ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η ζωή των αγίων  είναι
αυθεντική φανέρωση της ίδιας της ζωής του Χριστού»

17-01-2023

Με την δέουσα ιεροπρέπεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε και στην Εκκλησία των Σερρών και της Νιγρίτης η πανσεβάσμιος ιερά μνήμη του οσίου πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου.

Συγκεκριμένως, αφ’ εσπέρας της εορτής, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός στον εορτάζοντα ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Αντωνίου Στρυμονικού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος ομίλησε  στο πυκνότατο εκκλησίασμα για την τόσο αρεστή στον Θεό αρετή της  ευγνωμοσύνης.

Τήν Τρίτη 17 Ιανουαρίου, αγιώνυμος ημέρα της εορτής του Αγ. Αντωνίου, τελέσθηκε η πανηγυρική θ. Λειτουργία στον εορτάζοντα ομώνυμο ιερό Ναό της πόλεως των Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Συγκινητική υπήρξε η αθρόα συμμετοχή των ευλαβών χριστιανών, οι οποίοι κατέκλυσαν και τους δύο ιερούς Ναούς, για να συμπροσευχηθούν και να συμπανηγυρίσουν στην χάρη του μεγάλου ασκητού Αγίου Αντωνίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, απευθυνόμενος με εμπνευσμένο λόγο στο πυκνό εκκλησίασμα, ετόνισε ότι οι μνήμες των Αγίων προβάλλουν ενώπιον μας ως μία αφορμή για τον προσωπικό μας αγιασμό αλλά και για την φανέρωση του μυστηρίου της Εκκλησίας ως Σώματος Ιησού Χριστού και ως οικογενείας του Θεού, αλλά και ως ευκαιρία για πνευματική διδαχή, έμπνευση και διδασκαλία.

«Οι εορτές των αγίων μας δεν αποτελούν κοσμικές πραγματικότητες αλλά βαθιά πνευματικά και εκκλησιαστικά γεγονότα. Αποτελούν έκφραση ευγνωμοσύνης στον Τριαδικό Θεό που μας χάρισε την ζωή και μάλιστα στην πληρότητά της. Ο άνθρωπος εορτάζοντας ‘’συν πάσι τοις αγίοις’’ το μυστήριο της πίστεως μέσα στην Εκκλησία αποκτά εμπειρία της χριστοζωής αλλά και του σκοπού και του προορισμού του και διδάσκεται τον τρόπο εκπληρώσεως του προορισμού αυτού, που πραγματώνεται εν τη Εκκλησία και διά της Εκκλησίας. Η ζωή των αγίων  είναι  αυθεντική φανέρωση  της  ίδιας της ζωής του Χριστού. Διδασκόμεθα την αξία του πνευματικού αγώνος έχοντας τους αγίους ως πρότυπα στη ζωή, οι οποίοι αγωνίστηκαν με τη χάρη του Θεού και πέτυχαν το ποθούμενο, δηλαδή την θεοκοινωνία. Στην βαριά σημερινή ατμόσφαιρα της βαθειάς και πολυεπίπεδης κρίσεως, η Εκκλησία μας προβάλει το ήθος  και το κάλλος της πίστεως στον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τον Σωτήρα του κόσμου και της αγάπης, ως κινητηρίου δυνάμεως της ζωής μας, όπως τα έζησαν  οι άγιοι της πίστεώς μας, οι θεούμενοι άνθρωποι.

Οι άγιοι, είπε ο Σεβασμιώτατος, ξεπέρασαν με την φλόγα της αγάπης τους προς τον Χριστό το ισχυρότερο αίσθημα που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, αυτό δηλαδή της αυτοσυντηρήσεως. Θεώρησαν ότι η ζωή μαζί με τον Χριστό είναι ασυγκρίτως τελειοτέρα και σπουδαιοτέρα από την επίγεια ζωή τους και με χαρά, ηγεμονικό φρόνημα  και πνευματική ανδρεία πορεύθηκαν αταλάντευτα στο μαρτύριο της συνειδήσεως ή του αίματος, ως έκφραση της φλογερής αγάπης  τους για τον Χριστό! Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: Οι άγιοι μας καλούν φιλάδελφα να μιμηθούμε την πίστη, το ήθος, την αρετή και την ζωή τους. Μιά ζωή  βαθιά χριστοκεντρική, εκκλησιαστική και φιλάνθρωπη».

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως