ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εορτή του «Υιού της βροντής» Αγ. Ιωάννου
του Θεολόγου στην Εκκλησία των Σερρών

26-09-2022

Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σερρών, τελέσθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, στις 6:30 το απόγευμα, πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, με αφορμή την λειτουργική μνήμη της μεταστάσεως του Αγίου, ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου και Θεολόγου, Ιωάννου του Ευαγγελιστού. Στο τέλος της ιεράς ακολουθίας ομίλησε με θεολογικό στοχασμό ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Γκουζούνης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης.

Μετά το τέλος του Εσπερινού, στην πλατεία του ιερού Ναού, πραγμα­τοποιήθηκε εκδή­λωση λόγου και μέλους, στην οποία η Ελλογ. κ. Άννα Κόλτσιου – Νικήτα, Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ομίλησε με θέμα: «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο πνευματικός διδάσκαλος των Εκκλησιών της Μ. Ασίας». Την εκδήλωση πλαισίωσε η λαμπρή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος», με μουσικό πρόγραμμα από την Μικρασιατική παράδοση.

Η ως είρηται εσπερίδα, την οποία παρουσίασε ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικήτας Χαλέμης, εντάχθηκε στην σειρά εκδηλώσεων επετειακού και διδακτικού χαρακτήρος, που η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης προγραμμάτισε και υλοποιεί κατά τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο, τον οποίο αφιέρωσε στα γεγονότα της πικράς επετείου της συμπληρώσεως των 100 χρόνων από της Μικρασιατικής καταστροφής (1922), ώστε να αποτελέσουν μία καλή αφορμή προσευχής, τιμής, διδαχής, γόνιμου αναστοχασμού και αναζωπυρώσεως της εθνικής μνήμης.

Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Κων/νος Μπούμπας και Ελευθέριος Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος και λοιποί φορείς του τόπου καθώς και πλήθος κόσμου που υπερπλήρωσαν τον αύλειο χώρο του ιερού Ναού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, στην σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε θερμώς την Ελλογ. κ. Άννα Κόλτσιου-Νικήτα για την κατά πάντα άρτια ομιλία της, την δεξιοτέχνη χοράρχη κ. Μαρία Χαραλαμπίδου, τα ταλαντούχα μέλη της χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος», τον Σεβ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, εμπνευστή και στήριγμα της συγκεκριμένης χορωδίας και όλους εκείνους που εκοπίασαν, ως ο Προϊστάμενος του ιερού Ναού, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστόδουλος Καμπερίδης, συμβάλλοντας στην διοργάνωση της εκδηλώσεως, που ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το πολυπληθές ακροατήριο.

Τήν Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ιερούργησε και ομίλησε στην πανηγυρική θ. Λει­τουργία, που τελέσθηκε στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σερρών, με αφορμή την εορτή της μεταστάσεως του μεγάλου Ευαγγελιστού Αγίου.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως