Δελτίο τύπου – Πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας (09-05-2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

09-05-2024

Από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης ανακοινώνονται τα εξής αναφορικώς με το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας:

Τό Σάββατο τῆς Διακαινισίμου, 11 Μαΐου, τό πρωΐ, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος θά ἱερουργήσει στην πανηγυρική θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στό ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίων Ἰωάννου τοῦ Σερραίου καί Λουκᾶ τοῦ ἰατροῦ Σερρῶν.

Στίς 6:00 τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. θά ἀπευθύνει χαιρετισμὸ στὸ 1ο Συνέδριο μέ τίτλο «Block στή βία» πού θά πραγματοποιηθεῖ στὸ κλειστὸ γυμναστήριο Σερρῶν.

Ἀκολούθως στίς 7:00 τό ἀπόγευμα, παραμονή τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγ. ἱερομάρτυρος Νικήτα τοῦ Νέου, πού ἄθλησε καί μαρτύρησε στήν πόλη τῶν Σερρῶν, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος θά συμμετάσχει στόν Μεγάλο, πανηγυρικό, πολυαρχιε­ρατικό Ἑσπερινό, πού θά τελεσθεῖ στόν ὁμώνυμο ἱερό Ναό τῆς πόλεως τῶν Σερρῶν. Στόν ὡς εἴ­ρη­ται Ἑσπερινό θά χο­ροστατήσει καί θά ὁμιλήσει ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως καί Θάσου κ. Στέφανος.

Τήν Κυριακή τοῦ Ἀν­τί­πα­σχα, 12 Μαΐου, ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου, στόν ἑορτάζοντα ἱερό Ναό Ἁγ. Νικήτα τοῦ Νέου Σερρῶν, θά τελεσθεῖ πολυαρχιε­ρατικό Συλλείτουργο, στό ὁποῖο θά προεξάρχει καί θά ὁμιλήσει ὁ Σεβ. Μητρο­πολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Σερρών Θεολόγος: «Τα παιδιά είναι η ελπίδα και η χαρά του κόσμου μας!» (09/05/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Τα παιδιά είναι
η ελπίδα και η χαρά του κόσμου μας!»

09-05-2024

Στιγμές ευφρόσυνες, μουσικής πανδαισίας και πνευματικής ανατάσεως, προερχόμενες από την ελπίδα και την χαρά του κόσμου, τα παιδιά, μέσα στη χαρά της λαμπροφόρου και αγίας αναστασίμου περιόδου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, όσοι παρακολούθησαν, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, στις 8:00 το απόγευμα, στην αίθουσα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, την εόρτιο εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, υπό τον τίτλο: «Αρσένιος Μενεξές, άνθος ευώδες: Από της Δοβίστας τα απόκρημνα, στου Αϊβαλιού, στης Λέσβος τα ακρογιάλια…».

Στην ως είρηται μουσικοθεατρική εκδήλωση, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της ιεράς μνήμης του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου και των σεπτών ονομαστηρίων του Σεβ. Ποιμενάρχου της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγου, περευρέθησαν μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή και Αν. Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά κ. Δ. Νότας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χ. Δρίγκα, Αντιδήμαρχοι και μέγα πλήθος Σερραίων, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν το μεγάλο αμφιθέατρο του κινηματοθεάτρου.

Αρχικώς, την εκδήλωση χαιρέτισε καταλλήλως ο αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, Γεν. Διευθυντής του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Στο πρώτο μέρος της λαμπράς εκδηλώσεως, η Νεανική Χορωδία «Αγγέλων Φωνές» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μ. Κουβακλή, απέδωσε με μοναδικό τρόπο ελληνικά και ξένα έντεχνα τραγούδια, αποσπώσα και δικαίως το θερμό χειροκρότημα του πυκνού κοινού.

Η συνέχεια επεφύλασσε την συγκλονιστική παρουσίαση θεατρικού δρωμένου σε σενάριο και σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού κ. Θ. Τζιντζή-Βουτσά, με κεντρικό άξονα αναφοράς τη ζωή και το φιλανθρωπικό έργο του μαρτυρικού Αρχιμανδρίτου π. Αρσενίου Μενεξέ, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνιών της Μ. Ασίας, του ορφανοτρόφου, γόνου της ευλογημένης κωμοπόλεως Εμμ. Παπάς της Σερραϊκής Εκκλησίας (1873-1923).

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμώς την δεξιοτέχνη χοράρχη κ. Μ. Κουβακλή και τα ταλαντούχα μέλη της Νεανικής Χορωδίας «Αγγέλων Φωνές», την κ. Θ. Τζιντζή-Βουτσά για την συγγραφή του θεατρικού έργου, όλους τους συντελεστές, τους μικρούς και μεγαλυτέρους εθελοντές ηθοποιούς της παραστάσεως προς τιμήν του π. Αρσενίου Μενεξέ, τον π. Ιορδάνη Θεμελίδη, που με τους καλούς του συνεργάτες είχαν την ευθύνη συντονισμού της εκδηλώσεως, τον Δήμο Σερραίων για την φιλόφρονα παραχώρηση της φιλόξενης αιθούσης και όλους εκείνους, που εκοπίασαν, συμβάλλοντας στην διοργάνωση της εκδηλώσεως, που γοήτευσε ιδιαιτέρως το πολυπληθές ακροατήριο.

«Η Επισκοπική μου καρδία, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, γεμίζει με ουράνια αγαλλίαση, όταν βλέπω τα πνευματικά μου παιδιά, να καταθέτουν με παλμό, ζωντάνια και δύναμη ψυχής την ομολογία της ορθοδόξου πίστεώς μας, ότι πράγματι ο Χριστός αναστήθηκε και η χαρά, η ελπίδα και η ζωή πολιτεύεται στον κόσμο.

Σήμερα, σ’ αυτή την όμορφη ημέρα, που μας εχάρισε ο άγιος Θεός, κατά την οποία εορτάζει και η ελαχιστότητά μου, το ομορφότερο δώρο, από τα πολλά, που δέχομαι αυτές τις ημέρες, είναι αυτό το όμορφο ‘’μπουκέτο’’ από παιδικές, νεανικές μελωδικές και αγγελικές φωνές, που με τόσο αριστοτεχνικό και συγκλονιστικό τρόπο, τραγούδησαν, ερμήνευσαν, υποδύθηκαν την αγιασμένη μορφή και ζωή του συντοπίτου μας π. Αρσενίου Μενεξέ, γέμισαν τις ψυχές μας με φως, ελπίδα, χαρά. Ό,τι καλό έργο πράττουμε στη ζωή μας, είναι ανάγκη να βάζουμε ψυχή! Θαυμάζω και διδάσκομαι πάντοτε από τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι σε ό,τι καλό πράττουν βάζουν την ψυχή τους. Και αυτό το νιώσαμε σήμερα στην παρουσία των παιδιών μας σ’ αυτήν την όμορφη εκδήλωση.

Ο αείμνηστος συντοπίτης μας Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Μενεξές, ο ορφανοτρόφος, στον οποίο αφιερώθηκε με βαθειά τιμή και σεβασμό, το δεύτερο μέρος της αποψινής εορτίου εκδηλώσεως, αγωνίσθηκε με θαυμαστή αυταπάρνηση και αυτοθυσία, μέσα στην δίνη των τραγικών γεγονότων των ημερών, που ακολούθησαν την κατάρευση του Μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Με βαθιά συνείδηση για την πνευματική και εθνική αποστολή της Εκκλησίας, εκείνες τις δύσκολες για το έθνος μας χρονικές στιγμές, επετέλεσε με απαράμιλλο φρόνημα το μεγαλειώδες ποιμαντικό και εθνικό έργο, για την σωτηρία των Μικρασιατών αδελφών, εργάσθηκε με σύνεση και ηρωισμό, μη φειδόμενος κόπων, αλλά και της ίδιας ακόμη της ζωής του, για την προστασία των αδικουμένων, των ορφανών και των κατατρεγμένων Ελλήνων. Εκοιμήθη σε νεαροτάτη ηλικία, μόλις 50 ετών, από τις πολλές κακουχίες τον Οκτώβριο του 1923 στη Μυτιλήνη, όπου συνόδευσε τα ορφανά των Κυδωνιών. 

Η Ιερά Μητρόπολίς μας, κατά λόγον δικαιοσύνης, σεμνύνεται εν Κυρίω, για τον άγιο και ηρωικό αυτόν κληρικό, γόνο της ευλογημένης Σερραϊκής γης, εν πολλοίς άγνωστο στους περισσοτέρους, ο οποίος δίδαξε, αγίασε, στήριξε, καθοδήγησε, οργάνωσε, παρηγόρησε, διέσωσε το βαρέως χειμαζόμενο ποίμνιο των Κυδωνιών, ιδιαιτέρως δε τα μικρά παιδιά.

Μεγάλη η τιμή και η ευλογία, λοιπόν, για την τοπική μας Εκκλησία, που ανέδειξε έναν αγιασμένο και φιλάνθρωπο κληρικό Της, πρώτου μεγέθους, ο οποίος ετίμησε την αγία ιερωσύνη του, την μητέρα μας ορθόδοξο Εκκλησία, ετίμησε την Πατρίδα μας, την Ελλάδα και τον τόπο καταγωγής του, τις Σέρρες.

Διάπυρη προσευχή αναπέμπουμε προς τον Κύριο, σήμερα, όπως αναπαύση μεν την ψυχή του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Αρσενίου του Δοβιστηνού και ορφανοτρόφου, μετά των δικαίων και των αγίων Του, εμάς δε όλους, αναδεικνύη αξίους συνεχιστάς του μεγαλειώδους έργου του».

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Σερρών Θεολόγος: «Ο σύνδεσμος της χριστιανικής αγάπης ενώνει θεοφιλώς το ποίμνιο με τον ποιμένα» (09/05/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Ο σύνδεσμος της χριστιανικής
αγάπης ενώνει θεοφιλώς το ποίμνιο με τον ποιμένα»

09-05-2024

Ιεροπρεπώς και σε πνευματικώς αναστάσιμο κλίμα, τελέσθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, ο λειτουργικός εορτασμός της πανιέρου και ευωδιαζούσης, «τῷ τῆς ἁγίας Ἀναστάσεως ἔαρι», μνήμης της ιεράς Συνάξεως της αγίας κόνεως, της θαυματουργικώς εκπεμπομένης εκ του τάφου του Αγίου, ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο.

Κατ’ αυτάς δε, η κατά Σέρρας και Νιγρίτα συνεκλεκτή, ιδιαιτέρως χαίρει, αγάλλεται και σεμνύνεται εν Κυρίω, καθώς άγει τα σεπτά ονοματήριά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης Της κ. Θεολόγος.

Ο ως άνω ενιαύσιος λειτουργικός εορτασμός, κατόπιν της υπ’ αριθμ.: 1641/20-4-2021 σεπτής Εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της υπ’ αριθμ.: 159/4-4-2021 Πράξεως του Σεβ. κ. Θεολόγου, καθώς και της από 26-2-2021 ομοφώνου Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, καθιερώθηκε, ως ημέρα μνήμης της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυσμού της πόλεως των Σερρών (Κυριακή, 8 Μαΐου 1821), από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης, υπό των οθωμανών Τούρκων, ως αντεκδίκηση για την φιλογενή και επαναστατική δράση του μεγάλου Σερραίου Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά.

Στο πλαίσιο της ως είρηται τριπλής μεγαλωνύμου εορτής, τελέσθηκε, την Τρίτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 7 Μαΐου 2024, στις 7:00 το απόγευμα, στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σερρών, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Στην πανηγυρική, εσπερινή ακολουθία, παρίσταντο επίσης, μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης και Αν. Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Δ. Λιάμας, καθώς και πλήθος φιλαγίων χριστιανών.

Μετά την ευλόγηση της εορτίου αρτοκλασίας, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε καταλλήλως, διά θερμών λόγων τους Σεβ. Αρχιερείς, τους φιλογενείς  Άρχοντες του τόπου και τον φιλέορτο λαό του Θεού, για την συγκινητική, συμπροσευχητική τους παρουσία, εσημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Λαμπρά εορτή και επέτειο τελεί η αγία Εκκλησία και η πόλις μας, με ιδιαίτερη αξία και σημειολογία, στην τριπλή μάλιστα διάστασή της.

Εορτάζομεν, πρωτίστως, την φωτισμένη και μυρωμένη με τις  εαρινές ευωδίες και πνοές της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ιερά μνήμη του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου μας, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος ανεδείχθη ο πρύτανης των Αποστόλων, ο κορυφαίος της πίστεως και της αγάπης στον Χριστό.

Εορτάζει, η ένδοξος και μαρτυρική πόλις μας, περιβεβλημένη λαμπρά, πανηγυρική, φωτόμορφη και αναστάσιμη εσθήτα, την διακοσιοστή τρίτη επέτειο της διασώσεώς της, πρεσβείαις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, από το αιμοσταγές φάσγανο του οθωμανού τυράννου,  την 8η Μαΐου του 1821. Ο επιστήθιος μαθητής του Κυρίου μας, με τις προσευχές και την φιλάνθρωπη στοργή του έσωσε την πόλη των Σερρών από την αποφασισμένη υπό των βαρβάρων κατακτητών γενική σφαγή. 

Εορτάζει, όμως και ο ταπεινός Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας. Όλοι μαζί ενωμένοι, οι Επίσκοποι της Εκκλησίας, ο ευαγής κλήρος, οι Άρχοντες και ο λαός του Θεού, συγχαίροντες και συνεορτάζοντες. Τούτο είναι έργον και θέλημα του ιδίου του Θεού. Εκείνος, πρώτος, επιθυμεί η θεοφιλής αρετή της ενότητος να διέπει τις σχέσεις των πιστών εντός της Εκκλησίας. Αυτή η ενότητα είναι η κατάθεση της μαρτυρίας του σώματος της Εκκλησίας, σ’ έναν κόσμο κομματιασμένο από τις έριδες, τον εγωϊσμό, την φιλαρχία, τα συμφέροντα.

Η Εκκλησία μας, ως κοινωνία αγάπης, αδελφοσύνης, ευλογίας και αναστασίμου χαράς, παραμένει ενωμένη, αγωνίζεται, εργάζεται και πορεύεται για τη σωτηρία των ψυχών των τέκνων Της, την εύκλεια της Πατρίδος μας, αλλά και για την ασφάλεια και την ελπίδα του λαού μας, μεταφέρει στον κόσμο το μήνυμα της ευαγγελικής αληθείας, της ειρήνης, της αγάπης, της ενότητος, της αδελφοσύνης και της Αναστάσεως του Κυρίου μας, διατηρούσα αλώβητο τον σύνδεσμο της αγάπης του Χριστού, που ενώνει θεοφιλώς το ποίμνιο με τον ποιμένα.

Αυτής της πνευματικής χαρμονής, μέτοχοι και κοινωνοί υπάρχουμε σήμερον άπαντες, τόσο οι Σεβ. αδελφοί Αρχιερείς, όσο και ο ιερός μας κλήρος, οι Άρχοντες και ο φιλάγιος λαός του Θεού.

Εντός του ιερού περιβόλου της Εκκλησίας μας αποκτούμε, εκτός των άλλων, κυρίως στο πρόσωπο των αγίων μας, πείρα του τι είναι πραγματική αγάπη, θυσιαστικό φρόνημα, φιλία, θεόσδοτες αξίες, που θεμελιώνονται στην αγάπη στον Χριστό, στην αλήθειά Του, στην προς αλλήλους εκτίμηση και στον αμοιβαίο σεβασμό, ως εικόνων του πλαστουργού Θεού μας».

Ακολούθως, ο χοροστατών Σεβ. Πατρών κ. Χρυσόστομος, διηκόνησε επικαίρως, με πνευματικό, αναστάσιμο παλμό, την ιερουργία του θείου κηρύγματος, αναφερθείς με γλαφυρούς λόγους στον μεγάλο κήρυκα της χριστιανικής αγάπης, Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, απευθύνοντας εκ παραλλήλου, εγκάρδιες, αδελφικές ευχές προς τον εορτάζοντα, ως ετόνισε, υψιπέτη, αρχοντικό, ευγενή, ευπροσήγορο, κατά πάντα  άξιο, σεμνό, ιεροπρεπή και μεστό πίστεως και αγάπης, με πολύ σημαντική και πολύπλευρη εκκλησιαστική, εθνική και κοινωνική προσφορά, Σεβ. Ποιμενάρχη της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγο.

«Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, εσημείωσε ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος, αγάλλεται και χαίρει, διότι τιμά τον κήρυκα της αγάπης, τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, αλλά και τον συνώνυμό του, Σεβ. Ποιμενάρχη Της κ. Θεολόγο, ο οποίος εργάζεται ευαγγελικώς και θεαρέστως στο γεώργιο της Εκκλησίας μας. 

Σεβασμιώτατε, άγιε αδελφέ, ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας, ο Θεός να Σας χαρίζει εις έτη ως πλείστα στην αγία Εκκλησία Του, ώστε να συνεχίζετε να Τον διακονείτε χριστομιμήτως, ως πράττετε άριστα, ως σήμερα και να Τον δοξάζετε. Εμείς δε, οι πνευματικοί σας αδελφοί και γνήσιοι φίλοι σας, ως επίσης και τα πνευματικά Σας παιδιά, ο κλήρος και ο λαός του Θεού, να σας χαιρόμεθα εις έτη πολλά, σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της Αυτού αληθείας».

Τήν Τετάρτη 8 Μαΐου, τελέσθηκε η πανηγυρική, πολυαρχιερατική θ. Λειτουργία, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, προεξάρχοντος του άγοντος τα σεπτά ονοματήριά του, Σεβ. Ποιμενάρχου της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Συμπροσευχητικώς παρίσταντο οι οσιολ. Καθηγουμένες των ιερών Μονών Τιμ. Προδρόμου και Παναγίας «Βύσσιανης» Σερρών και Προφ. Ηλιού Αγ. Πνεύματος, μον. Φεβρωνία, Ισιδώρα και Ακυλίνα, μετά των συνοδειών αυτών. Επίσης, παρευρέθησαν οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Θ. Λεονταρίδης, Κ. Μπούμπας και Αν. Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χ. Δρίγκα, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως Σερρών κ. Ι. Καραβασίλης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής, εκπρόσωποι των Αστυνομικών Αρχών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών και λοιπών θεσμικών Φορέων και μέγα πλήθος του φιλοχρίστου και φιλαγίου λαού του Θεού.

Τον «ιερό άμβωνα» εκόσμισε λαμπρώς ο Σεβ. Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος, εσημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η σημερινή, αγία και μεγάλη ημέρα της ιεράς μνήμης του διαπρυσίου κήρυκος της αγάπης, Ευαγγελιστού Ιωάννου, δίδει σε όλους μας και βεβαίως και στον Σερραϊκό λαό την ευκαιρία να στρέψει και πάλιν νουν και καρδίαν προς το σεπτό πρόσωπο του Σεβ. Ποιμενάρχου του κ. Θεολόγου, ώστε να τον ευχαριστήσει υιϊκώς για όσα θυσιαστικώς και θεαρέστως του προσφέρει, κατά τους χρόνους της θεοφιλούς Ποιμαντορίας του στην πηδαλιουχία της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Ο Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας και πεφιλημένος εν Χριστώ αδελφός μας και θεοτίμητος συλλειτουργός κ. Θεολόγος, ο γλυκύς στην αναστροφή και τους τρόπους, ο πληθωρικός και αυθεντικός στην αγάπη, ο άριστος λειτουργός και δεινός κήρυξ του θείου λόγου, ανεβαίνει θεοφιλώς και αγογγύστως τον σταυροαναστάσιμο Αρχιερατικό του δόλιχο και επιμαρτυρεί επαξίως την ποιμαντορική του διακονία, αγωνιζόμενος επί των πνευματικών επάλξεων, τον καλόν αγώνα της Πίστεως, της σταυροαναστασίμου Ορθοδοξίας και της γλυκυτάτης Πατρίδος μας.

Στέκει ορθός, ως ακαταμάχητος μαχητής του δικαίου και της αληθείας, άγρυπνος νύκτα και ημέρα, επιλύοντας πνευματικά, ποιμαντικά και όποια άλλα θέματα απασχολούν το ποίμνιο και ιδιαιτέρως τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Επιτελεί επαξίως το Αρχιερατικό του καθήκον στους δυσκόλους τούτους καιρούς, που διανύουμε, γεγονός, που τον καταξιώνει στη συνείδηση του πιστού λαού του Θεού».

Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, ο εορτάζων Σεβ. κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά, τους Σεβ. Αρχιερείς, τους παρισταμένους εν Χριστώ αδελφούς του εξ όλης της Ελλάδος, ιδιαιτέρως μάλιστα τους πολυτιμήτους, γνησίους πνευματικούς του αδελφούς Αρχιμανδρίτες π. Νικόλαο Κλάδη, π. Πολύκαρπο Κεντικελένη, π. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο εξ Αθηνών, τους προσφιλέστατους οικογενείς του, τα μέλη της πνευματικής του οικογενείας, τα πνευματικά του παιδιά, τους φιλοτίμους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του στον θείο Αμπελώνα των Σερρών, τις ευλαβέστατες μοναχές και τον ευγενέστατο Σερραϊκό λαό, που ήλθαν και τις δύο ημέρες της εορτής του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, για να λάβουν την χάρη του Ευαγγελιστού, αλλά και να του ευχηθούν για τα ονοματήριά του. 

Ο Σεβασμιώτατος, εμνήσθη ευγνωμόνως της σεπτής μορφής του πνευματικού του πατρός και διδασκάλου, αειμνήστου μεγάλου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, στον οποίο, όπως χαρακτηριστικώς είπε, οφείλει το «κατά Χριστόν ζην». «Αναμιμνήσκομαι με αιώνια ευγνωμοσύνη και βαθειά συγκίνηση, εσημείωσε ο Σεβασμιώτατος, του ονόματος του μακαριστού και αγίου Γέροντός μου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, ο οποίος, ούτως οικονόμησε τα της ζωής και της διακονίας μου στην Εκκλησία. Ας είναι το όνομα του Κυρίου ευλογημένο και από εκεί στον ουρανό, όπου βρίσκεται ο αείμνηστος μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, να μεσιτεύει και να προσεύχεται και δι’ εμέ και για τον χριστώνυμο λαό». 

Με βαθιά συγκίνηση, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε και στους αειμνήστους κατά σάρκα γονείς του, Απόστολο και Αικατερίνη, τα φωτεινά και αξεπέραστα πρότυπα της ζωής και της εκκλησιαστικής διακονίας του, όπως χαρακτηριστικώς είπε, τα οποία, αφού κατέθεσαν την επί της γης μαρτυρία τους, πλήρη πίστεως, αγάπης, στοργής, υπομονής, καλοσύνης, εργατικότητος, «ἔδυσαν ἀπό κόσμου καί πρός Χριστόν ἀνέτειλαν· ἐξῆλθον ἐκ τῆς γῆς καί ᾤκησαν τήν ἄνω».

Περαίνων τον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών, ευχαρίστησε από καρδίας, για όσα άγια και ωφέλιμα, φιλοστόργως εχάρισαν στη ζωή του, όλοι εκείνοι, που κατά το διάβα της ζωής του τον αγαπούν αληθώς, τον στηρίζουν και στέκονται πλησίον του ως «λαμπάδες ανημμένες», τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Προσευχηθείτε, λοιπόν, αδελφοί συμποιμένες, αγαπητοί πατέρες, οσιώτατες μοναχές, έντιμοι Άρχοντες, αδελφοί Σερραίοι και Σερραίες, ο Κύριος μας, να μου δίδει πνεύμα σοφίας, αγιοπνευματικής διακρίσεως και δυνάμεως, ώστε να εργάζομαι κατά το θέλημά Του για την σωτηρία σας και την κατά Χριστόν προκοπή σας, να παραμένω ασυμβίβαστος, αλλά και ανέγγιχτος καρδιακά από κάθε ανθρωπίνη κακία και ευτέλεια, που συχνά συναντούμε στον δρόμο μας και η ταπεινή διακονία μου να είναι πορεία χριστοζωής και θυσίας.

Δοξάζω τον άγιο Θεό, ο Οποίος με εκάλεσε να διακονήσω αρχιερατικώς και πρωτευθύνως την ακριτική, αλλά πανένδοξη Μητρόπολη των Σερρών και της Νιγρίτης. Σεμνύνομαι εν Κυρίω για τον ευγενικό και φιλόθεο λαό των Σερρών, για τους καλούς μου συνεργάτες κληρικούς και λαϊκούς, τα φιλόθεα συστήματα των μοναχών. Δοξάζω τον Κύριο για την μεγάλη αυτή ευεργεσία Του. Ευχή και προσευχή μου είναι να παραμείνω έως της εσχάτης μου αναπνοής αφοσιωμένος διάκονος του Χριστού, της ποθεινοτάτης Μητέρας μας Εκκλησίας και του χριστωνύμου λαού Του».

Στη συνέχεια, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία, με αφορμή την συμπλήρωση 203 ετών από της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυσμού των Σερρών (Κυριακή, 8η Μαΐου 1821), από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης υπό των οθωμανών Τούρκων.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος δέχθηκε στο Επισκοπείο Σερρών τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Καραμούζη, ο οποίος διεβίβασε δεόντως εγκάρδιες ευχές και προσρήσεις του Μακαριωτάτου Προέδρου κ. Ιερωνύμου Β’ και των μελών του Ιερού Συνοδικού Σώματος. Επίσης, προσήλθαν για να υποβάλλουν υιϊκώς τις εόρτιες ευχές τους και να λάβουν την ευχή και την ευλογία του εορτάζοντος Ποιμενάρχου, κληρικοί από πολλές ιερές Μητροπόλεις, οι μοναστικές Αδελφότητες, οι τοπικοί Άρχοντες, θεσμικοί και πολιτιστικοί Φορείς του τόπου, πολλά μικρά παιδιά, νέοι και νέες των ενοριακών κατηχητικών Συνάξεων της Εκκλησίας των Σερρών, καθώς και πλήθος πολύ του ευλαβούς χριστεπωνύμου πληρώματος.

Στη 1:00 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε εόρτια τράπεζα στο «Cityzen» Ακροπόλεως Σερρών, όπου, μεταξύ άλλων παρευρέθησαν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελ. Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Σερρών κ. Αν. Χατζηβασιλείου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλο, την Δήμαρχο Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Σερρών κ. Θ. Καμπούρη και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες.

Νωρίς το απόγευμα έως το βράδυ, συνεχίσθηκε, στο Επισκοπείο Σερρών, η μεγάλη και συγκινητικώς εντυπωσιακή ροή των επισκεπτών, Αρχιερέων, κληρικών κάθε βαθμίδος, λαϊκών συνεργατών, μελών ενοριακών Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και λοιπών Ιδρυμάτων, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δομών της τοπικής Εκκλησίας, πολλών μικρών παιδιών και νέων, καθώς και του πιστού λαού του Θεού, για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγο.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Σερρών Θεολόγος: «Βαθειά προκλητική και ακατανόητη η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει και την Μονή της Χώρας (11ος μ.Χ. αιώνας) στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος!» (06/05/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Βαθειά προκλητική και ακατανόητη
η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει και την Μονή της Χώρας
(11ος μ.Χ. αιώνας) στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος!»

06-05-2024

Στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, ιερούργησε, κατά το ειωθός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σήμερα, 6 Μαΐου 2024, δευτέρα από του αγίου Πάσχα ημέρα, κατά την οποία, τελείται λειτουργικώς, υπό της ορθοδόξου Εκκλησίας μας, η ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου, μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου.

«Ο Αγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος, ο αριστέας της πίστεως, το πανένδοξο παλληκάρι του Χριστού, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι ιδιαιτέρως λαοφιλής στην πανορθοδοξία, αλλά και στην Πατρίδα μας, ιδιαιτέρως, όπου, προς τιμήν του είναι αφιερωμένοι πολλοί ιεροί Ναοί.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα του αγίου Πάσχα, στρέφουμε με βαθειά συγκίνηση και αγάπη τον νουν και την προσευχή μας στην ευσεβή πηγή του Γένους, το ολόφωτο και αειφεγγές Φανάριον, όπου εορτάζει ο επ’ ονόματι του μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, πάνσεπτος, Πατριαρχικός Ναός. Και μαζί με την ιερά συγκίνηση, νιώθουμε για μία ακόμη φορά θλίψη και αποτροπιασμό για την όλως ακατανόητη και προκλητική απόφαση της Τουρκικής Κυβερνήσεως, να μετατρέψει, οσονούπω, μετά την Αγία Σοφία και την περίφημη Μονή της Χώρας (11ος μ.Χ. αιώνας) στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος! Δυστυχώς, φαίνεται ότι, με αυτόν τον προκλητικό και βαθειά προσβλητικό τρόπο, η Τουρκία εννοεί την περιλάλητη προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων για την ελληνοτουρκική φιλία. Κρίμα!».

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, με την ευκαιρία της εις αναγνώστην χειροθεσίας του Αγγέλου Κουτσούρα, μαθητού Δημοτικού, γόνου ιερατικής οικογενείας και του Αθανασίου Παρασκευά, μαθητού Γυμνασίου, με ιδιαίτερη αγάπη για την Εκκλησία, ευχήθηκε να αγωνισθούμε όλοι μας, ώστε να κρατήσουμε, ως πολυτίμητο θησαυρό στη ζωή μας, το άδολο φρόνημα, την ακακία, την καθαρότητα και την αθωότητα των μικρών παιδιών, καθώς σ’ αυτά και σ’ εκείνους, που νηπιάζουν στην κακία, ανήκει η Βασιλεία των ουρανών.

Ο Σεβασμιώτατος, επικαλέσθηκε, επίσης, πατρικώς την κραταιά προστασία και σκέπη του Αγ. Γεωργίου, στον άγοντα τα ονοματήριά του, Πρόεδρο του Εκκλ. Συμβουλίου του ομωνύμου ιερού Ναού της Νιγρίτης, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κελεμπέκη, που μαζί με τον φιλόκαλο συνεφημέριό του, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Κουτσούρα και τους καλούς, λαϊκούς συνεργάτες τους, εργάζονται φιλοτίμως για την πνευματική προκοπή του ευσεβούς λαού της φιλοπροόδου αυτής ενορίας, με τις πολλές και ποικίλες προοπτικές και δυνατότητες, όπως χαρακτηριστικώς ετόνισε.

Ακολούθως, στις 11:00 το πρωΐ, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ετέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει των εργασιών της εκ βάθρων αναστηλώσεως, συντηρήσεως και αναδείξεως του εμβληματικού κτιρίου της κλειστής αγοράς, ιδιοκτησίας του ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης. Παρόντες στην ακολουθία του Αγιασμού, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών «ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.», η Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Ευαν. Πλιάκου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νιγρίτης, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κελεμπέκης, ως Πρόεδρος του «Σωματείου Φίλων ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης», μέλη του ως είρηται Σωματείου και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για την υλοποίηση του ως είρηται έργου, που αποτελεί έναν από τους ευγενείς οραματισμούς της Σερραϊκής Εκκλησίας, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας της επαρχίας Βισαλτίας, η Αναπτυξιακή Εταιρία Σερρών «ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.» ενέκρινε, κατόπιν σχετικού αιτήματος και ολοκληρωμένου φακέλλου των απαραιτήτων μελετών, την ένταξη του έργου στα επενδυτικά σχέδια δημοσίου χαρακτήρος του προγράμματος CLLD/LEADER, ΠΑΑ 2014-2020, εξασφαλίζοντας παραλλήλως και την χρηματοδότηση του έργου, ύψους 600.000,00€.

Ο Σεβασμιώτατος, εμνημόνευσε, κατά λόγον δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικώς εσημείωσε, των ονομάτων του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου, της Δημάρχου Βισαλτίας κ. Ευαν. Πλιάκου και όλων εκείνων, που συνήργησαν αποτελεσματικώς για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού έργου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Κατά την εύσημον αυτήν ημέραν και ώραν, κατά την οποίαν, η πρόνοια του αγίου Θεού και η χάρις του προστάτου και εφόρου αυτής της πόλεως, Αγίου Γεωργίου, μας αξιώνουν να τελέσουμε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει των εργασιών ανακαινίσεως του εμβληματικού αυτού κτιρίου της πόλεως της Νιγρίτης, είναι ανάγκη να σταθούμε με διάθεση ευγνώμονος ευχαριστίας σε όλους εκείνους, που με τον δικό τους συγκινητικό τρόπο συνέβαλαν τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού για την Νιγρίτα έργου.

Στα φίλτατα πρόσωπα του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου και της Δημάρχου Βισαλτίας κ. Ευαν. Πλιάκου, η τοπική μας Εκκλησία αναγνωρίζει τα πιστά Της τέκνα, που αγαπούν και σέβονται το έργο και την αποστολή Της στον σύγχρονο απαιτητικό κόσμο, βλέπει τους συναντιλήπτορες και τους συνοδοιπόρους σε κάθε καλό Της έργο.

Πρότυπο προς μίμησιν και γόνιμο αναστοχασμό η ευγενής αυτή χειρονομία, την οποία είναι ανάγκη και να επαινέσουμε, αλλά και να προβάλουμε. Είναι μία απτή απόδειξις των καλών καρπών, που δύναται να έχει, επ’ ωφελεία του λαού μας, η αγαστή συνεργασία των αρχών του τόπου με την Εκκλησία.

Η Εκκλησία μας, ως μητέρα του λαού μας, συνολικώς και όχι των ολίγων, λειτουργεί πάντοτε συνεργατικώς, ως αγαθοποιός και ενοποιός δύναμις μέσα στην ελληνική κοινωνία, επ’ ωφελεία πάντοτε των ανθρώπων, διακονεί με πιστότητα το όραμα της ενότητος, της προόδου και της ομοψυχίας του λαού μας, μέσα από την καθαρότητα και τη δυναμική της χριστιανικής μας πίστεως και αλληλεγγύης, που αποτελούν θεμελιακό στοιχείο της ταυτότητος του τόπου μας. Αληθεύει πάντοτε εν αγάπη και αγαπά εν αληθεία!».

Να αναφερθεί, τέλος, ότι το ιστορικό κτίριο της κλειστής αγοράς Νιγρίτης, προβλέπεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο, συν Θεώ, έως τα μέσα του έτους 2025 στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου, με σκοπό την αξιοποίησή του ως πολυδυνάμου πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου, που η πόλις της Νιγρίτης, δυστυχώς, εστερείτο εδώ και πολλά χρόνια.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως