Εγκύκλιον Σημείωμα – Πανελλήνιες Σχολικές Ἐξετάσεις 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ

τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρῶν καί Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου πρός τούς μαθητές καί τίς μαθήτριες τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως πού διαγωνίζονται στίς Πανελλήνιες Σχολικές Ἐξετάσεις.

Ἀγαπητά μου παιδιά, Χριστός Ἀνέστη!

Ἡ σχολική χρονιά φθάνει στό τέλος της καί μαζί μέ αὐτήν πλησιάζουν οἱ ἡμέρες τῶν πανελληνίων ἐξετάσεων, στίς ὁποῖες θά κληθεῖτε νά δώσετε τόν καλύτερό σας ἑαυτό. Οἱ γνώσεις μιᾶς ὁλόκληρης σχολικῆς χρονιᾶς πού ἀποκτήσατε ἀσφαλῶς μέ κόπους θά ἀγωνισθεῖτε νά ἀποτυπωθοῦν στά τετράδια τῶν ἐξετάσεων, προκειμένου μέσα ἀπό αὐτήν τήν διαδικασία νά ἐπιτύχετε αὐτό πού γιά πολλούς μοιάζει ἕνα ὄνειρο καί στόχος ζωῆς, τήν εἰσαγωγή σας δηλαδή στά Ἀνώτατα Ἐκ­παιδευτικά καί Τεχνολογικά Ἱδρύματα τῆς πατρίδας μας. Ἡ ἀ­γωνία καί ἡ προσδοκία τῆς ἐπιτυχίας, θά κάνουν τίς καρδιές ὅλων σας νά κτυπήσουν δυνατά, καί μαζί καί ὅλων ὅσων σᾶς ἀγαποῦν πραγματικά, ἀφοῦ οἱ εἰσαγωγικές ἐξετάσεις εἶχαν πάντοτε ἰδιαίτερη ἀξία ὄχι μόνο γιά τούς ὑποψηφίους φοιτητές καί φοιτήτριες, ἐπειδή συνδέθηκαν αὐτές κυρί­ως μέ τό μέλλον τους, ἀλλά καί γιά τίς οἰκογένειες τους καί τό ἄμεσο πε­ριβάλλον τους.

Κοντά σας σέ αὐτές τίς ἰδιαίτερες καί ἀπαιτητικές ἡμέρες εἴμεθα ὅλοι, οἱ γονεῖς, οἱ δάσκαλοί σας ἀλλά καί ἡ Ἐκκλησία, ἡ φιλόστοργη πνευ­ματική μητέρα ὅλων μας. Ὅλοι μας, σ’ αὐτόν τόν ἀνηφορικό δρόμο τῆς δικαίωσης τῶν κόπων καί τῶν εὐγενῶν ὁραμάτων μας ἔχουμε ἀνάγκη ἀπό τήν χάριν τοῦ Θεοῦ, ὥστε νά ἐπιτύχουμε τούς καλούς μας στόχους. Ἐκεῖνος εἶναι δίπλα μας σέ κάθε ἀγῶνα, σέ κάθε κοπιαστική προσπάθεια καί φρο­ντίζει, ὥστε οἱ προσπά­θειές μας νά ἔχουν πάντοτε θετικό ἀποτέλε­σμα.

Σᾶς εὔχομαι μέσα ἀπό τά βάθη τῆς καρδιᾶς μου κάθε ἐπιτυχία στόν ὄμορφο ἀγώνα σας αὐτῶν τῶν ἡμερῶν. Καλό διάβασμα, παιδιά μου μέ πίστη, μεθοδικότητα, ἐπιμονή καί ὑπομονή. Συμπορεύομαι μαζί σας τίς ἡμέρες αὐτές μέ τήν ὁλόθυμη προσευχή μου γιά σᾶς πρός τόν Κύριο. Ἡ χαρά καί τό Φῶς τῆς Ἀναστάσεως νά φωτίζουν τίς καρδιές σας καί νά ἀποτελοῦν τό μόνιμο ὁδηγό σας. Καλή ἐπιτυχία!

Μέ ἐγκάρδιες εὐχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
† Ὁ Σερρῶν καί Νιγρίτης Θεολόγος

Σερρών Θεολόγος: «Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, παραμένει πάντοτε, ο υπό των εχθρών Του ραπιζόμενος, υπό των μαθητών Του ψηλαφώμενος, υπό των αθετούντων πολυπραγμονούμενος!» (12/05/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, παραμένει
πάντοτε, ο υπό των εχθρών Του ραπιζόμενος, υπό των μαθητών
Του ψηλαφώμενος, υπό των αθετούντων πολυπραγμονούμενος!»

12-05-2024

Η μαρτυρική και μεγαλώνυμος πόλις των Σερρών ίσταται εν ευ­γνωμοσύνη ενώπιον του αθλοθέτου Χριστού, διότι αξιώθηκε της μεγά­λης τιμής και ευλογίας να προσφέρει, ως μητέρα γη, θυσία στο αχειροποί­ητο ουράνιο θυσιαστήριο, αλλά και στο βωμό της ποθεινοτάτης Πατρίδος Ελλάδος, πολλά δικά της γεννήματα και αναστήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Άγιος Νεομάρτυρας Νικήτας, το αληθινό καύχημα των Σερρών, που τιμάται όλως ιδιαιτέρως την Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά) εκάστου έτους.

Επίκεντρο των λατρευτικών ακολουθιών υπήρξε ο περικαλλέστα­τος ιερός Ναός του τιμωμένου Αγίου στις Σέρρες, όπου σήμερα, Κυριακή 12 Μαΐου 2024, τελέσθηκε πανηγυρικό, Αρχιερατικό συλλείτουργο προε­ξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονυσίου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπο­λιτών Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Συμπροσευχητικώς παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών του τόπου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πολύ ευλαβών χριστιανών.

Ο προεξάρχων Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην θαυμαστή βιωτή του Αγίου Νικήτα και στην Ανάσταση του Χριστού, η οποία δεν είναι απλώς το κέντρο της ζωής και της πίστεως της Εκκλησίας, ως ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, αλλά είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να πιστέψει κανείς στον Χριστό και να θεωρείται μαθητής Του.

Η Ανάσταση του Κυρίου σηματοδο­τεί συγχρόνως και την πνευματική ανάσταση του ανθρωπίνου γένους και την διαρκή αναστάσιμη κατάσταση της ψυχής του ανθρώπου.

Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, στην εμπνευσμένη, από το Δοξαστικό των αποστίχων του Εσπερινού της σημερινής εορτής: «Φιλάνθρωπε, μέγα καί ἀνείκαστον τό πλῆθος τῶν οἰκτιρμῶν Σου∙ ὅτι ἐμακροθύμησας ὑπό Ἰουδαίων ραπιζόμενος, ὑπό Ἀποστόλου ψηλαφώμενος, καί ὑπό τῶν ἀθετούντων σε πολυπραγμονούμενος…», λίαν διδακτική ομιλία του, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η υμνολογία της Εκκλησίας μας μυσταγωγεί στις σώζουσες θείες αλήθειες, μας οδηγεί να γινόμεθα διδακτοί Θεού, να στε­ρεωνόμεθα στην πίστη, να μένουμε σταθεροί στην απόφασή μας να είμε­θα μαζί με τον Χριστό, ο οποίος είναι και χθες και σήμερον και έως συντε­λείας της ανθρωπίνης ιστορίας, πάντοτε, ο υπό των εχθρών Του ραπιζόμε­νος, σταυρούμενος, καταδιωκόμενος, πολεμούμενος, συκοφαντούμενος, φυλακιζόμενος, εκουσίως και φιλανθρώπως θνήσκων, αλλά και πάντοτε, ως αιώνιος νικητής ανιστάμενος, υπό των μαθητών Του ψηλαφώμενος και υπό των αθετούντων πολυπραγμονούμενος, ως αθάνατος δε Λόγος του Θεού, αεί ζων και νικών διά της αγάπης Του.

Ο Κύριος μας από την πρώτη στιγμή της ζωής του στη γη πολεμή­θηκε σκληρότατα και άδικα, από τους ανθρώπους εκείνους, που αδυνα­τούσαν να αντέξουν το φως, το οποίον Εκείνος έφερε στον κόσμο. Αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές Του, οι αυτόπτες και αυτήκοοι, υποκείμενοι και αυ­τοί στην ασθενική και ευκόλως διολισθαίνουσα στον φόβο και την ολιγο­πιστία ανθρώπινη φύση τους αποζητούν απτές αποδείξεις της θεότητός Του, ζητώντας να ψηλαφήσουν το μεγαλείο της δόξης Του.

Πόσες φορές κι εμείς, οι οποίοι έχουμε την σφραγίδα του Χριστού στη ζωή μας και ανα­πνέουμε τις ζείδωρες ‘’ανάσες’’ Του μέσα στην αγία Του Εκκλησία, δεν νιώθουμε φόβο, αδυναμία, δειλία, ατολμία, ολιγοπιστία μπροστά στην ορμητική και θρασεία επέλαση του κακού στον σύγχρονο κόσμο;

Οι αντίθεοι πάντοτε αγρυπνούν και γρηγορούν, οι δε του Χριστού συχνά εφησυχάζουν, φοβούνται, κρύπτονται. Υπάρχει επίσης και η μερίδα των ανθρώπων εκείνων, οι οποίοι πολυπραγμονούντες στα περί της πίστεως, με ποιότητες απόλυτης λογικοκρατίας, αθετούν τον Χριστό ως Θεό και Σωτήρα του κόσμου.

Αλλ’ Εκείνος, ο ‘’κατάστικτος τοῖς μώλωψι καί πανσθενουργός’’, θε­άνθρωπος Ιησούς, ο υπό των εχθρών Του ραπιζόμενος, υπό των φίλων Του ψηλαφώμενος και υπό των πολυπραγμονούντων αθετούμενος, ως Θεός και λυτρωτής του κόσμου, ανοίγει τον Παράδεισο, σώζει, αναπλάθει, ανιστά και θεώνει λυτρωτικώς στο θεανδρικό Του πρόσωπο την ανθρωπί­νη φύση, στηρίζει, εμπνέει, καθοδηγεί και παρηγορεί διά των Αγίων Του τη ζωή μας, μεταμορφώνει τον κόσμο, μας εισαγάγει χειροκρατώντας μας φιλόστοργα στη θέα της καινής, εν Χριστώ κτίσεως.

Όπως ο σήμερον εορταζόμενος Άγιος Νικήτας, ο οποίος εξερχόμε­νος της ασφάλειάς του από το Αγιώνυμον Όρος, στους α­παράκλητους και ασέληνους καιρούς της σκληροτάτης και τυραννικοτά­της σκλαβιάς στους οθωμανούς Τούρκους, έθεσε τον εαυτό του σε μεγί­στους κινδύνους, ομολογώντας αφόβως τον Χριστό και αναπτερώνοντας τις ελπίδες στο δούλο Γένος μας. Επεπόθησε το μαρτύριο για την αγάπη του Χριστού και τον στηριγμό των αδελφών του Σερραίων.

Έτσι είναι οι Άγιοι του Θεού σε κάθε εποχή. Φώτα ολόλαμπρα μέσα στο ψηλαφητό σκοτάδι. Άνθη ευω­διάζοντα Παράδεισο σε καιρούς χειμώνος. Μαρτυρία Ιησού Χριστού σε χρόνους πικρίας και φόβου. Ομολογούν τον Χριστό και διατηρούν στη ψυχή τους, με την χάρη Του, την αφοβία και την ειρήνη Του, που αποτε­λούν πολυτίμητα δώρα της Αναστάσεώς Του.

Είθε, με την χάρη του ανα­στάντος Κυρίου μας, να τους μιμηθούμε και να φανούμε άξι­οι του αίματος και της θυσίας τους».

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς, τους φιλογε­νείς Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό του Θεού, για την συγκινητική, συμπροσευχητική τους παρουσία στις ιερές ακολουθίες της μνήμης του Αγίου Νικήτα. Ιδιαιτέρως και με βαθειά συγκίνηση, ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τους παρισταμένους εν Χριστώ Σεβασμιωτάτους αδελφούς του, τα μέλη της πνευματικής του οικογενεί­ας, τα πνευματικά του παιδιά, τους φιλοτίμους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του στον θείο αμπελώνα των Σερρών και τον ευγενέστατο Σερραϊκό λαό και ευχήθηκε ιδιαιτέρως στους εορτάζοντες, σήμερα, κληρι­κούς και συνεργάτες του στην διακονία της διοικήσεως της Ιεράς Μη­τροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Φιλίππων Στέφανος: «Άγ. Νικήτας, ο Νεομάρτυς των Σερρών: Δόξα για την Εκκλησία, καύχημα για την Πατρίδα» (12/05/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φιλίππων Στέφανος: «Άγ. Νικήτας, ο Νεομάρτυς των
Σερρών: Δόξα για την Εκκλησία, καύχημα για την Πατρίδα»

12-05-2024

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορ­τάζεται και εφέτος η πανευφρόσυνη ιερά μνήμη του συμπολιούχου και αγρύπνου φρουρού της Εκκλησίας των Σερρών και του ευλαβούς λαού Της, Αγ. ενδόξου, ιερομάρτυρος Νικήτα του νέου, του εν Σέρραις αθλήσαντος, κατά το έτος 1808.

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, στις 7:00 το απόγευμα, στον εορτάζοντα, περικαλλή, ομώνυμο ιερό Ναό της πόλεως των Σερρών, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονυσίου και του οικείου Ποιμενάρχου της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγου.

Αθρόα υπήρξε η προσέλευση των πιστών χριστιανών, από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Μητροπολιτικής περιφερείας της Σερραϊκής Εκκλησίας, που κατέφθασαν από νωρίς το απόγευμα, για να συμμετάσχουν στην ιερά ακολουθία και να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο του Αγ. Νικήτα, που ευρίσκεται αποθησαυρισμένο, από χρόνων πολλών, στον ομώνυμο, περίλαμπρο ιερό Ναό των Σερρών, που ύψωσε η ευλάβειά τους για να λατρεύουν τον Θεό και να τιμούν τον άγιο προστάτη και συμπολιούχο τους. Μεταξύ του πλήθους των φιλεόρτων πιστών ήταν και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Θ. Λεονταρίδης και Αν. Χατζηβασιλείου, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.α..

Μετά την ευλόγηση της εόρτιας αρτοκλασίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε θερμώς τους Σεβ. Αρχιερείς, για την κατά πάντα ευλογητή και όλως τιμητική προσευχητική παρουσία τους στις εφετεινές ιερές ακολουθίες προς τιμήν του Αγ. Νικήτα και εξέφρασε εκ μέσης καρδίας την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τους κληρικούς, τις Αρχές της πόλεως και του Νομού και τον φιλάγιο και φιλομάρτυρα λαό για την πάνδημη συμμετοχή τους στις εορταστικές ακολουθίες προς τιμήν του συμπολιούχου των Σερρών Αγ. Νικήτα.

«Ο Άγιος, Νεομάρτυς Νικήτας, ο οποίος υπήρξε βλάστημα της Ηπείρου, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, ευωδέστατο άνθος του Αγιωνύμου Όρους Άθω, είναι εστεμμένος, συν τοις άλλοις, με τρεις αμαράντινους στεφάνους και αθάνατα διαδήματα, της ιερωσύνης, της ομολογίας και του μαρτυρίου. Άμεμπτος ιερουργός των θείων Μυστηρίων της Εκκλησίας, επισφράγισε την ομολογία της ορθοδόξου πίστεώς του, διά του μαρτυρίου του υπέρ Χριστού του Θεού, στην πόλη των Σερρών κατά την φρικτή και ασέληνο περίοδο της τουρκοκρατίας».

Ο χοροστατών Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος εκήρυξε εμπνευσμένως τον θείο λόγο αναφερόμενος με γλαφυρότητα στον θαυμαστό βίο του Αγ. Νικήτα καθώς και στην έννοια του μαρτυρίου της πίστεως, αλλά και της συνειδήσεως, τονίζοντας ότι, αποτελεί καύχημα και δόξα για τη μητέρα, ορθόδοξο Εκκλησία η ύπαρξη των Νεομαρτύρων, ανάμεσά τους και ο τιμώμενος Άγ. Νικήτας, οι οποίοι βιώνοντας το γεγονός της Αναστάσεως και μιμούμενοι το ζωντανό παράδειγμα των μαρτύρων των πρώτων αιώνων της εκκλησιαστικής ιστορίας, έδωσαν τη δική τους αιματηρή μαρτυρία στα χρόνια, που η Πατρίδα μας, η Ελλάδα, υπέμεινε καρτερόψυχα, επ’ ελπίδι της εθνικής της παλιγγενεσίας, την φρικτή τυραννία της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Να αναφερθεί, ότι την Κυριακή του Αντίπασχα, 12 Μαΐου, στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό των Σερρών, θα τελεσθεί πανηγυρικό, Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλίππων κ. Στεφάνου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Σερρών Θεολόγος: «Τα παιδιά είναι η ελπίδα και η χαρά του κόσμου μας!» (09/05/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Τα παιδιά είναι
η ελπίδα και η χαρά του κόσμου μας!»

09-05-2024

Στιγμές ευφρόσυνες, μουσικής πανδαισίας και πνευματικής ανατάσεως, προερχόμενες από την ελπίδα και την χαρά του κόσμου, τα παιδιά, μέσα στη χαρά της λαμπροφόρου και αγίας αναστασίμου περιόδου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, όσοι παρακολούθησαν, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, στις 8:00 το απόγευμα, στην αίθουσα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, την εόρτιο εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, υπό τον τίτλο: «Αρσένιος Μενεξές, άνθος ευώδες: Από της Δοβίστας τα απόκρημνα, στου Αϊβαλιού, στης Λέσβος τα ακρογιάλια…».

Στην ως είρηται μουσικοθεατρική εκδήλωση, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της ιεράς μνήμης του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου και των σεπτών ονομαστηρίων του Σεβ. Ποιμενάρχου της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγου, περευρέθησαν μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή και Αν. Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά κ. Δ. Νότας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χ. Δρίγκα, Αντιδήμαρχοι και μέγα πλήθος Σερραίων, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν το μεγάλο αμφιθέατρο του κινηματοθεάτρου.

Αρχικώς, την εκδήλωση χαιρέτισε καταλλήλως ο αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, Γεν. Διευθυντής του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Στο πρώτο μέρος της λαμπράς εκδηλώσεως, η Νεανική Χορωδία «Αγγέλων Φωνές» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μ. Κουβακλή, απέδωσε με μοναδικό τρόπο ελληνικά και ξένα έντεχνα τραγούδια, αποσπώσα και δικαίως το θερμό χειροκρότημα του πυκνού κοινού.

Η συνέχεια επεφύλασσε την συγκλονιστική παρουσίαση θεατρικού δρωμένου σε σενάριο και σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού κ. Θ. Τζιντζή-Βουτσά, με κεντρικό άξονα αναφοράς τη ζωή και το φιλανθρωπικό έργο του μαρτυρικού Αρχιμανδρίτου π. Αρσενίου Μενεξέ, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνιών της Μ. Ασίας, του ορφανοτρόφου, γόνου της ευλογημένης κωμοπόλεως Εμμ. Παπάς της Σερραϊκής Εκκλησίας (1873-1923).

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμώς την δεξιοτέχνη χοράρχη κ. Μ. Κουβακλή και τα ταλαντούχα μέλη της Νεανικής Χορωδίας «Αγγέλων Φωνές», την κ. Θ. Τζιντζή-Βουτσά για την συγγραφή του θεατρικού έργου, όλους τους συντελεστές, τους μικρούς και μεγαλυτέρους εθελοντές ηθοποιούς της παραστάσεως προς τιμήν του π. Αρσενίου Μενεξέ, τον π. Ιορδάνη Θεμελίδη, που με τους καλούς του συνεργάτες είχαν την ευθύνη συντονισμού της εκδηλώσεως, τον Δήμο Σερραίων για την φιλόφρονα παραχώρηση της φιλόξενης αιθούσης και όλους εκείνους, που εκοπίασαν, συμβάλλοντας στην διοργάνωση της εκδηλώσεως, που γοήτευσε ιδιαιτέρως το πολυπληθές ακροατήριο.

«Η Επισκοπική μου καρδία, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, γεμίζει με ουράνια αγαλλίαση, όταν βλέπω τα πνευματικά μου παιδιά, να καταθέτουν με παλμό, ζωντάνια και δύναμη ψυχής την ομολογία της ορθοδόξου πίστεώς μας, ότι πράγματι ο Χριστός αναστήθηκε και η χαρά, η ελπίδα και η ζωή πολιτεύεται στον κόσμο.

Σήμερα, σ’ αυτή την όμορφη ημέρα, που μας εχάρισε ο άγιος Θεός, κατά την οποία εορτάζει και η ελαχιστότητά μου, το ομορφότερο δώρο, από τα πολλά, που δέχομαι αυτές τις ημέρες, είναι αυτό το όμορφο ‘’μπουκέτο’’ από παιδικές, νεανικές μελωδικές και αγγελικές φωνές, που με τόσο αριστοτεχνικό και συγκλονιστικό τρόπο, τραγούδησαν, ερμήνευσαν, υποδύθηκαν την αγιασμένη μορφή και ζωή του συντοπίτου μας π. Αρσενίου Μενεξέ, γέμισαν τις ψυχές μας με φως, ελπίδα, χαρά. Ό,τι καλό έργο πράττουμε στη ζωή μας, είναι ανάγκη να βάζουμε ψυχή! Θαυμάζω και διδάσκομαι πάντοτε από τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι σε ό,τι καλό πράττουν βάζουν την ψυχή τους. Και αυτό το νιώσαμε σήμερα στην παρουσία των παιδιών μας σ’ αυτήν την όμορφη εκδήλωση.

Ο αείμνηστος συντοπίτης μας Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Μενεξές, ο ορφανοτρόφος, στον οποίο αφιερώθηκε με βαθειά τιμή και σεβασμό, το δεύτερο μέρος της αποψινής εορτίου εκδηλώσεως, αγωνίσθηκε με θαυμαστή αυταπάρνηση και αυτοθυσία, μέσα στην δίνη των τραγικών γεγονότων των ημερών, που ακολούθησαν την κατάρευση του Μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Με βαθιά συνείδηση για την πνευματική και εθνική αποστολή της Εκκλησίας, εκείνες τις δύσκολες για το έθνος μας χρονικές στιγμές, επετέλεσε με απαράμιλλο φρόνημα το μεγαλειώδες ποιμαντικό και εθνικό έργο, για την σωτηρία των Μικρασιατών αδελφών, εργάσθηκε με σύνεση και ηρωισμό, μη φειδόμενος κόπων, αλλά και της ίδιας ακόμη της ζωής του, για την προστασία των αδικουμένων, των ορφανών και των κατατρεγμένων Ελλήνων. Εκοιμήθη σε νεαροτάτη ηλικία, μόλις 50 ετών, από τις πολλές κακουχίες τον Οκτώβριο του 1923 στη Μυτιλήνη, όπου συνόδευσε τα ορφανά των Κυδωνιών. 

Η Ιερά Μητρόπολίς μας, κατά λόγον δικαιοσύνης, σεμνύνεται εν Κυρίω, για τον άγιο και ηρωικό αυτόν κληρικό, γόνο της ευλογημένης Σερραϊκής γης, εν πολλοίς άγνωστο στους περισσοτέρους, ο οποίος δίδαξε, αγίασε, στήριξε, καθοδήγησε, οργάνωσε, παρηγόρησε, διέσωσε το βαρέως χειμαζόμενο ποίμνιο των Κυδωνιών, ιδιαιτέρως δε τα μικρά παιδιά.

Μεγάλη η τιμή και η ευλογία, λοιπόν, για την τοπική μας Εκκλησία, που ανέδειξε έναν αγιασμένο και φιλάνθρωπο κληρικό Της, πρώτου μεγέθους, ο οποίος ετίμησε την αγία ιερωσύνη του, την μητέρα μας ορθόδοξο Εκκλησία, ετίμησε την Πατρίδα μας, την Ελλάδα και τον τόπο καταγωγής του, τις Σέρρες.

Διάπυρη προσευχή αναπέμπουμε προς τον Κύριο, σήμερα, όπως αναπαύση μεν την ψυχή του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Αρσενίου του Δοβιστηνού και ορφανοτρόφου, μετά των δικαίων και των αγίων Του, εμάς δε όλους, αναδεικνύη αξίους συνεχιστάς του μεγαλειώδους έργου του».

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως