Σερρών Θεολόγος: «Η παρουσία των αγίων μας, παρηγορητική και ενισχυτική στις αποκαλυπτικές ημέρες μας» (15/04/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η παρουσία των αγίων μας,
παρηγορητική και ενισχυτική στις αποκαλυπτικές ημέρες μας»

15-04-2024

Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, ποιμαντικώς αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών και μάλιστα κατά την ψυχοσωτήριο αυτή περίοδο της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με τιμή, ευλαβικό σεβασμό, αλλά και βαθειά κατάνυξη, υποδέχθηκε την τιμία Κάρα της Αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ερχόμενη από την παλαιοτάτη ιερά Μονή Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, στις 6:30 το απόγευ­μα, στον ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σερρών. 

Η υποδοχή του θαυματοβρύτου ιερού λειψάνου, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και πνευματικής ανατάσεως, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο με την συμμετοχή του ευαγούς Κλήρου, της Δημάρχου Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, εκπροσώπων των Στρατιωτικών και Αστυνομικών αρχών του τόπου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθους ευσεβών χριστιανών, από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Μητροπολιτικής περιφερείας των Σερρών και της Νιγρίτης, καθώς και από τη γειτονική χώρα της Βουλγαρίας, οι οποίοι, πληροφορηθέντες την έλευση του ιερού λειψάνου, προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη και της λαοφιλούς μεγαλομάρτυρος Αγίας. 

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε δια θερμών λόγων τόσο τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, πολυσέβαστο αδελφό του και συλλειτουργό, ως υπεγράμμισε, όσο και τους κομίσαντες προφρόνως το απότμημα εκ της τιμίας Κάρας, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες π. Καλλίνικο Αποστολόπουλο, Ηγούμενο της ιεράς Μονής Μεγ. Σπηλαίου και π. Ευσέβιο Σπανό, Ηγούμενο της ιεράς Μονής Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων, καθώς και τον αιδεσιμολ. Πρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Ξυλάρα, ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την μεγίστη αυτή ευλογία στη ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: 

«Ευρισκόμενοι ήδη, με την χάριν του Θεού, στο δεύτερο ήμισυ της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως, αλλά και δοξολογίας προς το υπερύμνητο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, υποδεχθήκαμε το ιερό απότμημα εκ της τιμίας Κάρας της Αγίας ενδόξου, μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, η οποία ήλθε, ως μία ευλογία εξαιρετική, από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με την φιλάδελφη ευχή και ευλογία του φιλτάτου αδελφού, Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, προς αγιασμόν και ενίσχυσιν του ενταύθα παροικούντος φιλοχρίστου λαού του Θεού.

Μεγίστη ευεργεσία απολαμβάνει σήμερον η πόλις των Σερρών και η ακριτική Μητρόπολίς μας συνολικώς και διά τούτο δοξάζουμε το πανάγιο όνομα του Θεού και υμνολογούμε τη φιλόστοργη πρόνοιά Του.

Στις κρίσιμες σημερινές ημέρες, για ολόκληρο τον κόσμο, όπου τα τύμπανα και οι ακοές πολέμων ηχούν εκκωφαντικά και στη γειτονιά μας και το αίσθημα του φόβου, της ανησυχίας και της ανασφάλειας κυριαρχεί, η παρουσία των αγίων μας είναι πράγματι παρηγορητική και ενισχυτική.

Έχουμε ανάγκη από την φιλάνθρωπη και φιλόστοργη, πρεσβευτική μεσιτεία των αγίων μας για τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα, αλλά και συνολικώς για τη ζωή μας. Είναι εκείνοι, οι οποίοι ως φωτεινοί οδοδείκτες, μας δείχνουν τον δρόμο της θυσιαστικής αγάπης και της πίστεως, η οποία ιεροποιεί και ωραιοποιεί τον άνθρωπο και τον αποκαθιστά στην περιωπή του κατά χάριν παιδιού του Θεού και κληρονόμου της Βασιλείας Του.

Οι άγιοι, ως η μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, τα ‘’μεγάλα αδέλφια’’ μας, τα πολυτίμητα δώρα του Θεού στη γη, δείχνουν σε όλους μας, με τη ζέουσα πίστη τους στον Σωτήρα Χριστό, τον πνευματικό τους αγώνα και τη δική τους θυσία, πως πρέπει κι εμείς, στους δυσκόλους και αποκαλυπτικούς καιρούς μας, να πολιτευόμεθα. Είναι οι φίλοι του Χριστού και οι φίλοι των ανθρώπων, οι συνοδοιπόροι στον αγώνα μας, εκείνοι οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους στις παρακλήσεις των ανθρώπων, αναπαύουν, θεραπεύουν, σκεπάζουν με τις προσευχές τους τις θεοπειθείς τους ανθρώπους .

Η παρουσία των αγίων και η δύναμις της πίστεως, αυτές τις κρίσιμες για την ανθρωπότητα στιγμές, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας να σταθούμε πνευματικώς όρθιοι μπροστά στην πλημμυρίδα του κακού, που τείνει να κυριαρχήσει στις σχέσεις των ανθρώπων, των κοινωνιών, των λαών.

Παρακαλούμε θερμώς, ιδιαιτέρως σήμερα, μετά και τις τελευταίες θλιβερές εξελίξεις στη μέση Ανατολή, την μεγαλομάρτυρα Αγία, να καταπαύσει τον πολεμικό κλύδωνα και να αποσοβήσει μία περαιτέρω κλιμάκωσή του, ώστε η ειρήνη, η σύνεση, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη να κυριαρχήσουν στην ταραγμένη αυτή περιοχή.

Ολόθερμα προσευχόμεθα στον Άρχοντα της ειρήνης και Σωτήρα του κόσμου, Κύριό μας Ιησού Χριστό, αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ιδιαιτέρως για τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και τη γεραρά Αγιοταφιτική αδελφότητα, που μαζί με τον υπόλοιπο λαό περνούν δύσκολες στιγμές».

Περαίνων τον διδακτικό του λόγο, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Τιμούμε με θερμή πίστη και ασπαζόμεθα με ιερό πόθο, ως οι άγιοι πατέρες μας μας εδίδαξαν, τα χαριτόβρυτα λείψανα των αγίων μας, τα οποία είναι χαριτοφόρα, πνευματοφόρα, πηγές ιαμάτων και θαυμάτων, αποπνέουν την ευωδία του ουρανού, μας μεταφέρουν τις μυστικές αύρες της χάριτος, μας αγιάζουν διά της ενοικούσης σ’ αυτά θείας ευλογίας, μας στερεώνουν και μας ενισχύουν σπουδαίως στον πνευματικό μας αγώνα.

Δοξάζουμε με άπειρη ευγνωμοσύνη τον άγιο Θεό, τιμούμε και σεβόμεθα υπερβαλλόντως τους αγίους μας, ως φανερώσεις του ιδίου του Κυρίου μας και ευχαριστούμε από μέσης καρδίας τον πολυτίμητο αδελφό, Μητροπολίτη Ιερώνυμο για τη μεγίστη ευλογία, που με την ευχή του, σήμερα, όλοι απολαμβάνουμε στας ακριτικάς Σέρρας».

Αμέσως μετά την Δοξολογία επί τη υποδοχή του ιερού λειψάνου, ακολούθησε η τέλεση του Ε’ Κατανυκτικού Εσπερινού της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στο τέλος του οποίου, ομίλησε διδακτικότατα και με αγιοπατερική τεκμηρίωση, θεολογική δεινότητα και γλωσσική καλλιέπεια, ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, Ηγούμενος της ιεράς Μονής Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων, με θέμα: «Η πίστη ως λυτρωτικό μέσο για την σωτηρία του ανθρώπου».

Να σημειωθεί ότι, η τιμία Κάρα της Αγ. μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας θα ευρίσκεται στον ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σερρών, έως την Πέμπτη 18 Απριλί­ου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως