ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υποδοχή της ιεράς εικόνος της
Θεοτόκου της «Φανερωμένης» στις Σέρρες

22-10-2023

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική υποδέχθηκε την ιερά, σεβασμία και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας «Φανερωμένης», από την παλαίφατη ιερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου «Βαθυρρύακος» Κομοτηνής, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, στις 5:30 το απόγευμα, στον ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Σερρών, προς κοινό συνεορτασμό μετά της ιεράς μνήμης του Αγ. μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου.

Η υποδοχή του ιερωτάτου θεομητορικού εκτυπώματος, το οποίο εκόμισε στην πόλη των Σερρών ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Γαβράς, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και πνευματικής ανατάσεως, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, με την συμμετοχή του ευαγούς κλήρου, εκπροσώπων των αρχών του τόπου, των πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Σερρών με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθους ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αμέσως μετά την πάνδημη υποδοχή της θαυματοβρύτου θησαυρίσματος της Θεομήτορος, τελέσθηκε Δοξολογία, στο τέλος της οποίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε δια θερμών λόγων τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα για την μεγίστη αυτή ευλογία, την μεταφορά δηλαδή στην πόλη των Σερρών της χαριτοβρύτου εικόνος της Θεοτόκου, ομίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή και τον πνευματικό μας αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως, υποδεχόμεθα στην πόλιν και Μητρόπολίν μας, το τιμαλφέστατο και αγιώτατο ιεροθεομητορικό εικόνισμα της Παναγίας ‘’Φανερωμένης’’, που διασώζει την παναγία μορφή της Βασίλισσας των ουρανών, της Κυρίας Θεοτόκου.

Όλα τα ιερά εικονίσματα της Θεομήτορος ‘’ομιλούν’’ με έναν ιδιαίτερο καρδιακό τρόπο στις ψυχές των πιστών ανθρώπων και μάλιστα των πονεμένων, ενώ για λόγους που μόνον ο Θεός γνωρίζει ορισμένα από αυτά τα ιερά εκτυπώματά Της έχουν μίαν όλως ιδιαιτέραν μυστικήν, θαυματουργικήν χάριν και ευλογίαν. Οι ιερές εικόνες αποτελούν σημείον πνευματικής επαφής και κοινωνίας του ακτίστου με το κτιστό, μία θύρα προς την Βασιλεία του Θεού, συγκλονιστικές φανερώσεις της θείας αγάπης, παντοδυναμίας και προνοίας, αλλά και της θερμουργού ανθρωπίνης πίστεως».

Σε αποστροφή του λόγου του ο Σεβασμιώτατος, έκανε ειδική αναφορά στην εξόχως θλιβερή και λίαν ανησυχητική παγκόσμια επικαιρότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται εξαιτίας της πολεμικής συρράξεως στην μέση Ανατολή και εκάλεσε όλους σε πνευματικό συναγερμό ολοθύμου προσευχής προς την Κυρία Θεοτόκο, υπέρ της αμέσου καταπαύσεως των εχθροπραξιών, παρακλήσεως και στηρίξεως των χειμαζομένων εκ της φρίκης του πολέμου και επικρατήσεως της ειρήνης, της συνέσεως, της δικαιοσύνης, της ψυχραιμίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως στις σχέσεις των λαών.

Ακολούθως, τελέσθηκε ο αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά την διάρκεια του οποίου, κατόπιν ευλογίας του Σεβ. κ. Θεολόγου, ομίλησε επικαίρως ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας, Πρωτοσύγκελλος της Εκκλησίας των Σερρών.

Να σημειωθεί ότι το πανάχραντο και χαριτοφόρο εικόνισμα της Παναγίας «Φανερωμένης» θα ευρίσκεται προς προσκύνηση στον ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Σερρών έως το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως