ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Το θαβώρειο φως, ο πολυτίμητος
θησαυρός της Ορθοδόξου Εκκλησίας»

06-08-2023

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε λειτουργικώς η ανάμνηση της θ. Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.

Αφ’ εσπέρας της μεγάλης Δεσποτικής εορτής τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στο εορτάζον ιερό Παρεκκλήσιο της θ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σερρών.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος απηύθυνε λόγους διδακτικούς στο ευλαβές εκκλησίασμα τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Κατά την θ. Μεταμόρφωση του Κυρίου μας στο όρος Θαβώρ συντελέσθηκε μεγελειωδώς η φανέρωσις του υπερφυούς μυστηρίου της Αγίας Τριάδος. Εκεί, ο Υιός και Λόγος του Θεού μεταμορφώνεται, αποκαλύπτοντας μόνον ένα μικρό μέρος της δόξης Του στους μαθητές Του, το εκτυφλωτικό εκείνο άκτιστο Φως. Της φανερώσεως αυτής του μυστηρίου της Αγίας Τριάδος προηγήθηκε η ομολογία του Αποστόλου Πέτρου στην Καισάρεια Φιλίππου, ενός από τους αυτόπτες μάρτυρες του θαύματος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας. Ο Απόστολος Πέτρος ομολογεί την θεότητα του Χριστού και μετά από λίγο ο ίδιος ο Χριστός επάνω στο Θαβώρ αποκαλύπτει την ταυτότητά Του, την θεότητα, η οποία λάμπει ασυγκρίτως περισσότερον από τον φυσικό ήλιο. Η ελευθέρα συμμετοχή των ανθρώπων στο μεγάλο γεγονός της σωτηρίας τους εκφράζεται πρωτίστως μέσα από την πίστη τους, ως ένα γεγονός ελευθέρας καταφάσεως του ανθρώπου στην πρόσκληση του Θεού. Ο Θεός δεν θέλει οπαδούς η θαυμαστές αλλά αναζητά ως ο καλός Ποιμήν φλογερές καρδιές που πυρπολούνται από πίστη και αγάπη. Αναζητά ως στοργικός Πατέρας τους υιούς και τις θυγατέρες Του. Η σωτηρία μας δεν είναι προϊόν ανάγκης ή φόβου ή ακόμη και αμοιβής, αλλά είναι η ευλογημένη συνέργεια και συλλειτουργία του Θεού με τον άνθρωπον, έργον αγάπης και πίστεως».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος στάθηκε στην ουράνια προτροπή του Θεού Πατέρα προς τους εκστασιασθέντες και θαυμάζοντες μαθητές, στο «Αυτού ακούεται», που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο οικειοποιήσεως της σωτηρίας που προσφέρει προς όλους μας ο Δεσπότης Χριστός.

Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους συμπροσευχόμενους στον Εσπερινό νέους και νέες, τα πνευματικά παιδιά του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, που φιλοξενούνται στην Κατασκήνωση «Χριστού Πηγή» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, με την σεπτή ευλογία του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του οικείου Ποιμενάρχου τους, Σεβ. Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, ευχήθηκε ευλογημένη και ευχάριστη την διαμονή τους στις Σέρρες, αναφερθείς στους εγκαρδίους από ετών πολλών πνευματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον Σεβ. Ποιμενάρχη τους καθώς και με όλους τους Αγιοταφίτας πατέρας, οι οποίοι υπό την σοφή οιακοστροφία του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου επιτελούν ένα σπουδαίο και άγιο έργο στην Αγία Γη, ως φύλακες των ιερών προσκυνημάτων, φρυκτωροί του οικουμενικού ελληνοχριστιανικού πνεύματος και πολιτισμού, αλλά και πνευματικοί πατέρες και προστάτες του αραβορθοδόξου ποιμνίου τους.

Οι 42 αραβορθόδοξοι νέοι, αγόρια και κορίτσια, από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ειδικότερα από την Ιερά Μητρόπολη Ναζαρέτ και την ευρύτερη περιοχή της Γαλιλαίας, που πραγματοποιούν και εφέτος επίσκεψη πνευματικού, εκπαιδευτικού και ψυχοφελούς χαρακτήρος στην Εκκλησία των Σερρών, κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 9 Αυγούστου, έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν προσκυνήματα της περιοχής, ιερούς Ναούς και Μονές, την πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα θρησκευτικά και πολιτιστικά αξιοθέατα και προορισμούς του Νομού.

Ακολούθησε πλούσια δοχή των παιδιών στον προαύλειο χώρο του ιερού Παρεκκλησίου. Τα παιδιά με τη σειρά τους μέσα σε κλίμα απλότητος και χαράς ευχαρίστησαν τον Σεβ. κ. Θεολόγο για την φιλοξενία του και του προσέφεραν αναμνηστικά δώρα από τη Ναζαρέτ και τραγούδησαν νεανικά χριστιανικά τραγούδια, επιτυγχάνοντας έτσι να μεταδώσουν στους παρισταμένους την ευλογημένη πνοή του τόπου τους.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε ένα ακόμη γεγονός μεγίστης πνευματικής αξίας, στην τέλεση δηλαδή του ιερού Βαπτίσματος ενός 14χρονου παιδιού από τη Ναζαρέτ, το οποίο έλαβε το όνομα Γαβριήλ προς τιμήν του μεγάλου Αρχαγγέλου, που μετέφερε στην Παρθένο Μαρία το μήνυμα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Το ιερό μυστήριο τελέσθηκε στο Βαπτιστήριο του ιερού Ναού Προφ. Ηλιού Σερρών, ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της θ. Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας, με την σύμφωνη γνώμη των γονέων του μικρού νεοφώτιστου και την πατρική ευλογία και άδεια του Σεβ. Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού.

Σήμερα, Κυριακή 6 Αυγούστου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ιερούργησε στον ιερό Ναό Κοιμ. Θεοτόκου Μαυροθαλάσσης, όπου ομίλησε θεολογικώς για το μεγάλο θαύμα της θ. Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και πως αυτό αξιοποιείται στην ζωή μας.

Προ του «Δι’ ευχών» της θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Σταυροφόρου Οικονόμου στον πολύ φιλότιμο και εργατικό εφημέριο της ενορίας Μαυροθαλάσσης, π. Γεώργιο Καρδάση σε επιβράβευση των κόπων του αλλά και παρότρυνση για ακόμη μεγαλύτερη πνευματική εργασία προς δόξαν Θεού και χαρά της Εκκλησίας μας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως