Πνευματικό Έργο

 
Στήν Πνευματική διακονία τις Ιεράς Μητροπόλεως μας συμπεριλαμβάνονται: α) το Θείον Κήρυγμα που πραγματοποιείται πρωτίστως από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Θεολόγο, από Ιεροκήρυκας, θεολόγους, Ιερείς, και άλλους προσοντούχους ομιλητές που προθυμοποιούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον αμπελώνα του Χριστού. Κάθε Κυριακή διαβάζεται γραπτό θείο κήρυγμα πού αποστέλλεται από την Ιερά Μητρόπολη ώστε να ακούγεται ο λόγος του Θεού σε όλες ανεξαιρέτως τις εκκλησίες και τα μοναστήρια τις Μητροπόλεως. Κάθε μήνα επίσης κυκλοφορεί και διανέμεται το περιοδικό “Άγιος Νικήτας” το οποίο εκδίδεται από το Σεπτέμβριο του 1990. Απλό, σύγχρονο επίκαιρο, πλούσιο σε ύλη, εποικοδομητικό και ευχάριστο, δίδει κάθε μήνα την εικόνα της ζωής και της δράσης της τοπικής Εκκλησίας και φιλοδοξεί πάντοτε από το έντυπο αυτό μετερίζι του εκκλησιαστικού λόγου να στηρίζει το σημερινό άνθρωπο συνδέοντάς τον με το ζείδωρο πνεύμα και την αιώνια προοπτική της εκκλησίας μας. Είναι ένα βήμα προβολής της ευαγγελικής αλήθειας και μία καθαρή φωνή της εκκλησίας, προς δόξα Θεού καί ωφέλεια ψυχών.

β) Εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται σε αίθουσες Ι. Ναών της πόλεως των Σερρών καθώς και στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτας, όπως επίσης και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό κάθε Σάββατο χοροσταστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεολόγου.

γ) Ραδιοφωνικές ομιλίες στο Ραδιόφωνικό σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως Ράδιο “Κιβωτός” και σε τοπικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς με πνευματικά, αντιαιρετικά και κοινωνικά θέματα.

δ) Η χριστιανική αγωγή νεολαίας που περιλαμβάνει 90 Κατηχητικά Σχολεία Αρρένων και Θηλέων.

Αρρένων : Ὰνώτ.2 - Μέσα 6 - Κατώτ. 7
Θηλέων : Ὰνώτ.5 - Μέσα 13 - Κατώτ. 8
Μεικτά :  Ὰνώτ.1 - Μέσα 14 - Κατώτ. 34

ε) Η Ιερά εξομολόγηση που πραγματοποιείται από εντεταλμένους εφημερίους - εξομολόγους.

στ) Η αντιαιρετική δράση της Ιεράς Μητροπόλεως. Το αντιαιρετικό γραφείο είναι στελεχωμένο από άξιους και βαθείς γνώστες του αντικειμένου κληρικούς - Θεολόγους και λαϊκούς συνεργάτες. Αποτελεί την ομάδα “κρούσης” απέναντι στις αιρετικές ομάδες που δρουν στην περιοχή μας. Οργανώνει αντιαιρετικές ομιλίες και εξορμήσεις. Εκδίδει ενημερωτικά έντυπα και παρακολουθεί από κοντά τα αντιαιρετικά συνέδρια που οργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδος.

ζ) Μεγάλη συμβολή στο Θεάρεστο έργο τις Ιεράς Μητροπόλεως έχει και το “Μαξίμειο” Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο. Αποτελεί ένα Μεγάλο επίτευγμα του Μακαριστού Ποιμενάρχου, της Θεοσώστου και Θεοστηρίκτου Μητροπόλεως μας, κυρού Μαξίμου Ξύδα το οποίο ανεγέρθηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνες του ιδίου και εγκαινιάσθηκε από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο την 7η Νοεμβρίου του 1998.
 

ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
20η Σεπτεμβρίου

Την μνήμη μιας οικογενείας Μαρτύρων γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία, του Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο τέκνων τους Αγαπίου και Θεοπίστου. Ο τρόπος, με τον οποίον ο Ευστάθιος έγινε χριστιανός, μας φέρνει στην μνήμη τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, όταν απολογήται στον βασιλέα Αγρίππα· "...ουκ εγενόμην απειθής τη ουρανίω οπτασία". Πραγματικά ο Πλακίδας - έτσι ωνομάζετο πρώτα ο Ευστάθιος και ήταν από τους διακεκριμένους ανώτερους αξιωματικούς του ρωμαικού στρατού - έγινε χριστιανός έπειτ' από ένα όραμα που είδε κι από το οποίο κατάλαβε πως τον καλούσε ο Χριστός, όπως είχε καλέσει και τον Σαύλο έξω από την Δαμασκό. Ο Θεός, που θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο το Σαύλο και τον Πλακίδα, μα και τον καθένα καλεί· κάθε άνθρωπος με κάποιο σημείο στη ζωή του καλείται από τον Θεό. Φτάνει ο καθένας να καταλάβη την κλήση και να μην απειθήση "τη ουρανίω οπτασία".

ΡΑΔΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ 99,2 FM

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΓ. ΝΙΚΗΤΑΣ

ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ