ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η μαρτυρία της ορθοδόξου
Εκκλησίας έχει το πρόσημο της θεανθρωπίνης ποιότητος»

31-12-2023

Στα παιδιά των ιερατικών οικογενειών, αλλά και στην φοιτητιώσα νεολαία της, αφιέρωσε το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023, η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία.

Συγκεκριμένως, στις 6:00 το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος καλωσόρισε τους μικρούς φίλους του Χριστού μας στην εορταστική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Σερραϊκή Εκκλησία στην αίθουσα «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» της Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης «Μυριόβιβλος» του «Μαξιμείου» Ιδρύματός της. Τα μικρά «αγγελούδια» της Νεανικής Χορωδίας «Αγγέλων Φωνές» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μ. Κουβακλή καθώς και όλα τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα στον πνευματικό τους Πατέρα και του ευχήθηκαν για τον καινούργιο χρόνο ευχαριστώντας τον με τον δικό τους τρόπο για την έμπρακτη αγάπη του στις οικογένειές τους. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε με πατρική στοργή στα παιδιά, προσέφεροντας σε όλα γλυκίσματα και τα πρωτοχρονιάτικα δώρα τους.

Ακολούθως, στις 8:00 το βράδυ, ο Σεβασμιώτατος παρευρέθηκε στη σύναξη φοιτητριών και φοιτητών – νέων της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, που πραγματοποιήθηκε με την φροντίδα του Γραφείου Νεότητος, στο «Cityzen» στην Ακρόπολη των Σερρών. Η προσέλευση των νέων ήταν εντυπωσιακή και συγκινητική. Ο Σεβασμιώτατος αφού ευλόγησε την πατροπαράδοτη Αγιοβασιλειόπιτα, ομίλησε προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τονίζοντας μεταξύ άλλων την μεγάλη αξία της πίστεως στον Χριστό, ως Θεό και Σωτήρα, στη ζωή των νέων ανθρώπων, που τώρα κτίζουν τη ζωή τους. Τους προέτρεψε να αγωνίζονται με συνέπεια, δύναμη και μεθοδικότητα για την πραγμάτωση των ονείρων και των στόχων τους, σφυρηλατώντας έναν χαρακτήρα με αρχές, ιδανικά και αξίες. Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σταυρουδάκια ως ευλογία σε όλους τους νέους καθώς και τα κομμάτια της Αγιοβασιλειόπιτας, το φλουρί της οποίας αντιστοιχούσε σε ένα χρηματικό ποσό, το οποίο «έλαχε» στην φοιτήτρια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, κ. Παναγιώτα Παπάζογλου.

Σήμερα, 31 Δεκεμβρίου 2023, Κυριακή «Μετά την Χριστού Γέννησιν», ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ιερούργησε στην θ. Λειτουργία, που τελέσθηκε στον ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Αρεθούσης.

Κατά την διάρκεια δε της θ. Μυσταγωγίας, τελέσθηκε, συμφώνως προς την εκκλησιαστική τάξη, η ειδική ακολουθία «ἐπί σαλευθείσῃ ἁγίᾳ Τραπέζῃ» του ως είρηται ιερού Ναού. Οι υλικές φθορές, τις οποίες επέφερε ο πανδαμάτωρ χρόνος, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη εκτεταμένων εργασιών εκ βάθρων ανακαινίσεως της αγίας Τραπέζης, αλλά και συντηρήσεως και ανακαινίσεως συνολικώς του παλαιού αυτού ιερού Ναού. Προϊούσης της ιεράς ακολουθίας, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ερμήνευε στους πιστούς τα τελούμενα και ανέλυε τον θεολογικό συμβολισμό τους.

Προ της απολύσεως της θ. ιερουργίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της κατά Σέρρας και Νιγρίτα συνεκλεκτής, κ. Θεολόγος, απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα αναφέρθηκε στην σημασία της ευταξίας, αλλά και του πρωτίστου, όπως είπε, έργου της Εκκλησίας μας, το οποίο είναι ο αγιασμός και η εκκλησιαστικοποίηση του κόσμου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η σημερινή ιερά ακολουθία, ως έκφραση της λειτουργικής τάξεως της αγίας Εκκλησίας μας, καλλιεργεί το πνεύμα της κατά Θεόν προκοπής και τελειώσεως στους πιστούς ανθρώπους. Η ευταξία είναι ίδιον της λειτουργικής παραδόσεως της Εκκλησίας μας. Τάξις συνέχει τα ουράνια, αλλά και τα επίγεια. Η αγία Εκκλησία μας καλείται, ως εκ της φύσεως και της αποστολής Της, να είναι το εύλαλο και διδακτικό σχολείο της αγιότητος, της αρετής, της αγάπης, αλλά και της τάξεως, της ειλικρινείας στις διανθρώπινες σχέσεις και της μαρτυρίας Ιησού Χριστού, του αληθινού και μόνου Θεού και Σωτήρος μας.

Οποιαδήποτε διαφορετική συμπεριφορά, που δεν έχει το πρόσημο της πίστεως, της ειλικρινείας και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και μάλιστα τον πονεμένο και τσακισμένο άνθρωπο, συνιστά έκπτωση από το ήθος και την ποιότητα που ευαγγελίσθηκε ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός. Αυτή η θεανθρώπινη ποιότητα είναι και η μαρτυρία της Εκκλησίας μας σ’ έναν κόσμο, που βυθίζεται όλο και περισσότερο στο ψέμα, την φιλαυτία, την κακία, την σύγχυση και την αταξία. Πρώτιστο έργο της Εκκλησίας μας, η οποία εργάζεται αγιαστικώς, εν τω κόσμω, χωρίς να είναι εκ του κόσμου τούτου, είναι ο αγιασμός και η εν αγίω Πνεύματι μεταμόρφωσις του κόσμου σε κοινωνία πίστεως, αληθείας και αγάπης».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Σταυροφόρου Οικονόμου στον καλό εφημέριο του ιερού Ναού, π. Αλκιβιάδη Ζιώγα επαινώντας με αυτό τον τρόπο την καρποφόρο ιερατική του διακονία, την κατά πάντα φιλότιμη ανάληψη και εκ πάσης επόψεως άριστη περάτωση του ιερού έργου της ανακαινίσεως του ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου, αλλά και του συνεχούς εσωτερικού και εξωτερικού ευπρεπισμού του, όσο και τον ευγενέστατο λαό της Αρεθούσης, ο οποίος διά του ευλογημένου οικονομικού υστερήματος και του συγκινητικού ψυχικού περισσεύματός του στηρίζει πάντοτε όλα τα έργα της Εκκλησίας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως