Προσκύνημα στην Κύπρο 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος προς προσκυνητές:
«Επισκεπτόμεθα έναν τόπο αγιασμένο και
μαρτυρικό, όπου τα πάντα ομιλούν για Ελλάδα»

20-02-2024

Στην αίθουσα «Διακονία λόγου» του Πνευματικού Κέντρου του Επισκοπείου Σερρών, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, η σύναξη των 140 συνολικώς προσκυνητών για την προγραμματισμένη ιερά αποδημία, από 21 έως 25 Φεβρουαρίου, στη μαρτυρική νήσο Κύπρο, που διοργανώνει η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, με σκοπό την πνευματική οικοδομή, την τόνωση και αναζωογόνηση του εθνικοθρησκευτικού φρονήματος, αλλά και την προαγωγή της ανθρωπίνης επικοινωνίας και αναστροφής του πιστού λαού του Θεού.

Αρχικώς, αφού διαπιστώθηκε η απαρτία των εκδρομέων, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, στη σύντομη ομιλία του, ευχήθηκε πατρικώς σε όλους, ασφαλές και ευλογημένο προσκύνημα με πλούσιο και καρποφόρο πνευματικό αμητό, αναφερόμενος στην σπουδαιότητα της ψυχωφελεστάτης αυτής ευκαιρίας, που παρέχεται από την Εκκλησία των Σερρών στους ευλαβείς προσκυνητές, να ζήσουν την ζεστή και εγκάρδια ατμόσφαιρα της αδελφικής αναστροφής, να αποκτήσουν πνευματικές εμπειρίες, που σχετίζονται με την πίστη και την ευσέβεια, να νοιώσουν την αναζωπύρωση του εθνικοθρησκευτικού αισθήματος και να γνωρίσουν από κοντά το μεγάλο και σπουδαίο έργο, που επιτελεί η Εκκλησία της Κύπρου.

Το προσκύνημα αυτό, που διοργανώνει η τοπική μας Εκκλησία, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος, έχει σκοπό την αναζωπύρωση του θρησκευτικού και του εθνικού μας φρονήματος, διότι θα επισκεφθούμε, συν Θεώ, έναν τόπο, όπου άνθησε ο ελληνικός πολιτισμός και η χριστιανική πίστη, τόπο αγιασμένο και μαρτυρικό. Μία Αποστολική Εκκλησία, η οποία ιδρύθηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα, από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, ένα προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, έναν τόπο οικείο, όπου τα πάντα ομιλούν για Χριστό και Ελλάδα.

Το προσκύνημά μας, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, αποκτά, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται σε μία χρονική περίοδο, ιδιαιτέρως θλιβερή, για τον απανταχού Ελληνισμό, καθώς συμπληρώνονται εφέτος 50 χρόνια (1974-2024), από την βάρβαρη εισβολή και παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου, από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Είθε, ο Κύριος, να ευλογήσει το προσκύνημά μας να ευοδωθεί πνευματικώς, να ζήσουμε τον παλμό της Ελλάδος, αλλά και να βαστάξουμε λίγο από τον πόνο του ξεριζωμού των ομοδόξων και ομοεθνών Κυπρίων αδελφών μας, από τις πατρογονικές τους εστίες, οι οποίες, με έναν άδικο και τυραννικό τρόπο, κρατούνται ακόμη σκλαβωμένες, από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Τέλος, δόθηκαν στους προσκυνητές οι τελευταίες διευκρινιστικές οδηγίες για την ιερά αποδημία, η οποία περιλαμβάνει εκτός των άλλων συναντήσεις της Σερραϊκής αποστολής με τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιο και άλλους Ιεράρχες της Κυπριακής Εκκλησίας, καθώς και επισκέψεις στις πόλεις της Λευκωσίας, της Λεμεσού, της Λάρνακας, της Πάφου, στις παλαίφατες Ιερές Μονές Μαχαιρά, Αγ. Νάπας και σε άλλα σπουδαία προσκυνήματα της αγιωτάτης και Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και την τέλεση θ. Λειτουργίας, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, από τον Σεβ. κ. Θεολόγο, στην Ιερά Μονή Παναγίας του Κύκκου, όπου φυλάσσεται, από τα βυζαντινά χρόνια, η μία εκ των τριών αυθεντικών, θαυματουργών εικόνων της Θεομήτορος, που φιλοτέχνησε ο θεόπνευστος χρωστήρας του Ευαγγελιστού Λουκά.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Σερρών με
ομάδα προσκυνητών στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

25-02-2024

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιο, επισκέφθηκαν, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος και οι 140 ευλαβείς προσκυνητές της Εκκλησίας των Σερρών, στο πλαίσιο της πενταήμερης (21-25 Φεβρουαρίου) ευλογητής ιεράς αποδημίας τους στη μαρτυρική νήσο Κύπρο.

Νωρίς το πρωΐ, ο Μακ. Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας κ. Γεώργιος, αφού υποδέχθηκε και δεξιώθηκε αβραμιαίως τον Σεβ. κ. Θεολόγο και τους Σερραίους προσκυνητές στην μεγάλη αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Λευκωσία, ευχήθηκε σε όλους, ευλογημένο και καρποφόρο προσκύνημα στην αποστολοβάδιστο και μαρτυρική Εκκλησία της Κύπρου. Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε επίσης στο μείζον για τον απανταχού Ελληνισμό ζήτημα της Κύπρου, με αφορμή την εφετεινή συμπλήρωση 50 χρόνων (1974-2024), από την βάρβαρη εισβολή και παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους της μεγαλονήσου, από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Ακολούθως, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, διερμηνεύοντας και τα συναισθήματα όλων των παρευρισκομένων Σερραίων προσκυνητών, ευχαρίστησε με βαθύτατο σεβασμό και συγκίνηση τον Μακαριώτατο κ. Γεώργιο για την κατά πάντα αρχοντική του αγάπη και φιλοξενία, αλλά και για τους επιστηρικτικούς λόγους σοφίας και πνευματικής οικοδομής που απηύθυνε προς τους Σερραίους προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο στους ομοδόξους και ομοεθνείς αγωνιζομένους Κυπρίους αδελφούς, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι σύμπασα η Εκκλησία της Ελλάδος εύχεται ολοψύχως προς τον Κύριο, όπως αποστείλη εξ ουρανού δύναμιν πολλήν και πλουσίαν παράκλησιν, ώστε συντόμως να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, οι οποίες, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου, παραμένουν ακόμη σκλαβωμένες σε έναν σκληρότατο κατακτητή.

Τέλος, αντηλλάγησαν δώρα μεταξύ του Μακαριωτάτου και του Σεβασμιωτάτου, σε αγαθή ενθύμηση της σημερινής επισκέψεως.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως