ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η ευταξία πρέπει
να είναι ίδιον της Εκκλησίας μας»

18-10-2022

Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, στο πλαίσιο της αδιαπτώτου και συνεχούς μέριμνάς Της, υπέρ του καταρτισμού του ευαγούς Της κλήρου, προγραμμάτισε και υλοποιεί μετά του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τον δεύτερο κύκλο εκπαιδευτικού ποιμαντικού προγράμματος για κληρικούς, με γενικό θεματικό τίτλο: «Οργάνωση και διοίκηση της ενορίας – Προσφορά προς τον άνθρωπο», χρονικής διάρκειας 28 ωρών.

Τήν Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022, στις 12:00 το μεσημέρι, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, με την ευκαιρία της ενάρξεως του επιμορφωτικού Σεμιναρίου, στην αίθουσα «Διακονία λόγου» του Πνευματικού Κέντρου του Επισκοπείου Σερρών.

Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση των 70 συνολικώς εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, χαιρετισμό-εισήγηση απηύθυνε ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, παρέχοντας στους παρισταμένους τις βασικές πληροφορίες και αρχές, τους σκοπούς, καθώς και τα οφέλη, που απορρέουν από την συμμετοχή των κληρικών στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, στην άσκηση του ποιμαντικού έργου τους στο ζωντανό «κύτταρο» του εκκλησιαστικού σώματος, την ενορία.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και της Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τον εμπνευ­στή της συστάσεως του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθη­νών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο και τον πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία που έχει για την Εκκλησία μας η διοργάνωση ενός τέτοιου υψηλού επιστημονικού επιπέδου Σεμιναρίου για θέματα που αφορούν στη σωστή διοίκηση και διαχείριση των ενοριών, ιδιαιτέ­ρως κατά την σημερινή απαιτητική εποχή, αλλά και στην σπουδαία συμ­βολή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπι­σκοπής Αθηνών στην επιμόρφωση του ιερού κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μεταξύ άλλων ο Σεβ. ανέφερε, «Πρώτιστο έργο της Εκκλησίας μας, η οποία δεν είναι εκ του κόσμου της φθοράς και της αμαρτίας, είναι ο αγιασμός και η εκκλησιαστικοποίηση του κόσμου. Η αγία Εκκλησία μας διακονεί και κινείται μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο, ως η μικρά «ζύμη» που αναπλάθει σωστικώς το ανθρώπινο φύραμα. Οφείλει, ως εκ τούτου, να σέβεται τις χρηστές αρχές και να τις εφαρμόζει προσεκτικώς.

Το έργο της Εκκλησίας είναι πολλαπλώς χρήσιμο για την κοινωνία, γι’ αυτό και πρέπει να επιτελείται κατά τάξιν και ευσχημόνως. Η ευταξία πρέπει να είναι ίδιον της Εκκλησίας. Είναι χώρος τάξεως και ουχί αταξίας, γι’ αυτό και πρέπει να διαφυλάσσεται η τάξις στην διοίκηση, προς δόξαν Θεού, προς έπαινόν Της και μαρτυρία σωτηρίας σε έναν κόσμο συγχύσεως και αταξίας».

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των κληρικών στο επιμορφωτικό Σεμινάριο είναι δωρεάν και με την ολοκλήρωση του Προγράμματος θα δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες αναγνωρι­σμένο Πιστοποιητικό παρακολουθήσεως.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως