Απόδραση δροσιάς των κατασκηνωτών της «Γαλιλαίας» των Σερρών (09/07/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόδραση δροσιάς των κατασκηνωτών της «Γαλιλαίας» των Σερρών

09-07-2024

Την καταγάλανη παραλία της Κυανής Ακτής Σερρών είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν, με την ευχή και ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγου, το πρωί της Τρίτης 8 Ιουλίου 2024, οι 60 συνολικώς κατασκηνωτές, αγόρια Γυμνασίου-Λυκείου, που υπερπλήρωσαν εφέτος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δυνατότητες φιλοξενίας, την εκκλησιαστική Κατασκήνωση «Γαλιλαία» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, που ευρίσκεται στην καταπράσινη τοποθεσία της Χρυσοπηγής Σερρών.

Οι κατασκηνωτές, έφθασαν νωρίς το πρωί στην παραθαλάσσια περιοχή, όπου, χάρηκαν το μπάνιο τους και διάφορα καλοκαιρινά παιχνίδια, συνοδευόμενοι από τα στελέχη, κληρικούς και λαϊκούς, τους εθελοντές και τις εθελόντριες, με την βοήθεια των οποίων λειτουργεί η Κατασκήνωση, τον υπεύθυνο ναυαγοσώστη καθώς και τις νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παραρτήματος Σερρών, οι οποίες, με την μέριμνα της Προέδρου κ. Μ. Θεοδωρίδου, ευρίσκονται επί εικοσιτετραώρου βάσεως στην Κατασκήνωση, προσφέροντας την πολύτιμη υγειονομική τους διακονία.

Ακολούθως, η ομάδα των κατασκηνωτών της Εκκλησίας των Σερρών, επισκέφθηκε την γυναικεία Αδελφότητα «Αγία Λυδία» στην Ασπροβάλτα, όπου, αφού προσκύνησαν, στο ιερό Παρεκκλήσιο της Αδελφότητος, πολυάριθμα τεμάχια ιερών λειψάνων, απήλαυσαν την όντως αβραμιαία φιλοξενία και δοχή των ιεραποστολικώς εγκαταβιούντων αδελφών.

Τα παιδιά, με την σειρά τους, μέσα σε κλίμα απλότητος και χαράς, έπαιξαν μουσικά όργανα, τραγούδησαν με ζωντάνια και παλμό νεανικά χριστιανικά τραγούδια, επιτυγχάνοντας έτσι να μεταδώσουν στους παρισταμένους μία γεύση της κατασκηνωτικής ζωής.

Νωρίς το απόγευμα, τα παιδιά και οι υπεύθυνοι συνοδοί, έμπλεοι χαρούμενων εμπειριών και πνευματικών βιωμάτων, ανεχώρησαν για την εκκλησιαστική Κατασκήνωση «Γαλιλαία» στη Χρυσοπηγή για να συνεχίσουν το πλούσιο κατασκηνωτικό πρόγραμμά τους,  με τα πολλά παιχνίδια, τα τραγούδια, τις δημιουργικές δραστηριότητες, τις γεμάτες ενδιαφέρον πνευματικές συζητήσεις, την παρουσία του Θεού, την ομορφιά της φιλικής αναστροφής.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Ναζαρέτ Κυριακός: Η Κατασκήνωση της Σερραϊκής Εκκλησίας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» θα θυμίζει με δυνατό τρόπο την γλυκειά πατρίδα του Κυρίου μας (02/07/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ναζαρέτ Κυριακός: Η Κατασκήνωση της Σερραϊκής
Εκκλησίας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» θα θυμίζει με δυνατό τρόπο
την γλυκειά πατρίδα του Κυρίου μας

02-07-2024

Άνοιξε και πάλι εφέτος τις πύλες της η εκκλησιαστική Κατασκήνωση «Γαλιλαία» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, πού ευρίσκεται στην καταπράσινη τοποθεσία της Χρυσοπηγής Σερρών και φιλοξενεί μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου, που επιθυμούν να γνωρίσουν την χαρά της εν Χριστώ ζωής, τον λατρευτικό πλούτο της Εκκλησίας μας, την θαλπωρή της προσευχής, την μελέτη του λόγου του Θεού, το παιχνίδι, το τραγούδι, τις δημιουργικές δραστηριότητες, τις γεμάτες ενδιαφέρον πνευματικές συζητήσεις, την παρουσία του Θεού, την ομορφιά της φιλικής αναστροφής.

Στις 7:00 το απόγευμα της Δευτέρας 1 Ιουλίου 2024, οι 60 μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, που φιλοξενούνται κατά την τρέχουσα κατασκηνωτική περίοδο, υποδέχθηκαν με πολύ σεβασμό και μεγάλη χαρά τους Σεβ. Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακό και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και ακολούθως τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού.

Τους Σεβ. Αρχιερείς, υποδέχθηκαν μαζί με τα παιδιά, τα στελέχη, κληρικοί και λαϊκοί, οι εθελοντές και εθελόντριες, με την βοήθεια των οποίων λειτουργεί η Κατασκήνωση, καθώς και οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παραρτήματος Σερρών, οι οποίοι, με την μέριμνα της Προέδρου κ. Μ. Θεοδωρίδου, ευρίσκονται επί εικοσιτετραώρου βάσεως στην Κατασκήνωση, προσφέροντας την πολύτιμη υγειονομική τους διακονία.

Μετά το τέλος του Αγιασμού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός έδωσε, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Ποιμενάρχου της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγου, το νέο όνομα στην εκκλησιαστική Κατασκήνωση της Εκκλησίας των Σερρών, που εφεξής θα φέρει το όνομα «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», ένα όνομα με δυνατή παραπεμπτικότητα και αγίους συμβολισμούς.

Ακολούθως δε χαιρέτισε την όμορφη σύναξη σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά Σεβασμιώτατε αδελφέ Μητροπολίτα Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγε βρισκόμαστε απόψε στο καταπράσινο περιβάλλον της εκκλησιαστικής Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς σας και ζούμε από κοινού τη ζωντάνια και τον νεανικό παλμό της λίαν συμπαθούς ελπίδος της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας, της χρυσής νεολαίας μας, που απολαμβάνει κάθε χρόνο την κατασκηνωτική ζωή.

Χαιρόμαστε που οι νέοι μας επιλέγουν να έλθουν στην χριστιανική Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεώς σας, μίας κατασκήνωσης που δίδει Χριστό!

Εδώ, παιδιά μου ευλογημένα, διδάσκεσθε την πίστη μας, το ήθος, πλάθετε χαρακτήρα χριστιανικό, ενημερώνεσθε για το τι είναι Εκκλησία, χριστιανική και ορθόδοξη οικογένεια, μαθαίνετε να εξομολογείσθε, να κοινωνείτε, να μελετάτε την Αγία Γραφή, να εκκλησιάζεσθε, να προσεύχεσθε, να σέβεσθε κάθε συνάνθρωπό σας.

Έξω από τον αγχώδη ρυθμό της σύγχρονης ζωής, μετά τον κόπο των εξετάσεων βρίσκεσθε και πάλι στην αγκαλιά της Κατασκήνωσης, μέσα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον και στο φως, στον κόσμο της χάριτος και της ζωής, για να ζήσετε την ξένοιαστη και αδελφική συντροφιά, την αληθινή ψυχαγωγία, τις γεμάτες ενδιαφέρον συζητήσεις, την παρουσία του Θεού.

Βιώνετε και εφέτος μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας, ανταλλαγής σκέψεων και γόνιμου προβληματισμού πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα του καιρού μας. Συγχρόνως, οι λατρευτικές ευκαιρίες, η προσευχή και η συζήτηση πνευματικών θεμάτων, που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της Πίστης μας, βοηθούν στην απόκτηση ευλογημένων πνευματικών εμπειριών και οδηγούν σε μια πνευματική ανανέωση. Δίνουν την δύναμη για μόνη υπεύθυνη και αλάνθαστη πορεία στη ζωή, μέσα στο φως του Χριστού και σύμφωνα με την αιώνια αλήθεια του λόγου Του, όπως την ζει και την κηρύττει η αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Ζείτε την προσωπική σας ‘’Γαλιλαία’’, όπου πέρασε ο Ιησούς τα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια, όπου επέλεξε τους Μαθητές και Αποστόλους Του και εχαροποίησε τον κόσμο δια του κηρύγματος της Αναστάσεως και της σωτηρίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβ. Κυριακός μετέφερε για μία ακόμη φορά τις Πατριαρχικές ευχές και ευχαριστίες του Μακ. Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας κ. Θεοφίλου, εκφράζοντας συγχρόνως και την ευγνωμοσύνη συσσώμου του «Τάγματος των Σπουδαίων» για την κατ’ έτος φιλοξενία 50 και πλέον αραβορθοδόξων νέων, αγοριών και κοριτσιών, από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ειδικότερα από την Ιερά Μητρόπολη Ναζαρέτ και την ευρύτερη περιοχή της Γαλιλαίας, που πραγματοποιούν, εδώ και 13 χρόνια, επισκέψεις πνευματικού, εκπαιδευτικού και ψυχοφελούς χαρακτήρος στην Εκκλησία των Σερρών, έχοντας την ευκαιρία να επισκεφθούν προσκυνήματα της περιοχής, ιερούς Ναούς και Μονές, την πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα θρησκευτικά και πολιτιστικά αξιοθέατα και προορισμούς του Νομού.

«Σεβασμιώτατε αδελφέ κ. Θεολόγε, είπε ο Σεβ. κ. Κυριακός, ο Μακ. Πατριάρχης ημών κ. Θεόφιλος και η περί Αυτόν γεραρά Αγιοταφιτική Αδελφότητα και εμείς προσωπικώς, με διάθεση ευγνωμοσύνης αναφερόμεθα πάντοτε στο σεπτό πρόσωπό σας για την ποικιλότροπη έκφραση σεβασμού και αγάπης καθώς και για την φιλοξενία στην εκκλησιαστική αυτή Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεώς σας, πενήντα και πλέον παιδιών, νέων του Πατριαρχείου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Ναζαρέτ. Εδώ τα παιδιά μας απολαμβάνουν την θαλπωρή της χριστιανικής αγάπης, την προσωπική Αρχιερατική σας μέριμνα και στοργή και την φροντίδα των καλών σας και αξίων συνεργατών. Θερμά συγχαρητήρια!

Ευχόμαστε Σεβασμιώτατε, ο Κύριος της δόξης, διά πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου και πάντων των αγίων, να σας χαρίζουν έτη πολλά και τρισευλογημένα. Να χαίρεσθε, εν ακμαιότητι πνευματικών και σωματικών δυνάμεων, για έτη πολλά, την Αρχιεροσύνη σας και να ευοδούνται, κατά Χριστόν, όλα τα ευγενικά και χριστοφιλή οράματά Σας».

Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της κατά Σέρρας και Νιγρίταν Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κυριακό για τους καλούς του λόγους, αναφέρθηκε στους εγκαρδίους, από 40 και πλέον ετών, πνευματικούς δεσμούς, που τον συνδέουν με την Σιωνίτιδα Εκκλησία, την μητέρα όλων των Εκκλησιών του Χριστού, το λίκνο και την κοιτίδα της χριστιανικής μας πίστεως, καθώς και με όλους τους Αγιοταφίτας πατέρας, οι οποίοι, όπως εσημείωσε, υπό την σοφή και αγία οιακοστροφία του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, επιτελούν ένα σπουδαίο και άγιο έργο στην Αγία Γη, ως φύλακες της αμωμήτου ορθοδόξου πίστεώς μας και των ιερών Προσκυνημάτων, φρυκτωροί του οικουμενικού ελληνοχριστιανικού πνεύματος και πολιτισμού, αλλά και πνευματικοί πατέρες και προστάτες του αραβορθοδόξου ποιμνίου τους.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε μία εποικοδομητική συζήτηση, σε κλίμα ιδιαιτέρως εγκάρδιο, με κεντρικό άξονα αναφοράς το γενικό θέμα της κατασκηνωτικής περιόδου: «Το Μυστήριο της Εκκλησίας».

Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τα παιδιά για την παρουσία τους στην μεγάλη αγκαλιά της Εκκλησίας, προτρέποντάς τα να χαρούν την αναστροφή των ημερών και όσα πνευματικά και ωφέλιμα προσφέρει η ζωή της κατασκηνώσεως.

Δεν παρέλειψε ο Σεβασμιώτατος, να συμβουλεύσει τα παιδιά να αγαπούν τον Χριστό, τον μόνο Σωτήρα και αληθινό μας φίλο, να πορεύονται στη ζωή με πνευματικό προγραμματισμό και οδηγό την αθάνατη αλήθειά Του και να αγωνίζονται με σθένος και πίστη ενάντια σε ότι αποϊεροποιεί, ασχημίζει και ευτελίζει τον άνθρωπο.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμώς τα άξια στελέχη της Κατασκηνώσεως της τοπικής Εκκλησίας, τον αρχηγό, υπαρχηγό, ομαδάρχες, στελέχη, που υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Νικήτα Χαλέμη, Υπευθύνου του Γραφείου Νεότητος της Σερραϊκής Εκκλησίας και των καλών συνεργατών του Γραφείου, επιτελούν ένα ωραίο έργο στον τομέα της νεότητος.

Ευχαρίστησε επίσης τους γονείς, που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην στοργική αγκαλιά της μητέρας Εκκλησίας και όλους εκείνους, κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες και αδελφούς, που στηρίζουν τόσο συγκινητικά το νεανικό αυτό έργο.

Λόγους ευγνωμοσύνης απήθυνε ο Σεβασμιώτατος και προς τους χορηγούς της Κατασκηνώσεως, που έμπρακτα και αρχοντικά στηρίζουν το τόσο ωραίο αυτό έργο.

Οι κατασκηνωτές με την σειρά τους, μέσα σε κλίμα απλότητος και χαράς, τραγούδησαν με ζωντάνια και παλμό νεανικά χριστιανικά τραγούδια, επιτυγχάνοντας έτσι να μεταδώσουν στους παρισταμένους μία γεύση της κατασκηνωτικής ζωής.

Τέλος, οι Σεβ. Αρχιερείς ευλόγησαν πατρικώς την «χρυσή ελπίδα» της Εκκλησίας και του Έθνους, ευχήθηκαν καλή διαμονή στην Κατασκήνωση και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Σερρών Θεολόγος: «Οι βόρειοι γείτονες Βούλγαροι οφείλουν να επιστρέψουν στη Σερραϊκή Εκκλησία και τον λαό Της τα κλεμμένα ιερά κειμήλιά Της» (29/06/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Οι βόρειοι γείτονες Βούλγαροι
οφείλουν να επιστρέψουν στη Σερραϊκή Εκκλησία
και τον λαό Της τα κλεμμένα ιερά κειμήλιά Της»

29-06-2024

Την 29η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η αγία Μητέρα μας ορθόδοξος Εκκλησία με λαμπρότητα τελεί την ιερά σύναξη των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος μάλιστα είναι και ο πνευματικός πατέρας και διδάσκαλος της Εκκλησίας των Σερρών, αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος, εορτάζει και η μεγαλομάρτυς και πανένδοξος πόλις των Σερρών την 111η επέτειο από της απελευθερώσεώς της από τους Τούρκους δυνάστες, μετά από φρικτή δουλεία 530 ετών συνολικώς, 529 στους οθωμανούς Τούρκους (1383-1912) και 9 μηνών στους Βουλγάρους.

Συγκεκριμένως, σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, ημέρα λειτουργικής μνήμης της συνάξεως των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τελέσθηκε η πανηγυρική θ. Λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Συμπροσευχητικώς παρέστησαν μεταξύ άλλων και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Κ. Γκιουλέκας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι Βουλευτές του Νομού Σερρών, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού κ. Αθ. Γαρίνης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Μ. Θεοδωρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Α. Θεοδωρίδης, o Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χ. Δρίγκα, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Σερρών κ. κ. Ι. Καραβασίλης και Δ. Σωτηριάδης, η Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Παραρτήματος Σερρών κ. Μ. Θεοδωρίδου, καθώς και αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων με τις γαλανόλευκες σημαίες και Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους.

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας ανεγνώσθη το Μήνυμα επί τη απελευθερώσει της πόλεως των Σερρών, στο οποίο ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι εθνικές μας επέτειοι και μάλιστα η κορυφαία για κάθε πόλη επέτειος της απελευθερώσεώς της αποτελούν μία ευκαιρία πρωτίστως μεν δοξολογικής προσευχής προς τον Τρισάγιον Θεόν διά το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας, πολύτιμο δώρο της φιλοστόργου προνοίας Του, ακολούθως δε αποδόσεως της οφειλομένης τιμής προς τους ηρωικούς πατέρες μας, οι οποίοι με πολλές θυσίες, που συχνά έφθασαν μέχρις αίματος, μας εχάρισαν μία ελεύθερη πατρίδα. Μία από τις ημερομηνίες ορόσημο για την ιστορία της μαρτυρικής και ενδόξου πόλεως των Σερρών, είναι η 29η Ιουνίου 1913. Κατ’ εκείνη την ημέρα ο ηρωικός Ελληνικός Στρατός πολεμώντας ‘’για τον αδελφό τον σκλαβωμένο και για της πατρίδος την τιμή’’, έτρεπε σε φυγή τους δολίως εισελθόντας προ οκταμήνου στην πόλη, ως δήθεν ελευθερωτές εκ της τουρκικής σκλαβιάς, βορείους κατακτητές και ελευθέρωνε την μεγαλομάρτυρα και από αιώνων πολλών ελληνικωτάτη πόλη των Σερρών.

Καθ’ όλη την διάρκεια της μακραίωνης δουλείας της, από της αλώσεώς της από τους Τούρκους το 1383 μέχρι της οριστικής απελευθερώσεώς της την 29η Ιουνίου του 1913, η ακριτική πόλις των Σερρών υπήρξε μία ισχυρή έπαλξη του Ελληνισμού και ένα ανασχετικό φράγμα στην προσπάθεια καθόδου των Σλάβων στη γη της Μακεδονίας. Οι φιλογενείς κάτοικοί της δεν έπαυσαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την ανάκτηση της πολυπόθητης κάθε φορά ελευθερίας τους, την οποία πλήρωσαν με βαρύτατο τίμημα αίματος. Η αναγνώριση, η έκφραση και η απονομή τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους οι οποίοι, στις κρίσιμες στιγμές του εθνικού μας βίου, επετέλεσαν με συναίσθηση υψηλής ευθύνης και απαράμιλλο ηρωισμό το χρέος τους προς την Πατρίδα, αποτελεί επιβεβλημένο καθήκον όλων μας, πού σήμερα απολαμβάνουμε το μέγα αγαθό της ελευθερίας, χάρη στις ιδικές τους θυσίες.

Ένας από τούς ηρωικότερους πρωτεργάτες αυτού του έπους, στον οποίον οφείλεται ιδιαίτερη τιμή και ευγνωμοσύνη, για όσα υπέρ της πίστεως και της πατρίδος έπραξε, είναι και ο αείμνηστος προκάτοχός μας, Μητροπολίτης Σερρών Απόστολος Χριστοδούλου (1909 – 1917), που ως ο κορυφαίος του ηρωισμού, αλλά και της οδύνης και της μεγάλης θλίψεως των ημερών εκείνων, παρέμεινε ως το τέλος ο καλός ποιμένας κοντά στο βαναύσως πληττόμενο ποίμνιο του Χριστού και μεγαλούργησε ως ο φωτισμένος Ιεράρχης και ο ένθερμος πατριώτης.

Ο αείμνηστος Ποιμενάρχης των Σερρών οργάνωσε κατ’ εκείνες τις δραματικές ώρες του Ιουνίου του 1913 την άμυνα της πόλεως, προστατεύοντας ως αληθής πατέρας τους Έλληνες, αλλά και τους Τούρκους πολίτες των Σερρών από τις άγριες επιθέσεις των Βουλγάρων. Με απαράμιλλη τόλμη και οξυδέρκεια προσεπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή της πόλεως απευθυνόμενος εγκαίρως στις βραδέως, δυστυχώς, προελαύνουσες Ελληνικές δυνάμεις και εθρήνησε, ως άλλος Ιερεμίας, στα ερείπια της αγαπημένης του πόλεως, ανάμεσα στα οποία περιλαμβανόταν ο περικαλλέστατος, παλαιός Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Θεοδώρων και άλλες 20 περίπου εκκλησίες και τέλος υπεδέχθη, ως επικεφαλής της πόλεως, τον ένδοξο Ελληνικό στρατό, πού απελευθέρωσε την πόλη μετά από 530 χρόνια βαριάς σκλαβιάς.

Σήμερα, που η Εκκλησία μας εορτάζει την ιερά μνήμη των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου, εορτάζει και η πόλις μας, αι κλειναί Σέρραι, την επέτειο απελευθερώσεώς της από σκληρή διπλή δουλεία, στους Τούρκους, κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και τους Βουλγάρους, 530 συνολικώς ετών. Ασφαλώς και δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι η επέτειος αυτή συμπίπτει με την φωτοφόρο μνήμη των δύο κορυφαίων Αποστόλων και μάλιστα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος είναι ο Πνευματικός Πατέρας, διδάσκαλος και κατά Χριστόν θεμελιωτής της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαιτέρως της Μακεδονίας. Αυτήν την διπλή επέτειο, θρησκευτική και εθνική, καλούμεθα να τιμήσωμε με θρησκευτική ευλάβεια και πατριωτική έξαρση όλοι μας, δοξολογώντας με ευγνωμοσύνη τον Πανάγαθο Θεό, που μας εχάρισε το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας, τιμώντας τους αειμνήστους και ηρωικούς πατέρες μας και αναδεινκυόμενοι άξιοι της ελευθερίας, που για τον Έλληνα αποτελεί προϋπόθεση ζωής και δημιουργίας.

Η πλουσιόδωρος ευλογία και το άπειρον έλεος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, εύχομαι πατρικώς, να χαριτώνουν και να ευλογούν την ζωήν όλων μας και να χαρίζουν ευημερία και προκοπή στην πόλη μας. Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η ένδοξος πόλις των Σερρών!».

Ακολούθως, στις 10:00 π.μ. εψάλη η επίσημος Δοξολογία επί τη 111η επετείω της απελευθερώσεως της πόλεως των Σερρών, στον ως είρηται ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στο τέλος της οποίας, τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο, εξεφώνησε η εκπαιδευτικός του 2ου Γεν. Λυκείου Σερρών κ. Φ. Κεχαγιά.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού συνεχάρη διά θερμών λόγων την εκλεκτή ομιλήτρια, με εθνικοθρησκευτικό παλμό, εσημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Είναι ανάγκη, στην συνάφεια του λόγου, να τονισθεί ότι, η μεγαλομάρτυς πόλις των Σερρών και η ελληνικωτάτη Μακεδονία μας, η περίβλεπτος γη ηρώων και ο ολόφωτος τόπος αγίων και μαρτύρων, είναι αυτή, η οποία από της αυγής της εθνικής μας ιστορίας, απετέλεσε τον ακλόνητο προμαχώνα και ισχυρό κυματοθραύστη διαφυλάξεως του Ελληνισμού. Οι ηρωικοί Σερραίοι Μακεδόνες, το περίδοξο αυτό ελληνικό φύλο, με αίμα και θυσίες πολλές, εσταμάτησαν τις ορδές των παλαιών και νεότερων βαρβάρων κατακτητών, που πολέμησαν για την απομείωση και υποταγή της φιλτάτης πατρίδος μας.

Οι ακοές πολέμων, των τρομοκρατικών κτυπημάτων, της ανασφάλειας, της οικονομικής κρίσεως, της πνευματικής και ηθικής ανεστιότητος, μιας γενικότερης παρακμής, πληθαίνουν παγκοσμίως και στην γειτονιά μας. Αυτό θα πρέπει να μας καταστήσει πολύ προσεκτικούς και αποφασισμένους να ενισχύσουμε και όχι να υπονομεύσουμε εκείνους τους τρόπους και τους δεσμούς, που θα μας κρατήσουν ενωμένους. Στις δύσκολες και κρίσιμες αυτές ημέρες, που διανύουμε, είναι ανάγκη να σφυρηλατήσουμε την μεταξύ μας ενότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των αποκαλυπτικών καιρών, να εμπνευσθούμε και να διδαχθούμε από τις αξίες, τις αρχές και τους αγώνες των ηρώων προγόνων μας, που μας χάρισαν με πολλές θυσίες και ποταμούς αιμάτων μία ελεύθερη και αξιοπρεπή πατρίδα.

Ο Θεός, ευχόμεθα, να μας φωτίζει, ώστε να αναδεικνυόμεθα αντάξιοι των περιστάσεων, συνεχιστές του έργου των πατέρων μας, ενωμένοι, σύμψυχοι, ομόψυχοι, εμπνεόμενοι από τους εθνικούς μας ήρωες, τους οποίους, πραγματικώς τιμούμε, μόνον όταν μιμούμεθα την αρετή, την πίστη και τα ένδοξα ανδραγαθήματά τους! Το ζητούμενον είναι πάντοτε βεβαίως η ενότητα του λαού μας στη βάση των υψηλών όμως ιδανικών και αρετών της φυλής μας, με οδηγό μας την αλήθεια, την πίστη, τις υπερούσιες εκείνες αξίες, που χάρισαν χρυσό φωτοστέφανο δόξης και μεγαλείου στην πατρίδα μας».

Σε αποστροφή του λόγου του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αναφέρθηκε και στο πάντοτε επίκαιρο θέμα της επιστροφής των κλαπέντων ιερών κειμηλίων στην Εκκλησία των Σερρών, κατά τα έτη 1913,1917 και 1942.

«Είναι επάναγκες να εξετασθεί με την δέουσα προσοχή, ευαισθησία και αποφασιστικότητα, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, τους κανόνες δικαίου και κυρίως την ιστορική αλήθεια, το πάντοτε ανοικτό για εμάς ζήτημα της επιστροφής των βιαίως αφαιρεθέντων Μητροπολιτικών και μοναστηριακών κειμηλίων, υπό της γείτονος χώρας Βουλγαρίας. Κανείς δεν δικαιούται στο διηνεκές να κτίζει ιστορία και πολιτισμό με κλεμμένα υλικά, όπως κάνει δυστυχώς σε άλλο βεβαίως επίπεδο και το κράτος των Σκοπίων, που συνεχίζει μία επικίνδυνη ρητορική ανιστόρητων προκλήσεων. Αυτά τα ιερά σεβάσματα και κειμήλια της Σερραϊκής Εκκλησίας, οι εικόνες, τα σκεύη, τα άμφια, τα ξυλόγλυπτα, τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, τα σιγίλλια και τα περγαμηνά, έχουν ‘’ψυχή’’ και ‘’φωνή’’ ελληνική. Τα εκκλησιαστικά ‘’Ελγίνεια’’ της Μακεδονίας είναι καιρός να επιστρέψουν στους χώρους που ανήκουν! Στην Εκκλησία των Σερρών, στα περίβλεπτα μοναστήρια και τους μεγαλοπρεπείς Ναούς Της και στις υπόλοιπες Μητροπόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας.

Η Σερραϊκή Εκκλησία και κοινωνία και σύνολη η Πατρίδα μας, τείνουν χείρα ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας προς τον ομόδοξο λαό της Βουλγαρίας, με τον οποίο μοιραζόμεθα τα ίδια οράματα προόδου, φιλίας και ευημερίας στον κοινό Ευρωπαϊκό οίκο μας. Το αίτημα της επιστροφής των εκκλησιαστικών κειμηλίων, ως έργον δικαιοσύνης και ιστορικής αληθείας, είναι πάντα επίκαιρον και ανοικτό!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβ. κ. Θεολόγος.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον ιερό Κλήρο, τους άρχοντες και τον πιστό λαό του Θεού, μετέβησαν εν πομπή, στο χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» των Σερρών. Εκεί, ενώπιον του ανδριάντος του Σερραίου ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Εμμ. Παπά, εψάλη επιμνημόσυνος δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων θυσιάσθηκαν για την ελευθερία των Σερρών και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητικών, στρατιωτικών και πολιτιστικών τμημάτων.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Δελτίο τύπου – Πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας (27-06-2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27-06-2024

Από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης ανακοινώνονται τα εξής αναφορικώς με το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας:

Τό Σάββατο 29 Ἰουνίου, ἑορτή τῶν Ἁγ. Πρωτοκορυφαίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου καί ἡμέρα ἀπελευθερώσεως τῆς πόλεως τῶν Σερρῶν, ὁ Σεβ. θά ἱερουργήσει στήν πανηγυρική θ. Λειτουργία πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχῶν Σερρῶν. Ἀμέσως μετά θά χοροστατήσει στήν Δοξολογία γιά τήν ἀπελευθέρωση τῆς πόλεως καί θά συμμετάσχει στίς λοιπές ἐκδηλώσεις τῶν Ἐλευθερίων.

Τήν Κυριακή 30 Ἰουνίου, ὁ Σεβ. θά ἱ­ε­ρουρ­γή­σει στήν θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Ναό Ζωοδόχου Πηγῆς Ἁλίμου.

Τήν Δευτέρα 1 Ἰουλίου, ὁ Σεβ. θά ἱερουργήσει στήν πανηγυρική θ. Λειτουργία πού θά τελεσθεῖ στόν ἑορτάζοντα ἱερό Ναό Ἁγ. Ἀναργύρων Σερρῶν.

Στίς 7:30 τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας μετά τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακοῦ, θά τελέσει τήν ἀκολουθία τοῦ ἁγιασμοῦ στήν ἐκκλησιαστικὴ κατασκήνωση «Χριστοῦ Πηγὴ» τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως μας, μέ ἀφορμή τήν ἔναρξη τῶν ἐφετινῶν κατασκηνωτικῶν περιόδων κατὰ τοὺς μῆνες Ἰούλιο καὶ Αὔγουστο.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως