ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι νέοι της Εκκλησίας των Σερρών
υποδέχονται τα Άγια Χριστούγεννα

23-12-2018

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκαν και εφέτος οι καθιερωμένες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης. Με την πατρική ευλογία και παρότρυνση του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και την έμπονη μέριμνα του Γραφείου Νεότητος της Εκκλησίας των Σερρών, λίγες ημέρες πριν το μεγάλο γεγονός της Γεννήσεως του Κυρίου μας στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, δόθηκε στους μικρούς και μεγαλυτέρους, η ευκαιρία να λάβουν το καθαρό και Ορθόδοξο μήνυμα των Χριστουγέννων, εορτάζοντας αληθινά και γνήσια, με αγάπη και Χριστό στις καρδιές τους.

Ειδικότερα, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Χριστουγεννιάτικη εορτή των Κατηχητικών συνάξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, στο κεντρικό αμφιθέατρο «Αστέρια» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, με την παρουσία της Σερραίας Υφυπουργού Αμύνης κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, της Βουλευτού κ. Φωτεινής Αραμπατζή, εκπροσώπων των αρχών και μεγάλου πλήθους του λαού.

Την εορταστική αυλαία της εκδηλώσεως άνοιξε ζωηρά η Παιδική χορωδία του «Μαξιμείου» Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, η οποία έψαλλε ύμνους, κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Χρήστου Καλλία. Συμμετείχαν επίσης παιδιά των Κατηχητικών συνάξεων των Ιερών Ναών Κοιμ. Θεοτόκου και Αγ. Νικήτα Σερρών και Αγ. Αθανασίου Χρυσού. Οι μικροί και αγνοί «άγγελοι» τραγούδησαν και απέδωσαν ποιήματα και διηγήματα με θέμα τα Χριστούγεννα και το νόημα της μεγάλης αυτής Εορτής, δίδοντας με τον δικό τους ανεπιτήδευτο τρόπο ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εκδήλωση, που όλοι οι παριστάμενοι χάρηκαν.

Ακολούθως, ως επιστέγασμα του εορταστικού προγράμματος, παρουσιάσθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Σερρών, υπό την επιμέλεια της Διευθύντριας κ. Χρυσάνθης Αραπάκη, ένα εξαιρετικά αισθαντικό θεατρικό δρώμενο, αφιερωμένο στον μεγάλο «άγιο» των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Οι νεαροί και ελπιδοφόροι βλαστοί των Σερρών, με αριστοτεχνικό τρόπο, διασκεύασαν επί σκηνής χριστουγεννιάτικα διηγήματα του εξαίρετου έλληνος πεζογράφου και ταλαντούχου «κοσμοκαλόγερου» λογοτέχνη. Σαγήνη νοσταλγική για το κοινό, το οποίο απήλαυσε εικόνες και ήχους Σκιαθιώτικους, χαρακτήρες, τοπία και μυρωδιές μιας άλλης ευλογημένης εποχής, όπου πίσω από τον γεμάτο στερήσεις και με εμφανή την οικονομική ένδεια άνθρωπο, κρυβόταν ένας πλούτος συναισθημάτων και βιωμάτων, λαϊκομοναχικών αρετών, βαθειάς πίστεως, ελεημοσύνης, ακτημοσύνης και ταπεινώσεως. Αρετές ασκούμενες εν μέσω της κοσμικής κοινωνίας.

Την όμορφη εορτή έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος τονίζοντας ιδιαιτέρως την αναγκαιότητα πνευματικής προετοιμασίας για την βίωση του μεγάλου γεγονότος της κατά σάρκα Γεννήσεως του Θεού Λόγου. «Μέσα σ’ αυτή την πανδαισία της σημερινής χαρούμενης εορτής των παιδιών μας», τόνισε ο Σεβ., «η Εκκλησία μας προτρέπει να προσεγγίσουμε το νόημα της Εορτής με σιωπή και ταπείνωση, να ψηλαφήσουμε το θαύμα, να πορευθούμε εκεί όπου τελεσιουργείται το μυστήριο της σωτηρίας μας. Η θεία Γέννηση είναι μυστήριο, το οποίο προϋποθέτει ευλαβική σιγή για να το πλησιάσουμε. Πρέπει όλα να σωπάσουν εντός μας, να καταλαγιάσουν οι φωνές της γης, να υποχωρήσουν οι θόρυβοι της ψυχής μας. Έχει η ησυχία τη δική της δυναμική, αποτελεί μία ιδιαίτερη διάσταση ζωής, μία αφετηρία αληθινής συναντήσεως και κοινωνίας με τον Θεό».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε πατρικώς τον Αρχιμ. Νεκτάριο Καϊμακάμη και τα λοιπά μέλη του Γραφείου Νεότητος της Εκκλησίας των Σερρών καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδηλώσεως επικαλούμενος σ’ όλους, πλούσια την χάρη του αγίου Θεού, προς πνευματική υποδοχή και χριστιανοπρεπή εορτασμό των αγίων Χριστουγέννων.

Σήμερα, Κυριακή «Προ της Χριστού Γεννήσεως», μετά την θεία Λειτουργία, στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά ο στολισμός του «Δένδρου των Ευχών».

Σ’ αυτή την εκδήλωση συμμετείχαν πολλά από τα παιδιά των Κατηχητικών των Ιερών Ναών των Σερρών και της Νιγρίτης αλλά και της ευρύτερης Μητροπολιτικής περιφέρειας, συνοδευόμενα από τους υπευθύνους Ιερείς και τους κατηχητές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νιάτα της Εκκλησίας μας, ευαισθητοποιημένα στο φιλάνθρωπο πνεύμα των αγίων ημερών, προσέφεραν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Κιβωτός Αγάπης» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, καλλιεργώντας στην πράξη τις μεγάλες αρετές της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Στην κλήρωση που ακολούθησε μοιράσθηκαν στα παιδιά βιβλία, παιχνίδια, ποδήλατα και διάφορα γλυκίσματα. Ευχή και προσευχή όλων ήταν τα εφετινά Χριστούγεννα να μοσχοβολήσουν από πίστη, χαρά, ελπίδα και αγάπη και κυρίως να ζήσουμε τα Χριστούγεννα μαζί με τον Χριστό μας, μέσα στον αγιασμένο χώρο της Εκκλησίας μας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως