ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Στον τομέα της φιλανθρωπικής δράσεως, η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, εργάζεται φιλοπόνως για την οικονομική στήριξη των συνανθρώπων μας.

α) Το Γενικό Εκκλ. Φιλανθρωπικό ταμείο της Ι. Μητροπόλεως «Παναγία η Πονολύτρια» και 14 Ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία διαθέτουν μεγάλα ποσά σε φιλανθρωπική δραστηριότητα και κοινωνική δράση. Προσπαθώντας να απαλύνουν όσο αυτό είναι δυνατό τον πόνο των συνανθρώπων μας που χρήζουν βοηθείας και μέριμνας.

β) Το Κεντρικό Διαμητροπολιτικό Συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης με την ονομασία «Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ ΑΡΤΟΣ» προσφέρει καθημερινά 300 μερίδες ζεστού και καλομαγειρεμένου φαγητού σέ αναξιοπαθούντες και απόρους συνανθρώπους μας. Υπεύθυνος: Αρχιμ. Πορφύριος Μπαρμπούτης.  

  • Το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Κιβωτός Αγάπης». Υπεύθυνος: Πρωτοπρ. Ραφαήλ Λίγδας. 
  • Ξενώνας φιλοξενίας αστέγων και συγγενών ασθενών «η Στοργή», στούς Επταμύλους Σερρών. Υπεύθυνος: Σταυρ. Οικον. Στέφανος Παπανδρέου.
  • Κοινωνικό Ιατρείο . Σέ συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Σερρών παρέχεται δωρεάν ιατρική πρωτοβάθμια φροντίδα σε απόρους και εμπεριστάτους συμπολί­τες μας από ομάδα εθελοντών ιατρών. Υπεύθυνος: Πρωτ. Ιορδάνης Θεμελίδης.
  •  Φαρμακείο Κοινωνικής Αντίληψης. Με την συμπαράσταση φαρ­μακοποι­ών της πόλεως των Σερρών παρέχεται δωρεάν φαρμακευτική βοή­θεια σε μεγάλο αριθμό απόρων καί ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Υπεύθυνος: Πρωτ. Ιορδάνης Θεμελίδης.
  • Ενοριακό κέντρο διανομής ρούχων «Διακονία αγάπης, Ἅγιος Ἰω­άννης ὁ Ἐλεήμων». Υπεύθυνος: Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Μαλά­κος.
  • Ετήσια χορήγησις βοηθημάτων σέ εμπεριστάτους φοιτητές-τριες  

γ) Επίσης τακτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται από όλους τους Κληρικούς, αλλά κυρίως από τον ίδιο τον Ποιμενάρχη μας, σε ασθενείς και αρρώστους σε διάφορα ιδρύματα, στο Γεν. Νοσοκομείο της πόλεως και σε Κλινικές. Η τοποθέτηση δε, τακτικού εφημερίου στο Γεν. Νοσοκομείο και οι τακτικές λειτουργίες στο παρεκκλήσιο της Αγ. Αικατερίνης, που βρίσκεται στον χώρο αυτό, έρχεται να δώσει λίγο φως και ελπίδα Χριστού στα κουρασμένα πρόσωπα των πονεμένων αυτών ανθρώπων, και να τους χαρίσει λίγο χαμόγελο ζωής.

δ) Στην Ιερά Μητρόπολη λειτουργεί Τράπεζα Αίματος.