ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμπρός ο εορτασμός της μνήμης
του Αγ. Σπυρίδωνος στις Σέρρες

12-12-2023

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και πανδήμως εορτάσθηκε και στην Εκκλησία των Σερρών η πανσεβάσμιος ιερά μνήμη του Αγ. Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα νεόδμητο ομώνυμο ιερό Ναό της πόλεως των Σερρών.

Αφ’ εσπέρας της εορτής, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον ως είρηται περικαλλή Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Τον θείο λόγο, εκήρυξε, κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου, ο Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου του ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο του μεγάλου Ιεράρχου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι μνήμες των αγίων προβάλλουν ενώπιον μας, ως ένα κάλεσμα για τον προσωπικό μας αγιασμό, αλλά και ως ευκαιρία για πνευματική διδαχή και έμπνευση.

Τήν Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος ιερούργησε στην πανηγυρική θ. Λειτουργία στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών.

Προ της απολύσεως της θ. ιερουργίας ανεγνώσθη η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως περί της συνδιοργανώσεως από την τοπική Εκκλησία και τον Δήμο Σερρών του 4ου Φε­στι­βάλ χο­ρω­διακής θρη­σκευ­τι­κής Μου­σι­κής, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στην αί­θου­σα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Λ. Τζορμπατζίδη, του Βυζαντινού Χορού «Συνηχούντες», υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Χρ. Ιωαννίδη, της Πολυφωνικής Χορωδίας Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Ηρ. Παναγόπουλου, της Βυζαντινής Χορωδίας του «Μαξιμείου» Ιδρύματος «Άγ. Νικήτας ο Νέος», υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Γ. Ζαρκατζά, του Βυζαντινού Χορού «ΕΥΦΩΝΟΝ» του ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Στ. Ζαχαρίου και της Νεανικής Χορωδίας «Αγγέλων Φωνές» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μ. Κουβακλή.

Στην ανακοίνωση αυτή μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: «Ἡ τοπική μας Ἐκκλησία ἐκτός τοῦ κα­θα­ρῶς ἁ­γι­α­στι­κοῦ, κηρυκτικοῦ, πνευ­μα­τι­κοῦ καί φιλανθρωπικοῦ της ἔρ­γου, ὅπερ καί πρῶτον καί κυρίαρχον στήν ἱεράν ἀποστολήν της λογίζεται καί εἶναι, ἐρ­γά­ζε­ται φι­λο­πό­νως καὶ πρός τήν κατεύθυνσιν τῆς καλλιεργείας, ἀνα­δείξεως καί προ­βολῆς τῆς ἐκκλησιαστικῆς καί πολιτι­στικῆς κληρονομιᾶς τοῦ τόπου μας. Μέσα σ’ αὐτό τό πλαίσιο συνδιοργα­νώνει, μαζί μέ τόν Δῆμο Σερρῶν, τὸ 4ο Φε­στι­βὰλ χορωδιακῆς θρη­σκευ­τι­κῆς Μου­σι­κῆς, πού θά πραγ­μα­το­ποι­η­θεῖ τό Σάββατο 16 καί τήν Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στήν αἴ­θου­σα ‘’ΑΣΤΕΡΙΑ’’ τοῦ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τῆς πό­λε­ώς μας. Σκοπός τῆς συγκεκριμένης ἐκδηλώσεως εἶναι ἡ προ­α­γω­γὴ, ἀνάδειξη καὶ καλ­λι­έρ­γει­α τῆς πο­λι­τι­στι­κῆς, πνευ­μα­τι­κῆς καὶ μου­σι­κῆς πα­ρα­δό­σε­ως καί ἡ πνευματική προετοιμασία γιά τήν μεγάλη ἑορτή τῆς πίστεώς μας, τά ἅγια Χριστούγεννα».

Στο τέλος της θ. ιερουργίας, στην οποία συμμετείχε συμπροσευχητικώς πλήθος ευλαβών πιστών, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αφού ευλόγησε, κατά το έθος, τα εόρτια κόλλυβα, επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά προστασία και σκέπη του Αγ. Σπυρίδωνος στον ευλαβή λαό του Θεού και ευχαρίστησε ολοθύμως για την ιδιαιτέρως συγκινητική ανταπόκρισή του στο εφετεινό κάλεσμα της αγάπης της Εκκλησίας των Σερρών διά του εφετεινού «Εράνου Αγάπης», που ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως