Σερρών Θεολόγος: «Βαθειά προκλητική και ακατανόητη η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει και την Μονή της Χώρας (11ος μ.Χ. αιώνας) στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος!» (06/05/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Βαθειά προκλητική και ακατανόητη
η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει και την Μονή της Χώρας
(11ος μ.Χ. αιώνας) στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος!»

06-05-2024

Στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, ιερούργησε, κατά το ειωθός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σήμερα, 6 Μαΐου 2024, δευτέρα από του αγίου Πάσχα ημέρα, κατά την οποία, τελείται λειτουργικώς, υπό της ορθοδόξου Εκκλησίας μας, η ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου, μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου.

«Ο Αγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος, ο αριστέας της πίστεως, το πανένδοξο παλληκάρι του Χριστού, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι ιδιαιτέρως λαοφιλής στην πανορθοδοξία, αλλά και στην Πατρίδα μας, ιδιαιτέρως, όπου, προς τιμήν του είναι αφιερωμένοι πολλοί ιεροί Ναοί.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα του αγίου Πάσχα, στρέφουμε με βαθειά συγκίνηση και αγάπη τον νουν και την προσευχή μας στην ευσεβή πηγή του Γένους, το ολόφωτο και αειφεγγές Φανάριον, όπου εορτάζει ο επ’ ονόματι του μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, πάνσεπτος, Πατριαρχικός Ναός. Και μαζί με την ιερά συγκίνηση, νιώθουμε για μία ακόμη φορά θλίψη και αποτροπιασμό για την όλως ακατανόητη και προκλητική απόφαση της Τουρκικής Κυβερνήσεως, να μετατρέψει, οσονούπω, μετά την Αγία Σοφία και την περίφημη Μονή της Χώρας (11ος μ.Χ. αιώνας) στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος! Δυστυχώς, φαίνεται ότι, με αυτόν τον προκλητικό και βαθειά προσβλητικό τρόπο, η Τουρκία εννοεί την περιλάλητη προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων για την ελληνοτουρκική φιλία. Κρίμα!».

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, με την ευκαιρία της εις αναγνώστην χειροθεσίας του Αγγέλου Κουτσούρα, μαθητού Δημοτικού, γόνου ιερατικής οικογενείας και του Αθανασίου Παρασκευά, μαθητού Γυμνασίου, με ιδιαίτερη αγάπη για την Εκκλησία, ευχήθηκε να αγωνισθούμε όλοι μας, ώστε να κρατήσουμε, ως πολυτίμητο θησαυρό στη ζωή μας, το άδολο φρόνημα, την ακακία, την καθαρότητα και την αθωότητα των μικρών παιδιών, καθώς σ’ αυτά και σ’ εκείνους, που νηπιάζουν στην κακία, ανήκει η Βασιλεία των ουρανών.

Ο Σεβασμιώτατος, επικαλέσθηκε, επίσης, πατρικώς την κραταιά προστασία και σκέπη του Αγ. Γεωργίου, στον άγοντα τα ονοματήριά του, Πρόεδρο του Εκκλ. Συμβουλίου του ομωνύμου ιερού Ναού της Νιγρίτης, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κελεμπέκη, που μαζί με τον φιλόκαλο συνεφημέριό του, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Κουτσούρα και τους καλούς, λαϊκούς συνεργάτες τους, εργάζονται φιλοτίμως για την πνευματική προκοπή του ευσεβούς λαού της φιλοπροόδου αυτής ενορίας, με τις πολλές και ποικίλες προοπτικές και δυνατότητες, όπως χαρακτηριστικώς ετόνισε.

Ακολούθως, στις 11:00 το πρωΐ, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ετέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει των εργασιών της εκ βάθρων αναστηλώσεως, συντηρήσεως και αναδείξεως του εμβληματικού κτιρίου της κλειστής αγοράς, ιδιοκτησίας του ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης. Παρόντες στην ακολουθία του Αγιασμού, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών «ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.», η Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Ευαν. Πλιάκου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νιγρίτης, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κελεμπέκης, ως Πρόεδρος του «Σωματείου Φίλων ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης», μέλη του ως είρηται Σωματείου και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για την υλοποίηση του ως είρηται έργου, που αποτελεί έναν από τους ευγενείς οραματισμούς της Σερραϊκής Εκκλησίας, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας της επαρχίας Βισαλτίας, η Αναπτυξιακή Εταιρία Σερρών «ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.» ενέκρινε, κατόπιν σχετικού αιτήματος και ολοκληρωμένου φακέλλου των απαραιτήτων μελετών, την ένταξη του έργου στα επενδυτικά σχέδια δημοσίου χαρακτήρος του προγράμματος CLLD/LEADER, ΠΑΑ 2014-2020, εξασφαλίζοντας παραλλήλως και την χρηματοδότηση του έργου, ύψους 600.000,00€.

Ο Σεβασμιώτατος, εμνημόνευσε, κατά λόγον δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικώς εσημείωσε, των ονομάτων του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου, της Δημάρχου Βισαλτίας κ. Ευαν. Πλιάκου και όλων εκείνων, που συνήργησαν αποτελεσματικώς για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού έργου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Κατά την εύσημον αυτήν ημέραν και ώραν, κατά την οποίαν, η πρόνοια του αγίου Θεού και η χάρις του προστάτου και εφόρου αυτής της πόλεως, Αγίου Γεωργίου, μας αξιώνουν να τελέσουμε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει των εργασιών ανακαινίσεως του εμβληματικού αυτού κτιρίου της πόλεως της Νιγρίτης, είναι ανάγκη να σταθούμε με διάθεση ευγνώμονος ευχαριστίας σε όλους εκείνους, που με τον δικό τους συγκινητικό τρόπο συνέβαλαν τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού για την Νιγρίτα έργου.

Στα φίλτατα πρόσωπα του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου και της Δημάρχου Βισαλτίας κ. Ευαν. Πλιάκου, η τοπική μας Εκκλησία αναγνωρίζει τα πιστά Της τέκνα, που αγαπούν και σέβονται το έργο και την αποστολή Της στον σύγχρονο απαιτητικό κόσμο, βλέπει τους συναντιλήπτορες και τους συνοδοιπόρους σε κάθε καλό Της έργο.

Πρότυπο προς μίμησιν και γόνιμο αναστοχασμό η ευγενής αυτή χειρονομία, την οποία είναι ανάγκη και να επαινέσουμε, αλλά και να προβάλουμε. Είναι μία απτή απόδειξις των καλών καρπών, που δύναται να έχει, επ’ ωφελεία του λαού μας, η αγαστή συνεργασία των αρχών του τόπου με την Εκκλησία.

Η Εκκλησία μας, ως μητέρα του λαού μας, συνολικώς και όχι των ολίγων, λειτουργεί πάντοτε συνεργατικώς, ως αγαθοποιός και ενοποιός δύναμις μέσα στην ελληνική κοινωνία, επ’ ωφελεία πάντοτε των ανθρώπων, διακονεί με πιστότητα το όραμα της ενότητος, της προόδου και της ομοψυχίας του λαού μας, μέσα από την καθαρότητα και τη δυναμική της χριστιανικής μας πίστεως και αλληλεγγύης, που αποτελούν θεμελιακό στοιχείο της ταυτότητος του τόπου μας. Αληθεύει πάντοτε εν αγάπη και αγαπά εν αληθεία!».

Να αναφερθεί, τέλος, ότι το ιστορικό κτίριο της κλειστής αγοράς Νιγρίτης, προβλέπεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο, συν Θεώ, έως τα μέσα του έτους 2025 στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου, με σκοπό την αξιοποίησή του ως πολυδυνάμου πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου, που η πόλις της Νιγρίτης, δυστυχώς, εστερείτο εδώ και πολλά χρόνια.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως