ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η δύναμις του
Παρακλήτου κτίζει αποστολικές ψυχές»

13-06-2022

Στην παλαιά ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος, στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Εμμ. Παπά, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, τήν, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου 2022.

Η ως είρηται ιερά Μάνδρα, κτίσθηκε κατά το έτος 1857, επί Μητροπολίτου Σερρών κυρού Ιακώβου, σε κατάφυτη περιοχή του χωρίου Αγ. Πνεύματος, με συνδρομές των ευλαβών κατοίκων, λειτουργούσα έως τις αρχές του 1900 ως ανδρώα ιερά Μονή.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής θ. Μυσταγωγίας, η οποία τελέσθηκε υπαιθρίως, υπό του υπεραιωνοβίου ευσκιοφύλλου πλατάνου, στον προαύλειο χώρο της ιεράς Μονής, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, ομίλησε επικαίρως, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η αγία Μητέρα μας Εκκλησία, εσύναξε όλους μας σήμερον, προκειμένου να δοξάσουμε τον εν Τριάδι υμνούμενο και δοξαζόμενο Θεό, να συγκροτήσουμε εν ενότητι την οικογένειά Του, να αποκτήσουμε πείρα ότι είμεθα μέλη της οικογενείας του Χριστού, να εμπνευσθούμε μέσα από τα μηνύματα του ιερού Ευαγγελίου, να γίνουμε σύσσωμοι και σύναιμοι με Εκείνον, κοινωνούντες Δεσποτικού Σώματος και Αίματος.

Σήμερον, δευτέρα, μετά την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, εορτή της αγίας Πεντηκοστής, προβάλλουν ενώπιόν μας, ως αφορμή γόνιμου αναστοχασμού, δύο γεγονότα με ιδιαίτερη σημειολογία. Ο Πύργος της Βαβέλ από την μία πλευρά, το έργο αυτό της αλαζονείας, της υπερηφανείας και του εγωϊσμού των ανθρώπων και από την άλλη η κάθοδος του Παναγίου Πνεύματος στους μαθητές του Κυρίου μας, οι οποίοι απεδέχθησαν την θεϊκή αυτή δωρεά και εβίωσαν το μεγάλο ζητούμενο της ανθρωπίνης ιστορίας, δηλαδή την ενότητα.

Η δωρεά της αγίας Πεντηκοστής προς ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι η εν Αγίω Πνεύματι ενότητα, η οποία καρποφορεί θαυμαστώς στις ταπεινές και αγαθές καρδίες, καρπούς αγιοσύνης σωτηρίας και αιωνιότητος.

Κατήλθε στην γη ο ζωοοπάροχος άλλος Παράκλητος, εν είδει πυρίνων γλωσσών, το Πνεύμα της αληθείας, ο Εις της Παναγίας Τριάδος Θεός, ώστε να φωτίσει και να αγιάσει κάθε άνθρωπο, που έρχεται στον κόσμο και να ενοποιήσει την κατακερματισμένη από την αμαρτία ανθρωπίνη φύση. Η αγία Πεντηκοστή, μας υποδεικνύει με έναν τρόπο συγκλονιστικό, την δύναμη και το έργον του Παρακλήτου, του τρίτου Προσώπου της Παναγίας Τριάδος, που ζωοποιεί, αγιάζει, συνέχει και διακρατεί ολόκληρη την κτίση, σε μια αδιάσπαστη ενότητα.

Εορτάζομεν, λοιπόν, σήμερον δοξολογικώς και λατρευτικώς, όπως βεβαίως και κάθε ημέρα της ζωής μας, αυτό τούτο το μυστήριον της Παναγίας Τριάδος, στενώς συνδεδεμένο με αυτό τούτο το μυστήριον της Εκκλησίας μας, που κατά τον άγιο Ιουστίνο τον Πόποβιτς, είναι το παμμυστήριο των μυστηρίων του Θεού.

Η Εκκλησία, είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο Οποίος παρατείνεται και φανερούται ως φως, αγιασμός, αγάπη και ζωή μέσα στην ανθρώπινη ζωή. Με το υπερφυές θαύμα της επιφοιτήσεως του Παναγίου Πνεύματος, οι μαθητές του Κυρίου και όλοι μας αντιλαμβανόμεθα τι εννοούσε ο Κύριος όταν έλεγε ότι θα είναι μαζί μας όλες τις ημέρες της ζωής μας. Το Άγιον Πνεύμα συνεχίζει το έργο του Χριστού, φανερώνει τον Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, όπως και ο Κύριός μας Ιησούς, μας υποδεικνύει τον ουράνιο Πατέρα.

Τα πάντα γίνονται μέσα στον εγκόσμιο και υπερκόσμιο χρόνο, συνεργία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Ο εξ ου τα πάντα Θεός Πατήρ, και ο δι’ ου τα πάντα Θεός Λόγος και ο εν ω τα πάντα Θεός, το Πανάγιον Πνεύμα, ο Εις Τριαδικός Θεός, είναι η αρχή και το τέλος (εντελέχεια) πάντων των θαυμαστών έργων, ορατών και αοράτων, της Θείας παντοδυναμίας, πανσοφίας και αγαθότητος.

Κεφαλή του μυστηριακού θεανθρωπίνου Σώματος της Εκκλησίας, είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ενώ ψυχή Του, αυτό το Πανάγιον Πνεύμα, που όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας. Αυτή η Εκκλησία, ως το μυστήριο του Χριστού, δύο χιλιάδες χρόνια τώρα, εμπνέεται, αγιάζεται και φωτίζεται από το πυρ της Πεντηκοστής, διά τούτο και παραμένει ζωντανή, θαλερή, ορθία, αγιάζουσα τους ανθρώπους και την κτίση, εργαστήριο αγιοσύνης, διδασκαλείο των ευαγγελικών αρετών, λιμάνι και θεραπευτήριο των ψυχών και των σωμάτων μας.

Σήμερον, ηχεί και πάλιν στα ώτα της ψυχής μας, καθαρότατος ο ήχος της βιαίας πνοής, που έπνευσε στο υπερώο των Ιεροσολύμων και κατέστησε τους μαθητές του Κυρίου μας, Αποστόλους και Ευαγγελιστές της Οικουμένης. Και σήμερον, το αείζωο θείο πυρ της Πεντηκοστής θερμαίνει, αναζωογονεί και θάλπει τις αποσταμένες ψυχές μας. Και σήμερον και πάντα, ο Παράκλητος μέσα στην αγιασμένη ατμόσφαιρα της Εκκλησίας μας, της εγχριστωμένης ζωής, μας διαβεβαιώνει με μυστικές φωνές και αλάλητους στεναγμούς, ότι έχωμεν τον Θεόν, Πατέρα παντοδύναμο, φιλόστοργο, πανάγαθο και φιλάνθρωπο.

Αυτός είναι ο αδαπάνητος θησαυρός της Εκκλησίας μας, το Παράκλητο Πνεύμα, που κτίζει αποστολικές καρδιές και αγιάζει τον κόσμο! “Ἐλθὲ, Παράκλητε Ἀγαθέ, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν”!».

Μετά το τέλος της θ. Ιερουργίας, στην οποία συμμετείχαν συμπροσευχητικώς, ο Σερραίος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλής, οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης και Ελ. Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά κ. Δ. Νότας, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Αγ. Πνεύματος και μέγα πλήθος του λαού του Θεού, μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως