ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «”Στώμεν καλώς”,
ενωμένοι και γρηγορούντες!»

7-8 Νοεμβρίου 2021

Με την δέουσα λαμπρότητα, πνευματική κατάνυξη και την προ­σήκουσα ιεροπρεπή σεμνότητα και προσοχή, λόγω της παρατηρουμένης εξάρσεως της πανδημίας Covid-19, εορτάσθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, κατά το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου 2021, η πανευφρόσυνος ιερά μνήμη της Συνάξεως των Αγίων ενδόξων Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων θείων Δυνάμεων Ασωμάτων, εφόρων και αγρύπνων φρουρών της ιστορικής πόλεως και πρωτεύου­σας του Νομού Σερρών και του ευλαβούς λαού αυτής.

Το εσπέρας της εορτής, Κυριακή 7 Νοεμβρίου, στον εορτάζοντα ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, τελέσθηκε ο μέγας, πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, συγχοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Τον θ. λόγο της εορτής εκήρυξε καταλλήλως, ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Γκουζούνης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφερθείς με θεολογική ενάργεια και περιεκτικό λόγο στο πάντα επίκαιρο σύνθημα της εορτής «Στώμεν καλώς»!

Σήμερα, Δευτέ­ρα 8 Νοεμβρίου, αγιώνυμος ημέρα της μεγάλης αρχαγγελικής εορτής, τελέσθηκε, στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Μητροπολιτικό Ναό, πανηγυρικό, Αρχιερατικό συλλείτουργο, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αι­γι­α­λεί­ας κ. Ι­ε­ρωνύμου και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβ. κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμώς τον Σεβ. κ. Θεολόγο, για την ευγενική και φιλάδελφη πρόσκλησή του στην εφετεινή πανήγυρη των επουρανίων θείων δυνάμεων Ασωμάτων, ανέλυσε με θεολογική πληρότητα και Πατερικές αναφορές την προστατευτική παρουσία των Αγγελικών Δυνάμεων στην ζωή των ανθρώπων. «Αυτές οι δυνάμεις, μας φυλάσσουν και μας κατευθύνουν», είπε ο Σεβασμιώτατος, «και δημιουργούν προϋποθέσεις για τη σωτηρία και τον αγιασμό μας». «Οι φύλακες Άγγελοι όμως θλίβονται και λυπούνται», είπε χαρακτηριστικά, «όταν εμείς παρεκκλίνουμε της πορείας μας από την χάρη του Θεού».

Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της αγγελοφρουρήτου Εκκλησίας των Σερρών κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβ. κ. Ιερώνυμο για την όλως τιμητική του παρουσία στην εφετεινή πανήγυρη, ετόνισε ότι, «Η σημερινή εορτή της Εκκλησίας μας αποτελεί αφορμή διδαχής, παρακλήσεως, ενότητος και εγρηγόρσεως. Παρακλήσεως, διότι όλοι οι άνθρωποι, ως πολυτίμητο δώρο του Θεού Πατέρα μας, ως φίλο πραγματικό και οδηγό απλανή, έχουμε τον φύλακα άγγελό μας, που εμπνέει, φυλάσσει, καθοδηγεί και προστατεύει την ζωή μας. Ενότητος, διότι όλοι οι χριστιανοί οφείλουμε να είμεθα ενωμένοι και ομόψυχοι, “το αυτό φρονούντες”, ως μέλη ηγιασμένα και τίμια του ενός Σώματος της Εκκλησίας του Χριστού. Εγρηγόρσεως, πνευματικής και κοινωνικής, καθώς στα δύσκολα σημερινά χρόνια της αφιλίας, της αποστασίας, των ποικίλων κρίσεων, που αγγίζουν τον εσώτατο ιερό πυρήνα της υπάρξεώς μας, στους χρόνους των ποικίλων δυσκολιών, οφείλουμε όλοι, κατά την αρχαγγελική προτροπή “Στώμεν καλώς”, να είμεθα σε συνεχή εγρήγορση και προσοχή.

Η ενότητα είναι πάντοτε το ζητούμενο στην ζωή μας. Η αγία Εκκλησία μας, πάντοτε διδάσκει με ήθος φιλόθεο και φιλάνθρωπο, τον λόγο της αληθείας του Χριστού, που θεραπεύει, φωτίζει και αγιάζει τον κόσμο. Η μητέρα μας Εκκλησία, επιτελεί το έργο Της, με την δύναμη του ήθους και του παραδείγματος, με την πειθώ και όχι τον εξαναγκασμό, με τον σωστικό Της λόγο, την αλήθεια, που επισφραγίζεται από την αγάπη Της. Ο ευαγγελικός λόγος, δεικνύει τον δρόμο της εξόδου από τον εγωισμό και μια ψευδεπίγραφη αυτάρκεια, που αποτελούν κορυφαίες ασθένειες της ψυχής των ανθρώπων».

Αναφερόμενος ο Σεβ., στην δύσκολη περίσταση, που διέρχεται η Πατρίδα μας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε μεταξύ άλλων, «Ευρισκόμενοι σε μία δύσκολη καμπή για την Πατρίδα και τον κόσμο ολόκληρο, η σημερινή εορτή των αγίων Αρχαγγέλων, μας υποδεικνύει την ανάγκη για πίστη στον Θεό, ενότητα, σύνεση, σωφροσύνη και προσοχή. Το “Στώμεν καλώς”, το οποίο ηκούσθη κάποτε στους ουρανίους θαλάμους, υπό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, είθε να γίνει και για όλους μας ήθος, σύνθημα, ποιότητα ζωής, καθημερινός μας αγώνας. Ας θέσουμε στο περιθώριο της ζωής μας σκέψεις επιβλαβείς και διχαστικές, που διαιρούν την ενότητα της κοινωνίας και υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Ανάγκη είναι, να μείνουμε ενωμένοι στην αλήθεια, θωρακισμένοι με την δύναμη της πίστεως, συσπειρωμένοι γύρω από την Εκκλησία μας, σεβόμενοι τις συμβουλές της ιατρικής επιστήμης και χωρίς φόβο, αλλά ως ένα σώμα, σύμψυχοι και ομονοούντες, να εξέλθουμε νικητές, σοφώτεροι και αγιώτεροι, από την δυσκολία της πανδημίας, η οποία έχει δυστυχώς τα χαρακτηριστικά ενός ακηρύκτου και σκληρού πολέμου. Η Εκκλησία, ως μητέρα και πνευματική τροφός του λαού μας, εγγυάται με τον λόγο Της και την έμπρακτη αγάπη Της, αυτήν την ενότητα για την οποία εργάζεται συνεχώς, χωρίς εκπτώσεις και υπαναχωρήσεις, από την αλήθεια, που μόνη Αυτή σώζει και ελευθερώνει τον άνθρωπο.

Ας μείνουμε, λοιπόν, ενωμένοι στην πίστη, την αγάπη, την φιλαδελφία και τον αγώνα! Χρόνια πολλά, άγια και αγγελοφρούρητα!».

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά προστασία και σκέπη των Παμμ. Ταξιαρχών, τόσο στον άγοντα τα ονοματήριά του,  Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Παλιούρα, όσο και στον προϊστάμενο του ιερού Μητροπολιτικού Ναού, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Καϊμακάμη, που μαζί με τους καλούς του συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς, ηργάσθησαν φιλοτίμως για την προετοιμασία της εφετεινής πανηγύρεως της πρώτης ενορίας της πόλεως των Σερρών. Ευχαρίστησε επίσης τους Άρχοντες και τον ευλαβή λαό του Θεού, για την ιδιαιτέρως συγκινητική φιλάγγελη συμμετοχή τους.

Τις λατρευτικές ακολουθίες της εορτής, ετίμησαν με την συμπροσευχητική παρουσία τους οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης, Κ. Μπούμπας και Ελ. Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Χ. Σγουρομάλλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Σ. Δημητράκης, οι Διευθυντές της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Σερρών κ. κ. Ι. Καραβασίλης και Σ. Ρίζος καθώς και εκπρόσωποι των λοιπών Αρχών του τόπου.

Ειδικώς για εφέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, που επικρατούν και στην Πατρίδα μας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Σερρών, η καθιερωμένη λιτάνευση της ει­κό­νος των Παμμ. Ταξιαρχών.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως