ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη Επιστημονικού Σεμιναρίου: «Στοιχεία
Ελληνικής Παλαιογραφίας με ανάγνωση χειρογράφων»

10-11-2020

Με πλήρη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής 8ης Νοεμβρίου 2020, η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των 120 κληρικών, εκπαιδευτικών, υποψηφίων διδακτόρων, ερευνητών, σπουδαστών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας μας, ως και διοικητικών υπαλλήλων Μουσείων και άλλων πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι συμμετέχουν στο Επιστημονικό Σεμινάριο με γενικό θεματικό τίτλο: «Στοιχεία Ελληνικής Παλαιογραφίας με ανάγνωση χειρογράφων», χρονικής διάρκειας επτά μηνών (Νοέμβριος 2020 – Μάϊος 2021).

Το ως άνω Σεμινάριο διεξάγεται με την συνεργασία του Εργαστηρίου Εκκλησιαστικής Παλαιογραφίας του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού «St. Neophytos Lab» του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου, του Επιμορφωτικού και Επικοινωνιακού Ιδρύματος «Ο Άγιος Νικήτας ο εν Σέρραις αθλήσας» και του «Μαξιμείου» Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης.

Κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη του Σεμιναρίου χαιρετισμούς απηύθυναν, ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Γαβριήλ Παλιούρας, ο ελλογιμ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου κ. Παντελής Σκλιάς, ο ελλογιμ. Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογικών Σπουδών του ως είρηται Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Μαρτζέλος και ο Επίκουρος Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Διευθυντής του «St. Neophytos Lab», Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Κωνσταντίνος Κωστάκης, ο οποίος ανέπτυξε την εναρκτήρια εισήγησή του με θέμα: «Η επιστήμη της Ελληνικής Παλαιογραφίας και η αξία της συμβολής της στον πολιτισμό».

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να αναπτύξουν ένα ενδιαφέροντα επιστημονικό διάλογο, μέσα από τον οποίο δόθηκαν ευκαιρίες γνωριμίας, κατανοήσεως και εξοικειώσεώς τους με τον κόσμο της ελληνικής χειρογράφου παραδόσεως στην διαμόρφωση της ελληνικής σκέψεως, γλώσσης και γραφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα του Σεμιναρίου θα πραγματοποιούνται διαδικτυακώς μία φορά τον μήνα, ενώ ενδιαμέσως θα δίδονται στους συμμετέχοντες ασκήσεις εφαρμογής, προκειμένου, μέσῳ των διαδικτυακών διαλέξεων, των παρουσιάσεων Power Point, των video και των ομαδικών Projects, να γνωρίσουν από κοντά τα χειρόγραφα ως υλικά αντικείμενα και να εξασκηθούν με αντιπροσωπευτικά δείγματα σε μία σειρά ζητημάτων, όπως τα υλικά γραφής, η χρονολόγηση των χειρογράφων κ.τ.λ. . Η συμμετοχή είναι δωρεάν και με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα δοθεί σε όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες αναγνωρισμένο Πιστοποιητικό παρακολουθήσεως.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως