Ιδρύματα Μαξίμειον Ίδρυμα Παιδική Ορχήστρα

ΜΑΞΙΜΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ - ΧΟΡΩΔΙΑ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

 

Έτος ίδρυσης 1995

Ταχυδρομική διεύθυνση

ΜΑΞΙΜΕΙΟ Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο
Νικ. Νικολάου 5
Σέρρες τηλ.23210 54161

Σκοπός του Συλλόγου είναι η εκμάθηση διαφόρων μουσικών οργάνων στην θεωρία και στην πράξη, από καθηγητές μουσικής, σε παιδιά. Η λειτουργία χορωδίας, η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και συντροφικότητας των παιδιών, η συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις της Μητροπόλεως και άλλων πολιτιστικών φορέων, συναντήσεις με άλλες παιδικές χορωδίες, άλλων Μητροπόλεων. Δίδει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά της Μητροπόλεως με μια πολύ μικρή εισφορά να έλθουν σε πρώτη επαφή με την μουσική, να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα στα πλαίσια της εκκλησίας. διδάσκονται διάφορα όργανα όπως πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα, φλογέρα, ακορντεόν κ.τ.λ. Εγγραφές γίνονται κάθε χρόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Ως μέλη του Συλλόγου μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, ενήλικες και τα παιδιά τους συμμετέχουν στην ορχήστρα και χορωδία.

Ο Σύλλογος διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται ανά τριετία. Πρόεδρος του είναι πάντοτε ο εκάστοτε Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης και λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό του και με το νομικό πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος σχετικά με τα αναγνωρισμένα Σωματεία.

Ιστορικό

Η παιδική ορχήστρα χορωδία της Μητροπόλεως μας ήταν ένα όραμα αλλά και δημιούργημα του μακαριστού Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου (Ξύδα).

Άρχισε να λειτουργεί άτυπα το 1988 με την συνεργασία ορισμένων ιερέων, μετά από έναν κύκλο κυριών που επιμελούνταν αυτής της προσπάθειας.

Στην αρχή φιλοξενούνταν τα παιδιά λόγω έλλειψης δικής τους στέγης – στο 8ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία, κατόπιν στην αίθουσα του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, κατόπιν στο Ωδείο του συνεργάτη μουσικού κ. Τάσου Αρβανιτίδη, μετά συστεγάστηκε με την ήδη λειτουργούσα Σχολή Βυζαντινής µουσικής και τέλος µετά τη ολοκλήρωση του ΜΑΞΙΜΕΙΟΥ Πνευµατικού και Πολιτιστικού Κέντρου παρεχωρήθη χώρος στον πρώτο όροφο για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών και εκεί βρίσκεται και σήµερα.

Το 1995 µε προτροπή του τότε Μητροπολίτου κυρού Μαξίµου, αυτή η άτυπη προσπάθεια της δημιουργίας παιδικής ορχήστρας - χορωδίας που ήταν πρωτοποριακή για την πόλη µας- πήρε την νομική µορφή του Συλλόγου µε την επωνυμία «Παιδική ορχήστρα χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης», αναγνωρίσθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σερρών µε την υπ' αριθµ. 92/25-6-1995 απόφαση και ενεγράφη στα σχετικά βιβλία του πρωτοδικείου Σερρών µε Α.Μ. 1321/95.

Έκτοτε και µέχρι σήμερα λειτουργεί µε αυτή την νομική µορφή χωρίς καμία αλλαγή στο Καταστατικό του. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο γεγονός συνιστά η κατά τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση των νέων μελών της χορωδίας που σήμερα, με τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεολόγου φτάνουν στον αριθμό των 100.

Δραστηριότητες

Ο Σύλλογος, αλλά και από την εποχή της άτυπης λειτουργίας του, κάθε χρόνο οργανώνει Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τους γονείς των παιδιών και για το κοινό της πόλης µας.

Κάθε χρόνο επίσης κάνει κόψιμο βασιλόπιτας για τα παιδιά µε µια µικρή γιορτούλα .

Συμμετείχε στο κόψιμο βασιλόπιτας για τα παιδιά των ιερέων και συνεργατών της Μητροπόλεως που κάνει κάθε χρόνο ο Μητροπολίτης µας και Πρόεδρος του Συλλόγου κ.κ. Θεολόγος

Κάθε χρόνο επίσης µε την λήξη της σχολικής χρονιάς διοργανώνει γιορτή, όπου γίνεται η εκτίμηση του έργου και της προόδου των παιδιών.

Έγιναν δύο συναντήσεις παιδικών χορωδιών σε συνεργασία µε την Μητρόπολη Λαγκαδά .

Η πρώτη συνάντηση παιδικών χορωδιών έγινε τον Μάιο 1995 στα Σέρρας και η δεύτερη τον Μάιο 2002 στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής.

Συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων της πόλης µας, καθώς και των Γερακινείων στη Νιγρίτα Σερρών.

Κάθε χρόνο ο σύλλογος διοργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή για τα παιδιά, µε επισκέψεις σε διάφορα µοναστήρια, όπως στην Παγγαιώτισσα Καβάλας, στη Σήψα Δράµας, στην Αµµουλιανή, στα Ποροία, Ακριτοχώρι και αλλού.

Διοργανώνει ο Σύλλογος και διάφορες άλλες εκδηλώσεις και εκδροµές για τα µέλη του, όπως Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου (της Υπαπαντή ς), µουσικά απογευµατινά Κ.Τ.λ.

Στον σύλλογο „Παιδική ορχήστρα-χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης" η εκμάθηση των διαφόρων µουσικών οργάνων και η διδασκαλία της χορωδίας γίνεται από µουσικούς της πόλης µας .

Ο κ. Χρήστος Καλλίας, µουσικός είναι ο σημερινός υπεύθυνος και συντονιστής του προγράμματος.

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου µετέχουν Πρόεδρος:

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Κ.Κ. Θεολόγος

Αντιπρόεδρος: Χάρη Δηµητρακούδη

Γραµµατέας: Φωτεινή Ασηµίδου

Ταµίας: Κλύτα Κωνσταντινίδου

Μέλη: Αντιγόνη Τζεβελεκάκη, Κική Κασάπη, Χρυσούλα Παπαδοπούλου και Κατερίνα Δεµιρτζόγλου.

 

ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
20η Σεπτεμβρίου

Την μνήμη μιας οικογενείας Μαρτύρων γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία, του Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο τέκνων τους Αγαπίου και Θεοπίστου. Ο τρόπος, με τον οποίον ο Ευστάθιος έγινε χριστιανός, μας φέρνει στην μνήμη τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, όταν απολογήται στον βασιλέα Αγρίππα· "...ουκ εγενόμην απειθής τη ουρανίω οπτασία". Πραγματικά ο Πλακίδας - έτσι ωνομάζετο πρώτα ο Ευστάθιος και ήταν από τους διακεκριμένους ανώτερους αξιωματικούς του ρωμαικού στρατού - έγινε χριστιανός έπειτ' από ένα όραμα που είδε κι από το οποίο κατάλαβε πως τον καλούσε ο Χριστός, όπως είχε καλέσει και τον Σαύλο έξω από την Δαμασκό. Ο Θεός, που θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο το Σαύλο και τον Πλακίδα, μα και τον καθένα καλεί· κάθε άνθρωπος με κάποιο σημείο στη ζωή του καλείται από τον Θεό. Φτάνει ο καθένας να καταλάβη την κλήση και να μην απειθήση "τη ουρανίω οπτασία".

ΡΑΔΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ 99,2 FM

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΓ. ΝΙΚΗΤΑΣ

ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ