Σερρών Θεολόγος: «Η Mητέρα Εκκλησία αποδίδει την τιμήν και τον έπαινον σε όσους αξίως φέρουν την τιμήν» (23/03/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η Mητέρα Εκκλησία αποδίδει την
τιμήν και τον έπαινον σε όσους αξίως φέρουν την τιμήν»

23-03-2024

Με λειτουργική λαμπρότητα και σεμνοπρεπή ιεροπρέπεια εορτάζει η αγία Εκκλησία μας, από σήμερα το εσπέρας, την ιερά ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος, αλλά και τη λαμπρά σύναξη των Αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, Τήρωνος και Στρατηλάτου. Άγιοι, οι οποίοι υπήρξαν από αρχαιοτάτων χρόνων οι φύλακες, οι προστάτες και οι πρεσβευτές της ιστορικής πόλεως και Μητροπόλεως των Σερρών.

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, παραμονή της μεγάλης αγιωνύμου εορτής, στις 7:00 το απόγευμα, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, συγχοροστατούντων του Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Θεοφ. Επισκόπου Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ. Ισαάκ, εκ του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν, επίσης, συμπροσευχητικώς, μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές του Νομού Σερρών, κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου και Θ. Λεονταρίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), Στρατηγός κ. Δ. Χούπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών και μέγα πλήθος λαού που προσήλθαν για να λάβουν την χάρη των μεγάλων στρατιωτικών αγίων.

Μετά την ευλόγηση της εορτίου αρτοκλασίας, τελέσθηκε η ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος, στη συνέχεια, εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος, με γλαφυρότητα και θεολογική ενάργεια, στο εορταζόμενο γεγονός του διά κολλύβων θαύματος του Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος και στη ζείδωρη χάρη των αγίων, καθώς και στη δύναμη της πίστεως, προτρέποντας τους πιστούς να μην χάνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους, έχοντας βαθιά πίστη στον Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστό.

Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμώς τους αγίους Αρχιερείς, τους Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό του Θεού για την όλως συγκινητική και τιμητική συμμετοχή τους στις εφετεινές εορταστικές ακολουθίες των Αγ. Θεοδώρων.

Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος στον συμπροσευχητικώς παριστάμενο Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. κ. Δ. Χούπη, τον καλωσόρισε στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο πόλη των Σερρών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η χαρά μας σήμερον γίνεται έτι μεγαλυτέρα διότι συμπανηγυριστής και συνοδοιπόρος στην αποψινή εόρτιο σύναξη της Εκκλησίας μας είναι και ο ενδοξότατος Στρατηγός και Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. κ. Δ. Χούπης, ο οποίος έλκει την καταγωγήν από την ηρωϊκήν και μαρτυρικήν κωμόπολιν των Ν. Κερδυλίων της Μητροπολιτικής μας επαρχίας.

Ενδοξότατε Στρατηγέ, σας καταστέφομεν με αγάπη Χριστού και τιμή, με τις φιλόστοργες ευχές της κοινής Μητρός μας Εκκλησίας, ευχόμενοι να έχετε τον άγιον Θεόν, την Κυρίαν Θεοτόκον και όλους τους αγίους, συμπαραστάτας και συνοδοιπόρους στην περίδοξον και λίαν ευθυνοφόρον διακονίαν σας στην υπηρεσία της Πατρίδος και του ενδόξου ελληνικού στρατού. Σας αξίζει η τιμή, η αγάπη και η προσευχή μας, διότι όπως και ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος είπε, οφείλουμε να αποδίδουμε τιμήν, δόξαν και έπαινον σε όσους αξίως φέρουν την τιμήν.

Η αγία Μητέρα ορθόδοξος Εκκλησία μας δεν παύει σε κάθε ιερά ακολουθία της να δέεται εκτενώς και υπέρ του φιλοχρίστου στρατού της Πατρίδος μας. Αυτή η ακοίμητος προσευχή της Εκκλησίας μας αποτελεί κραταιά σκέπη, ασφάλεια και ευλογία για την ζωή και το έργον σας. Αυτή είναι η ιδική της πολύτιμος συμβολή στον δικό σας μεγάλο αγώνα και στην δική σας αξία προσπάθεια.

Σας ευχαριστούμε θερμώς διότι ηγαθύνθητε να ανταποκριθείτε ευγενώς στην πρόσκληση της τοπικής μας Εκκλησίας να ευρίσκεσθε σήμερον πλησίον μας. Ως ευ παρέστητε Στρατηγέ! Οι σήμερον λαμπρώς εορταζόμενοι συστρατιώτες προστάτες άγιοί σας, είθε να σας σκεπάζουν, να σας χαριτώνουν, να σας δίδουν αντοχές και εμπνεύσεις, έτσι ώστε, να αγωνίζεσθε για την ακεραιότητα, την ευστάθεια και την αξιοπρέπεια της Πατρίδος μας, της Ελλάδος. Η δε πόλις των Σερρών αναμένει με χρηστές ελπίδες την συναντίληψή σας σε έργα πολιτισμού και κοινωνικής προόδου».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος ετίμησε τον κ. Χούπη με την ανωτέρα διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό δηλαδή Σταυρό του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα και διά επισήμου Αρχιερατικού Πιττακίου, για όσα με φιλοπατρία και ανδρεία προσφέρει στο Έθνος μας και τον φιλόχριστο ελληνικό στρατό, που στέκει ακοίμητος φρουρός και εγγυητής των απαραγράπτων εθνικών δικαίων μας.

Αντιφωνώντας ο κ. Χούπης, ευχαρίστησε με θερμούς και εγκαρδίους λόγους τον Σεβ. Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών για την ευγενεστάτη πρόσκλησή του να συμμετάσχη συμπροσευχητικώς στην εόρτια σύναξη της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και για την προσγινομένη μεγάλη τιμή στο πρόσωπό του, γεγονός το οποίο πολύ τον εχαροποίησε και τον ανέπαυσε πνευματικώς. «Ο ένδοξος ελληνικός στρατός, ετόνισε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, διατελεί πάντοτε κάτω από την κραταιά σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού και θωρακίζεται πνευματικώς από τις ευχές και ευλογίες της Μητέρας μας Εκκλησίας».

Τέλος, παρετέθη εκ της Ιεράς Μητροπόλεως, επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο «Elpida Resort» της πόλεως των Σερρών, όπου ο Σεβ. κ. θεολόγος προσέφερε στον κ. Χούπη, ακριβές αντίγραφο της Παναγίας  «Πονολυτρίας» της οποίας το χαριτόβρυτο και θαυματουργό, ανάγλυφο εικόνισμα (11ος αιών) φυλάσσεται στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, καθώς και αναμνηστικά και επετειακά δώρα, με αναφορά στην εξέχουσα και εμβληματική προσωπικότητα του μεγάλου Σερραίου Αρχιστρατήγου και πρωτεργάτου της εθνικής παλιγγενεσίας στην μαρτυρική Μακεδονία, Εμμ. Παπά, ως ευλογία και αγαθή ενθύμηση της επισκέψεώς του στην πόλη και την Εκκλησία των Σερρών.

Ο κ. Χούπης, με την σειρά του, προσέφερε στον Σεβ. κ. Θεολόγο, τιμητική εγχάρακτη πλακέτα με τα εμβλήματα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης και ανεχώρησε για το κλεινόν άστυ, έμπλεος χαράς και ευλογίας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως