ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάνδημος υποδοχή της ιεράς εικόνος της
Θεοτόκου της «Εικοσιφοινίσσης» στις Σέρρες

4-11-2023

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική υποδέχθηκε την ιερά, σεβασμία και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας «Εικοσιφοινίσσης», από την παλαίφατη ομώνυμη ιερά Μονή Παγγαίου, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, στις 5:30 το απόγευμα, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, προς κοινό συνεορτασμό μετά της ιεράς συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, προστατών και εφόρων της πόλεως των Σερρών.

Η υποδοχή του χαριτοφόρου, αρχαίου θεομητορικού εκτυπώματος, το οποίο εκόμισαν στην πόλη των Σερρών ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Ράπτου, εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου και η οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής «Εικοσιφοινίσσης», μοναχή Αντωνίνη μετά της εν Χριστώ συνοδείας της, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και πνευματικής ανατάσεως, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, με την συμμετοχή του ευαγούς κλήρου, βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αντιπροσωπειών των ενοριακών, κατηχητικών συνάξεων της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, των πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Σερρών με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθους ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Αμέσως μετά την πάνδημη υποδοχή του αγιωτάτου εικονίσματος της Θεομήτορος, τελέσθηκε Δοξολογία, στο τέλος της οποίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε δια θερμών λόγων τον Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο για την μεταφορά στην πόλη των Σερρών της αχειροποιήτου εικόνος της Θεοτόκου, ομίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή και τον πνευματικό μας αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως, υποδεχόμεθα στην πόλιν και Μητρόπολίν μας, το τιμαλφέστατο και αγιώτατο ιεροθεομητορικό εικόνισμα της Παναγίας ‘’Εικοσιφοινίσσης’’, που διασώζει την παναγία μορφή της Βασίλισσας των ουρανών, της Κυρίας αγγέλων και ανθρώπων, της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας της ‘’Εικοσιφοινίσσης’’, αλλά και όλα τα ιερά εικονίσματα της Θεομήτορος ‘’ομιλούν’’ με έναν ιδιαίτερο καρδιακό τρόπο στις ψυχές των πιστών ανθρώπων και μάλιστα των πονεμένων, ενώ, για λόγους που μόνον ο Θεός γνωρίζει, ορισμένα από αυτά τα ιερά εκτυπώματά Της, έχουν μίαν όλως ιδιαιτέραν μυστικήν, θαυματουργικήν χάριν και ευλογίαν.

Οι ιερές εικόνες σύμφωνα με την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι άξιες μεγάλης τιμής, διότι προσφέρουν στον άνθρωπο μεγάλη παρηγορία, πνευματικήν δύναμιν και έμπνευσιν, αποτελούν σημείον πνευματικής επαφής και κοινωνίας του ακτίστου με το κτιστό, μία ολόφωτη θύρα προς την Βασιλεία του Θεού, ένα αχείμαστο λιμάνι θείας παρακλήσεως, συγκλονιστικές φανερώσεις της θείας φιλανθρωπίας, αγάπης, παντοδυναμίας και προνοίας, αλλά και της θερμουργού ανθρωπίνης πίστεως».

Ακολούθως, τελέσθηκε ο αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά την διάρκεια του οποίου, κατόπιν ευλογίας του Σεβ. κ. Θεολόγου, ομίλησε επικαίρως ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικήτας Χαλέμης, εφημέριος του ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος Σερρών.

Να σημειωθεί ότι το πανάχραντο και χαριτοφόρο εικόνισμα της Παναγίας «Εικοσιφοινίσσης» θα ευρίσκεται προς προσκύνηση στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών έως και την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως