ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η Μακεδονία υπήρξε
διαχρονικά ο προμαχώνας του Ελληνισμού»

06-12-2021

Στον ιστορικό ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου της ομωνύμου, ηρωοτόκου γεν­ε­τεί­ρας του Σερραίου Αρχιστρατήγου της εθνικής μας παλιγγενεσίας του 1821, Εμ­μ. Παπ­ά, ιερούργησε, τήν Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από της κοιμήσεως του μεγάλου Έλληνα εθνεγέρτου (+05-12-1821).

Ο ως είρηται ιερός και ενοριακός Ναός του Αγ. Αθανασίου ανηγέρθη το έτος 1805, με δαπάνες και επιστασία του Γ. Οικονόμου, ανεψιού του Εμμ. Παπά και υιού του παπα-Αθανασίου Οικονόμου, αδελφού του ήρωος. Κατά τον Σερραίο ιστορικό Ευάγγ. Στράτη, ο ήρωας και τα αδέλφια του, πέραν της οικονομικής συνδρομής, μετέφεραν και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του Ναού. Έτσι, επικράτησε στην οικογένεια και το επώνυμο Παπάς αντί Οικονόμου.

Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, στον μνημειώδη αυτό Ναό, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ετέλεσε ιερό μνημόσυνο υ­πέρ μα­κα­ρί­ας μνή­μης και αι­ω­νί­ου α­να­παύ­σε­ως της ψυ­χής του εν­δό­ξου Αρ­χι­στρα­τή­γου. Συμπροσευχητικώς παρέστησαν ο Σερραίος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλής, ως εκπρόσωπος της Ελλ. Κυβερνήσεως, οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης, Αν. Χατζηβασιλείου, Κ. Μπούμπας και Ελ. Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων και Μενεμένης κ. Λ. Κυρίζογλου, Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, Εμμ. Παπά κ. Δ. Νότας και Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινός, αντιπροσωπείες των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών του τόπου καθώς και τμήματα σχολικών μονάδων και πολιτιστικών συλλόγων, με τις γαλανόλευκες σημαίες, τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους, τηρούντες μετά προσοχής τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιστράτηγος Γεν. Επιτελείου Στρατού κ. Χ. Λαλούσης, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο εξεφώνησε επιτυχώς η κ. Ευαγγ. Παπατζιομάλου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Κοινοτική Σύμβουλος Εμμ. Παπά.

Στην συνέχεια, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αναφέρθηκε με εθνικοθρησκευτικό παλμό στην σπουδαία μορφή του Σερραίου Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Είναι ανάγκη στην συνάφεια του λόγου, να τονισθεί ότι, ο τόπος καταγωγής του ενδόξου ήρωος Εμμ. Παπά, υπήρξε η Ελληνικωτάτη Μακεδονία μας, η περίβλεπτος γη ηρώων και ολόφωτος τόπος μαρτύρων. Είναι αυτή, η οποία από της αυγής της εθνικής μας ιστορίας, απετέλεσε τον ακλόνητο προμαχώνα και ισχυρό κυματοθραύστη του Ελληνισμού. Οι ηρωϊκοί Μακεδόνες, το περίδοξο αυτό ελληνικό φύλο, με αίμα και θυσίες πολλές, εσταμάτησαν τις ορδές των παλαιών και νεότερων βαρβάρων, που πολέμησαν για την απομείωση και υποταγή της φιλτάτης Πατρίδος μας.

Ο Εμμ. Παπάς, ο αγνότερος και ηρωϊκότερος των γενναίων αγωνιστών του 1821, υπήρξε γόνος ιερατικής οικογενείας, μέσα στην οποία εδιδάχθη και εκαλλιέργησε την αγάπη και το σεβασμό προς την μητέρα Ορθόδοξο Εκκλησία και την γλυκειά μας Πατρίδα, την Ελλάδα. Τόσον αυτός, όσο και όλοι οι μεγάλοι ήρωες της παλιγγενεσίας του Έθνους μας, γεννήθηκαν, εμπνεύσθηκαν και ανετράφησαν πνευματικώς και εθνικώς εντός του φιλοστόργου περιβόλου της αγίας Εκκλησίας μας, η οποία υπήρξε ανέκαθεν τροφός, σώτειρα και μητέρα του Έθνους μας. Επίστευαν ακραδάντως ότι μόνον υπό την σκέπην του αγίου Θεού και την καλλιέργεια των αρετών της φυλής μας, ημπορεί να επιτευχθεί το θαύμα της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Απέναντί τους οι Έλληνες είχαν τότε όλους τους ισχυρούς της γης. Εμφορούμενοι όμως από την μοναδική ευγένεια της ελληνικής ψυχής, τις ιστορικές τους καταβολές και κυρίως την πίστη τους στον αληθινό Θεό, πολέμησαν νικηφόρα απέναντι στον πάνοπλο, σκληρότατο, αλλοεθνή και αλλόθρησκο τύραννο, έτσι ώστε αυτό το οποίο για τους Ευρωπαίους φάνταζε αδύνατον, με την χάριν του Θεού και τις αρετές των αγωνιστών, κατέστη μία λαμπρά πραγματικότητα.

Δίπλα τέλος, στον Αρχιστράτηγο Εμμ. Παπά στεκόταν μία ηρωΐδα γυναίκα, η σύζυγός του η Φαίδρα, η οποία όχι μόνον του εχάρισε μία ευλογημένη και πολυμελή οικογένεια, αλλά υπήρξε το στήριγμά του, μετά τον Θεόν. Εκείνη, με την αγάπη, την στοργή και την αφοσίωσή της, του έδωσε την ευρυχωρία και την δυνατότητα να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδος. Από τέτοιου είδους ποιότητος γυναίκες, έχει ανάγκη και σήμερα η κοινωνία μας. Γυναίκες ισχυρούς βραχίονες και στυλοβάτες της ελληνικής οικογενείας, λιμάνια ελπίδος και παρηγορίας, κεφάλαια πίστεως και αρετής, που θα στηρίζουν τις οικογένειές τους και θα ανατρέφουν τα παιδιά τους με φόβο Θεού και πίστη στις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις αυτού του τόπου.

Στους δυσκόλους, λοιπόν, και πικρούς αυτούς καιρούς που διανύουμε, είναι ανάγκη να εμπνευσθούμε και να διδαχθούμε από τις αξίες, τις αρχές και τους αγώνες των ηρώων μας, που μας χάρισαν με πολλές θυσίες και ποταμούς αιμάτων μία ελεύθερη και αξιοπρεπή Πατρίδα. Ο Θεός, ευχόμεθα, να μας φωτίζει, ώστε να αναδεικνυόμεθα αντάξιοι των περιστάσεων, συνεχιστές του έργου των πατέρων μας, ενωμένοι, σύμψυχοι, ομόψυχοι, εμπνεόμενοι από τους εθνικούς μας ήρωες, τους οποίους, πραγματικώς τιμούμε, μόνον όταν μιμούμεθα την αρετή, την πίστη και τα ένδοξα ανδραγαθήματά τους!»

Επίσης, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε θερμώς τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλο, για την αγαστή και ιδιαιτέρως παραγωγική συνεργασία και την στήριξή του για την ολοκλήρωση του σπουδαίου και εμβληματικού έργου της συντηρήσεως, αποκαταστάσεως και αναδείξεως του ιστορικού (19ου αιών.) και θαυμασίου ξυλόγλυπτου τέμπλου του ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου Εμμ. Παπά, ενός από τα σημαντικότερα και πλέον περίτεχνα μεταβυζαντινά ξυλόγλυπτα τέμπλα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, αλλά και ολοκλήρου της Μακεδονίας

Το υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητος ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο, διαστάσεων 15×5,50 μέτρων, εντυπωσιάζει με την κατάφορτη διακόσμησή του και τις αφηγηματικές σκηνές συμβολικού και διδακτικού περιεχομένου, από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και χαρακτηρίζεται για την οργάνωση του πλούσιου διάκοσμου, την λεπτομερή τεχνική απόδοση των γλυπτών παραστάσεων, την φυσιοκρατική απόδοση, με επιμέρους λεπτομέρειες και την πλαστικότητά του.

Στην συνέχεια ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ο ευαγής κλήρος, οι αξιότιμοι άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού, μετέβησαν στον χώρο της κεντρικής πλατείας της κωμοπόλεως Εμμ. Παππά. Εκεί, ενώπιον της προτομής του Σερραίου ήρωος, εψάλη ιερό τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι, ετηρήθη ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος. 

Ειδικώς για εφέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, που επικρατούν και στην Πατρίδα μας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η καθιερωμένη παρέλαση στην κωμόπολη του Εμμ. Παπά, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή ολιγομελών μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, εκτιμώσα την παρούσα χρονική στιγμή της ενεστώσης σκληράς υγειονομικής περιστάσεως και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων προς αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η οποία ευρίσκεται σε έξαρση, κατόπιν και της συμφώνου γνώμης της Αντιπεριφέρειας Σερρών και των Δήμων Σερρών και Εμμ. Παπά, μετέθεσε, για την προσεχή Άνοιξη, την διεξαγωγή του ήδη αναγγελθέντος διημέρου Επιστημονικού Συνεδρίου, προς τιμήν του Σερραίου Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά, η εξέχουσα και εμβληματική προσωπικότητα του οποίου διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία του Γένους μας και στον απελευθερωτικό αγώνα της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, αλλά και ειδικότερον των Σερρών, εκ της σκληράς τυραννίας των οθωμανών Τούρκων.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως