ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Από όλα τα μεγαλειώδη έργα του
Χριστού το θαυμασιότερο και αγιώτερο είναι ο Σταυρός Του»

 

18-03-2023

Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, ποιμαντικώς αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών και μάλιστα κατά την ψυχοσωτήριο αυτήν περίοδο της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, με τιμή, ευλαβικό σεβασμό, αλλά και βαθειά κατάνυξη, εν όψει μάλιστα και της μεγάλης εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως, υποδέχθηκε τα άγια και «Άχραντα Πάθη» του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού, ερχόμενα από την παλαίφατη ιερά Μονή Ταξιαρ­χών Αιγιαλεί­ας, την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, στις 6:00 το απόγευ­μα, στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης.

Τα ονομαζόμενα «Άχραντα Πάθη», είναι τα ιερώτατα εκείνα κειμήλια της πίστεώς μας που σχετίζονται με το Πανάγιο Πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και περιλαμ­βάνουν τεμάχια: α) της κοκκίνης χλαμύδας που εφόρεσαν στον Κύριό μας οι σταυρωτές Του, β) του σπόγγου με τον οποίο ο Ρωμαίος στρατιώτης επότισε τον Σωτήρα του κόσμου όξος μεμιγμένο με χολή, γ) του ακάν­θινου στεφάνου που εδέχθη επί της κεφαλής Του ο λυτρωτής των ανθρώ­πων και τέλος δ) του Τιμ. Σταυρού επί του οποίου ιερούργησε την σωτηρία μας ο Σωτήρας του κόσμου Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Η υποδοχή των αρχαιοτάτων ιερών αυτών κειμηλίων, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και πνευματικής ανατάσεως, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, με την συμμετοχή του ευαγούς Κλήρου, εκπροσώπων των Αρχών του τόπου, των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθους ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία των Αχράντων Παθών του Κυρίου μας.

Ο Σεβ., αφού ευχαρίστησε δια θερμών λόγων τόσο τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, πολυσέβαστο αδελφό του και συλλειτουργό, ως υπεγράμμισε, όσο και τους κομίσαντες τα «Άχραντα Πάθη», πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο και ιερολογ. Διάκονο π. Αλέξανδρο, ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την μεγίστη αυτή ευλογία στην ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ευρισκόμενοι ήδη με την χάριν του Θεού στο μέσον της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως αλλά και δοξολογίας προς το υπερύμνητο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, υποδεχθήκαμε τα «Άχραντα Πάθη», τα οποία ήλθαν ως μία ευλογία εξαιρετική από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με την φιλάδελφη ευχή του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, προς αγιασμόν και ενίσχυσιν του φιλοχρίστου λαού του Θεού.

Ρίγη συγκινήσεως συγκλονίζουν την ύπαρξή μας, καθώς στοχαζόμεθα το μέγεθος της ευλογίας που διασώζουν και μεταδίδουν τα ιερότατα αυτά δώρα της μεγάλης και ευσεβούς αυτοκρατορικής οικογενείας των Παλαιολόγων προς την ιερά και παλαίφατη Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας, τα οποία έχουν αναδειχθεί ένας ωκεανός θαυμάτων και μία νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία καταφεύγουν οι ψυχικώς και σωματικώς νοσούντες, για να λάβουν την ίαση, την ευλογία, την δύναμη, την χάρη, την παράκληση και την παρηγορία. Προσκυνούμε κυρίως και πρωτίστως τον Τίμιον και ζωηφόρο Σταυρό του Χριστού, εκείνο το τιμωρητικό όργανο της θνητότητος  πού γίνεται με το Πάθος του Χριστού εργαστήριο ζωής, πηγή αθανασίας, άμβων σωτηρίας, θυσιαστήριο αγιασμού, απολύτρωσις όλου του κόσμου. Όλα τα έργα και τα θαύματα του Κυρίου μας, όπως τονίζει ο ιερός Δαμασκηνός, είναι θεία, μέγιστα και θαυμαστά, ο Σταυρός Του όμως είναι το θαυμασιότερο, αγιώτερο και το πλέον εξαίσιο από όλα. Με τον Σταυρό και το Πάθος του Κυρίου μας καταργήθηκε ο θάνατος, λύθηκε η αμαρτία, γυμνώθηκε ο Άδης, ανέτειλε η ανάσταση, δόθηκε η δυνατότητα να περιφρονούμε τα παρόντα λυπηρά και τον ίδιο τον θάνατο, κατορθώθηκε η είσοδός μας στον Παράδεισο, μας χαρίσθηκε η θεία υιοθεσία και μακαριότητα, γίναμε και πάλι ουρανοπολίτες, τέκνα Θεού και κληρονόμοι.

Μεγίστη ευεργεσία απολαμβάνει σήμερον η ακριτική πόλις της Νιγρίτης και η Μητρόπολίς μας συνολικώς και διά τούτο δοξάζουμε το πανάγιο όνομα του Θεού και υμνολογούμε την φιλόστοργη πρόνοιά Του. Ας εμπιστευθούμε τους σταυρούς της καθ’ ημέραν ζωής μας, μικρούς και μεγάλους, στον μεγάλο Σωτήρα του κόσμου, Χριστόν, με την βεβαιότητα ότι Εκείνος θα μεταβάλει την πικρή τους φύση σε ευλογία, φωτισμό, κουφισμό, θεραπεία, χαρά και σωτηρία».

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος αμέσως μετά την πάνδημη υποδοχή, χοροστάτησε στην ακολουθία της Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκε στον ως είρηται ιερό Ναό, με την συμμετοχή μαθητριών και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Σερρών.

Προ της απολύσεως της ιεράς ακολουθίας, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θεολόγος, συγγραφεύς και ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Εμμανουήλ Μελινός, εκήρυξε εμπνευσμένως τον θείο λόγο, με την ευλογία του Σεβ. κ. Θεολόγου, με θέμα: «Υπεραγία Θεοτόκος – Ρόδον το αμάραντον».

Τα αγιώτατα κει­μήλια του Πάθους του Κυρίου μας θα ευρίσκονται στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, έως την Πέμπτη 23 Μαρτί­ου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως