ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάνδημος υποδοχή της ιεράς εικόνος
«Παναγίας Κοσμοσώτειρας» στις Σέρρες

5-11-2017

Η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες για τον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση του πιστού λαού και μάλιστα στις δύσκολες σημερινές ημέρες, ανταποκρινομένη και στο φιλοπάρθενο αίτημα του Συλλόγου Θρακών Νομού Σερρών, με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική, στα πλαίσια μάλιστα των λατρευτικών ακολουθιών που τελούνται με αφορμή τον πανηγυρικό εορτασμό της συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, εφόρων και πολιούχων Σερρών, υποδέχθηκε σήμερα 4 Νοεμβρίου 2017, στις 6 το απόγευμα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών το πάνσεπτο και θαυματουργό εκτύπωμα της «Παναγίας Κοσμοσώτειρας», προστάτιδος και εφόρου των απανταχού Θρακών, προερχομένης από τον ομώνυμο Ιερό βυζαντινό Ναό Φερών Έβρου.

Η υποδοχή της ιεράς εικόνος της Θεοτόκου την οποία εκόμισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Πολύκαρπο, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Θρακών Έβρου, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης, έμπροσθεν της πλατείας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών. Το χαριτόβρυτο θεομητορικό εικόνισμα υποδέχθηκε σύσσωμος ο ιερός κλήρος της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής των Σερρών με επικεφαλής τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Θεολόγο, οι Αρχές του τόπου, αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων των Νομών Σερρών και Δράμας με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθος ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος αμέσως μετά την πάνδημη υποδοχή της ιεράς εικόνος, χοροστάτησε στη Δοξολογία, που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα αλλά και στην ένδοξο και μαρτυρική πορεία του Έθνους μας. «Η Κοσμοσώτειρα αλλά και Εθνοσώτειρα Παναγία», υπεγράμμισε ο Σεβ., «είναι η κραταιά Προστασία, η οποία διαφυλάττει τους αγωνιστές της ορθοδόξου πίστεως και της Πατρίδος, που υπερασπίζονται τα δίκαια και τα ιερά της φυλής μας στις εσχατιές της Χώρας μας, την ελληνικοτάτη και ένδοξη Θράκη μας». Τέλος, ο Σεβ. ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, την μεταφορά δηλαδή στην πόλη των Σερρών, της ιεράς και θαυματοβρύτου εικόνος της Θεομήτορος.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός μετά θ. Κηρύγματος. Να σημειωθεί πως η ιερά εικόνα της «Παναγίας Κοσμοσώτειρας» θα παραμείνει για προσκύνηση στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών έως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες προς αγιασμό και ενίσχυση των πιστών.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως