ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στον Μητροπολίτη Σερρών

12-04-2023

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο επισκέφθηκε, τήν Μεγ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, στο Επισκοπείο Σερρών, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του Υπουργικού Κλιμακίου στον λόφο Καστά της Αμφιπόλεως και στην πόλη των Σερρών. Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, υποδέχθηκε εγκαρδίως την κ. Μενδώνη, συνοδευόμενη από τους τοπικούς Κυβερνητικούς Βουλευτές κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Αν. Χατζηβασιλείου και Θ. Λεονταρίδη, στην πόλη των Σερρών με την μακραίωνη ιστορία και τα περιάκουστα μνημεία της.

Ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε όλως ιδιαιτέρως, την κ. Υπουργό για την πολύτιμη συμβολή της και του Υπουργείου στα έργα που υλοποιούνται στην Εκκλησία των Σερρών, ιδιαιτέρως μάλιστα στην παλαίφατη ιερά Μονή Τιμ. Προδρόμου Σερρών και στον Καθεδρικό ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών.

Η κ. Μενδώνη, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εγκάρδια δοχή και φιλοξενία, ετόνισε ότι τιμά και σέβεται βαθύτατα την Εκκλησία και εκτιμά ειλικρινώς την μεγάλη προσφορά Της στην ιστορική και πολιτιστική πορεία του Έθνους, αλλά και την συμβολή Της στην διάσωση, συντήρηση και λειτουργία σπουδαίων εκκλησιαστικών αγιασμάτων και ιερών μνημείων.

O Σεβασμιώτατος και η κ. Υπουργός, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, σε θετικότατο κλίμα κατανοήσεως και συναντιλήψεως, τρέχοντα ζητήματα που αφορούν σε προγράμματα συντηρήσεως, αναδείξεως και προβολής και άλλων ιστορικών Ναών της  Εκκλησίας των Σερρών και ειδικώτερον στο έργο αποκαταστάσεως και στηρίξεως του ιστορικού, ενοριακού ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Ελαιώνος (12ος αιώνας), με τις περίφημες βυζαντινές τοιχογραφίες, στον οποίο ήδη έχουν τοποθετηθεί στηρικτικά ικριώματα και έχουν προγραμματισθεί οι επόμενες ενέργειες. Το παραπάνω έργο υλοποιείται με την αγαστή συνεργασία και σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης και ευρίσκεται στο τελικό στάδιο ένταξης, αφού έχουν ήδη εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. όλες οι σχετικές μελέτες, οι οποίες έχουν πληρότητα και ωριμότητα. Το ύψος του έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 ανέρχεται στα 1.200.000 €.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος προσέφερε στην κ. Υπουργό εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως  και αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας «Πονολυτρίας» των Σερρών, ως ευλογία και αγαθή ενθύμηση της επισκέψεως και ευχήθηκε καλή και ευλογημένη Ανάσταση.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως