ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Τα σύγχρονα είδωλα
σκλαβώνουν και αποιεροποιούν τον άνθρωπο»

01-10-2023

Στον ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Τερπνής ιερούργησε, τήν Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, εμπνεόμενος από την σημερινή Ευαγγελική περικοπή: «Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως» (Λκ στ’ 31-36), εκήρυξε τον θ. λόγο υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Σήμερα ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μέσα από την θεόπνευστη γραφίδα του Ευαγγελιστού Λουκά μας παρέδωσε τον χρυσό κανόνα της ανθρωπίνης συμπεριφοράς διά των λόγων Του: ‘’Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως’’. Εάν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε αταλάντευτα και με πιστότητα την σωτήριο αυτή εντολή τότε η ζωή μας θα μεταμορφωθεί με την χάρη του Θεού σε πραγματικό Παράδεισο, σε μία κοινωνία όπου θα βασιλεύει η αγάπη, η δικαιοσύνη, η αλήθεια, το φως, η ειλικρίνεια, η χαρά και η αγάπη στις σχέσεις των ανθρώπων.

Δυστυχώς, όμως, οι άνθρωποι αναζητούν υποκατάστατα αυτής της χαράς, μέσα από μία ζωή χωρίς φως, αξίες, αρετές, ιδανικά και αγάπη. Θέλοντας να καλύψουν τα υπαρξιακά τους κενά, επιλέγουν αδιέξοδους δρόμους, έναν βίο αβίωτο, κατρακυλώντας σε έναν πνευματικό κατήφορο χωρίς τέρμα.

Όμως, η απροθυμία της κοινωνίας μας να υιοθετήσει και να ακολουθήσει τα σωτήρια διδάγματα του Κυρίου μας που ακεραιώνουν και φωτίζουν τον άνθρωπο, ως θείο πλάσμα και «θεόν κεκελευσμένον» είναι ξεκάθαρα και αποκλειστικά αποτέλεσμα της προσωπικής μας οικτρής και προκλητικής αποτυχίας, του σκοταδιού που εξακολουθούμε να φέρουμε από επιλογή μέσα μας και το οποίο βολεύει τα σκοτεινά έργα μας.

Ο Σωτήρας Χριστός έρχεται να αναστήσει τον κόσμο μέσα από αυτό το ηθικό και πνευματικό τέλμα. Ο Κύριός μας φανερώνεται ως η μοναδική Οδός σωτηρίας, μέσα από την οποία ο άνθρωπος αγιάζεται, πραγματώνεται ως υιός Θεού, ιεροποιείται και ωραιοποιείται. Ως παντοδύναμος Θεός, αυτοζωή, ειρήνη και αγάπη, καλεί εμάς, τα παιδιά Του, να εγκαταλείψουμε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, να παύσουμε να λατρεύουμε τα σύγχρονα είδωλα τα οποία αποστερούν από τον άνθρωπο την πληρότητα, την χαρά, την σωτηρία, την θέα του προσώπου του Θεού.

Ας ακούσουμε και ας ακολουθήσουμε με πιστότητα, λοιπόν, την φιλάνθρωπη και θεραπευτική φωνή του Χριστού, την φωνή της αληθείας, έτσι ώστε διά της μετανοίας να ελκύσουμε την χάρη του Θεού και να βασιλεύσει στην ζωή μας η ειρήνη, η χαρά, η αγάπη και η δικαιοσύνη Του».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, απένειμε το οφίκκιο του Οικονόμου στον εφημέριο του ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Τερπνής, π. Δημήτριο Μεργιανιώτη και επαίνεσε το κατά πάντα φιλότιμο, καρποφόρο και ευλογημένο εκκλησιαστικό του έργο που επιτελεί για την πνευματική οικοδομή των ενοριτών του αλλά και τον ευπρεπισμό του ως είρηται ιστορικού ιερού Ναού, που ανηγέρθη τον 17ο αιώνα, με φόβο Θεού, φιλότιμο, σεμνότητα και αποτελεσματικότητα, μετά των λαϊκών συνεργατών του.

Στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και η σύναξη των στελεχών – συνεργατών του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Σερραϊκής Εκκλησίας «Ράδιο Κιβωτός» στην οποία ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε θερμώς τους εκλεκτούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς και τους λοιπούς συνεργάτες για την σπουδαία προσφορά τους στον πολύτιμο αυτό τομέα της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας των Σερρών, επανέλαβε τις γενικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν και να χαρακτηρίζουν την ραδιοφωνική αυτή διακονία της Εκκλησίας μας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως