ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Στην σημερινή παρακμή
η Εκκλησία αποτελεί σωτήριο ανάχωμα»

08-10-2023

Στον ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Παλαιοκάστρου ιερούργησε, σήμερα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, εκήρυξε, απευθυνόμενος με εμπνευσμένο λόγο στο εκκλησίασμα του χωριού της Μητροπολιτικής περιφερείας των Σερρών, που προσήλθε να μετάσχει της ιεράς Μυσταγωγίας, τονίζοντας ότι η τέλεση του μυστηρίου της θ. Ευχαριστίας προβάλλει ενώπιον μας ως μία αφορμή για τον προσωπικό μας αγιασμό, την πνευματική οικοδομή και τον πνευματικό μας αναβαπτισμό, αλλά και για την βίωση του μυστηρίου της Εκκλησίας ως Σώματος Ιησού Χριστού και ως οικογενείας του Θεού, αλλά και ως ευκαιρία για αδελφική αναστροφή και κοινωνία.

Παρετήρησε ότι σήμερα υπάρχει έλλειμμα ουσιαστικής γνώσεως περί της ζωής της Εκκλησίας μας, με αρκετούς χριστιανούς μας να έχουν αναγάγει την θ. Λειτουργία σε μία ευλαβική μόνο συνήθεια εθιμικού χαρακτήρος, μένοντας στην επιφάνεια των πραγμάτων και αφήνοντας την ψυχή και τη ζωή τους ακαλλιέργητη, πεινασμένη και διψασμένη πνευματικώς.

«Ο ίδιος ο Δεσπότης Χριστός σε κάθε θ. Λειτουργία ‘’στρώνει’’ το ψυχοτρόφο τραπέζι της Βασιλείας Του και μας προσκαλεί όλους να γίνουμε συνδαιτημόνες στο δείπνο της ζωής.

Είναι ο προσφέρων και ο προσφερόμενος στην πνευματική Του τράπεζα, καλώντας τον καθένα από εμάς να γίνει μέτοχος ζωής αιωνίου. Η αδιαφορία μας, όμως, μας κάνει δυσκίνητους προς την αρετή και την αγιότητα.

Ο Χριστός όλους μας θέλει, όλους μας αγαπά, για όλους μας ήλθε στον κόσμο, για να καθαρίσει τα λάθη, να θεραπεύσει τις αμαρτίες μας, να μας αναστήσει από τον πνευματικό θάνατο, να μας χριστοποιήσει και να μας οδηγήσει στον ουρανό, στον πατρικό μας Οίκο, στην πρώτη πατρίδα μας. Μας καλεί να μετάσχουμε ελευθέρως και με καθαρή συνείδηση στο άγιο Ποτήριο της Ζωής, διά του οποίου γινόμεθα σύσσωμοι και σύναιμοι με Εκείνον, χριστοφόροι, θεοφόροι, ναοφόροι…».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, απένειμε το οφίκκιο του Οικονόμου στον εφημέριο του ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Παλαιοκάστρου, π. Νικόλαο Κουκλή και επαίνεσε το κατά πάντα φιλότιμο, καρποφόρο και ευλογημένο εκκλησιαστικό του έργο που επιτελεί για την πνευματική οικοδομή των ενοριτών του, αλλά και τον ευπρεπισμό του ως είρηται ιστορικού ιερού Ναού, με φόβο Θεού, φιλότιμο, σεμνότητα και αποτελεσματικότητα, μετά των λαϊκών συνεργατών του.

Μετά την θ. Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, ως υπεύθυνος Έλλην πολίτης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις Σέρρες και ανεχώρησε για την Αθήνα για την αυριανή Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως