ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πανηγυρικός εορτασμός πάντων
των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων

12-11-2023

Με την δέουσα λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη εορτάζεται στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, την δευτέρα Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου, όπως έχει καθιερωθεί, η πανευφρόσυνη ιερά Σύναξη όλων των ουρανίων προστατών Της, παλαιών και νεωτέρων, που συνδέονται με την εν χρόνω και τόπω διακονία Της, εκείνων δηλαδή που εκοπίασαν για την σπορά του Ευαγγελικού λόγου, γεννήθηκαν, έζησαν και μαρτύρησαν στην περιοχή των Σερρών.

Εφέτος, η εορτή τιμάται ιεροπρεπώς και μέσα σε πνευματικώς ευφρόσυνο κλίμα, το διήμερο, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, με επίκεντρο τον παλαίφατο ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, όπου εκτέθηκαν σε προσκύνηση όσα ιερά Λείψανα υπάρχουν από τους Αγίους προστάτες της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης και φυλάσσονται στους ιερούς Ναούς και τις ιερές Μονές της τοπικής Εκκλησίας και συγκεκριμένως των: Τιμ. Προδρόμου, Αποστόλου Ανδρέου, μεγαλομαρτύρων Θεοδώρου του Τήρωνος και Στρατηλάτου, Γεωργίου του μεγαλομάρτυρος, Γεωργίου, Πλάτωνος, Πολυεύκτου και Αδριανού, Ιωάννου του κτίτορος, Ραφαήλ του θαυματουργού, Νικήτα του νεομάρτυρος, Γρηγορίου Καλλίδου κ.ά., προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στις 6:00 το απόγευμα, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Καθεδρικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Κατά δε το τυπικό της ημέρας, μετά τα αναστάσιμα τροπάρια, εψάλη η ιερά ακολουθία προς τιμήν των Σερραίων Αγίων, που συνέθεσε αριστοτεχνικώς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, κατόπιν ευλογίας του Σεβ. κ. Θεολόγου, ομίλησε επικαίρως ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καϊμακάμης, υπεύθυνος του ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Θεοδώρων Σερρών.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά προστασία πάντων των εν Σέρραις διαλαμψάντων αγίων στον ευλαβή λαό του Θεού, ο οποίος για μία ακόμη φορά προσήλθε με έναν ιδιαιτέρως συγκινητικό τρόπο να λάβη την χάρη των ουρανίων προστατών της Σερραϊκής Εκκλησίας και να συμμετάσχη στην εφετεινή πανήγυρή τους.

Να σημειωθεί, ότι την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, θα τελεσθεί στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών πανηγυρική θ. Λειτουργία, με αφορμή την εορτή της λειτουργικής Συνάξεως πάντων των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως