ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμπρός εορτασμός της ιεράς μνήμης του
Αγίου Σπυρίδωνος στην Εκκλησία των Σερρών

12-12-2022

Στον περικαλλή ιερό Ναό, επ’ ονόματι του Αγ. Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, στην συνοικία Σιγής – Νέας Κηφισιάς Σερρών, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, τήν Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία η αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας τιμά λειτουργικώς την πανσεβάσμιο μνήμη του μεγάλου προμάχου της πίστεώς μας, θαυματουργού Αγ. Σπυρίδωνος.

Προ της Απολύσεως της πανηγυρικής θ. Μυσταγωγίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, απευθυνόμενος με εμπνευσμένο λόγο στο πυκνό εκκλησίασμα, που προσήλθε προκειμένου να μετάσχει της εορτίου λατρευτικής Συνάξεως και να προσκυνήσει το θαυματόβρυτο Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος, ετόνισε ότι, οι μνήμες των αγίων προβάλλουν ενώπιον μας ως ένα κάλεσμα για τον προσωπικό μας αγιασμό, αλλά και ως ευκαιρία για πνευματική διδαχή και διδασκαλία.

Σε αποστροφή του λόγου του, ο Σεβ., αναφέρθηκε στην διεξαγωγή του Εράνου Αγάπης της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, που πραγματοποιείται εφέτος κατά το τριήμερο 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου. Η προσπάθεια αυτή της Εκκλησίας μας, είπε ο Σεβ., αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όλων μας στον τομέα της φιλανθρωπίας, με απώτερο και μοναδικό σκοπό την στήριξη των αναξιοπαθούντων αδελφών μας, ώστε να μην χαθεί η ελπίδα και η ανθρωπιά από τον κόσμο και συνέχισε υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η εορτή των Χριστουγέννων, που σε λίγες ημέρες, συν Θεώ, θα εορτάσουμε, μας υπενθυμίζει με έναν συγκλονιστικό τρόπο το χρέος της αγάπης, που προβάλλει ενώπιόν μας, ως η απάντηση του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας μας δηλαδή, στην ηθική, πνευματική και οικονο­μική φτώχεια του σύγχρονου κόσμου. Η ολιγοπιστία, η αδιαφορία περί τα πνευματικά, το εγωιστικό φρόνημα, η ένεκα της αμαρτίας ψύχρανση της αγάπης στις καρδιές των ανθρώπων, φαινόμενα μιας πολύπλευρης πα­ρακμής και εκμεταλλεύσεως ανθρώ­που από άνθρωπο, γεννούν στον κόσμο τα φαινόμενα της κοινωνι­κής αδικίας και δημιουργούν συνθήκες βαθειάς κρίσεως, ανασφάλειας και αμ­φιβολίας.

Η αγία Εκκλησία μας, ως το μυστήριο της παρουσίας του Κυρίου στην ζωή μας, δίδει πάντοτε, ιδιαιτέρως όμως αυτές τις άγιες ημέρες, την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε τα στοιχεία της ευγένειας της ψυχής μας. Καλεί όλους μας να προσφέρουμε αγάπη, αυτή που εδίδα­ξε και έκανε πράξη ο ίδιος ο Κύριός μας. Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας μας, που νοείται ως συνέχεια της πίστεως, της λατρείας, του κηρύγματος και του ήθους Της, αναπτύσσεται με σεμνότητα, υπευθυνότη­τα, πρω­τί­στως με την ευλογία του Θεού και ακολούθως με την συμπα­ρά­σταση και εμπιστοσύνη του πιστού λαού Του. Και μόνον αυτό το έργο, που τελείται υπό την ευθύνη και εποπτεία της Εκκλησίας μας και όχι αυτό, που ενεργείται από πρόσωπα, που χρησιμοποιούν εμμέσως ή και αμέσως το όνομά Της για άλλους σκοπούς, έχει την ευλογία του Θεού, ασφάλεια και συνέχεια.

Εφέτος και πάλι, με την βοήθεια του Θεού, πραγματοποιείται ο Έρανος της Αγάπης από τις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Μεγάλη η ευλογία! Υψηλή και η ιδική μας ευθύνη! Οι δυσμενείς εξωτερικές συνθή­κες δεν πρέπει να μας α­ποτρέψουν από το ιερό καθήκον της αγά­πης. Το λίγο των πολλών γίνεται στην τοπική μας Εκ­κλησία πολύ με την ευλο­γία του Θεού. Η χριστιανική αγάπη και η αδελ­φική αλλη­λεγγύη είναι η μόνη λύση στην κρίση των ημερών. Ας κρατήσουμε, με ευγέ­νεια και φιλότιμο, πίστη και αρχοντική καρδιά, την φλόγα στο κα­ντήλι της αγάπης, της ελπίδος και της ανθρωπιάς, ζωντανή και θαλερή».

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως