ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Όλοι έχουμε ανάγκη
μετανοίας, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο!»

08-01-2023

Στον περικαλλή ιερό Ναό του Αγίου νεομάρτυρος Νικήτα Σερρών, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σήμερα «Κυριακή μετά τα Φώτα», 8 Ιανουαρίου 2023.

Προ της απολύσεως της θ. ιερουργίας, ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στο μεγάλο μυστήριο της φανερώσεως της Αγίας Τριάδος κατά την εορτή των Θεοφανείων στον Ιορδάνη ποταμό, αλλά και στην δύναμη και το θείο μεγαλείο του πρώτου επί γης κηρύγματος του Κυρίου μας, αυτού περί μετανοίας, ως βασικής προϋποθέσεως της σωτηρίας μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Την σημερινή λαμπρή ημέρα, αγαπητοί αδελφοί, οι θεοφόροι Πατέρες μας την ονόμασαν ‘’Κυριακή μετά τα Φώτα’’, διότι έπεται της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων, όπου το ενυπόστατο και άχρονο Φως, ο Εις της Παναγίας Τριάδος, ο αθάνατος Υιός και Λόγος του Θεού, έλαμψε εν τω κόσμω στο θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η κοσμοσωτήριος Δεσποτική εορτή των αγίων Θεοφανείων, είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της αγίας Εκκλησίας μας. Αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδος κατά την βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Η μεγάλη αυτή Δεσποτική πανήγυρις σηματοδοτεί την απαρχή του χριστιανικού βαπτίσματος διά του οποίου ο άνθρωπος γίνεται τίμιον μέλος του Παναγίου Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, εγγράφεται στις αθάνατες δέλτους της Βασιλείας του Θεού ως πολίτης της, μετέχει των προνομίων της θείας υιοθεσίας και αγωνίζεται για την κατά Θεόν τελείωσή του και σωτηρία του. Ο Ίδιος ο Κύριός μας, η ζωή των πάντων, με την θεία ενανθρώπησή του, έγινε για τον άνθρωπο το σωτήριο φάρμακο για την ζωή του, το δραστικό και αποτελεσματικό αντίδοτο κατά του θανατηφόρου ιού της αμαρτίας και του θανάτου.

Στον Ιορδάνη ποταμό ο Σωτήρ Ιησούς φανερώνεται ως ο Χριστός Κυρίου, ο κεχρισμένος υπό του Αγίου Πνεύματος κατά την ανθρώπινη βεβαίως φύσιν Του, Εκείνος που είναι η ευδοκία και το αγαλλίαμα του Πατρός και στον Οποίο επαναπαύεται το Άγιον Πνεύμα.

Εορτάζουμε επίσης σήμερα, με την ενανθρώπηση και Βάπτιση του Κυρίου μας την απαρχή της θεραπείας του ανθρώπου, η οποία ολοκληρώνεται στον Σταυρό και την Ανάσταση. Ο άνθρωπος διά της παντοδυνάμου χάριτος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, της μετανοίας και του πνευματικού του αγώνος, ως μέλος της σωτηρίου παρεμβολής του Χριστού, δύναται πλέον να νικήσει την αμαρτία και τον εξ αυτής προερχόμενο θάνατο.

Το βαθύτερο νόημα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων, ψηλαφάται και βιούται, ως προσωπικό, αλλά και εκκλησιαστικό γεγονός, διά της εις Χριστόν πίστεως, από εκείνους που θα καθαρίσουν με την χάρη του Θεού και τον προσωπικό τους αγώνα τις αισθήσεις τους, ώστε να γίνουν δεκτικοί του θείου φωτισμού και αγιασμού, όπως ο Τίμιος Βαπτιστής και Πρόδρομος του Κυρίου μας. Εκείνοι, που θα προσεγγίσουν το μεγάλο μυστήριο του Χριστού και της σωτηρίας, που Εκείνος μας προσφέρει, όχι νοησιαρχικά, αλλά βιωματικά και με οδηγό την πίστη, θα εννοήσουν με δέος και δοξολογική διάθεση, ότι τα θεία αυτά γεγονότα, είναι τόσο κοντά μας, αφορούν την ίδια την ζωή μας και έχουν να δώσουν ένα μήνυμα σύγχρονο και επίκαιρο, που νικά το σκοτάδι σε όλες τις μορφές του.

Όλα τα θαυμαστά και εξαίσια που συνετελέσθησαν στον Ιορδάνη ποταμό, καλεί η Εκκλησία μας να τα βιώσουμε λειτουργικώς, εκκλησιαστικώς και βιωματικώς, όπως οι άγιοί μας, οι θεούμενοι άνθρωποι, οι οποίοι αποτελούν τρανό παράδειγμα πίστεως, εκκλησιαστικού φρονήματος και αφοβίας προς τον θάνατο.

Μας καλεί όμως ο Κύριός μας να αξιοποιήσουμε στη ζωή μας την μεγάλη δωρεά Του και δια της μετανοίας να κρατήσουμε ενεργές, αλλά και να ανανεώνουμε τις βαπτισματικές μας υποσχέσεις, να αρνηθούμε δηλαδή τον Διάβολο και τα σκοτεινά του έργα και να συμπορευθούμε ως τέκνα φωτός με τον Σωτήρα και μόνο Θεό μας Ιησού Χριστό, ο Οποίος μας χαρίζει την θεία υιοθεσία, την καινή εν Χριστώ ζωή και μάλιστα στην πληρότητά της και το πάντοτε ζητούμενο στην ζωή μας ζωηφόρο φως. Η μετάνοια είναι «το κλειδί» εκείνο που ανοίγει τους ουρανούς, η ακαταγώνιστος δύναμις που μεταποιεί τους αμαρτωλούς σε αγίους.

Καλή μετάνοια λοιπόν αδελφοί, σε όλους μας! Όλοι έχουμε ανάγκη μετανοίας, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Η σωτήριος χάρις του Κυρίου μας, η οποία έλαμψε στον Ιορδάνη ποταμό και αποδίωξε τα φρικτά σκοτάδια του κόσμου τούτου, είθε να χαρίζει και στην ιδική μας ζωή πληρότητα φωτός, ελπίδος, μετανοίας, έτσι ώστε να αναδεικνυόμεθα τέκνα φωτόμορφα της αγίας Εκκλησίας Του. Αμήν».

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως