ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Ευεργέτες των ανθρώπων οι Άγιοι»

12-05-2023

Την πανσεβάσμιο ιερά μνήμη του Αγίου νεομάρτυρος Ιωάννου του Σερραίου, εόρτασε με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο το ομώνυμο ιερό Παρεκκλήσιο της πόλεως των Σερρών.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, στον καταπράσινο αύλειο χώρο του Παρεκκλησίου, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβ., δίδαξε τον λαό του Θεού με λόγους πνευματικούς και επιστηρικτικούς. «Οδηγοί στην πορεία μας να γνωρίσουμε τον Θεό, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι οι Άγιοι, τα αξεπέραστα πρότυπα της χριστοζωής, το εφηρμοσμένο Ευαγγέλιο του Χριστού, οι αληθινοί ευεργέτες των ανθρώπων, σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται μέσα στα κύματα της παρακμής, της αντινομίας, της αχαριστίας, της αμνημοσύνης».

Συνεχίζοντας ο Σεβ., αναφέρθηκε στην θαυμαστή βιοτή του Αγίου Ιωάννου του Σερραίου, που έζησε και μαρτύρησε στην πόλη των Σερρών προς το τέλος του 15ου αιώνος. Μία βιοτή με πίστη στον Χριστό, αγάπη στην πατρίδα, αλλά και θλίψεις και μαρτύρια προς χάριν της χριστιανικής πίστεώς του, αλλά και με ευλογία πολλή.

«Μέσα στην ευφρόσυνη περίοδο της αγίας του Κυρίου μας Αναστάσεως, υπεγράμμισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών, ο Άγιος Ιωάννης ο Σερραίος προβάλλει ενώπιόν μας ως ο ακοίμητος φύλακας της πόλεώς μας, ο ευεργέτης και ένθερμος πρεσβευτής όλων μας προς τον Κύριον.

Η τοπική μας Εκκλησία μας σεμνύνεται για τους ουρανοπολίτες τοπικούς μας αγίους, οι οποίοι προσεύχονται βεβαίως για ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για την επίγεια πατρίδα τους, την οποία ευεργετούν και στην οποία αγωνίσθηκαν σθεναρώς και από την οποία μετέβησαν στην άληκτη χαρά της Βασιλείας του Θεού. Εκλεκτή θέση ανάμεσά τους κατέχει το ευλογημένο βλαστάρι των Σερρών, ο νεομάρτυς Ιωάννης, το καύχημα και στολίδι της Εκκλησίας μας, πού μαρτύρησε σε νεαροτάτη ηλικία, με φρικτά βασανιστήρια για του ‘’Χριστού την πίστη την αγία’’ στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας, στο τέλος του 15ου αιώνος και τιμήθηκε αμέσως μετά το μαρτυρικό του τέλος ως άγιος από τους συντοπίτες του.

Οι άγιοι της Εκκλησίας μας χωρίς να χάνουν την οικουμενικότητά τους, ως ένθερμοι πρεσβευτές προς Κύριον των ορθοδόξων χριστιανών όπου γης, ως πραγματικώς φιλόθεοι, αναδεικνύονται καθημερινώς με το πλήθος των θαυμάτων τους, αυθεντικώς φιλάνθρωποι, φιλοπόλιδες και φιλοπάτριδες.

Τιμούμε λοιπόν με ευγνωμοσύνη και πνευματική αγαλλίαση τον συντοπίτη μας Άγιο Νεομάρτυρα Ιωάννη, εκζητούντες μέσα από την καρδιά μας τις φιλανθρωπότατες πρεσβείες του προς τον Θεόν για εμάς, την πόλη μας και όλον τον κόσμον. Η αγιότητα αποτελεί ευεργεσία του Θεού προς τον άνθρωπο και δεν περιορίζεται σε μία μόνο εποχή αλλά είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας και του έργου του Αγίου Πνεύματος μέσα στην Εκκλησία. Το άγιο Πνεύμα, ο Άλλος Παράκλητος ενεργεί πάντοτε μέσα την Εκκλησία, κτίζει αποστολικές καρδιές, αναδεικνύει το φωτόμορφα τέκνα της, πλουτίζει τον ουρανό, περιτειχίζει την γη.

Η αγιότητα δεν είναι ένα ξεχασμένο όραμα, δεν είναι το χθες αλλά το αεί της Εκκλησίας, η μόνη πραγματικότητα της ζωής μας, ο καθημερινός μας αγώνας και τούτο αποδεικνύεται από τους σύγχρονους Αγίους μας, όπως και ο σήμερον τιμώμενος, τους οποίους φανερώνει στο διάβα της ιστορικής μας πορείας ο Θεός, ως διδασκάλους, προστάτες και φίλους αληθινούς.

Η αγιότητα είναι μία συνεχής πρόσκληση του Θεού προς όλους τους ανθρώπους, είναι το κατεξοχήν έργο της Εκκλησίας έως της συντελείας των αιώνων. Η Εκκλησία είναι το εργαστήριο και το διδασκαλείο της αγιότητος μέσα στον κόσμο. Αυτή πλουτίζει τον ουρανό με αγίους που φανερώνουν στον κόσμο την παρουσία, την δόξα, την δύναμη και την αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού».

Τέλος, μετά το πέρας του Εσπερινού παρετέθη το παραδοσιακό εόρτιο κέρασμα στο υπαίθριο αρχονταρίκι του παρεκκλησίου.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως