ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Ο Σταυρός του Κυρίου υπήρξε
διαχρονικά ο κλήρος και η δόξα του ελληνικού έθνους»

10-09-2022

Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, για τον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση του πιστού λαού Της και μάλιστα στις δύσκολες σημερινές ημέρες, με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική, στο πλαίσιο μάλιστα των λατρευτικών ακολουθιών, που τελούνται με αφορμή και τον επί θύραις εορτασμό της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, υποδέχθηκε πανδήμως το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, στις 6:30 το απόγευμα, στον ομώνυμο ιερό Ναό των Σερρών, το αγιώτατο απότμημα εκ του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, που από του 4ου μ.Χ. αιώνος έχει αποθη­σαυρισθεί από την Αγ. Ελένη στον φρικτό Γολγοθά, στον τόπο δηλαδή όπου εσταυρώθη ο Κύριός μας, εντός του πανιέρου Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου, στην αγία πόλη των Ιεροσολύμων.

Το χαριτόβρυτο αυτό τιμαλφές κειμήλιο της πίστεώς μας, που μετέ­φερε στις Σέρρες, από την αγία πόλη των Ιεροσολύμων ο πολιός Αγιοταφίτης Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυρια­κός, ως Εκπρόσωπος του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, υποδέχθηκε σύσσωμος ο ιερός κλήρος της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής των Σερρών με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, τις Αρχές του τόπου καθώς και μεγάλο πλήθος ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Προ της απολύσεως της επισήμου Δοξολογίας επί τη υποδοχή του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχα­ρί­στησε εγκαρδίως τον Μακ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο καθώς και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό και σύμπασα την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την αγιαστική παρουσία και σκέπη του Τιμίου Σταυρού στη ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα αλλά και στην ένδοξη και μαρτυρική πορεία του έθνους μας. Ο Σταυρός του Κυρίου υπήρξε διαχρονικά ο κλήρος και η δόξα του ελληνικού έθνους, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνει σε προσκύ­νηση στον ιερό Ναό Τιμίου Σταυ­ρού Σερρών έως την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελού­νται ιερές ακολουθί­ες, προς αγιασμό και πνευματική ενί­σχυση των πιστών. Εκτά­κτως, σήμερα, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ο Τίμιος Σταυρός θα μεταφερθεί στον ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Σερρών, όπου μετά την Αρχιερατική θ. Λειτουργία θα τελεσθεί το επίσημο μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, από της οποίας εφέτος συμ­πληρώνονται 100 χρόνια. Αμέσως μετά την θ. Λειτουργία το ιερό θη­σαύρισμα θα μεταφερθεί και πάλι στον ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως