις περγαμηνές Της, όχι με κάποιον χαριστικόν ή προνομιακόν τρόπον, αλλά με βαρύ κάθε φορά φόρον αίματος. Η οφειλομένη τιμή δεν της χαρίσθηκε, ούτε είναι προϊόν ευκαιριακών σκοπιμοτήτων, αλλά είναι μία κατάκτηση και μία ευθύνη, την οποία κατέκτησε με ποταμούς αιμάτων, δακρύων, θυσιαστικής προσφοράς.

Οι τωρινές ημέρες είναι αποκαλυπτικές και βαθειά κρίσιμες και το τελευταίο, που θα χρειαζόταν ο τόπος μας, είναι ένας αχρείαστος και βλαπτικός διχασμός, ο οποίος θα πλήγωνε τον τόπο μας, αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων.

Η Εκκλησία μας συνειδητώς επιλέγει, κατά μίμησιν του Κυρίου Της, να ταπεινώνεται, από εκείνους, που θα Της όφειλαν περισσότερον σεβασμόν και να υπομένει πικρές συμπεριφορές, έχουσα πλατυσμόν καρδίας και αγάπη, αναμένουσα πάντοτε την επιστροφή εκείνων των παιδιών Της, που επιλέγουν δρόμους αδιέξοδους.

Το ζητούμενον είναι πάντοτε η ενότητα του λαού μας, γι’ αυτό και η Εκκλησία μας είναι διατεθειμένη να υπηρετήσει, όπως και έως τώρα το πράττει, αυτόν τον ευλογημένο λαό. Δεν υπάρχει καιρός για διχοστασίες και διχόνοιες! Οι ακοές πολέμων, των τρομοκρατικών κτυπημάτων, της ανασφάλειας, της οικονομικής κρίσεως, της πνευματικής και ηθικής ανεστιότητος, μιας γενικότερης παρακμής, πληθαίνουν παγκοσμίως και στην γειτονιά μας. Αυτό θα πρέπει να μας καταστήσει πολύ προσεκτικούς και αποφασισμένους να σφυρηλατήσουμε εκείνους τους τρόπους και τους δεσμούς, που θα μας κρατήσουν ενωμένους.

Η πολύτιμη ορθοδοξία μας, ο πνευματικός και εθνικός μας πλούτος, δεν είναι θεωρητικό αφήγημα, ούτε μουσειακό είδος, αλλά αποτελεί δύναμη, τρόπο και ποιότητα ζωής. Ό,τι πιστεύουμε αυτό και αγωνιζόμεθα να ζούμε. Η ορθόδοξη πίστις μας είναι η βάσις και το θεμέλιον ολόκληρης της ζωής μας.

Σήμερα, ανάγκη υπάρχει να κτίσουμε γέφυρες, να αγωνισθούμε ώστε να κλείσουν τα χάσματα, να σταματήσουν οι προκλήσεις και να πορευθούμε ενωμένοι. Οι απειλές έσωθεν και έξωθεν πληθαίνουν και ο λαός μας πρέπει να παραμείνει ενωμένος και δυνατός. Η Εκκλησία μας θα συνεχίσει να αληθεύει εν αγάπη, αλλά και να αγαπά εν αληθεία».

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος, με την ευκαιρία της εις αναγνώστη χειροθεσίας, του 8χρονου Πέτρου Αραμπατζή, μαθητή Δημοτικού με ιδιαίτερη αγάπη για την Εκκλησία, ευχήθηκε να αγωνισθούμε όλοι μας ώστε να κρατήσουμε ως πολυτίμητο θησαυρό στην ζωή μας το άδολο φρόνημα, την ακακία, την καθαρότητα και την αθωότητα των μικρών παιδιών, καθώς σ’ αυτά και σ’ εκείνους, που «νηπιάζουν στην κακία» ανήκει η Βασιλεία των ουρανών. Το νου μας να έχουμε στο παιδί, ετόνισε χαρακτηριστικώς ο Σεβασμιώτατος, να υπερασπισθούμε το παιδί, «γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

Τέλος, μετά την απόλυση της θ. Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η πέριξ του ιερού Μητροπολιτικού Ναού λιτάνευση των πανσεβασμίων εικόνων, κατά την οποία ανεγνώσθησαν υπό του Σεβασμιωτάτου το «Σύμβολο της Πίστεως» και το «Συνοδικό της Ορθοδοξίας», συμφώνως προς την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Σερρών Θεολόγος: «Η βία και η κάθε λογής τρομοκρατία είναι πρακτικές αντίθεες, βάρβαρες, απάνθρωπες και δια τούτο απολύτως καταδικαστέες» (23/03/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η βία και η κάθε λογής τρομοκρατία
είναι πρακτικές αντίθεες, βάρβαρες, απάνθρωπες
και δια τούτο απολύτως καταδικαστέες»

23-03-2024

Ημέρα ευφρόσυνος ανέτειλε για την κατά Σέρρας φιλομάρτυρα Εκκλησία, σήμερα, Σάββατο Α’ εβδομάδος των Νηστειών της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς πανευκλεώς εορτάζει την ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, κατά την οποία, μετά πάσης λαμπρότητος, πανηγυρίζει ο παλαίφατος ιερός Καθεδρικός και Προσκυνηματικός Ναός των, από αρχαιοτάτων χρόνων, προστατών και εφόρων της ιστορικής Μητροπόλεως των Σερρών, Αγίων Θεοδώρων.

Συγκεκριμένως, σήμερα, Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, τελέσθηκε, στον ως είρηται εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό, η πανηγυρική θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, του Θεοφ. Επισκόπου Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ. Ισαάκ, εκ του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Στην εόρτιο λατρευτική σύναξη παρέστησαν επίσης συμπροσευχητικώς μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου και Θ. Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών αρχών του τόπου και μέγα πλήθος λαού, που προσήλθαν για να λάβουν την χάρη των μεγάλων στρατιωτικών αγίων.

Τον θ. λόγο εκήρυξε εμπνευσμένως και με θεολογικό βάθος ο Πανιερ. Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζείδωρη χάρη των Αγίων Θεοδώρων καθώς και στη δύναμη της πίστεως στον πνευματικό αγώνα των πιστών, ο οποίος πολλές φορές αντιτάσσεται στο «κόστος της συνειδήσεως», όπως χαρακτηριστικώς υπεγράμμισε.

Ακολούθως, ευλογήθηκαν τα εόρτια κόλλυβα των Αγίων Θεοδώρων και τελέσθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου Πελοποννησίων Σερρών, ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μεγάλης ηρωϊκής μορφής του Αρχιστρατήγου κατά την Επανάσταση του 1821, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Στη συνέχεια, με τον δυναμικό, θεολογικό και επίκαιρο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, ανέφερε ότι από την σημερινή εορτή των Αγίων Θεοδώρων εκπηγάζουν πολύ δυνατά και διαχρονικά μηνύματα για την ζωή των πιστών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι μνήμες των αγίων της πίστεώς μας, οδηγούν όλους μας σε πνευματικό αναβαπτισμό, επικαιροποιούν και παροντοποιούν με ένα τρόπο μοναδικό και συγκλονιστικό το μυστήριο της πίστεώς μας στον Χριστό. Μας στερεώνουν στην πίστη μας στον Θεό και μας βεβαιώνουν ότι Εκείνος είναι παρόν στη ζωή μας, ευεργετικά και προστατευτικά.

Ο Κύριός μας διά της αγίας Εκκλησίας Του, που είναι η ταμιούχος της χάριτος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας και διά των αγίων Της, που είναι βλαστήματά Της, εργάζεται το μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων. Το μυστήριο αυτό κρύπτει μία ακαταγώνιστον δύναμιν, από την οποία εμπνεύσθηκαν, οπλίσθηκαν και θωρακίσθηκαν οι άγιοι Μάρτυρες, οι οποίοι εθυσίασαν και την ίδια την ζωή τους για την αγάπη του Χριστού και της αληθείας. Οι άγιοι ζουν εις τον αιώνα γιατί είναι αρρήκτως ενωμένοι με Εκείνον, που είναι η αυτοζωή, η αλήθεια, ο αγιασμός.

Το ιερόν Ευαγγέλιο, ο σωστικός λόγος του Θεού δεν είναι μία άνευρη θεωρία, αλλά ζωή και μάλιστα ποιότητα και πληρότητα χριστοζωής, η οποία χαρακτηρίζεται από φως, αλήθεια, αγάπη, συγχωρητικότητα και θυσιαστικό φρόνημα. Αυτή τη πίστη παρέλαβε η Εκκλησία μας, η οποία αληθεύει εν αγάπη και αγαπά εν αληθεία».

Σε αποστροφή δε του λόγου του, ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών, με αφορμή το μνημόσυνο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ετόνισε ότι, η ορθόδοξος Εκκλησία μας, η κιβωτός της σωτηρίας και του αγιασμού μας, η τροφός και μητέρα του έθνους των Ελλήνων, οφείλει να ομιλεί για τα ουσιώδη της ζωής, για τα αληθινά, τα άγια και μεγάλα του βίου μας. Έχει καθήκον και χρέος να ομιλεί, όταν πρέπει, είπε ο Σεβασμιώτατος, με καθαρό λόγο ευθύνης και αγάπης. Η Εκκλησία δεν είναι μουσειακός χώρος, ένα απολίθωμα του παρελθόντος, μία χρήσιμη και ευκαιριακού χαρακτήρος θεραπαινίδα εγκοσμίων αναγκών και συμφερόντων, αλλά είναι αστείρευτη και ζωηφόρος πηγή, που ποτίζει με τα καθάρια νάματά της όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Ο λόγος Της οφείλει να είναι αληθινός, χριστοκεντρικός, νηφάλιος, καθαρός, θεραπευτικός, αφυπνιστικός, ενωτικός, ανιδιοτελής και ουσιαστικός. Η Εκκλησία μας σε αυτόν τον τόπο, διακονεί την αλήθεια και την ενότητα του λαού του Θεού και της Πατρίδος.

Ειδική αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος και στην εξόχως θλιβερή και λίαν ανησυχητική παγκόσμια επικαιρότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και την χθεσινοβραδινή αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε στην ομόδοξη χώρα της Ρωσίας και προκάλεσε εκατόμβη αθώων θυμάτων. Ο Σεβασμιώτατος εκάλεσε όλους σε πνευματικό συναγερμό ολοθύμου προσευχής, υπέρ παρακλήσεως και στηρίξεως του πληγέντος λαού και επικρατήσεως της ειρήνης, της συνέσεως, της δικαιοσύνης, της ψυχραιμίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως στις σχέσεις των λαών.

Η κάθε λογής βία και η τρομοκρατία, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι πρακτικές αντίθεες, απάνθρωπες, βάρβαρες, αναιρετικές της αξίας του ιδίου του ανθρώπου. Δια τούτο, είναι απολύτως καταδικαστέες! Η σκέψη μας και οι ολόθυμες προσευχές μας είναι σήμερα μαζί με τους ομοδόξους αδελφούς μας στη Μόσχα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων Θεοδώρων και της χαριτοβρύτου κάρας του μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου, τιμαλφέστατου δώρου βυζαντινού αυτοκράτορος στον περιώνυμο Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών, στις πέριξ του ιερού Ναού οδούς, υπό τους ήχους τιμητικών τμημάτων του 10ου Συντάγματος ΠΖ, της Φιλαρμονικής Πενταπόλεως και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών.

Προ του «Δι’ ευχών», ο Σεβ. κ. Θεολόγος αναφέρθηκε με καρδιακούς λόγους στο ιερό καθήκον της ευγνώμονος μνήμης και τιμής προς τον αείμνηστο άμεσο προκάτοχό του, Μητροπολίτη Μάξιμο, ο οποίος εργάσθηκε πολύ για την αναστήλωση του ιερού Καθεδρικού Ναού των Σερρών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάξιμος, του οποίου το σεπτό σκήνωμα αναπαύεται από το έτος 2003 στον προαύλειο χώρου του περικαλλούς Καθεδρικού αυτού Ναού, διαδεχόμενος λαμπρούς και αγίους Ιεράρχες, που εποίμαναν μετ’ επιστήμης και οσιότητος την περίφημον Μητρόπολιν των Σερρών, εδούλευσε φιλοπόνως στην αρχιερατική του διακονία, έργοις και λόγοις, για την ανάδειξη και επαναλειτουργία του Καθεδρικού και Προσκυνηματικού αυτού ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, τον οποίο πραγματικώς ανέστησε, εκάλλυνε και ανέδειξε ωράϊσμα και κλέος της τοπικής μας Εκκλησίας. Ας είναι αιωνία και αγήρως η σεπτή μνήμη του».

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε ευγνωμόνως τους αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι ελάμπρυναν με την σεμνοπρεπή και ιεροπρεπή λειτουργική τους συμμετοχή τη μνήμη των Αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, τους Άρχοντες του τόπου, τους εκπροσώπους των πολιτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών αρχών του Νομού, τα μέλη του Συλλόγου Πελοποννησίων Ν. Σερρών, τον Διοικητή, τους Αξιωματικούς και τους οπλίτες του 10ου Συντάγματος ΠΖ, τα μέλη της Φιλαρμονικής Πενταπόλεως και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών και τον ευλογημένο λαό του Θεού για την συγκινητική συμμετοχή τους στις εφετεινές λαμπρές εορταστικές ακολουθίες. Επικαλέσθηκε δε πατρικώς την κραταιά προστασία των Αγίων Θεοδώρων σε όσους ηργά­σθησαν φιλοτίμως για την κατά πάντα αρτία προετοιμασία της εφετεινής πανηγύρεως.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Σερρών Θεολόγος: «Η Mητέρα Εκκλησία αποδίδει την τιμήν και τον έπαινον σε όσους αξίως φέρουν την τιμήν» (23/03/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η Mητέρα Εκκλησία αποδίδει την
τιμήν και τον έπαινον σε όσους αξίως φέρουν την τιμήν»

23-03-2024

Με λειτουργική λαμπρότητα και σεμνοπρεπή ιεροπρέπεια εορτάζει η αγία Εκκλησία μας, από σήμερα το εσπέρας, την ιερά ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος, αλλά και τη λαμπρά σύναξη των Αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, Τήρωνος και Στρατηλάτου. Άγιοι, οι οποίοι υπήρξαν από αρχαιοτάτων χρόνων οι φύλακες, οι προστάτες και οι πρεσβευτές της ιστορικής πόλεως και Μητροπόλεως των Σερρών.

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, παραμονή της μεγάλης αγιωνύμου εορτής, στις 7:00 το απόγευμα, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, συγχοροστατούντων του Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Θεοφ. Επισκόπου Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ. Ισαάκ, εκ του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν, επίσης, συμπροσευχητικώς, μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές του Νομού Σερρών, κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου και Θ. Λεονταρίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), Στρατηγός κ. Δ. Χούπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών και μέγα πλήθος λαού που προσήλθαν για να λάβουν την χάρη των μεγάλων στρατιωτικών αγίων.

Μετά την ευλόγηση της εορτίου αρτοκλασίας, τελέσθηκε η ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος, στη συνέχεια, εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος, με γλαφυρότητα και θεολογική ενάργεια, στο εορταζόμενο γεγονός του διά κολλύβων θαύματος του Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος και στη ζείδωρη χάρη των αγίων, καθώς και στη δύναμη της πίστεως, προτρέποντας τους πιστούς να μην χάνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους, έχοντας βαθιά πίστη στον Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστό.

Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμώς τους αγίους Αρχιερείς, τους Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό του Θεού για την όλως συγκινητική και τιμητική συμμετοχή τους στις εφετεινές εορταστικές ακολουθίες των Αγ. Θεοδώρων.

Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος στον συμπροσευχητικώς παριστάμενο Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. κ. Δ. Χούπη, τον καλωσόρισε στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο πόλη των Σερρών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η χαρά μας σήμερον γίνεται έτι μεγαλυτέρα διότι συμπανηγυριστής και συνοδοιπόρος στην αποψινή εόρτιο σύναξη της Εκκλησίας μας είναι και ο ενδοξότατος Στρατηγός και Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. κ. Δ. Χούπης, ο οποίος έλκει την καταγωγήν από την ηρωϊκήν και μαρτυρικήν κωμόπολιν των Ν. Κερδυλίων της Μητροπολιτικής μας επαρχίας.

Ενδοξότατε Στρατηγέ, σας καταστέφομεν με αγάπη Χριστού και τιμή, με τις φιλόστοργες ευχές της κοινής Μητρός μας Εκκλησίας, ευχόμενοι να έχετε τον άγιον Θεόν, την Κυρίαν Θεοτόκον και όλους τους αγίους, συμπαραστάτας και συνοδοιπόρους στην περίδοξον και λίαν ευθυνοφόρον διακονίαν σας στην υπηρεσία της Πατρίδος και του ενδόξου ελληνικού στρατού. Σας αξίζει η τιμή, η αγάπη και η προσευχή μας, διότι όπως και ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος είπε, οφείλουμε να αποδίδουμε τιμήν, δόξαν και έπαινον σε όσους αξίως φέρουν την τιμήν.

Η αγία Μητέρα ορθόδοξος Εκκλησία μας δεν παύει σε κάθε ιερά ακολουθία της να δέεται εκτενώς και υπέρ του φιλοχρίστου στρατού της Πατρίδος μας. Αυτή η ακοίμητος προσευχή της Εκκλησίας μας αποτελεί κραταιά σκέπη, ασφάλεια και ευλογία για την ζωή και το έργον σας. Αυτή είναι η ιδική της πολύτιμος συμβολή στον δικό σας μεγάλο αγώνα και στην δική σας αξία προσπάθεια.

Σας ευχαριστούμε θερμώς διότι ηγαθύνθητε να ανταποκριθείτε ευγενώς στην πρόσκληση της τοπικής μας Εκκλησίας να ευρίσκεσθε σήμερον πλησίον μας. Ως ευ παρέστητε Στρατηγέ! Οι σήμερον λαμπρώς εορταζόμενοι συστρατιώτες προστάτες άγιοί σας, είθε να σας σκεπάζουν, να σας χαριτώνουν, να σας δίδουν αντοχές και εμπνεύσεις, έτσι ώστε, να αγωνίζεσθε για την ακεραιότητα, την ευστάθεια και την αξιοπρέπεια της Πατρίδος μας, της Ελλάδος. Η δε πόλις των Σερρών αναμένει με χρηστές ελπίδες την συναντίληψή σας σε έργα πολιτισμού και κοινωνικής προόδου».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος ετίμησε τον κ. Χούπη με την ανωτέρα διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό δηλαδή Σταυρό του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα και διά επισήμου Αρχιερατικού Πιττακίου, για όσα με φιλοπατρία και ανδρεία προσφέρει στο Έθνος μας και τον φιλόχριστο ελληνικό στρατό, που στέκει ακοίμητος φρουρός και εγγυητής των απαραγράπτων εθνικών δικαίων μας.

Αντιφωνώντας ο κ. Χούπης, ευχαρίστησε με θερμούς και εγκαρδίους λόγους τον Σεβ. Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών για την ευγενεστάτη πρόσκλησή του να συμμετάσχη συμπροσευχητικώς στην εόρτια σύναξη της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και για την προσγινομένη μεγάλη τιμή στο πρόσωπό του, γεγονός το οποίο πολύ τον εχαροποίησε και τον ανέπαυσε πνευματικώς. «Ο ένδοξος ελληνικός στρατός, ετόνισε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, διατελεί πάντοτε κάτω από την κραταιά σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού και θωρακίζεται πνευματικώς από τις ευχές και ευλογίες της Μητέρας μας Εκκλησίας».

Τέλος, παρετέθη εκ της Ιεράς Μητροπόλεως, επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο «Elpida Resort» της πόλεως των Σερρών, όπου ο Σεβ. κ. θεολόγος προσέφερε στον κ. Χούπη, ακριβές αντίγραφο της Παναγίας  «Πονολυτρίας» της οποίας το χαριτόβρυτο και θαυματουργό, ανάγλυφο εικόνισμα (11ος αιών) φυλάσσεται στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, καθώς και αναμνηστικά και επετειακά δώρα, με αναφορά στην εξέχουσα και εμβληματική προσωπικότητα του μεγάλου Σερραίου Αρχιστρατήγου και πρωτεργάτου της εθνικής παλιγγενεσίας στην μαρτυρική Μακεδονία, Εμμ. Παπά, ως ευλογία και αγαθή ενθύμηση της επισκέψεώς του στην πόλη και την Εκκλησία των Σερρών.

Ο κ. Χούπης, με την σειρά του, προσέφερε στον Σεβ. κ. Θεολόγο, τιμητική εγχάρακτη πλακέτα με τα εμβλήματα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης και ανεχώρησε για το κλεινόν άστυ, έμπλεος χαράς και ευλογίας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως