ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Με πίστη, καλό σχεδιασμό
και υπευθυνότητα να εργασθούμε στο
κατηχητικό έργο της νεότητος»

30-09-2023

Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, έλαβε χώρα η πρώτη εφετεινή Σύναξη ιερέων υπευθύνων νεότητος, κατηχητών και κατηχητριών της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, συνολικώς 130 προσώπων, τό Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, στον ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, με αφορμή την έναρξη του νέου ιεραποστολικού και κατηχητικού έτους 2023-2024.

Το πρωΐ, τελέσθηκε η θ. Λειτουργία, μετά το τέλος της οποίας οι προσκεκλημένοι γεύθηκαν το κέρασμα που δόθηκε σε όλους. Στη συνέχεια, τελέσθηκε υπό του Σεβ. κ. Θεολόγου, η ακολουθία του Αγιασμού για τα στελέχη των κατηχητικών δράσεων.

Ακολούθως, η εκπαιδευτικός και μέλος του Γραφείου Νεότητος της Σερραϊκής Εκκλησίας, κ. Στυλιανή Νικήσιανλη, με τον δυνατό και γλαφυρό της λόγο προσέφερε μοναδικές ευκαιρίες γονίμου προβληματισμού και εμπνεύσεως για την άσκηση του κατηχητικού έργου, τονίζοντας αφενός μεν την μοναδική και διαρκή αξία του κατηχητικού έργου στην Εκκλησία και μάλιστα όταν αυτό έχει ως τελικό αποδέκτη την νεολαία της σύγχρονης ταραγμένης εποχής, αφετέρου δε την ανάγκη ενίσχυσης του έργου με σκοπό την εκτενέστερη και ουσιαστικότερη κατήχηση του λαού μας στα ζωηφόρα νάματα του Ευαγγελικού λόγου.

Στη συνέχεια, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε την κ. Νικήσιανλη για την κατά πάντα άρτια ομιλία της, με τον μεστό αγιοπνευματικό και αφυπνιστικό του λόγο, ομίλησε για τις βασικές Ευαγγελικές και εκκλησιολογικές αρχές αυτού του ιερού έργου πρώτης προτεραιότητος για την Εκκλησία μας, τον σκοπό του συνολικώς, τις εγγενείς και εξωτερικές δυσκολίες και προοπτικές του.

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε και τα εξής: «Το κατηχητικό έργο ως έκφραση και μαρτυρία της ποιμαντικής ευθύνης, διακονίας και αποστολής της Εκκλησίας μας αποτελεί πρώτιστο και ιερό χρέος Της κατά την εντολή του ιδίου του Κυρίου μας, ‘’πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη (Μτ 28, 19)’’. Την σημασία και την σπουδαιότητα του έργου της κατηχήσεως της νεολαίας υπαγορεύουν το χρέος ποιμαντικής μας ευθύνης, οι ανάγκες των καιρών και οι πολλές και ποικίλες προκλήσεις. Η κατηχητική διακονία της Εκκλησίας μας και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της νεότητος, ως συνέχεια του Έργου του Κυρίου μας, πρέπει να υπηρετείται με βαθειά πίστη σ’ Εκεῖνον, τον Αρχηγό της σωτηρίας μας, αλλά και με πνεύμα αυτοκριτικής, με ταπεινό φρόνημα και υψηλή συναίσθηση της τιμής, της ευλογίας αλλά και της ευθύνης έναντι του Κυρίου μας και της Εκκλησίας Του. Το κατηχητικό αυτό έργο μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο ‘’πρόναος’’ του όλου πνευματικού-κατηχητικού μας έργου, που έχει ως σκοπό να οδηγήσει στο Ναό, στην συνειδητή εκκλησιαστικοποίηση, στην αγία Τράπεζα, στον θείο κρατήρα της Ζωής, όπου τελεσιουργείται ο αγιασμός και η χριστοποίησίς μας.

Το άγιο αυτό έργο προϋποθέτει πρωτίστως, βαθειά και καθαρή πίστη και αγάπη στον θείο Οικοδεσπότη Χριστό, ζέουσα καρδία, ολόθυμη προσευχή, λειτουργική ζωή και εμπειρία, υπακοή, θυσιαστικό φρόνημα, εκκλησιαστικό ήθος, οργανωτικό πνεύμα, έμπνευση, ταπείνωση, πρωτοτυπία, σοβαρότητα, συνεργατικότητα, υπομονή στις επώδυνες στιγμές αγωνίας και αγώνος. Ο άγιος Θεός, ο καλός Γεωργός, είναι Εκείνος που ευλογεί τους κόπους και τις αγωνίες αυτού του έργου και το κάνει να καρποφορεί».

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τα διοριστήρια έγγραφα στους κατηχητές και τις κατηχήτριες, καθώς και μία ευλογία ιδιαίτερη, ένα πόνημα της εμπνευσμένης γραφίδος του, υπό τον τίτλον: «ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΕΝ ΗΜΙΝ ΜΟΝΟΝ ΕΣΤΙ ΑΘΑΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΘΕΙΟΝ. Το μέλλον της παιδείας και το έργο του δασκάλου.», ευχόμενος σε όλους πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή και καρποφόρο αμητό στην διακονία τους.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως