ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιεραποδημία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών στο Άγ. Όρος

 

08-04-2023

Με την χάρη του Θεού, το διήμερο 6 και 7 Απριλίου 2023 (24-25 Μαρτίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο), όπου εορτάζεται η μεγάλη δεσποτοθεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος μετέβη, επικεφαλής μικρής ομάδος συνεργατών του, στην εν Άθω ιερά, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίου Φιλοθέου, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του πανοσιολ. Καθηγουμένου π. Νικοδήμου.

Καθ’ οδόν προς τον ιερόν προορισμόν, την Πέμπτη το πρωΐ, ο Σεβ. και η συνοδεία του εσταμάτησαν δι’ ολίγον στην ιερά Μονή Ιβήρων για να προσκυνήσουν την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Πορταϊτίσσης».

Την Πέμπτη το απόγευμα, ξεκίνησε η πανηγυρική αγιορείτικη Αγρυπνία με τον Μεγάλο Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου, με την συμμετοχή των πανοσιολ. Καθηγουμένων Κωνσταμονίτου π. Χαραλάμπους και Φιλοθέου π. Νικοδήμου και πολλών αγιορειτών και άλλων πατέρων, ενώ στο δεξιό αναλόγιο έψαλαν ο χορός του Γέροντος Δαμασκηνού Νεοσκητιώτου με την συνοδεία του και στο αριστερό ο χορός των Καρακαλληνών πατέρων.

Στην ιερά Αγρυπνία ετελέσθη ιερό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. κ. Θεολόγου με την συλλειτουργική συμμετοχή των πανοσιολ. αγιορειτών Καθηγουμένων Ξηροποτάμου π. Ιωσήφ, Κωσταμονίτου π. Χαραλάμπους, Οσίου Φιλοθέου π. Νικοδήμου, αγιορειτών πατέρων και άλλων ευλαβών κληρικών. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγ. Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Υποδιοικητής κ. Αρίστος Κασμίρογλου, εκπρόσωποι των Σωμάτων ασφαλείας που εδρεύουν στις Καρυές και πλήθος ευσεβών προσκυνητών.

Στην εόρτια τράπεζα που ακολούθησε της μυσταγωγικής θ. Λειτουργίας, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ομίλησε για την θεολογική και σωτηριολογική σημασία της μεγάλης εορτής του θ. Ευαγγελισμού για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, αλλά και για το πανσεβάσμιο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ακολούθως, οφειλετικώς και πάνυ ευλαβώς ευχαρίστησε διά θερμών λόγων πηγαίου σεβασμού και αγάπης τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ως ο κανονικός και κυριάρχης Επίσκοπος του Αγ. Όρους προφρόνως επευλόγησε και κυριαρχικώς συγκατένευσε για την εις τον πανίερον τόπον ιεραποδημία και προεστωτική λειτουργική συμμετοχή του στον εορτασμό της μεγάλης εορτής. Ο Σεβ., ομοίως ευχαρίστησε τον πανοσιολ. Καθηγούμενο π. Νικόδημο για την ευγενώς απευθυνθείσα πρόσκληση, την αβραμιαία δοχή και την αρχοντική φιλοξενία στην ιερά μάνδρα του Φιλοθέου, καθώς και όλους τους συμπροσευχομένους αγιορείτες κληρικούς και μοναχούς, τον φιλογενέστατο Πολιτικό Διοικητή του Αγ. Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, τον εντιμότατο Υποδιοικητή κ. Αρίστο Κασμίρογλου και τις λοιπές Αρχές και ευχήθηκε στους πολυπληθείς προσκυνητές πλουσίαν την Χάριν και σκέπην της Υπεραγίας Θεοτόκου, εφόρου και προστάτιδος του ιερού Άθωνος και όλων των πιστών.

Αμέσως μετά ο Σεβ. επισκέφθηκε την ιερά Μονή Καρακάλλου για να προσκυνήσει τον ιερό Ναό των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, να λάβει την ευχή του σεπτού Γέροντος Καθηγουμένου π. Φιλοθέου και να ευχηθεί τα δέοντα στους καλούς πατέρες της ιεράς και σεβασμίας μάνδρας Καρακάλλου, ιδιαιτέρως οικείους σ’ αυτόν.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστατούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου ετελέσθη το κτιτορικό μνημόσυνο, ο πανηγυρικός Εσπερινός της αποδόσεως της εορτής του θ. Ευαγγελισμού και της Αναστάσεως του Λαζάρου. Μετά το τέλος του Εσπερινού παρετέθη λαμπρά τράπεζα. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο Σεβ. και η συνοδεία του ανεχώρησαν εξ Αγ. Όρους πλήρεις ευλογιών και αργά το βράδυ έφθασαν στις Σέρρες.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως