ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Μαξίμειο Ίδρυμα:
Ακτινοβόλος φάρος πνεύματος και πολιτισμού»

02-10-2023

Την ακολουθία του αγιασμού, με την ευκαιρία και της εφετεινής ενάρξεως των μαθημάτων των Σχολών του Μαξιμείου Ιδρύματος, ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, τήν Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, στις 7:00 το απόγευμα, στον χώρο της εκκλησιαστικής βιβλιοθήκης «Μυριόβιβλος».

Το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο της Εκκλησίας των Σερρών, που εφέτος συμπληρώνει 25 χρόνια συνεχούς και καρποφόρου λειτουργίας, εγκαινιάσθηκε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο, το Νοέμβριο του 1998 και απετέλεσε καρπό της αγάπης, της ανύστακτης ποιμαντικής μερίμνης και της προσωπικής φιλοτιμίας του αειμνήστου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου, του οποίου και το όνομα φέρει. Το εκκλησιαστικό αυτό καθίδρυμα συνιστά μία δημιουργική πνευματική κυψέλη, όπου υπηρετούνται και διδάσκονται οι εκκλησιαστικές τέχνες και ο πολιτισμός, δηλαδή η πατροπαράδοτη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, η παραδοσιακή δημοτική και έντεχνη κοσμική μουσική, η αγιογραφία κ.λπ..

Παράλληλα στον ίδιο φιλόξενο χώρο, με τους δύο επιπλέον ορόφους, που προσετέθησαν το 2009, στεγάζονται και άλλες πνευματικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της Εκκλησίας των Σερρών, όπως λ.χ. η πολυθεματική Βιβλιοθήκη «Μυριόβιβλος» με 35.000 βιβλία, οι συνάξεις της Σχολής γονέων, τα μαθήματα σπουδής στους αρχαίους κλασσικούς συγγραφείς, το ιατρείο και το φαρμακείο κοινωνικής αντίληψης, η παιδική ορχήστρα – χορωδία, η χορωδία νέων, η παραδοσιακή χορωδία, ο Σύλλογος τριτέκνων Σερρών, η Σχολή παραδοσιακών χορών και οργάνων, το τμήμα προετοιμασίας για εισαγωγή στα μουσικά σχολεία κ.λπ..

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, προ της απολύσεως της ιεράς ακολουθίας του αγιασμού, ευχήθηκε πλούσια καρποφορία στις δραστηριότητες του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου για το νέο ιεραποστολικό έτος, επικαλούμενος σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, τους διδασκάλους και διδασκόμενους, το διοικητικὸ και λοιπό προσωπικό, δαψιλή την χάρη και την ευλογία του αγίου Θεού.

Στον αγιασμό παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Σερρών κ. Β. Κατιρτζόγλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αθ. Μαλλιαράς, ο πρ. Δήμαρχος Σερραίων κ. Ιωάνν. Μωϋσιάδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και Αρχαιολόγος κ. Αικ. Περιστέρη, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως