ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Χαίρε Σιών Αγία,
Μήτηρ των Εκκλησιών, Θεού κατοικητήριον»

26-06-2022

Στον ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου Σερρών συνιερούργησαν, τήν Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός και ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος.

Ο πολιός Ιεράρχης του παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, πραγματοποιεί από της παρελθούσης Παρασκευής, ολιγοήμερη επίσκεψη στην Εκκλησία των Σερρών, συνεχίζοντας την από χρόνων πολλών ευλογητή παράδοση προσκυνηματικών επισκέψεών του στην πόλη των Σερρών, την οποία αγαπά και στην οποία όλως ιδιαιτέρως αναπαύεται.

Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αφού καλωσόρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό, ευχήθηκε ευλογημένο και ψυχωφελές το υπόλοιπο της διαμονής του στις Σέρρες και αναφέρθηκε στους εγκάρδιους και από πολλών ετών ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον Γέροντα Ιεράρχη, καθώς και με όλη την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, η οποία, υπό την πεπνυμένη και σοφή οιακοστροφία του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, επιτελεί θυσιαστικώς το σπουδαίο και ιερό έργο στην Αγία Γη, ως φύλακας των ιερών προσκυνημάτων και ακοίμητος φρυκτωρός της αγίας ορθοδόξου πίστεως και του οικουμενικού ελληνοχριστιανικού πνεύματος και πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων ο Σεβ. κ. Θεολόγος ανέφερε και τα εξής: «Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα της αγίας θεουπόλεως Ναζαρέτ, Υπέρτιμε και Έξαρχε πάσης Γαλιλαίας κ. Κυριακέ, με αισθήματα βαθείας ευγνωμοσύνης και σεβασμού, σας υποδεχθήκαμε πριν ολίγας ημέρας στην ταπεινή και ακριτική εκκλησιαστικήν μας Επαρχίαν και ιδού σήμερον, χάριτι Θεού, σας απολαμβάνομεν εν μέσω ημών προεξάρχοντα της ευχαριστιακής συνάξεως του Κυριακού σώματος, ευλογούντα και αγιάζοντα.

Μετά βαθείας συγκινήσεως ενθυμούμεθα πάντοτε τον άγιον τόπον εις τον οποίον θεοφιλώς υπηρετείτε. Τον τόπον εκείνον στον οποίον έστησαν οι πόδες Κυρίου, την πόλη του παμβασιλέως Χριστού. Είναι αληθές, Σεβασμιώτατε, ότι η Κωνσταντινούπολις έχει ιδιαιτέρως για το Γένος μας, μίαν δυνατή και αγία σημειολογίαν και βαρύτητα, ως η αείφωτος πηγή της ευσεβούς πίστεώς μας, ο ακοίμητος οφθαλμός της οικουμένης, η αθάνατος Πόλις των θρύλων και των οραμάτων μας, η αυτοκρατορική Πόλις της πανορθοδοξίας, η αγία Ιερουσαλήμ όμως είναι και θα παραμένει πάντοτε η κοιτίδα της πίστεώς μας, το λίκνο της ορθοδοξίας, η χώρα των υπερφυών θαυμάτων και θαυμασίων του Θεού, η χαρά και ο πολυτίμητος θησαυρός της ψυχής μας, ο ευλογημένος νόστος της καρδίας μας, το κατοικητήριο του παμβασιλέως Χριστού, η πολύτεκνος και καλλίτεκνος Μητέρα όλων των ανά την οικουμένη Εκκλησιών, ίνα κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό είπω.

Την χάριν του Αναστάντος Χριστού εκ του Παναγίου και πανολβίου Τάφου, την πηγή της ημών Αναστάσεως, την φλόγαν του Παρακλήτου Πνεύματος, την ευλογίαν του θεοδέγμονος σπηλαίου, την απολυτρωτική χάριν του φρικτού Γολγοθά, την σκέπη της Παναγίας μας, η Οποία προσέφερεν στον κόσμον τον ατίμητον Μαργαρίτην Χριστόν, την παρηγορίαν και την σκέπην των αγίων της Παλαιστίνης, των οποίων μάλιστα σήμερα η Εκκλησία μας, κατ’ ευλογημένη συγκυρία εορτάζει την σύναξη, μεταφέρετε σ’ εμάς, διά της σεπτής και σεμνοπρεπούς παρουσίας σας, Σεβασμιώτατε, κάθε φορά που επισκέπτεσθε την πόλιν και την Μητρόπολίν μας.

Πάντοτε, στρέφουμε νοερώς και με βαθειά συγκίνηση το νου και την καρδίαν μας στα άγια Ιεροσόλυμα, όπου τελεσιουργήθηκε από τον Δεσπότη Χριστό, η δια της ενσάρκου Οικονομίας, του Σταυρού και της Αναστάσεώς Του, σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Εκεί, στην αγία Σιών, όπου κτυπά δυνατά η καρδιά του κάθε ορθοδόξου χριστιανού διακονεί θυσιαστικώς, αιώνες τώρα, η Αγιοταφιτική Αδελφότητα, το ιερό τάγμα των Σπουδαίων, που διαφυλάσσουν τα πάνσεπτα προσκυνήματα των αγίων Τόπων με κόπους, αγωνίες, κινδύνους και θυσίες, ήτοι τον φρικτό Γολγοθά, τον Πανάγιο Τάφο, το θεοδέγμον Σπήλαιο της Γεννήσεως, την αγία Ναζαρέτ, την σεπτή Γεθσημανή, το Θαβώρ της θείας Μεταμορφώσεως, το όρος των Ελαιών κ.τ.λ..

Τιμούμε καρδιακά και σεβόμεθα υπερβαλλόντως την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, τους ολίγους αλλά εκλεκτούς αδελφούς μας, που υπηρετούν μία άλλη Ελλάδα, αυτή της πίστεως, της υπομονής, της καρτερίας, της θυσιαστικής αγάπης, της χριστομιμήτου ταπεινώσεως, την πονεμένη, προδομένη, σταυρωμένη αλλά και αναστημένη Ρωμιοσύνη, την Ελλάδα του φωτός, την Ελλάδα του Χριστού!

Ευχόμεθα, και προσευχόμεθα μέσα από την ψυχή μας, Σεβασμιώτατε, το κλειδί του Παναγίου Τάφου να συνεχίσει να ευρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων, ως έργο και δωρεά της μακροθυμίας και της αστείρευτης αγάπης και στοργής του Δεσπότου Χριστού προς το Έθνος μας. Από Εκείνον βεβαίως ευλογία για εμάς και τιμή απροσμέτρητη. Για το Γένος μας όμως και το ελληνικό Έθνος μεγάλη ευθύνη και ανεξόφλητη οφειλή. Σεις, ως εκπρόσωποι του ευσεβούς ημών έθνους και Γένους, φυλάσσετε εθνικές και πνευματικές θερμοπύλες. Σας είμεθα ευγνώμονες, παντοτινά οφειλέτες της πολυτίμητης αυτής διακονίας και προσφοράς».

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος αναφέρθηκε επίσης στην επί θύραις επίσκεψη πνευματικού, εκπαιδευτικού και ψυχοφελούς χαρακτήρος, στην Εκκλησία των Σερρών, ομάδος 60 νέων, από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ειδικότερα από την Ιερά Μητρό­πολη Ναζαρέτ, με την σεπτή ευλογία του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του οικείου Ποιμενάρχου τους, Σεβ. Μητρο­πολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού.

Οι νέοι και οι νέες, τα πνευματικά παιδιά του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων θα φιλοξενηθούν στην Κατασκήνωση «Χριστού Πηγή» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, που ευρίσκεται στην καταπράσινη περιοχή της Χρυσοπηγής Σερρών. Στο χρονικό διάστημα της διαμονής τους θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν προσκυνήματα της περιοχής, ιερούς Ναούς και Μονές, την πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα θρησκευτικά και πολιτιστικά αξιοθέατα και προορι­σμούς του Νομού.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως