Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία έχει χρέος, να μην επιτρέψει να εργαλειοποιηθεί από κανέναν» (29/04/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία έχει χρέος, να
μην επιτρέψει να εργαλειοποιηθεί από κανέναν»

29-04-2024

Στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ασπροβάλτας, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, ημέρα κατά την οποία, η αγία ορθόδοξος Εκκλησία μας επιτελεί λειτουργικώς την λαμπρά και ένδοξο πανήγυρη της εισόδου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην αγία πόλη των Ιεροσολύμων.

Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, στον εμπνευσμένο από το παλαιοδιαθηκικό ανάγνωσμα του Προφήτου Ζαχαρίου: «Χαῖρε σφόδρα, θύγατερ Σιών, κήρυσσε, θύγατερ Ἱερουσαλήμ· ἰδοὺ ὁ Βασιλεύς σου ἔρχεταί σοι, δίκαιος καὶ σῴζων αὐτός, πραῢς καὶ ἐπιβεβηκὼς ἐπὶ ὑποζύγιον καὶ πῶλον νέον» (Κεφ. Θ’, 9-15), λόγο του, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ευρισκόμενοι προ των θυρών της αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος των Παθών του Κυρίου μας, πορευόμεθα προς την λαμπροφόρο Ανάστασή Του, μέσα από μία πορεία πνευματική, που έχει τα ιδικά της ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που υποδεικνύουν στον άνθρωπο μία εθελούσια και λυτρωτική έξοδο, από τη χώρα της αμαρτίας και είσοδο στη χώρα της χάριτος.

Σήμερον, ο Κύριός μας, εισερχόμενος θριαμβευτικώς στην αγία πόλη των Ιεροσολύμων, γνωρίζει σαφώς, ως πάνσοφος Θεός, το ευμετάβλητο και ασταθές της διαθέσεως των ανθρώπων, πραῢς, αλλά και αποφασισμένος πορεύεται προς τη τελική αναμέτρησή του με τον διάβολο και τον κόσμο της φθοράς και της αμαρτίας.

Σ’ αυτήν την πορεία, ο Κύριός μας συμπορεύεται με τρεις κατηγορίες ανθρωπίνων συμπεριφορών.

Εκεί είναι οι ορκισμένοι εχθροί Του, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο της εποχής Του, που στο πρόσωπό Του βλέπουν έναν ‘’επικίνδυνο’’ διδάσκαλο, που κλονίζει την τυπολατρική και αποστεωμένη, από πνευματικότητα εξουσία τους, ή μάλλον τυραννία τους, οι εκπρόσωποι της αντιθέου κοσμικής εξουσίας, που με τη δύναμη του ξίφους, θεωρούν ότι μπορούν να απομειώσουν, από το ανθρώπινο προσκήνιο τον Ήλιον της Δικαιοσύνης, Θεόν.

Εκεί και ο αλαλάζων, ευμετάβλητος όχλος, που σήμερα Τον υποδέχεται ως βασιλέα και μετά από λίγες ημέρες ζητά τον θάνατό Του. Είναι αυτός, ο ίδιος όχλος, ο οποίος, σήμερον κρατά τα βαΐα των φοινίκων και μετά τέσσερεις ημέρες θα ζητήσει μετ’ επιτάσεως τη θανάτωση του Ιησού.

Τέλος, εκεί είναι και οι διαπορούντες μαθητές Του, η μικρή μειονότητα, οι οποίοι, συμπορευόμενοι σήμερον μαζί Του, τη στιγμή του θριάμβου Του και παρά το ότι Τον αγαπούν, Τον εγκαταλείπουν μόνον διά τον φόβον των Ιουδαίων μετά τέσσερεις ημέρες.

Στη πορεία μας, λοιπόν αδελφοί, για να συναντήσουμε τον Χριστό, ας κάνουμε τη σωστή επιλογή, ας αποφύγουμε τον πειρασμό της απιστίας και της μισοθεΐας των ορκισμένων εχθρών Του, που απογεννά τον θάνατο και τη φθορά.

Ας φυλάξουμε τη ζωή μας, από τη ψυχοβλαβή υποκρισία και την αστάθεια του όχλου, ο οποίος, διαχρονικώς αναζητά τη δόξα χωρίς τον κόπο, την ανάσταση χωρίς τον σταυρό, τα έπαθλα χωρίς τις θυσίες, την σωτηρία χωρίς την πίστη.

Ας παραμείνουμε αληθινοί, ειλικρινείς, ταπεινοί και αυθεντικοί φίλοι και μαθητές του Κυρίου μας. Το ταπεινό φρόνημα, η βαθιά πίστη και η φλογερή αγάπη μας στον ερασμιώτατο Νυμφίο Χριστό, ας είναι τα στοιχεία εκείνα, που θα πιστοποιούν και θα φανερώνουν, ως αύρα λεπτή και δροσιστική, την ποιότητα της πίστεως και του ήθους μας, σ’ έναν κόσμο ακατάστατο, όπου επλεόνασε η υποκρισία, η απιστία, η κακία, ακόμη δε και η κατά το συμφέρον χρήσις, παράχρησις και κατάχρησις και αυτού του αγιωτάτου μυστηρίου του Χριστού και της Εκκλησίας Του. Η Εκκλησία έχει χρέος, να μην επιτρέψει να εργαλειοποιηθεί από κανέναν! Ευλογημένη, αγία και Μεγάλη Εβδομάδα! Καλή Ανάσταση!».

Ο Σεβασμιώτατος, καθ’ οδόν, στον δρόμο της επιστροφής προς τις Σέρρες, στο πλαίσιο της ποιμαντικής του φροντίδος και μερίμνης, ως ο οικείος Ποιμενάρχης του τόπου, επισκέφθηκε ποιμαντικώς, κατόπιν σχετικής, θερμής παρακλήσεως, μέρος των νεόδμητων εγκαταστάσεων της γυναικείας, ιεραποστολικής Αδελφότητος «Λυδία» στην Ασπροβάλτα.

Εκεί, συνηντήθη με τον βασικό, πρώτο πυρήνα της αρχικής Αδελφότητος. Η υποδοχή υπήρξε εγκάρδια και πολύ συγκινητική, διανθισμένη με λόγους ευγνώμονος ευχαριστίας προς τον σεπτό τους Ποιμενάρχη, για το ανύστακτο, διακριτικό και συνεχές ενδιαφέρον, που πατρικώς επιδεικνύει, τόσο επί των ημερών του αειμνήστου γέροντός τους, π. Θεοφίλου, όσο και κατά τα τελευταία χρόνια της σκληράς δοκιμασίας τους.

Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε πνευματικώς με τις αδελφές, τις εστήριξε με τον διδακτικό του λόγο, τις προέτρεψε να παραμείνουν ενωμένες με τον Χριστό και την αγία Εκκλησία Του, σταθερές στον πνευματικό και εκκλησιαστικό τους προσανατολισμό, αμετακίνητες στο ευλογημένο δίπολο «Χριστός και Ελλάδα», που διδάχθηκαν από τον μακαριστό γέροντά τους, όρθιες στις πνευματικές επάλξεις, με πλατυσμό καρδίας και περίσσεια μακροθυμίας και συγχωρητικότητος προς πάντας.

«Αυτό θέλει ο Κύριός μας, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος. Η νίκη ανήκει στην αγάπη και μόνον σ’ αυτήν».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, προσέφερε διάφορες «ευλογίες» στις ηρωίδες αυτές αδελφές, επ’ ευκαιρία των αγίων ημερών, ευχόμενος ψυχοσωτήριο κι ευλογημένη συμπόρευση με τον Κύριό μας προς την Ανάσταση. Διεπίστωσε δε και επαίνεσε, για μία ακόμη φορά, το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο, που επιτελείται θυσιαστικώς και φιλοπόνως, παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές αντιξοότητες, στη πνευματική αυτή έπαλξη και φιλοπρόοδο κυψέλη, με φόβο Θεού, υπακοή στην Εκκλησία και τον οικείο Επίσκοπό τους, ειλικρινή σεβασμό, τιμή και αταλάντευτη αφοσίωση στο ευλογημένο αποτύπωμα, που κατέλιπε ο μακαριστός γέροντάς τους, π. Θεόφιλος Ζησόπουλος.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Σερρών Θεολόγος: «Η αγία ορθόδοξη πίστη μας είναι βαθιά ριζωμένη στις παραδόσεις και την ταυτότητα της Πατρίδος μας» (27/04/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η αγία ορθόδοξη πίστη
μας είναι βαθιά ριζωμένη στις παραδόσεις
και την ταυτότητα της Πατρίδος μας»

27-04-2024

Στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, όπου, από την παρελθούσα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, βρισκόταν προς προσκύνηση των πιστών, απότμημα εκ του χαριτοβρύτου λειψάνου του Αγ. Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του θαυματουργού, προερχόμενο από την ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Αιγίνης, ιερούργησε, σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Μετά το τέλος της θ. Λειτουργίας, τελέσθηκε ιερά Παράκληση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση του θαυματοβρύτου λειψάνου του Αγ. Νεκταρίου για την ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Αιγίνης, με την συμπροσευχητική παρουσία της Δημάρχου Βισαλτίας κ. Ευαν. Πλιάκου, του ευαγούς κλήρου και των ευλαβών προσκυνητών, από την πόλη της Νιγρίτης, τις Σέρρες, την ευρύτερη περιοχή και τους γειτονικούς Νομούς, οι οποίοι, όλες αυτές τις ημέρες, προσήλθαν, με έναν εντυπωσιακώς συγκινητικό τρόπο, για να προσκυνήσουν και να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες, με αισθήματα ιεράς συγκινήσεως και εν Χριστώ ευγνωμοσύνης, για τα όσα θαυμάσια και εξαίσια, επεφύλαξε για την Εκκλησία Του, η χάρις του μεγάλου Ιεράρχου Αγ. Νεκταρίου.

Ακολούθως, στις 11:30 το πρωΐ, τα παιδιά των κατηχητικών Συνάξεων του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών και οι «Λαζαρίνες» του Πανηπειρωτικού Συλλόγου, της Θρακικής Εστίας και του Εργαστηρίου Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος» Σερρών, έψαλαν με τις γλυκόλαλες φωνές τους, στον Σεβ. κ. Θεολόγο, τα πατροπαράδοτα κάλαντα του Αγ. Λαζάρου.

Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε, στο Επισκοπείο Σερρών, τα 80 και πλέον παιδιά, συνοδευόμενα από τις κατηχήτριες και τα μέλη των ως είρηται Συλλόγων και άκουσε, από τους μικρούς αγγελιοφόρους της Αναστάσεως, τα παραδοσιακά κάλαντα.

Τα παιδιά ενδεδυμένα τις παραδοσιακές τους στολές, ευχαρίστησαν, με τον δικό τους αγνό και ανεπιτήδευτο τρόπο, τον πνευματικό τους πατέρα, για την πατρική του δοχή και αγάπη.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, επαίνεσε εγκαρδίως τις κατηχήτριες του ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Σερρών, για το επιτελούμενο κατηχητικό έργο, καθώς και τα μέλη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου, της Θρακικής Εστίας και του Εργαστηρίου Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος» Σερρών, για την σπουδαιοτάτη, πολυετή, καρποφόρο, πολιτιστική και πνευματική προσφορά των ιστορικών αυτών Συλλόγων στη κοινωνία και κυρίως στη νεολαία των Σερρών.

Η ελληνοχριστιανική μας ταυτότητα, όπως αυτή εκφράζεται στην ίδια τη ζωή, εξασφαλίζει στο έθνος μας ανθεκτικότητα, συνέχεια, ομορφιά, φως κι ελπίδα. Εμπνευσθείτε από την αγία πίστη μας και αντισταθείτε στην πνευματική φτώχεια και την ισοπέδωση, ετόνισε χαρακτηριστικώς ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος γέμισε τα καλαθάκια των παιδιών με τα παραδοσιακά «φιλέματα-αυγά» και με άλλες «ευλογίες», προσφέροντας σε όλους, μικρούς και μεγάλους, την πατρική του ευχή, για ευλογημένη και ψυχοσωτήριο Ανάσταση.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Δελτίο τύπου – Πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας (25-04-2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25-04-2024

Από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης ανακοινώνονται τα εξής αναφορικώς με το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας:

Τήν Παρασκευή 26 Ἀπριλίου, στίς 11:00 τό πρωΐ, στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Γεωργίου Νιγρίτης, θά πραγματοποιηθεῖ γενική Σύναξη τῶν κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, κατά τήν ὁποία, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος, θά ὁμιλήσει γιά ἐπίκαιρα θέματα, πού ἀφοροῦν τόν ἱερό κλῆρο.

Τό Σάββατο τοῦ Λαζάρου, 27 Ἀπριλίου, τό πρωΐ, ὁ Σεβ. θά ἱερουργήσει στήν θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Γεωργίου Νιγρίτης.

Τήν Κυριακή τῶν Βαΐων, 28 Ἀπριλίου, ἡμέρα κατά τήν ὁποία τιμᾶται ἡ θριαμβευτική καί λαμπρά Εἴσοδος τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ στά Ἱεροσόλυμα, ὁ Σεβ. θά ἱερουργήσει στήν θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Γεωργίου Ἀσπροβάλτας.

Στίς 7:30 τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. θά χοροστατήσει στήν ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Μαρίνης καί Ἀντωνίου Σερρῶν.

Τήν Μ. Δευτέρα, 29 Ἀπριλίου, τό πρωΐ, ὁ Σεβ. θά χοροστατήσει στήν ἀκολουθία τῶν Προηγιασμένων Τιμ. Δώρων, πού θά τελεσθεῖ στήν ἱερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου «Βύσσιανης» Σερρῶν.

Στίς 7:30 τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. θά χοροστατήσει στήν ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Σπυρίδωνος Σερρῶν.

Τήν Μ. Τρίτη, 30 Ἀπριλίου, τό πρωΐ, ὁ Σεβ. θά χοροστατήσει στήν ἀκολουθία τῶν Προηγιασμένων Τιμ. Δώρων, πού θά τελεσθεῖ στήν ἱερά Μονή Τιμ. Προδρόμου Σερρῶν.

Στίς 7:30 τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. θά χοροστατήσει στήν ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Ναό Κοιμ. Θεοτόκου Σερρῶν.

Τήν Μ. Τετάρτη, 1 Μαΐου, τό πρωΐ, ὁ Σεβ. θά χοροστατήσει στήν ἀκολουθία τῶν Προηγιασμένων Τιμ. Δώρων, πού θά τελεσθεῖ στήν ἱερά Μονή Προφ. Ἠλιού Ἁγ. Πνεύματος.

Στίς 5:00 τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. θά τελέσει τήν ἀκολουθία τοῦ ἱεροῦ Εύχελαίου, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Δημητρίου Σερρῶν.

Ἀκολούθως, στίς 9:00 τό βράδυ, ὁ Σεβ. θά θά χοροστατήσει στήν ἀκολουθία τοῦ ἱεροῦ Νιπτῆρος, πού θά τελεσθεῖ στήν ἀνδρώα ἱερά Μονή Ἁγ. Παρασκευῆς Σερρῶν.

Τήν Μ. Πέμπτη, 2 Μαΐου, τό πρωΐ, ὁ Σεβ. θά ἱερουργήσει στήν θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Καθεδρικό καί Προσκυνηματικό Ναό Ἁγ. Θεοδώρων Σερρῶν.

Στίς 7:00 τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. θά χοροστατήσει στήν ἀκολουθία τῶν Ἀχράντων Παθῶν τοῦ Κυρίου μας, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχῶν Σερρῶν.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως