Σερρών Θεολόγος: «Μέγας Κωνσταντίνος: Λαμπρό πρότυπο χριστιανού Ηγεμόνος, με φόβο Θεού και φιλάνθρωπο πνεύμα» (21/05/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Μέγας Κωνσταντίνος: Λαμπρό πρότυπο
χριστιανού Ηγεμόνος, με φόβο Θεού και φιλάνθρωπο πνεύμα»

21-05-2024

Την πανσεβάσμιο μνήμη των Αγίων, ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και ισαποστόλων Βασιλέων, Κωνσταντίνου και Ελένης, εόρτασε με λαμπρότητα και η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης.

Συγκεκριμένως, την παραμονή της Εορτής, Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 7:00 το απόγευμα, τελέσθηκε ο μέγας, πανηγυρικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Βρασνών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συμπροσευχητικώς παρόντων του ευαγούς κλήρου της Αρχιερατικής περιφερείας Ασπροβάλτας, του Δημάρχου Βόλβης κ. Δ. Λιάμα, δημοτικών και τοπικών Συμβούλων, καθώς και πλήθους ευλαβών χριστιανών.

Μετά την ευλόγηση της εόρτιας αρτοκλασίας και των κολλύβων των Αγίων, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος προσέφερε στο πυκνότατο εκκλησίασμα σκέψεις δυνατές, ωφέλιμες και πνευματικώς επιστηρικτικές, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Εορτάζει η αγία Μητέρα ορθόδοξος Εκκλησία μας, μέσα στο χαρμόσυνο, φωτοφόρο και ελπιδοφόρο κλίμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας, την ιερά μνήμη των δύο χριστιανών Βασιλέων, του Κωνσταντίνου και της μητρός του Ελένης, στους οποίους, η μεν ιστορία απέδωσε τον βαρύτιμο τίτλο του μεγάλου, η δε Εκκλησία μας την πολυτίμιτη προσαγόρευση των ισαποστόλων Αγίων.

Ο Άγ. Κωνσταντίνος υπήρξε όντως μέγας, διότι, ως ρηξικέλευθος, οξυδερκής και διορατικός πολιτικός, όχι μόνον, υιοθέτησε όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία έδιδαν στην Εκκλησία την δυνατότητα της ελευθέρας λατρείας, αλλά και διέκρινε, ότι, η πνευματική εκείνη δύναμις, που επρόκειτο να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να αποτελέσει ισχυρότατο παράγοντα ενότητος και σταθερότητος της αχανούς, πολυπολιτισμικής αυτοκρατορίας του ήταν η Χριστιανική πίστις, η οποία ως πραγματική αποκάλυψις του μόνου αληθινού Θεού, είχε την εξ ύψους δύναμη και το απαράμιλλο ηθικό και πνευματικό πλεονέκτημα να αναμορφώσει τον άνθρωπο, το Κράτος, την οικουμένη.

Η πίστις στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου είναι εκείνη, που ανυψώνει ηθικώς, διακρατεί ορθίους, ανθεκτικούς και δυνατούς τους λαούς στις προκλήσεις των καιρών.

Ο αποστολόφρων, όμως, μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία μητέρα του Ελένη διεκρίθησαν επίσης για την θερμή πίστη, το θάρρος, το φρόνημα και την ποιότητα, μιμούμενοι κατ’ αναλογίαν τους αγίους Αποστόλους, τους πανθαύμαστους θεμελιωτές της αγίας Εκκλησίας μας. Διά τούτο και η Εκκλησία μας τους απέδωσε και τον χαρακτηρισμό των ισαποστόλων. Αναλαβόντες, με ζέουσα πίστη και ιερό πόθο, οι σήμερον και αύριο, λαμπρώς εορταζόμενοι Άγιοι, έργον ισαποστόλων, στους δυσκόλους εκείνους για την Εκκλησία μας καιρούς της φρικτής ειδωλολατρίας, εκήρυξαν τον εσταυρωμένο και αναστάντα Κύριον Ιησούν.

Με την θέσπιση των ευεργετικών, υπέρ της Εκκλησίας, διαταγμάτων και αυτοκρατορικών αποφάσεών του, ο μέγας Κωνσταντίνος, καθιέρωσε ως αργία την Κυριακή, την ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου, κατήργησε την δια σταυρού θανατική ποινή, από σεβασμό προς τον σταυρικό θάνατο του Χριστού, παρεχώρησε την ελευθερία στην άσκηση της ορθοδόξου λατρείας στους χριστιανούς, αλλά και τη δυνατότητα να οικοδομήσουν τους ιερούς Ναούς τους, συνέχισε με άκαμπτο φρόνημα το ευαγγελικό έργο των ενδόξων Αποστόλων, βαδίζοντας στα αιματοπότιστα άγια ίχνη τους, έδωσε προσανατολισμό δικαιοσύνης και φιλανθρωπίας σε όλο συνολικώς το Κράτος. Έθεσε τη βασιλεία του κάτω από τη ζείδωρη σκιά και ευλογία του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου, άνοιξε δρόμους στο ανέσπερο φως του Χριστού, ώστε να λάμψει, δίδοντας δι’ αυτού του τρόπου τη δυνατότητα στην Εκκλησία μας να καλλιεργήσει πνευματικώς ολόκληρη την τότε γνωστή οικουμένη.

Ο ισαπόστολος, μέγας Κωνσταντίνος παρείχε την άδεια, την ενθάρρυνση και όλα εκείνα τα μέσα στην μητέρα του Αγ. Ελένη, ώστε να μεταβεί στην αγία πόλη των Ιεροσολύμων και εκεί να ανεύρη τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας, οικοδομώντας στη συνέχεια τον πανίερο Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, ως επίσης και άλλους μεγαλοπρεπεστάτους Ναούς στη Βηθλεέμ, στο όρος Θαβώρ, στη Γεθσημανή και σε ολόκληρη την αγία Γη. Τέτοια δύναμη και τέτοια φλόγα πίστεως στον Χριστό είχαν μέσα στην καρδιά τους! Αυτή η πίστις νικούσε το ασθενές της ανθρωπίνης φύσεως.

Μέγας ο Άγ. Κωνσταντίνος κατά τα ανθρώπινα επιτεύγματά του, μέγας, όμως και κατά την μετάνοιά του. Ως άνθρωπος κι εκείνος είχε τις στιγμές των πτώσεων, μεγάλων μάλιστα κάποιες φορές και των δυσκολιών του, κατά τις οποίες, όμως, ανεφαίνετο η ποιότητα του χαρακτήρος του. Η ταπείνωσίς του και η μετάνοιά του, πράγματι, τον αναδεικνύουν μεγάλον.

Μέγας αναδεικνύεται ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος δεν υψηλοφρονεί, αλλά έχει την πνευματική τόλμη και το μεγαλείο να αναγνωρίζει, ότι, ουδείς άνθρωπος είναι αλάνθαστος επί της γης. Κορυφαίος είναι εκείνος, ο οποίος γνωρίζοντας την ατέλεια της ανθρωπίνης φύσεώς του, καλλιεργεί την ταπεινοφροσύνη, μετανοεί για τα λάθη του, εμπιστεύεται την ελπίδα του στον άγιο Θεό, αγωνίζεται για ό,τι καλό και άγιο στη ζωή του.

Πρότυπο διαχρονικό, πρώτου μεγέθους, ο μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος χριστιανός Βασιλεύς της ανθρωπίνης ιστορίας για τους άρχοντες κάθε εποχής. Διδασκόμενοι και εμπνεόμενοι από τον μεγάλο αυτόν Βασιλέα και ισαπόστολο, οι χριστιανοί άρχοντές μας, ευχόμεθα να μιμηθούν και την αγία ζωή του, την πίστη, την μετάνοια, το ήθος και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίσθηκε, με ταπεινό φρόνημα και φιλάνθρωπη διάθεση, ως υπηρεσία προς τον λαό και χωρίς την αλαζονεία της ‘’άπιστης συντρόφου’’ εξουσίας, την υπεροχική θέση, που του εχάρισε η πρόνοια του Θεού. Από τέτοιους ηγέτες έχει ανάγκη η Πατρίδα και ο κόσμος μας σήμερα και πάντοτε για να προκόψει. Από άρχοντες, που θα εμφορούνται από ειλικρινή σεβασμό προς τον Θεό, ταπεινό φρόνημα, διάθεση προσφοράς, υψηλές ηθικές αρχές και αξίες, δικαιοσύνη, αγάπη, σεβασμό και στοργή για τον λαό. Από άρχοντες, που θα ενθυμούνται τις πάντα επίκαιρες διαπιστώσεις του αρχαίου Έλληνος φιλοσόφου Αγάθωνος (450-400 π.Χ.), που είπε: ‘’Ο άρχοντας πρέπει να ενθυμείται πάντοτε ότι: 1) Κυβερνά ανθρώπους, 2) Κυβερνά σύμφωνα με τους νόμους και 3) Δεν θα κυβερνά πάντοτε’’».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αναφέρθηκε στο γνήσιο και αξεπέραστο πρότυπο της χριστιανής μητέρας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στο πρόσωπο της Αγ. Ελένης. Παρότρυνε δε τις χριστιανές μητέρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της μεγάλης ισαποστόλου Αγίας και αγωνιζόμενες τον καλό αγώνα να ανατρέφουν, να διδάσκουν και να καθοδηγούν εν Χριστώ τα παιδιά τους.

«Όπως η ευσεβεστάτη βασίλισσα Ελένη, η μητέρα του Αγ. Κωνσταντίνου, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, ανέθρεψε το παιδί της, από μικροτάτης ηλικίας με την αληθινή πίστη στον Χριστό, ενσταλάζουσα μέσα στην παιδική ψυχή του τον σεβασμό και την αγάπη προς την αγίαν Εκκλησίαν Του και τον άνθρωπο συνολικώς, έτσι οφείλουν οι χριστιανές μητέρες κάθε εποχής, οι οποίες φέρουν μέσα τους την ίδια την ζωή και κρατούν στην αγκάλη τους την ελπίδα του κόσμου, να δείξουν στα παιδιά τους τον δρόμο προς τον Χριστό, να ποτίσουν τις τρυφερές ψυχές τους με το βάλσαμο της πίστεως, όχι με τρόπο καταναγκαστικό, αλλά διδακτικό, στοργικό, επαγωγικό, που θα επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή τους, να προσέχουν διακριτικά αλλά και με άγρυπνο βλέμμα και να εμπνέουν ουσιαστικά την ζωή των παιδιών τους.

Το ακριβό αυτό προνόμιο και την μεγάλη ευθύνη της γονεικότητος, έχουν υποχρέωση οι γονείς, να υπηρετούν με φόβο Θεού, σεμνότητα, στοργή και αγάπη. Αυτό το ακριβό και μοναδικό έργο και λειτούργημα προσδίδει πρωτίστως στο πρόσωπο της μητέρας την ιερότητα, την γλυκύτητα, την ακτινοβολία, την ομορφιά, την οποία δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βεβηλώσει, να ευτελίσει, να αποϊεροποιήσει, να απομειώσει».

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος, προσέφερε, μετά του σχετικού ιεροσφραγίστου Αρχιερατικού Γράμματος, κατ’ ιδίαν φιλοτιμία και προαίρεση, κατόπιν και φιλαγίου αιτήματος του καλού εφημερίου του ιερού Ναού, αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Κωστίδη, των μελών του Εκκλ. Συμβουλίου και συνόλου των ευλαβών ενοριτών των Ν. Βρασνών, απότμημα εκ των ιερών λειψάνων των Αγίων, ενδόξων, οσιάθλων Πατέρων της ιεράς Λαύρας του Αγ. Σάββα Ιεροσολύμων, ως μόνιμο σημείο ευλογίας και αγιασμού των πιστών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το χαριτόβρυτο αυτό ιερολειψανικό θησαύρισμα, εδωρήθη προφρόνως από τον Μακ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’ στον Σεβ. κ. Θεολόγο και αποτελεί πλέον, όπως χαρακτηριστικώς εσημείωσε ο Σεβασμιώτατος, τιμαλφέστατο πνευματικό θησαυρό της ευλογημένης ενορίας των Ν. Βρασνών, μόνιμη και απτή πηγή αγιασμού, δοχείο χωρητικό και παρεκτικό της αγιάζουσας και σώζουσας τον άνθρωπο, θείας χάριτος.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

«Ευλαβικό οδοιπορικό στην αγιοτόκο και μυροβόλο Λέσβο» (21/05/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ευλαβικό οδοιπορικό στην αγιοτόκο και μυροβόλο Λέσβο»

21-05-2024

Στην αγιοτόκο νήσο Λέσβο μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, επικεφαλής μικρής ομάδος συνεργατών του, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, με αφορμή την επέτειο των εγκαινίων του ιερού Προσκυνηματικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών στο Μανταμάδο της Λέσβου.

Την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν την ιερά Μονή Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Θερμής Λέσβου, όπου είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα των νεοφανών Αγίων. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Άγ. Ραφαήλ είναι κοινός προστάτης και φιλόστοργος κηδεμόνας της αγιοτόκου και μυροβόλου νήσου της Λέσβου και της αγιωτάτης Εκκλησίας των Σερρών καθώς ιστορικώς μαρτυρείται ότι ο Άγ. Ραφαήλ, ο ποτέ γενναιόφρων στρατηλάτης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Γεώργιος Λασκαρίδης, άλλαξε πορεία ζωής, έλαβε το αγγελικό, μοναχικό σχήμα και τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης στις Σέρρες, συγκαταλεγόμενος, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην χρυσή αλυσίδα των αγίων μορφών της αμωμήτου πίστεώς μας, που αγιάζουν με την χριστοειδή παρουσία τους και την Εκκλησία των Σερρών.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος και οι συνέκδημοί του, επεσκέφθηκαν το μεγαλώνυμο ιερό θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της «Αγιασιωτίσσης», η οποία δίδει μία ιδιαίτερη χάρη και πλούσια ευλογία στην όμορφη και ιστορική κωμόπολη της νήσου. Η ίδια η θαυματουργός εικών της Θεοτόκου έδωσε το όνομά Της στον τόπο τούτο. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στην ανδρώα, ιερά Μονή Λειμώνος, πλησίον της κωμοπόλεως της Καλλονής. Η Μονή ιδρύθηκε το 1526 από τον Άγ. Ιγνάτιο Αγαλλιανό, πάνω στα ερείπια Βυζαντινού μοναστηριού και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Σήμερα τιμάται και στο όνομα του αγίου ιδρυτή της, του Αγ. Ιγνατίου.

Την επομένη, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, μετέβη στο ιερό, αρχαγγελικό Προσκύνημα Μανταμάδου, προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές ακολουθίες, που τελέσθηκαν και εφέτος πανδήμως, προς τιμήν του Παμμ. Ταξιάρχου Μιχαήλ, κατά το διήμερο 18-19 Μαΐου, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

Συγκεκριμένως, το Σάββατο 18 Μαΐου, τελέσθηκε ο μέγας, πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου και του αειθαλούς και ευγενεστάτου οικείου Ποιμενάρχου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

Την Κυριακή των «Μυροφόρων», 19 Μαΐου, τελέσθηκε, στο ως είρηται ιερό Προσκύνημα, Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου και Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου. Τον θείο λόγο εκήρυξε εμπνευσμένως ο Σεβ. Ποιμενάρχης της κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησίας κ. Θεολόγος, ο οποίος προσέφερε στο πυκνότατο εκκλησίασμα σκέψεις δυνατές, ωφέλιμες και πνευματικώς επιστηρικτικές. Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος του Αρχαγγέλου, πέριξ του ιερού Προσκυνήματος, παρουσία χιλιάδων ευλαβών πιστών, των Αρχών του τόπου, της στρατιωτικής ηγεσίας και εκπροσώπων των Σωμάτων ασφαλείας.

Στο τέλος, εψάλη υπό του Σεβ. κ. Θεολόγου, ιερό τρισάγιο επί του τάφου του εκ Μανταμάδου καταγομένου, αοιδίμου Μητροπολίτου Σερρών κυρού Πορφυρίου (1824-1829) και ευλογήθηκαν τα καθιερωμένα εδέσματα.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της νήσου, Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε εγκαρδίως, με λόγους πατρικής αγάπης τους Σεβ. Αρχιερείς, τους έντιμους Άρχοντες και τον φιλόχριστο και φιλάγγελο λαό, για την συγκλονιστική συμμετοχή τους και στην εφετεινή πανήγυρη, επικαλούμενος την κραταιά προστασία και σκέπη του Μεγάλου Αρχιστρατήγου Μιχαήλ στους αγίους Αρχιερείς, τον ευαγή ιερό κλήρο, τους ευλαβείς προσκυνητές, τους Άρχοντες και την Πατρίδα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβ. κ. Θεολόγος και η μικρή ομάδα των συνεργατών του, αναχώρησαν από την αγιοτόκο νήσο για τις Σέρρες, κατάφορτοι από ευλογίες και εμπειρίες μοναδικές, με την ευχή να αξιωθούν να προσκυνήσουν και πάλι τα ιερά σεβάσματα της πίστεως μας στην χαρίεσσα, ανεμόεσσα και μυροβόλο Λέσβο.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Εγκύκλιον Σημείωμα – Πανελλήνιες Σχολικές Ἐξετάσεις 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ

τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρῶν καί Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου πρός τούς μαθητές καί τίς μαθήτριες τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως πού διαγωνίζονται στίς Πανελλήνιες Σχολικές Ἐξετάσεις.

Ἀγαπητά μου παιδιά, Χριστός Ἀνέστη!

Ἡ σχολική χρονιά φθάνει στό τέλος της καί μαζί μέ αὐτήν πλησιάζουν οἱ ἡμέρες τῶν πανελληνίων ἐξετάσεων, στίς ὁποῖες θά κληθεῖτε νά δώσετε τόν καλύτερό σας ἑαυτό. Οἱ γνώσεις μιᾶς ὁλόκληρης σχολικῆς χρονιᾶς πού ἀποκτήσατε ἀσφαλῶς μέ κόπους θά ἀγωνισθεῖτε νά ἀποτυπωθοῦν στά τετράδια τῶν ἐξετάσεων, προκειμένου μέσα ἀπό αὐτήν τήν διαδικασία νά ἐπιτύχετε αὐτό πού γιά πολλούς μοιάζει ἕνα ὄνειρο καί στόχος ζωῆς, τήν εἰσαγωγή σας δηλαδή στά Ἀνώτατα Ἐκ­παιδευτικά καί Τεχνολογικά Ἱδρύματα τῆς πατρίδας μας. Ἡ ἀ­γωνία καί ἡ προσδοκία τῆς ἐπιτυχίας, θά κάνουν τίς καρδιές ὅλων σας νά κτυπήσουν δυνατά, καί μαζί καί ὅλων ὅσων σᾶς ἀγαποῦν πραγματικά, ἀφοῦ οἱ εἰσαγωγικές ἐξετάσεις εἶχαν πάντοτε ἰδιαίτερη ἀξία ὄχι μόνο γιά τούς ὑποψηφίους φοιτητές καί φοιτήτριες, ἐπειδή συνδέθηκαν αὐτές κυρί­ως μέ τό μέλλον τους, ἀλλά καί γιά τίς οἰκογένειες τους καί τό ἄμεσο πε­ριβάλλον τους.

Κοντά σας σέ αὐτές τίς ἰδιαίτερες καί ἀπαιτητικές ἡμέρες εἴμεθα ὅλοι, οἱ γονεῖς, οἱ δάσκαλοί σας ἀλλά καί ἡ Ἐκκλησία, ἡ φιλόστοργη πνευ­ματική μητέρα ὅλων μας. Ὅλοι μας, σ’ αὐτόν τόν ἀνηφορικό δρόμο τῆς δικαίωσης τῶν κόπων καί τῶν εὐγενῶν ὁραμάτων μας ἔχουμε ἀνάγκη ἀπό τήν χάριν τοῦ Θεοῦ, ὥστε νά ἐπιτύχουμε τούς καλούς μας στόχους. Ἐκεῖνος εἶναι δίπλα μας σέ κάθε ἀγῶνα, σέ κάθε κοπιαστική προσπάθεια καί φρο­ντίζει, ὥστε οἱ προσπά­θειές μας νά ἔχουν πάντοτε θετικό ἀποτέλε­σμα.

Σᾶς εὔχομαι μέσα ἀπό τά βάθη τῆς καρδιᾶς μου κάθε ἐπιτυχία στόν ὄμορφο ἀγώνα σας αὐτῶν τῶν ἡμερῶν. Καλό διάβασμα, παιδιά μου μέ πίστη, μεθοδικότητα, ἐπιμονή καί ὑπομονή. Συμπορεύομαι μαζί σας τίς ἡμέρες αὐτές μέ τήν ὁλόθυμη προσευχή μου γιά σᾶς πρός τόν Κύριο. Ἡ χαρά καί τό Φῶς τῆς Ἀναστάσεως νά φωτίζουν τίς καρδιές σας καί νά ἀποτελοῦν τό μόνιμο ὁδηγό σας. Καλή ἐπιτυχία!

Μέ ἐγκάρδιες εὐχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
† Ὁ Σερρῶν καί Νιγρίτης Θεολόγος

Σερρών Θεολόγος: «Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, παραμένει πάντοτε, ο υπό των εχθρών Του ραπιζόμενος, υπό των μαθητών Του ψηλαφώμενος, υπό των αθετούντων πολυπραγμονούμενος!» (12/05/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, παραμένει
πάντοτε, ο υπό των εχθρών Του ραπιζόμενος, υπό των μαθητών
Του ψηλαφώμενος, υπό των αθετούντων πολυπραγμονούμενος!»

12-05-2024

Η μαρτυρική και μεγαλώνυμος πόλις των Σερρών ίσταται εν ευ­γνωμοσύνη ενώπιον του αθλοθέτου Χριστού, διότι αξιώθηκε της μεγά­λης τιμής και ευλογίας να προσφέρει, ως μητέρα γη, θυσία στο αχειροποί­ητο ουράνιο θυσιαστήριο, αλλά και στο βωμό της ποθεινοτάτης Πατρίδος Ελλάδος, πολλά δικά της γεννήματα και αναστήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Άγιος Νεομάρτυρας Νικήτας, το αληθινό καύχημα των Σερρών, που τιμάται όλως ιδιαιτέρως την Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά) εκάστου έτους.

Επίκεντρο των λατρευτικών ακολουθιών υπήρξε ο περικαλλέστα­τος ιερός Ναός του τιμωμένου Αγίου στις Σέρρες, όπου σήμερα, Κυριακή 12 Μαΐου 2024, τελέσθηκε πανηγυρικό, Αρχιερατικό συλλείτουργο προε­ξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονυσίου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπο­λιτών Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Συμπροσευχητικώς παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών του τόπου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πολύ ευλαβών χριστιανών.

Ο προεξάρχων Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην θαυμαστή βιωτή του Αγίου Νικήτα και στην Ανάσταση του Χριστού, η οποία δεν είναι απλώς το κέντρο της ζωής και της πίστεως της Εκκλησίας, ως ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, αλλά είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να πιστέψει κανείς στον Χριστό και να θεωρείται μαθητής Του.

Η Ανάσταση του Κυρίου σηματοδο­τεί συγχρόνως και την πνευματική ανάσταση του ανθρωπίνου γένους και την διαρκή αναστάσιμη κατάσταση της ψυχής του ανθρώπου.

Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, στην εμπνευσμένη, από το Δοξαστικό των αποστίχων του Εσπερινού της σημερινής εορτής: «Φιλάνθρωπε, μέγα καί ἀνείκαστον τό πλῆθος τῶν οἰκτιρμῶν Σου∙ ὅτι ἐμακροθύμησας ὑπό Ἰουδαίων ραπιζόμενος, ὑπό Ἀποστόλου ψηλαφώμενος, καί ὑπό τῶν ἀθετούντων σε πολυπραγμονούμενος…», λίαν διδακτική ομιλία του, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η υμνολογία της Εκκλησίας μας μυσταγωγεί στις σώζουσες θείες αλήθειες, μας οδηγεί να γινόμεθα διδακτοί Θεού, να στε­ρεωνόμεθα στην πίστη, να μένουμε σταθεροί στην απόφασή μας να είμε­θα μαζί με τον Χριστό, ο οποίος είναι και χθες και σήμερον και έως συντε­λείας της ανθρωπίνης ιστορίας, πάντοτε, ο υπό των εχθρών Του ραπιζόμε­νος, σταυρούμενος, καταδιωκόμενος, πολεμούμενος, συκοφαντούμενος, φυλακιζόμενος, εκουσίως και φιλανθρώπως θνήσκων, αλλά και πάντοτε, ως αιώνιος νικητής ανιστάμενος, υπό των μαθητών Του ψηλαφώμενος και υπό των αθετούντων πολυπραγμονούμενος, ως αθάνατος δε Λόγος του Θεού, αεί ζων και νικών διά της αγάπης Του.

Ο Κύριος μας από την πρώτη στιγμή της ζωής του στη γη πολεμή­θηκε σκληρότατα και άδικα, από τους ανθρώπους εκείνους, που αδυνα­τούσαν να αντέξουν το φως, το οποίον Εκείνος έφερε στον κόσμο. Αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές Του, οι αυτόπτες και αυτήκοοι, υποκείμενοι και αυ­τοί στην ασθενική και ευκόλως διολισθαίνουσα στον φόβο και την ολιγο­πιστία ανθρώπινη φύση τους αποζητούν απτές αποδείξεις της θεότητός Του, ζητώντας να ψηλαφήσουν το μεγαλείο της δόξης Του.

Πόσες φορές κι εμείς, οι οποίοι έχουμε την σφραγίδα του Χριστού στη ζωή μας και ανα­πνέουμε τις ζείδωρες ‘’ανάσες’’ Του μέσα στην αγία Του Εκκλησία, δεν νιώθουμε φόβο, αδυναμία, δειλία, ατολμία, ολιγοπιστία μπροστά στην ορμητική και θρασεία επέλαση του κακού στον σύγχρονο κόσμο;

Οι αντίθεοι πάντοτε αγρυπνούν και γρηγορούν, οι δε του Χριστού συχνά εφησυχάζουν, φοβούνται, κρύπτονται. Υπάρχει επίσης και η μερίδα των ανθρώπων εκείνων, οι οποίοι πολυπραγμονούντες στα περί της πίστεως, με ποιότητες απόλυτης λογικοκρατίας, αθετούν τον Χριστό ως Θεό και Σωτήρα του κόσμου.

Αλλ’ Εκείνος, ο ‘’κατάστικτος τοῖς μώλωψι καί πανσθενουργός’’, θε­άνθρωπος Ιησούς, ο υπό των εχθρών Του ραπιζόμενος, υπό των φίλων Του ψηλαφώμενος και υπό των πολυπραγμονούντων αθετούμενος, ως Θεός και λυτρωτής του κόσμου, ανοίγει τον Παράδεισο, σώζει, αναπλάθει, ανιστά και θεώνει λυτρωτικώς στο θεανδρικό Του πρόσωπο την ανθρωπί­νη φύση, στηρίζει, εμπνέει, καθοδηγεί και παρηγορεί διά των Αγίων Του τη ζωή μας, μεταμορφώνει τον κόσμο, μας εισαγάγει χειροκρατώντας μας φιλόστοργα στη θέα της καινής, εν Χριστώ κτίσεως.

Όπως ο σήμερον εορταζόμενος Άγιος Νικήτας, ο οποίος εξερχόμε­νος της ασφάλειάς του από το Αγιώνυμον Όρος, στους α­παράκλητους και ασέληνους καιρούς της σκληροτάτης και τυραννικοτά­της σκλαβιάς στους οθωμανούς Τούρκους, έθεσε τον εαυτό του σε μεγί­στους κινδύνους, ομολογώντας αφόβως τον Χριστό και αναπτερώνοντας τις ελπίδες στο δούλο Γένος μας. Επεπόθησε το μαρτύριο για την αγάπη του Χριστού και τον στηριγμό των αδελφών του Σερραίων.

Έτσι είναι οι Άγιοι του Θεού σε κάθε εποχή. Φώτα ολόλαμπρα μέσα στο ψηλαφητό σκοτάδι. Άνθη ευω­διάζοντα Παράδεισο σε καιρούς χειμώνος. Μαρτυρία Ιησού Χριστού σε χρόνους πικρίας και φόβου. Ομολογούν τον Χριστό και διατηρούν στη ψυχή τους, με την χάρη Του, την αφοβία και την ειρήνη Του, που αποτε­λούν πολυτίμητα δώρα της Αναστάσεώς Του.

Είθε, με την χάρη του ανα­στάντος Κυρίου μας, να τους μιμηθούμε και να φανούμε άξι­οι του αίματος και της θυσίας τους».

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς, τους φιλογε­νείς Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό του Θεού, για την συγκινητική, συμπροσευχητική τους παρουσία στις ιερές ακολουθίες της μνήμης του Αγίου Νικήτα. Ιδιαιτέρως και με βαθειά συγκίνηση, ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τους παρισταμένους εν Χριστώ Σεβασμιωτάτους αδελφούς του, τα μέλη της πνευματικής του οικογενεί­ας, τα πνευματικά του παιδιά, τους φιλοτίμους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του στον θείο αμπελώνα των Σερρών και τον ευγενέστατο Σερραϊκό λαό και ευχήθηκε ιδιαιτέρως στους εορτάζοντες, σήμερα, κληρι­κούς και συνεργάτες του στην διακονία της διοικήσεως της Ιεράς Μη­τροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως