ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΕΡΡΑΙΟΥ
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ.

3-12-2017

Παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, οι εόρτιες εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία συμπληρώσεως 196 ετών από της κοιμήσεως του ενδόξου Αρχιστρατήγου της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 Εμμανουήλ Παππά. Επίκεντρο των λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων υπήρξε η ηρωοτόκος ομώνυμη γενέτειρα του Σερραίου εθνεγέρτου.

Συγκεκριμένως, την Κυριακή το πρωΐ τελέσθηκε, στον ιστορικό ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου Δ.Δ. Εμμ. Παππά Σερρών, τρισαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών· Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του οικείου Ποιμενάρχου μας κ. Θεολόγου.

Πριν το τέλος της θ. Λειτουργίας τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπὲρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του ενδόξου Αρχιστρατήγου. Εν συνεχεία, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος καλωσόρισε εγκαρδίως τον κ. Πρόεδρο, ευχαριστώντας τον για την όλως τιμητική συμμετοχή του στις λατρευτικές και επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου Μακεδόνος Ήρωος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε εναργέστατα η συνταξιούχος Εκπαιδευτικός κ. Αλεξάνδρα Μπαΐρα. Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρευρέθησαν· η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, οι Βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, οι τοπικοί Άρχοντες, Εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατόπιν, ο κ. Πρόεδρος, οι Σεβ. Αρχιερείς, ο ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού, μετέβησαν εν πομπή στο χώρο της κεντρικής πλατείας της κωμοπόλεως Εμμ. Παππά. Εκεί, ενώπιον της προτομής του Σερραίου Ήρωος εψάλη ιερό τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος. Ακολούθως, ενώπιον του Εξοχωτάτου Προέδρου και των λοιπών Επισήμων πραγματοποιήθηκε παρέλαση με αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους.

Αργότερα, στο διατηρητέο κτήριο του «Σχολαρχείου» πραγματοποιήθηκε, κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, η ανακήρυξη του Εξοχωτάτου Προέδρου, ως Επιτίμου Δημότου Εμμ. Παππά. Τέλος, παρετέθη υπό του Δήμου Εμμ. Παππά επίσημο γεύμα, προς τιμήν του κ. Προέδρου.

Έμπλεος θαυμασμού και πολυτίμων αναμνήσεων από την ηρωϊκή Μακεδονική γη, ο Εξοχώτατος Πρόεδρος και η συνοδεία του, ανεχώρησαν νωρίς το μεσημέρι για το «κλεινόν Ἄστυ».

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως