ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Το αίτημα της επιστροφής των
εκκλησιαστικών κειμηλίων, ως έργον δικαιοσύνης και
ιστορικής αληθείας, είναι πάντα επίκαιρον»

26-06-2021

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο επισκέφθηκε το απόγευμα, 26 Ιουνίου 2021, o Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο της ανακηρύξεώς του, από τον Δήμο Σερρών, ως επιτίμου Δημότου της πόλεως των Σερρών.

Ο Σεβ., δέχθηκε εγκαρδίως τον κ. Σχοινά, στο Επισκοπείο Σερρών, συνοδευόμενο από τον Βουλευτή Σερρών κ. Θ. Λεονταρίδη, τον Δήμαρχο Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Β. Κατιρτζόγλου, Αντιδημάρχους και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες και συζήτησε σε κλίμα αμοιβαίας κατανοήσεως ζητήματα επικαιρότητος, κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού, όπως αυτό της πανδημίας, του μεταναστευτικού και της παρουσίας της ορθόδοξης Εκκλησίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ο Σεβ. ετόνισε ότι, σύμφωνα με την ιδρυματική διακήρυξη των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, ο πολιτισμός της Ευρώπης και η κοινή της μαρτυρία εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, του αρχαίου δηλαδή ελληνικού πνεύματος, του νομικού πολιτισμού της αρχαίας Ρώμης και της χριστιανικής πίστεως.

Επίσης, στο πλαίσιο της συναντήσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος ενημέρωσε και επέδωσε σχετικό υπόμνημα στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχοινά, για το θέμα της επιστροφής των κλαπέντων ιερών κειμηλίων της Εκκλησίας των Σερρών.

«Είναι επάναγκες να εξετασθεί με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία, με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, το ζήτημα της επιστροφής των βιαίως αφαιρεθέντων μητροπολιτικών και μοναστηριακών κειμηλίων, υπό της γείτονος χώρας Βουλγαρίας, στους χώρους που ανήκουν. Η Ελλάδα τείνει χείρα ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας προς τον φίλο, ομόδοξο λαό της Βουλγαρίας, με τον οποίο μοιράζεται τα ίδια οράματα στον κοινό Ευρωπαϊκό οίκο μας. Παρακαλούμεν, όπως, έχωμεν την υψηλήν συναντίληψίν Σας στον δίκαιον αυτόν αγώνα, της Σερραϊκής Εκκλησίας και συνόλης της κοινωνίας. Το αίτημα της επιστροφής των εκκλησιαστικών κειμηλίων, ως έργον δικαιοσύνης και ιστορικής αληθείας, είναι πάντα επίκαιρον!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβ. κ. Θεολόγος.

Ο κ. Σχοινάς, αφού ήκουσε μετά ιδιαιτέρας προσοχής και βαθείας κατανοήσεως τα λεχθέντα υπό του Σεβ., διαβεβαίωσε ότι θα μελετήσει το θέμα και θα υπάρξει συνέχεια για συντονισμό των προσπαθειών. Ευχαρίστησε δε τον Σεβ. για την εγκάρδια δοχή και φιλοξενία, καθώς και για τον γόνιμο διάλογο, τονίζοντας ότι τιμά και σέβεται βαθύτατα την Εκκλησία και εκτιμά ειλικρινώς την μεγάλη προσφορά Της στην ιστορική και πολιτιστική πορεία του έθνους μας και της Ευρώπης.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, προσέφερε στον κ. Σχοινά, εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως και επετειακά πινάκια, διασώζοντα την εξέχουσα και εμβληματική προσωπικότητα του μεγάλου Σερραίου Αρχιστρατήγου και πρωτεργάτου της εθνικής παλιγγενεσίας στην μαρτυρική Μακεδονία, Εμμανουήλ Παπά και την παράσταση της διασώσεως της πόλεως των Σερρών, την 8η Μαΐου 1821, ως ευλογία και αγαθή ενθύμηση της επισκέψεως.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως