Ιδρύματα Κειμηλιαρχείον "Ψυχής Άκος" Λόγος Σεβ. Μητροπολίτη

Εξοχώτατε κ. Υπουργέ Μακεδονίας – Θράκης,
Σεβασμιώτατοι αδελφοί, Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριε και Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλε,
Εντιμότατοι κ. Βουλευτές,
Ενδοξότατε κ. Ταξίαρχε,
Αξιότιμε κ. Νομάρχα,
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε Σερραίων και Πρόεδρε Τ.Ε.Δ.Κ.,
Αγαπητοί κ.κ. Δήμαρχοι των δημοτικών διαμερισμάτων του Νομού,
Εκλεκτοί εκπρόσωποι των Δικαστικών, Αστυνομικών, Εκπαιδευτικών Αρχών της περιοχής μας, Φίλεργοι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και παραδοσιακών συλλόγων της περιοχής μας,

Λαέ του Κυρίου ευλογημένε

ΑΥΤΗ ΗΜΕΡΑ ΗΝ ΕΠΟΙΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ, ΑΓΑΛΛΙΑΣΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΥΦΡΑΝΘΩΜΕΝ ΕΝ ΑΥΤΗ!

Η πλουσιόδωρος αγάπη του Αγίου Θεού χάρισε στην τοπική μας Εκκλησία και κοινωνία την μεγάλη ευλογία, μετά από σύντονες και κοπιώδεις προσπάθειες ενός και πλέον έτους, να αξιωνόμεθα να εγκαινιάζωμε σήμερα, κατά την διάρκεια μάλιστα του παρόντος έτους που είναι αφιερωμένο στην ιερά και ολόφωτη μορφή του συμπολιούχου και προστάτου μας αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα, το νέο Κειμηλιαρχείο της τοπικής μας Εκκλησίας. Το Κειμηλιαρχείο αυτό μέλλει να αποτελέσει για την τοπική μας κοινωνία ένα ακτινοβόλο κέντρο μείζονος πνευματικής και πολιτιστικής σημασίας. Τα εκτιθέμενα στις ευρύχωρες αίθουσες του Κειμηλιαρχείου μας ιερά και πανσεβάσμια κειμήλια, κατανεμημένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες –ιερές εικόνες, εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, ιερά σκεύη, άμφια-, αποτελούν συν τοις άλλοις και την ηχηρά εκείνη μαρτυρία μιας ζειδώρου πραγματικότητος που μπορεί να προσφέρει στον σύγχρονο κόσμο της συγχύσεως, των παντοειδών συγκρούσεων, αλλά και της εναγωνίου αναζητήσεως του αυθεντικού, του ωραίου και του αληθινού, όραμα δημιουργίας, ελπίδα πορείας και δύναμη ζωής. Αυτή η ζωηφόρος πραγματικότητα που καταυγάζει δημιουργικά την ζωή και τα έργα μας, είναι η αγία Ορθόδοξος πίστις των πατέρων και ημών, η οποία αναδεικνύει αγίους, παράγει πολιτισμόν, αναβαθμίζει το ανθρώπινο πνεύμα, στολίζει την ζωήν των ανθρώπων και ανοίγει διαβάσεις ουρανίου προοπτικής.

Στην νέα αυτή πνευματική και πολιτιστική κυψέλη της τοπικής μας Εκκλησίας, που φέρει την ονομασία «ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ», δηλαδή «ψυχής θεραπεία», εκτίθενται με τρόπον επιστημονικό και μελετημένο – και διά τούτο συγχαίρω τον καθηγητή – συντηρητή έργων τέχνης κ. Ιωάννη Γκερέκο – έργα που στην μεγάλη τους πλειοψηφία συγκέντρωσε και ανέπτυξε πριν είκοσι χρόνια, με πολύν κόπον ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μάξιμος, του οποίου η ιερά μνήμη ας είναι αιωνία, από τα ιερά μοναστικά καθιδρύματα, τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές φιλοτέχνων και φιλοκάλων αδελφών μας, κληρικών και λαϊκών, που χρονολογούνται από τον δέκατο τέταρτο έως και τις αρχές του εικοστού αιώνος και αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της θερμουργού πίστεως και της υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας της ευρυτέρας περιοχής μας.

Παραλλήλως τα νέα μας παιδιά, την χρυσή ελπίδα μας, στο πρώτο επίπεδο του τριώροφου νέου κτιρίου δημιουργήθηκε ο δικός τους σύγχρονος χώρος, όπου θα λειτουργεί κάθε απόγευμα διαδικτυακή πύλη (ΙΝΤΕΡΝΕΤ), καθώς και ποιοτική ταινιοθήκη και στέκι συναντήσεως και αναστροφής νεανικών ομάδων υπό την ευθύνη του Γραφείου Νεότητος της τοπικής μας Εκκλησίας.

Καθώς ζούμε πανθομολογουμένως σε χρόνια δύσκολα, σε χρόνια πνευματικής ανεστιότητος, απομονώσεως και αποξενώσεως από τις ζωηφόρες πηγές της ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας, η αγία Μητέρα μας Εκκλησία εργάζεται, όχι χωρίς δυσκολίες, τον καλόν αγώνα της σωτηρίας του ανθρώπου, θεραπεύουσα με την χάριν του αγίου Θεού όλον τον άνθρωπον, νοηματοδοτούσα και φωτίζουσα τις εκφάνσεις του ανθρωπίνου βίου με το φως της αγίας ορθοδόξου πίστεώς μας.

Γι' αυτήν την μεγάλη ευλογία του Θεού στην ζωή της τοπικής Εκκλησίας και της κοινωνίας ευρύτερα, δοξάζουμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας τον άγιον Θεόν και ευχαριστούμε και όλους εκείνους τους αδελφούς μας κληρικούς και λαϊκούς οι οποίοι εστάθησαν καθ' οιονδήποτε τρόπο συνοδοιπόροι σταθεροί και αρωγοί πολύτιμοι στο έργο αυτό, το οποίο και αντιπροσφέρουμε με εγκάρδια αγάπη στο φιλόθεο και φιλόκαλο Σερραϊκό λαό και ιδιαιτέρως στο συμπαθέστερο κομμάτι του, την νεολαία μας. Ιδιαιτέρως όμως επιθυμώ να ευχαριστήσω τους καλούς αμέσους συνεργάτες μου μετά των οποίων σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε αυτό το έργο και μάλιστα τον φιλόπονο Γ.Α.Ε. της Ιερά Μητροπόλεώς μας π. Θωμά Τσιάγγα, τον εκλεκτό Σταυροφόρο Οικονόμο π. Ευστράτιο Καρατσούλη και τον φιλότιμο συνεργάτη μου κ. Θωμά Πούσκα που πολύ εμόχθησαν και για χρόνο πολύ για την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος. Επίσης μέσα από την καρδιά μου ευχαριστώ τον πρόεδρο και το παρελθόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού για την ομόθυμη παραχώρηση του οικοπέδου στην Ιερά Μητρόπολη για την ανέγερση του κτιρίου όπως επίσης και την παλαίφατο Ιερά Μονή μας του Τιμίου Προδρόμου. Με ευγνωμοσύνη στρέφω επίσης τον λόγο μου και προς την ευγενική μορφή της αείμνηστης πρώτης δωρήτριας Ειρήνης Σοφιανοπούλου ευχόμενος ο Θεός να αναπαύει την ψυχή της εν χώρα ζώντων. Εγκαρδίως ευχαριστώ τον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα κ. Γεώργιο Πολυράβα για την δωρεάν εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων, τον εκλεκτό και πολύτιμο συνεργάτη της τοπικής μας Εκκλησίας, πολιτικό μηχανικό κ. Αντώνιο Παπαθεοδώρου για την δωρεάν εκπόνηση των σχετικών μελετών, τον αεικίνητο και αποτελεσματικό Αντιδήμαρχο της πόλεώς μας κ. Αντώνιο Αναστασιάδη για την πολύτιμη βοήθειά του, καθώς και τους χορηγούς των εκδόσεων του Κειμηλιαρχείου μας, την Συνεταιριστική δηλαδή Τράπεζα των Σερρών, τον όμιλο Fibran του κ. Αναστασιάδη και την Εταιρεία Γατίδης. Ολοψύχως και ευγνωμόνως ευχαριστώ και εσάς κ. Υπουργέ για την σημερινή σας ιδιαιτέρως τιμητική παρουσία και την εν γένει βοήθειά σας προς έργο της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεώς μας καθώς και όλους ανεξαιρέτως τους εκλεκτούς άρχοντές μας που και την Εκκλησία σέβονται και αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Με ευγνωμοσύνη απευθύνομαι και προς και προς τους δύο Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τον καλό γείτονα και αδελφό Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο και τον λίαν εκλεκτό και φιλόκαλο Μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλο, που συμμετέχουν στην χαρά της τοπικής μας Εκκλησίας. Μα περισσότερο ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου τον ευλογημένο αυτό λαό, το πλήρωμα της Σερραϊκής Εκκλησίας μας και πού χάριν του οποίου εργαζόμεθα, αγωνιζόμεθα και αγωνιούμε καθημερινώς.

Πριν περατώσω την προσλαλιά μου αυτή, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στον δεύτερο όροφο του Κειμηλιαρχείου μας υπάρχει συμβολικά μία σχεδόν άδεια προθήκη, η οποία αναμένει τα, βαναύσως κλαπέντα από τους βορείους γείτονες και εταίρους μας πλέον στην Ε.Ε. Βουλγάρους, ιερά κειμήλια (μητροπολιτικά και μοναστηριακά) της Εκκλησίας των Σερρών. Η υπόθεσις αυτή για την οποία η τοπική μας Εκκλησία ως έχουσα το ηθικό, ιστορικό και νομικό αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα εργάζεται, αθορύβως μεν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, ουσιαστικώς δε και προς πολλές κατευθύνσεις, συνιστά μία μία ανοικτή πληγή για τον λαό μας, που πονά και αιμορραγεί. Καιρός είναι να αγωνισθούμε όλοι για την επιστροφή τους. «Αι Αθήναι του Βορρά» όπως κάποτε ονομαζόταν για την πνευματική και πολιτιστική τους ακμή τα Σέρρας, διεκδικεί τα δικά της κλαπέντα «ελγίνεια».

Τέλος δε τους όποιους δικούς μου, πτωχούς κόπους γιά την υλοποίηση αυτού του έργου, τους αφιερώνω ολοψύχως ως μία ταπεινή προσευχή προς τον Θεό για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής του αειμνήστου Γέροντός και ευεργέτου μου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου. Αμήν.

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

 

ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
20η Σεπτεμβρίου

Την μνήμη μιας οικογενείας Μαρτύρων γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία, του Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο τέκνων τους Αγαπίου και Θεοπίστου. Ο τρόπος, με τον οποίον ο Ευστάθιος έγινε χριστιανός, μας φέρνει στην μνήμη τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, όταν απολογήται στον βασιλέα Αγρίππα· "...ουκ εγενόμην απειθής τη ουρανίω οπτασία". Πραγματικά ο Πλακίδας - έτσι ωνομάζετο πρώτα ο Ευστάθιος και ήταν από τους διακεκριμένους ανώτερους αξιωματικούς του ρωμαικού στρατού - έγινε χριστιανός έπειτ' από ένα όραμα που είδε κι από το οποίο κατάλαβε πως τον καλούσε ο Χριστός, όπως είχε καλέσει και τον Σαύλο έξω από την Δαμασκό. Ο Θεός, που θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο το Σαύλο και τον Πλακίδα, μα και τον καθένα καλεί· κάθε άνθρωπος με κάποιο σημείο στη ζωή του καλείται από τον Θεό. Φτάνει ο καθένας να καταλάβη την κλήση και να μην απειθήση "τη ουρανίω οπτασία".

ΡΑΔΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ 99,2 FM

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΓ. ΝΙΚΗΤΑΣ

ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ