Σερρών Θεολόγος: «Η βία και η κάθε λογής τρομοκρατία είναι πρακτικές αντίθεες, βάρβαρες, απάνθρωπες και δια τούτο απολύτως καταδικαστέες» (23/03/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η βία και η κάθε λογής τρομοκρατία
είναι πρακτικές αντίθεες, βάρβαρες, απάνθρωπες
και δια τούτο απολύτως καταδικαστέες»

23-03-2024

Ημέρα ευφρόσυνος ανέτειλε για την κατά Σέρρας φιλομάρτυρα Εκκλησία, σήμερα, Σάββατο Α’ εβδομάδος των Νηστειών της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς πανευκλεώς εορτάζει την ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, κατά την οποία, μετά πάσης λαμπρότητος, πανηγυρίζει ο παλαίφατος ιερός Καθεδρικός και Προσκυνηματικός Ναός των, από αρχαιοτάτων χρόνων, προστατών και εφόρων της ιστορικής Μητροπόλεως των Σερρών, Αγίων Θεοδώρων.

Συγκεκριμένως, σήμερα, Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, τελέσθηκε, στον ως είρηται εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό, η πανηγυρική θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, του Θεοφ. Επισκόπου Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ. Ισαάκ, εκ του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Στην εόρτιο λατρευτική σύναξη παρέστησαν επίσης συμπροσευχητικώς μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου και Θ. Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών αρχών του τόπου και μέγα πλήθος λαού, που προσήλθαν για να λάβουν την χάρη των μεγάλων στρατιωτικών αγίων.

Τον θ. λόγο εκήρυξε εμπνευσμένως και με θεολογικό βάθος ο Πανιερ. Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζείδωρη χάρη των Αγίων Θεοδώρων καθώς και στη δύναμη της πίστεως στον πνευματικό αγώνα των πιστών, ο οποίος πολλές φορές αντιτάσσεται στο «κόστος της συνειδήσεως», όπως χαρακτηριστικώς υπεγράμμισε.

Ακολούθως, ευλογήθηκαν τα εόρτια κόλλυβα των Αγίων Θεοδώρων και τελέσθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου Πελοποννησίων Σερρών, ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μεγάλης ηρωϊκής μορφής του Αρχιστρατήγου κατά την Επανάσταση του 1821, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Στη συνέχεια, με τον δυναμικό, θεολογικό και επίκαιρο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, ανέφερε ότι από την σημερινή εορτή των Αγίων Θεοδώρων εκπηγάζουν πολύ δυνατά και διαχρονικά μηνύματα για την ζωή των πιστών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι μνήμες των αγίων της πίστεώς μας, οδηγούν όλους μας σε πνευματικό αναβαπτισμό, επικαιροποιούν και παροντοποιούν με ένα τρόπο μοναδικό και συγκλονιστικό το μυστήριο της πίστεώς μας στον Χριστό. Μας στερεώνουν στην πίστη μας στον Θεό και μας βεβαιώνουν ότι Εκείνος είναι παρόν στη ζωή μας, ευεργετικά και προστατευτικά.

Ο Κύριός μας διά της αγίας Εκκλησίας Του, που είναι η ταμιούχος της χάριτος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας και διά των αγίων Της, που είναι βλαστήματά Της, εργάζεται το μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων. Το μυστήριο αυτό κρύπτει μία ακαταγώνιστον δύναμιν, από την οποία εμπνεύσθηκαν, οπλίσθηκαν και θωρακίσθηκαν οι άγιοι Μάρτυρες, οι οποίοι εθυσίασαν και την ίδια την ζωή τους για την αγάπη του Χριστού και της αληθείας. Οι άγιοι ζουν εις τον αιώνα γιατί είναι αρρήκτως ενωμένοι με Εκείνον, που είναι η αυτοζωή, η αλήθεια, ο αγιασμός.

Το ιερόν Ευαγγέλιο, ο σωστικός λόγος του Θεού δεν είναι μία άνευρη θεωρία, αλλά ζωή και μάλιστα ποιότητα και πληρότητα χριστοζωής, η οποία χαρακτηρίζεται από φως, αλήθεια, αγάπη, συγχωρητικότητα και θυσιαστικό φρόνημα. Αυτή τη πίστη παρέλαβε η Εκκλησία μας, η οποία αληθεύει εν αγάπη και αγαπά εν αληθεία».

Σε αποστροφή δε του λόγου του, ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών, με αφορμή το μνημόσυνο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ετόνισε ότι, η ορθόδοξος Εκκλησία μας, η κιβωτός της σωτηρίας και του αγιασμού μας, η τροφός και μητέρα του έθνους των Ελλήνων, οφείλει να ομιλεί για τα ουσιώδη της ζωής, για τα αληθινά, τα άγια και μεγάλα του βίου μας. Έχει καθήκον και χρέος να ομιλεί, όταν πρέπει, είπε ο Σεβασμιώτατος, με καθαρό λόγο ευθύνης και αγάπης. Η Εκκλησία δεν είναι μουσειακός χώρος, ένα απολίθωμα του παρελθόντος, μία χρήσιμη και ευκαιριακού χαρακτήρος θεραπαινίδα εγκοσμίων αναγκών και συμφερόντων, αλλά είναι αστείρευτη και ζωηφόρος πηγή, που ποτίζει με τα καθάρια νάματά της όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Ο λόγος Της οφείλει να είναι αληθινός, χριστοκεντρικός, νηφάλιος, καθαρός, θεραπευτικός, αφυπνιστικός, ενωτικός, ανιδιοτελής και ουσιαστικός. Η Εκκλησία μας σε αυτόν τον τόπο, διακονεί την αλήθεια και την ενότητα του λαού του Θεού και της Πατρίδος.

Ειδική αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος και στην εξόχως θλιβερή και λίαν ανησυχητική παγκόσμια επικαιρότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και την χθεσινοβραδινή αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε στην ομόδοξη χώρα της Ρωσίας και προκάλεσε εκατόμβη αθώων θυμάτων. Ο Σεβασμιώτατος εκάλεσε όλους σε πνευματικό συναγερμό ολοθύμου προσευχής, υπέρ παρακλήσεως και στηρίξεως του πληγέντος λαού και επικρατήσεως της ειρήνης, της συνέσεως, της δικαιοσύνης, της ψυχραιμίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως στις σχέσεις των λαών.

Η κάθε λογής βία και η τρομοκρατία, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι πρακτικές αντίθεες, απάνθρωπες, βάρβαρες, αναιρετικές της αξίας του ιδίου του ανθρώπου. Δια τούτο, είναι απολύτως καταδικαστέες! Η σκέψη μας και οι ολόθυμες προσευχές μας είναι σήμερα μαζί με τους ομοδόξους αδελφούς μας στη Μόσχα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων Θεοδώρων και της χαριτοβρύτου κάρας του μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου, τιμαλφέστατου δώρου βυζαντινού αυτοκράτορος στον περιώνυμο Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών, στις πέριξ του ιερού Ναού οδούς, υπό τους ήχους τιμητικών τμημάτων του 10ου Συντάγματος ΠΖ, της Φιλαρμονικής Πενταπόλεως και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών.

Προ του «Δι’ ευχών», ο Σεβ. κ. Θεολόγος αναφέρθηκε με καρδιακούς λόγους στο ιερό καθήκον της ευγνώμονος μνήμης και τιμής προς τον αείμνηστο άμεσο προκάτοχό του, Μητροπολίτη Μάξιμο, ο οποίος εργάσθηκε πολύ για την αναστήλωση του ιερού Καθεδρικού Ναού των Σερρών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάξιμος, του οποίου το σεπτό σκήνωμα αναπαύεται από το έτος 2003 στον προαύλειο χώρου του περικαλλούς Καθεδρικού αυτού Ναού, διαδεχόμενος λαμπρούς και αγίους Ιεράρχες, που εποίμαναν μετ’ επιστήμης και οσιότητος την περίφημον Μητρόπολιν των Σερρών, εδούλευσε φιλοπόνως στην αρχιερατική του διακονία, έργοις και λόγοις, για την ανάδειξη και επαναλειτουργία του Καθεδρικού και Προσκυνηματικού αυτού ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, τον οποίο πραγματικώς ανέστησε, εκάλλυνε και ανέδειξε ωράϊσμα και κλέος της τοπικής μας Εκκλησίας. Ας είναι αιωνία και αγήρως η σεπτή μνήμη του».

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε ευγνωμόνως τους αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι ελάμπρυναν με την σεμνοπρεπή και ιεροπρεπή λειτουργική τους συμμετοχή τη μνήμη των Αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, τους Άρχοντες του τόπου, τους εκπροσώπους των πολιτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών αρχών του Νομού, τα μέλη του Συλλόγου Πελοποννησίων Ν. Σερρών, τον Διοικητή, τους Αξιωματικούς και τους οπλίτες του 10ου Συντάγματος ΠΖ, τα μέλη της Φιλαρμονικής Πενταπόλεως και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών και τον ευλογημένο λαό του Θεού για την συγκινητική συμμετοχή τους στις εφετεινές λαμπρές εορταστικές ακολουθίες. Επικαλέσθηκε δε πατρικώς την κραταιά προστασία των Αγίων Θεοδώρων σε όσους ηργά­σθησαν φιλοτίμως για την κατά πάντα αρτία προετοιμασία της εφετεινής πανηγύρεως.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως