ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΔΙΑΛΑΜΨΑΝΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

11-11-2019

Ιεροπρεπώς και μέσα σε πνευματικώς ευφρόσυνο κλίμα τελέσθηκε, το Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, με επίκεντρο τον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών, ο από εφέτος εγκαινιαζόμενος κοινός λειτουργικός εορτασμός της Συνάξεως των ουρανίων προστατών της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, παλαιών και νεωτέρων, που συνδέονται με την εν χρόνῳ και τόπῳ διακονία Της.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, στις 11:00 το πρωΐ, στο ξενοδοχείο «Elpida Resort» στις Σέρρες, έλαβε χώρα Επιστημονική Σύναξη με θέμα: «Οι ουράνιοι προστάτες της Εκκλησίας των Σερρών και ο κοινός συνεορτασμός τους». Στην εν λόγῳ Ημερίδα συμμετείχαν με περισπούδαστες ομιλίες τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και οι Ελλογ. Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Παναγιώτης Σκαλτσής και κ. Ιωάννης Μπάκας, οι οποίοι αναφέρθηκαν, εξ επόψεως θεολογικής και λειτουργικής, στην τιμή των Αγίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως και στα κυριώτερα σημεία του συναξαρίου των συνολικώς 21 αγίων που συνδέονται με την περιώνυμο Εκκλησία των Σερρών από των Αποστολικών χρόνων έως και της νεωτέρας εποχής. Ο Σεβ. Εδέσσης κ. Ιωήλ μάλιστα κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Ποιμενάρχου των Σερρών συνέταξε με το υμνογραφικό τάλαντο που διαθέτει πλήρη ιερά Ακολουθία, μετά παρακλητικού Κανόνος της εορτής της Συνάξεως των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων.

Συγκεκριμένως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Χαρακτηριστικά της Ακολουθίας των Σερραίων Αγίων», ο κ. Π. Σκαλτσής παρουσίασε την: «έννοια της Συνάξεως στο χριστιανικό εορτολόγιο» και ο κ. Ι. Μπάκας ομίλησε για τις: «Εξέχουσες μορφές από το Σερραϊκό Λειμωνάριο».

Έπειτα, έλαβε τον λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος χαιρέτησε την Ημερίδα, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ καθώς και προς τους Ελλογ. Καθηγητές για τις εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους. Μεταξύ άλλων ο Σεβ. ανέφερε ότι, «Η Εκκλησία των Σερρών καυχάται εν Κυρίω καθώς στολισμένη με τα αίματα των αγίων μαρτύρων της πορεύεται μέσα στην ανθρώπινη ιστορία αγιαστικώς και σωστικώς, έχουσα ως προστατευτικό νέφος υπεράνω αυτής το πολυπληθές νέφος των τοπικών της αγίων. Οι άγιοι χωρίς να χάνουν ποτέ τον οικουμενικό τους χαρακτήρα, ως ηλιόμορφα τέκνα της αγιοτρόφου Ορθοδόξου Εκκλησίας μας αναδεικνύονται δια της ζωής των πραγματικώς φιλόθεοι και δια των ιερών πρεσβειών τους και αληθώς φιλάνθρωποι».

Να αναφερθεί ότι παρόντες στην ως άνω επιστημονική σύναξη ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινός, εκπρόσωπος του Δημάρχου Σερρών, οι Διοικητές του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι των λοιπών αρχών των Σερρών.

Το απόγευμα του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών, όπου εψάλη η ακολουθία προς την τιμή των Σερραίων αγίων, που συνέθεσε αριστοτεχνικώς με θαυμαστή θεολογική και φιλολογική πληρότητα και έκφραση ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και εκτέθηκαν σε προσκύνηση όσα ιερά Λείψανα υπάρχουν από τους αγίους προστάτες της Εκκλησίας των Σερρών και φυλάσσονται στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Εκκλησίας των Σερρών.

Κατά την διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, τιμήθηκαν με την ανώτερη διάκριση της Εκκλησίας των Σερρών, δηλαδή τον Σταυρό του Αγίου νεομάρτυρος Νικήτα οι: Πανοσ. Αρχιμ. Γρηγόριος Γεωργουδάκης και οι Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτεροι Παύλος Κοσατζής, Δημήτριος Παπαχρήστου, Χρήστος Τσιφούτης και Ιωάννης Παρασκευόπουλος, για την καρποβριθή και θεοφιλή πνευματική και λειτουργική τους διακονία και προσφορά στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας των Σερρών, για χρονικό διάστημα πάνω από 50 χρόνια.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών στη σύντομη ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά τον μεγάλο Απόστολο των Εθνών Παύλο, «οι καλώς προεστώτες Πρεσβύτεροι διπλής τιμής αξιούσθωσαν». Οι πολιοί Πρεσβύτεροι της Εκκλησίας μας, που τιμούμε αξιοχρέως απόψε, τόνισε, υπηρέτησαν ευόρκως το ιερό θυσιαστήριο, έσπειραν φιλοπόνως τον Ευαγγελικό λόγο, εργάσθησαν ως τα φιλάνθρωπα χέρια της Εκκλησίας, τα οποία αγίασαν τον λαό του Θεού και δια τούτο αξίζουν κάθε τιμής γι’ αυτή τους την διακονία. Στο πρόσωπό τους τιμάται σήμερα ο Έλλην ορθόδοξος Κληρικός, που υπηρετεί με αυταπάρνηση και θυσιαστικό φρόνημα την Εκκλησία, την κοινωνία και την πατρίδα. Η Ελλάς διαχρονικώς οφείλει τιμή και σεβασμό στους αξίους και εντίμους Έλληνες ορθόδοξους κληρικούς.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, ημέρα εορτής της λειτουργικής Συνάξεως πάντων των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων, τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών, δισαρχιερατική θ. Λειτουργία, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου. Ο φιλάγιος λαός των Σερρών και της ευρυτέρας περιοχής προσήλθε κατά εκατοντάδες για να εκκλησιασθεί και να τιμήσει τους αγίους προστάτες του και να προσκυνήσει τα ιερά λείψανά τους. Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών κ. Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι η πίστη και η αρετή εξυψώνουν τον άνθρωπο.

Ο Σεβ. Σερρών αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Ζιχνών κ. Ιερόθεο για την όλως τιμητική συλλειτουργική συμμετοχή του, τόνισε: “Ο κοινός λειτουργικός συνεορτασμός των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων, μας οδηγεί στην γονιμότητα των θείων αρετών, μας υπενθυμίζει δυνατά τον προορισμό μας, μας εμπνέει στον αγώνα μας και δίδει στη ζωή μας το αίσθημα της πνευματικής ασφάλειας, ότι δεν είμεθα πνευματικώς ανέστιοι, αλλά έχουμε ως σκέπη ισχυρά τις πρεσβείες των Αγίων μας, των οποίων προίσταται η Μητέρα του κόσμου Παναγία, η σεπτή Πονολύτρια, το ιερό παλλάδιο των Σερρών. Οι άγιοι, παλαιοί και νέοι, αναστήματα της κοινής πνευματικής Μητέρας, της αγίας ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αγάπησαν τον Χριστό με όλη τη δύναμη της ψυχής τους και έδωσαν τη ζωή τους γι’ Αυτόν. Αγαπούν όμως δυνατά και τον συνάνθρωπό τους. Απόδειξη αυτής της αγάπης τους είναι το πλήθος των θαυμάτων που επιτελούν, με την δύναμη του Κυρίου μας, στον καθένα από εμάς, κατά το μέτρο της πίστεώς μας”.

Προ της απολύσεως της θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Σερραίων Αγίων εντός του Ιερού Ναού, η οποία και τοποθετήθηκε στο περίτεχνο και καλλιμάρμαρο προσκυνητάριο, που βρίσκεται στην είσοδο του Ναού. Μεταξύ του πλήθους των πιστών παρέστησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών του Νομού, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως