ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Ποτέ ξανά!…»

 

05-03-2023

Πρώτη Κυριακή των Νηστειών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, γνωστή ως της «Ορθοδοξίας», σήμερα 5 Μαρτίου 2023, η κατά Σέρρας και Νιγρίτα συνεκλεκτή τίμησε ιεροπρεπώς τους ιερούς αγώνες των σεπτών και αγίων υπερασπιστών της ορθοδόξου πίστεως και τη νίκη της Εκκλησίας μας κατά των αιρετικών εικονομάχων, η οποία επισφραγίσθηκε λαμπρώς με την αναστήλωση των ιερών εικόνων (843 μ.Χ.), διά των οποίων διδάσκεται και φανερώνεται το μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως.

Στο πλαίσιο της εφετεινής λειτουργικής και Ευχαριστιακής Συνάξεως στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, με Πράξη του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, καθιερώθηκε, κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας εκάστου έτους, η τέλεση ιερού Αρχιερατικού μνημοσύνου, υπέρ μακαρίας αναπαύσεως των ψυχών όλων των αοιδίμων Ιεραρχών, που από τα πρώτα ακόμη χριστιανικά χρόνια εκοπίασαν για την σπορά του ευαγγελικού λόγου, αγίασαν Αρχιερατικώς τον λαό του Θεού, διεποίμαναν ευαγγελικώς και αποστολομιμήτως την Σερραϊκή Εκκλησία.

Επίσης, κατόπιν Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναπέμφθηκε ειδική επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δεκάδων αθώων θυμάτων κατά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της παρελθούσης Τρίτης 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη.

Στον πάντα περιεκτικό και επιστηρικτικό λόγο του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ανέφερε ότι η σημερινή πικρή συγκυρία προσφέρει ιδιαιτέρως δυνατά, διδακτικά και επίκαιρα μηνύματα για την ζωή όλων μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Διπλόν ιερόν χρέος επιτελέσαμε σήμερον, πρώτη Κυριακή της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την τέλεση της αναιμάκτου Ιερουργίας, του κορυφαίου αυτού μυστηρίου της πίστεώς μας, δια του οποίου, ως Σώμα Χριστού λαμβάνουμε πείρα της χρηστότητος και της αγάπης του Κυρίου μας.

Πρώτον μεν εμνημονεύσαμε, ενθυμηθήκαμε λειτουργικώς και ευγνωμόνως τους αειμνήστους 102 συνολικώς πατέρες και προκατόχους μας Αρχιερείς, οι οποίοι από του 4ου μ.Χ. αιώνος εποίμαναν την Εκκλησία των Σερρών, αποτελούσα καρπόν της αμέσου ή εμμέσου ευαγγελικής δράσεως του μεγάλου Αποστόλου των εθνών Παύλου.

Η Εκκλησία των Σερρών μετρά 19 ολόκληρους αιώνες χριστιανικής ζωής, κατά τους οποίους οι αοίδιμοι προκάτοχοί μας Επίσκοποι των Σερρών, ως ολόφωτοι λύχνοι πίστεως και ζωής εφώτισαν αρχιερατικώς με το φως του Χριστού και εποίμαναν χριστομιμήτως μυριάδες ευλαβών Σερραίων.

Η αγία μητέρα μας Εκκλησία καλεί όλους μας να έχουμε πάντοτε προ οφθαλμών μας την ευθύνη της ευγνώμονος μνημοσύνης και της φιλοπόνου μιμήσεως των καλών και αγίων έργων των πνευματικών μας πατέρων, όπως και ο Απόστολος Παύλος παροτρύνει. Χρέος ιερόν, που παραμένει ανεξόφλητο έναντι αυτών που υπήρξαν τα πάγχρυσα στόματα του Χριστού στην στρατευομένη Εκκλησία Του, τα ευλογημένα χέρια Του, που ειρήνευσαν και ηγίασαν τον φιλόχριστο λαόν Του.

Το δεύτερο σημερινό χρέος που επιτελέσαμε ως Εκκλησία, κοινωνία δηλαδή πίστεως και αγάπης, πικρό όμως και οδυνηρό, είναι αυτό της λειτουργικής και προσευχητικής μνημονεύσεως των ονομάτων των αθώων θυμάτων της ανείπωτης σιδηροδρομικής τραγωδίας, που επισυνέβη την παρελθούσα Τρίτη στην περιοχή των Τεμπών και εβύθισε ολόκληρη την Πατρίδα μας στο πένθος και την οδύνη.

Για τους ‘’αγγέλους’’ της Πατρίδος μας, που άνοιξαν τόσο πρόωρα τα φτερά τους και πέταξαν στους ουρανούς, τα χρυσά παιδιά της Ελλάδος μας και τους αδελφούς μας, που βρήκαν βίαιο και άδικο θάνατο στα Τέμπη, η Εκκλησία μας, ως πολύτεκνος μητέρα, θρηνεί.

Συμπονούσα η Εκκλησία μας μαζί με τους ψυχικώς καταρρακωμένους γονείς και οικείους τους τρέχει στη μάνα Παναγία, την Παναγία ‘’Πονολύτρια’’ των Σερρών και την παρακαλεί να τους παρηγορήσει με το βάλσαμο της μητρικής Της παρρησίας προς τον Υιόν και Θεόν Της. Για δε τους αδελφούς μας τους πολυτραυματίες εύχεται πάλι τελεία ανάρρωση και ταχεία αποκατάσταση των σωματικών και ψυχικών πληγών και τραυμάτων τους. Γιατί οι πληγές των ψυχών θα αργήσουν να επουλωθούν.

Σήμερα, όμως, είναι ανάγκη να αναζητήσουμε, με βαθειά περισυλλογή, ταπείνωση και σοβαρότητα, ιδιαιτέρως μάλιστα οι καθ’ οιονδήποτε ιθύνοντες και τις πνευματικές αιτίες αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας. Να αναλογισθούμε τις διαχρονικές ευθύνες, τις ολιγωρίες, τις συλλογικές παραλείψεις και τα λάθη, που οδήγησαν σ’ αυτό το πικρό ανθρώπινο δράμα, ώστε σωφρονούντες να στεκόμεθα άγρυπνοι, δημιουργικοί επί των επάλξεων του χρέους και της ευθύνης, που μας έταξε ο άγιος Θεός και ο φιλότιμος λαός Του, να εργαζόμεθα πάντοτε για το καλόν, την πρόοδο, την ευστάθεια, με συναίσθηση της δικαιοσύνης, του χρέους και της ευθύνης γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, που τον κληρονομήσαμε από τους πατέρες μας και τον δανεισθήκαμε από τα παιδιά μας.

Σήμερα, το φωνάζει δυνατά και το απαιτεί δικαίως ολόκληρη η βαρυαλγούσα Ελλάδα μας. Ποτέ ξανά να μην θρηνήσουν γονείς επάνω στους τάφους των παιδιών τους από τραγικά λάθη, επιπολαιότητες και παραλείψεις! Ποτέ ξανά να μην απλωθεί το πενθηρό πέπλο της βαρειάς οδύνης στις ψυχές τόσων ανθρώπων! Ποτέ ξανά τόσα δάκρυα, τόσος πόνος, τόση συντριβή! Αμήν!»

Τέλος, μετά την απόλυση της θ. Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η πέριξ του ιερού Μητροπολιτικού Ναού λιτάνευση των πανσεβασμίων εικόνων, κατά την οποία ανεγνώσθησαν υπό του Σεβασμιωτάτου το «Σύμβολο της Πίστεως» και το «Συνοδικό της Ορθοδοξίας», συμφώνως προς την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως