ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κουρά νέου Μοναχού στην Ιερά Μητρόπολή μας

21-7-2020

Ένα γεγονός ιδιαίτερης πνευματικής σημασίας κατεγράφη το απόγευμα της Δευτέρας 20ης Ιουλίου 2020, στην ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας. Κατά την διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού και όπως ορίζεται από το εκκλησιαστικό τυπικό, στο Καθολικό της ανδρώας Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Σερρών, τελέσθηκε η ακολουθία «εἰς ἀρ­χά­ρι­ον ρασοφορούντα» του ευσεβούς νέου κ. Χρυσοβαλάντη Μπαρτουκούδη, ο οποίος έλαβε το μοναχικό όνομα Ιωσήφ, προς τιμήν του Δικαίου Ιωσήφ, του μνήστορος και προστάτου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος, ο οποίος και ετέλεσε την μοναχική κουρά του π. Ιωσήφ, συμπαραστατούμενος υπό του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Γαβριήλ Παλιούρα, κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και αδελφών της Ιεράς Μονής. Συμπροσευχήθησαν επίσης συγγενείς, αλλά και προσκυνητές της Ιεράς Μονής.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας στον λόγο του προς στον νεοκαρέντα μοναχό απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και συμβουλές τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Από σήμερα αρχίζει μία νέα ζωή για εσένα. Προσφέρεσαι στον Χριστό και την Εκκλησία Του αυτοπροαιρέτως σε έκφραση της φλογερής αγάπης σου προς τον Νυμφίο Χριστό, ανταποκρινόμενος στο θείο κάλεσμά Του, το οποίο από της μικρής σου ηλικίας αισθάνθηκες στην ζωή σου και καλλιέργησες με την βοήθεια των πνευματικών σου πατέρων. Λαμβάνεις ως αν­τίδωρο της προσφοράς σου αυτής το ευλογημένο μοναχικό ένδυμα, με ότι αυτό, άγιο και ουράνιο συμβολίζει, ως και το μοναχικό σου όνομα Ιωσήφ, ένα όνομα για την αιωνιότητα…Η σκέπη του Δικαίου Ιωσήφ, του μνήστορος της Παναγίας μας, εύχομαι να σκεπάζει τον καθημερινό σου αγώνα, τον αγώ­να της προσευχής, της παρθενίας, της υπακοής, της ακτημοσύνης και της ταπεινώσεως, ώστε να εκπληρώνεις θεαρέστως την μοναχική σου διακονία, να βιώνεις αγγελομιμήτως τον μοναχικό τρόπο ζωής, να δοξάζεις τον Θεό, να αναπαύεις την αγία Εκκλησία μας, να προκόβεις και να αγιάζεσαι. Καλόν Παράδεισο, παιδί μου. Να ευαρεστήσεις εις τον Θεόν και στους ανθρώπους του Θεού και να αγιάσεις. Αμήν».

Μετά το πέρας της ιεράς Ακολουθίας παρετέθη το παραδοσιακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και έδωσε τις ευχές του τόσο στον νέο μοναχό π. Ιωσήφ, όσο και στον Ηγούμενο π. Γαβριήλ, στην μοναστική αδελφότητα και στους πολυπληθείς προσκυνητές.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως