ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγος: «Ο ρόλος της δικαιοσύνης
και των λειτουργών της στην σημερινή πραγματικότητα
είναι ουσιαστικός και κορυφαίος».

19-4-2019

Παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, η έναρξη του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, υπό τον τίτλο: «Δικηγορία και Δικαιοσύνη στη νέα εποχή», κατόπιν πρωτοβουλίας της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών και των Προέδρων αυτών κ. Δ. Βερβεσού και κ. Π. Καρίπογλου.

Συγκεκριμένως, σήμερα 19 Απριλίου 2019, στις 6:00 το απόγευμα, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» του Τ.Ε.Ι. Σερρών, κηρύχθηκε υπό του Εξοχωτάτου Προέδρου κ. Πρ. Παυλοπούλου, η επίσημη έναρξη του εν λόγω επιστημονικού Σενεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το συνέδριο ελάμπρυναν με την όλως τιμητική τους παρουσία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Βουλευτές, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Β. Πέππας, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Κ. Χαλκιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ι. Μωϋσιάδης, ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Π. Αγγελίδης, Πρόεδροι Δικαστικών και Δικηγορικών Συλλόγων και Ενώσεων Εισαγγελέων της Χώρας και μεγάλο πλήθος κόσμου.

Στον σύντομο και εγκάρδιο χαιρετισμό του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «ευχόμεθα από καρδίας την εξ ύψους ευλογίαν στους εκλεκτούς διοργανωτές και στους εντιμοτάτους συνέδρους, τους οποίους εγκαρδίως καλωσορίζουμε στην Μακεδονία και στην όμορφη πόλη των Σερρών με την πλούσια ιστορία, το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, τον λαμπρό πολιτισμό και κυρίως τους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους. Ευχόμεθα σε όλους σας ευχάριστη διαμονή και πλούσια καρποφορία στο σπουδαίο έργο σας. Στο νέο κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό, αξιακό και οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται σήμερα, με ή χωρὶς την συμμετοχὴ ή συγκατάθεσή μας, η ανάγκη διασφαλίσεως της ακεραιότητος και της αξίας του ανθρώπου ως συνόλου, η προστασία της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου ως εικόνος του Θεού, η διαφύλαξη των ύψιστων αγαθών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισονομίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής ειρήνης και ευστάθειας, η υιοθέτηση των θεσμικών εκείνων δικλείδων ασφαλείας, που θα υπηρετούν την ανθρώπινη κοινωνία, προστατεύοντας τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Όλοι αντιλαμβανόμεθα ότι σ’ αυτὴ τη νέα εποχὴ, ο ρόλος της δικαιοσύνης και των λειτουργών της, είναι ουσιαστικὸς και κορυφαίος. Αφού για άλλη μία φορά σας ευχαριστήσω θερμώς για την ευγενική σας πρόσκληση και ευχηθώ πλούσιον τον επιστημονικόν αμητόν του Συνεδρίου σας, επιθυμώ να επισφραγίσω τον χαιρετισμό μου με τους παρακάτω τόσο επίκαιρους, δυνατούς και διδακτικούς για όλους μας λόγους του προφήτου Μιχαίου: «Σου αναγγέλθηκε, άνθρωπε, τι είναι καλό και τι Θεός ζητάει από σένα. Τίποτε άλλο, παρά δικαιοσύνη και αγάπη να εξασκείς και να πορεύεσαι ταπεινόφρονα προς τον Θεό σου»! (Μιχαίας, 6, 8).

Ακολούθως, οι νομικοί κ. Ευάγγ. Σταμκόπουλος, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και κ. Β. Καρκατζούνης, Δικηγόρος Αθηνών, με αρτιότητα, πληρότητα, γλαφυρό αλλά και επιστημονικώς τεκμηριωμένο τρόπο, ανέπτυξαν στο πολυπληθές ακροατήριο τις εισηγήσεις τους: α) Αναδρομή στο 13ο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (3-6 Ιουλίου 1997, Θεσσαλονίκη) και β) «Artificial Intelligence» (τεχνητή νοημοσύνη – ρομποτική) και σύγχρονη δικηγορία, αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η φιλοξενία στην πόλη των Σερρών ενός τόσο σημαντικού Επιστημονικού Συνεδρίου, που τελεί μάλιστα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά το διάστημα από 19 έως 22 Απριλίου 2019, ενισχύει την πνευματική, επιστημονική και πολιτιστική ζωή του τόπου και προσφέρει την δυνατότητα για γόνιμο προβληματισμό και διάλογο στον πνευματικό και νομικό κόσμο της Χώρας μας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως