ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράδοση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και
εκτυπωτών από το Ι.Π.Ε. σε κληρικούς της Εκκλησίας των Σερρών

08-02-2024

Με την ευλογία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την 7η Φεβρουαρίου 2024, παρουσία και ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, παραδόθηκαν στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εκτυπωτές από τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών Ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα, που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους, (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα), με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικών ψηφιακών κόμβων για την διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας πάνω στις προόδους της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε θερμώς τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, για την σπουδαία αυτή πρωτοβουλία του, καρπόν της ανυστάκτου ποιμαντικής του μερίμνης. Τόνισε ότι η Εκκλησία μας αναδεικνύει και διακονεί την μοναδικότητα και ιερότητα του ανθρώπου, ο οποίος είναι αναντικατάστατος και μη δυνάμενος να υποκατασταθεί ή και να υποσκελισθεί, όπερ και χειρότερον, από τα έργα των χειρών του. Τα θαυμαστά όντως επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, και μάλιστα στον τομέα της πληροφορικής, πού είναι καρπός του θείου φωτισμού και της ανθρωπίνης φιλέργιας, είναι άξια τιμής και δέον όπως αξιοποιούνται με σύνεσιν και τόλμην ως χρήσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη και διεύρυνση της ποιμαντικής μας διακονίας, που έχει ως τελικόν αποδέκτη και πάλιν τον άνθρωπο. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε., πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη για την ουσιαστική και πολύτιμη συμβολή του στην ολοκλήρωση ενός τόσο καιρίου έργου.

Ακολούθως, ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εξαιρετική φιλοξενία και τον αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευστράτιο Καρατσούλη, συντονιστή του Ι.Π.Ε., για την σημαντική συμβολή του στο έργο. Επεσήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης, που έχουν παρακολουθήσει οι ιερείς όλης της Ελλάδος μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και έδωσαν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας σε πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος, που αφορά στον ψηφιακό εγγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας, που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας. Τόνισε επίσης την ιδιαίτερη ανάγκη να γίνεται καλή χρήση της τεχνολογίας, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά το ποίμνιό μας και τις ανάγκες του, αλλά και για να καταστεί κάθε ενορία και διοικητικό σημείο της Μητροπόλεως, ως ένα σύγχρονο ψηφιακό κέντρο, κόμβος συνάντησης, διαδραστικότητος και επικοινωνίας με κάθε άνθρωπο. Επισήμανε ιδιαιτέρως ότι η Εκκλησία μας πρωτοστατεί στην ψηφιοποίηση, πιο γρήγορα από άλλους φορείς της ελληνικής κοινωνίας, δεν την φοβίζει το καινούργιο, αλλά μπορεί να προσαρμόζεται στις σύγχρονη απαιτητική εποχή για να συνδράμει ουσιαστικά τον άνθρωπο του σήμερα. Απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους ιερείς και τα στελέχη της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης να αγκαλιάσουν το πρόγραμμα, να εργασθούν με μεράκι και να αξιοποιήσουν αυτό το «δώρο» μέσα στις δράσεις της κάθε ενορίας προς όφελος του λαού μας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως