ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία, ως το μυστηριακό Σώμα
Ιησού Χριστού, μία και μόνη κεφαλή έχει τον Χριστό»

28-05-2023

Στο νεόδμητο, περικαλλή ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σήμερα, Κυριακή 28 Μαΐου 2023, ημέρα κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία τιμά λειτουργικώς την ιερά μνήμη των Αγίων 318 θεοφόρων Πατέρων, των συγκροτησάντων το 325 μ.Χ., την Α’ εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδο.

Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας στον ως είρηται ιερό Ναό, όπου από της παρελθούσης Παρασκευής 26 και έως της ερχομένης Τετάρτης 31 Μαΐου, ευρίσκεται η δεξιά χείρα εκ του ιερού και πανσεβασμίου λειψάνου του Αγ. Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού, από τον ομώνυμο ιερό Ναό της νήσου Κερκύρας,  προς αγιασμό και ενίσχυση του λαού του Θεού, ιδίως δε των μαθητών και μαθητριών, που σε λίγες ημέρες θα διαγωνισθούν στις εφετεινές Πανελλήνιες εξετάσεις, τελέσθηκε και η εις πρεσβύτερον χειροτονία του ευλαβεστάτου διακόνου π. Νικολάου Στεφανίδη, πρώην Αξιωματικού της Ελληνικής Αεροπορίας, ο οποίος με ελεύθερη απόφασή του, προ διμήνου, ενετάχθη οργανικώς ως έγγαμος κληρικός στο έμψυχο δυναμικό της Εκκλησίας των Σερρών.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, στον λόγο του προς το νεοχειροτονηθέντα πρεσβύτερο ετόνισε πατρικώς μεταξύ άλλων και τα εξής: «Σήμερον, παιδί μου Νικόλαε, που η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την πανευκλεή μνήμη των θεοφόρων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, στην οποία διεκρίθη ο Άγ. Σπυρίδων με το μέγα θαύμα, διά του οποίου κατησχύνθη ο αιρεσιάρχης Άρειος και απεδείχθη περίτρανα η αλήθεια της ορθοδόξου πίστεώς μας περί της Τριαδικότητος του Θεού, προσέρχεσαι να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της αγίας ιερωσύνης, έτσι ώστε, ως υπηρέτης του μυστηρίου του Ιησού Χριστού να κατασταθείς και πιστός οικονόμος των θείων μυστηρίων Του στην αγία Εκκλησία Του.

Ο Κύριός μας, παιδί μου, μέσα στις ανεξιχνίαστες βουλές του, οικονόμησε έτσι τα πράγματα, ώστε να αλλάξει η πορεία της ζωής σου, εγκαταλείποντας έναν ολόκληρον κόσμον τον οποίον δια της σεμνής παρουσίας σου είχες τιμήσει και στολίσει με έναν τρόπον ουσιαστικόν και φιλότιμον. Επέλεξες ελευθέρως να γίνεις εργάτης στον θείο Αμπελώνα του Κυρίου μας, σε μία εποχή ιδιαιτέρως δύσκολη για την κοινωνία, την Εκκλησία και την πατρίδα μας. Μην φοβείσαι όμως παιδί μου, διότι και σε τούτη την δυσκολία δεν είμεθα μόνοι μας. Όσο και εάν εργάζεται ο διάβολος το καταστροφικό του έργο, Κύριος της ιστορίας και μόνη κεφαλή του μυστηριακού Σώματός Του, της Εκκλησίας, είναι μόνον ο Κύριος και Δεσπότης Ιησούς Χριστός, ο Οποίος έχει την μέριμνα και την πρόνοιά Του για τον λαό Του. Ο τελικός λόγος ανήκει αποκλειστικά σ’ Εκείνον. Επιτρέπει τους πειρασμούς, ανέχεται την δράση του διαβόλου για να αναδεικνύονται και να στεφανώνονται οι εκλεκτοί Του. Στην φουρτούνα ο καλός καπετάνιος, στη μάχη ο στρατηγός και στην δοκιμασία ο πιστός χριστιανός αναδεικνύεται.

Ο Θεός, μέσα από την ελαχιστότητά μας και παρά την ανθρώπινη ατέλειά μας, ιερουργεί, ως πρωτουργός της σωτηρίας μας, ως ο αεί προσφέρων και προσφερόμενος, το μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων, απλώνει τα πνευματικά Του δίχτυα στην μεγάλη θάλασσα του κόσμου και ανασύρει εκ του βυθού της αμαρτίας αθάνατες ψυχές, υπέρ των οποίων εσαρκώθη, ανέβηκε στον Σταυρό, κατήλθε στον τάφο και ανέστη εκ νεκρών. Εμείς, καίτοι ατελείς, προσφέρουμε σ’ Εκείνον την ύπαρξή μας, έτσι ώστε, το στόμα, τα χέρια, η ψυχή μας, να είναι του Χριστού. Γι’ αυτό παιδί μου, να γίνεις με την ζωή σου, τους λόγους και το ήθος σου, ένας ζωντανός οδοδείκτης, που θα δείχνεις πάντοτε τον Χριστό.

Ο Κύριος Ιησούς, ως ο μόνος παντοδύναμος Θεός, παραμένει ο αιώνιος και ανίκητος κυβερνήτης της Εκκλησίας. Εκείνος στο τιμόνι, εμείς στα κουπιά του σκάφους της Εκκλησίας, μιμούμενοι το έργο των μεγάλων μορφών της πίστεώς μας, των αγίων Πατέρων, οι οποίοι ως μυροθήκες του παναγίου Πνεύματος, ως σάλπιγγες και στόματα του θείου Λόγου, ως εύοσμα άνθη του Παραδείσου και αστέρες πολύφωτοι, ως γενναίοι στρατιώτες της παρατάξεως του Κυρίου, προεμάχησαν υπέρ της Ευαγγελικής αληθείας. Η ορθόδοξος Εκκλησία είναι η μία και μόνη Εκκλησία του Χριστού, Εκκλησία Πατερική και Παραδοσιακή, όχι συντηρητική, όπως ορισμένοι λανθασμένως θεωρούν, αλλά Εκκλησία, η οποία φωτίζεται από τους αγώνες των θεοφόρων Πατέρων, οι οποίοι θεοπνεύστως μας οδηγούν εις πάσαν την αλήθειαν, δηλαδή τον Ιησούν Χριστόν.

Το έργο, πράγματι, παιδί μου, είναι δυσθεώρητο και μεγαλειώδες. Τα λογικά προβάτια, που καλείσαι από σήμερον να ποιμαίνεις είναι το ποίμνιον του Χριστού. Εμείς είμεθα απλώς οι οικονόμοι και οι διαχειριστές της μεγάλης δωρεάς του Χριστού δια της οποίας σώζεται ο κόσμος. Ανυπολόγιστη η αξία και η τιμή, τεράστια όμως και η ευθύνη στον ουρανό και την γη. Η διαποίμανση των ανθρωπίνων ψυχών προϋποθέτει πολλά αποθέματα πίστεως, αγάπης, υπομονής και ταπεινώσεως από μέρους μας. Να πορεύεσαι, παιδί μου, στην ιερατική σου διακονία με αγάπη, πίστη, αυταπάρνηση και θυσιαστικό φρόνημα, έτσι ώστε, να έχεις την σκέπη του Θεού πάντοτε στην ζωή σου, οδηγώντας ψυχές αθάνατες στο μεγάλο «πανδοχείο», την αγία Εκκλησία Του.

Ίσχυε, λοιπόν, παιδί μου και μη φοβού, μόνον πίστευε! Η χάρις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με τις πρεσβείες της Παναγίας μητέρας μας Υπεραγίας Θεοτόκου, του πάτρωνός σου Αγ. Νικολάου και του Αγ. Σπυρίδωνος του θαυματουργού και σημειοφόρου, πάντοτε να αγιάζει, ενδυναμώνει, εμπνέει, χαριτώνει και πλαταίνει την ιερατική σου καρδία».

Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, με αφορμή την κατ’ αυτάς ανάμνησιν των ιερών Εγκαινίων του νεόδμητου αυτού ιερού Ναού (Κυριακή 6 Ιουνίου 2021), ομίλησε επικαίρως, αναφερόμενος στο χρονικό ανεγέρσεως και ολοκληρώσεως του ιερού έργου και στο ιστορικό γεγονός των Εγκαινίων. Ευχαρίστησε δε υιϊκώς και καθηκόντως για την πατρική επιστασία, το συνεχές ενδιαφέρον, την συνεχή και έμπρακτη, πνευματική και οικονομική μέριμνα και συνεισφορά του τον σεπτό Ποιμενάρχη κ. Θεολόγο.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε δικαίως τόσο τον π. Ιορδάνη όσο και τους καλούς του συνεργάτες, τους φιλοτίμως αναλαβόντες και επιτυχώς διεξελθόντες το δύσκολο αλλά ευλογημένο έργο της ανεγέρσεως, της αισίας ολοκληρώσεως και του συνεχούς εσωτερικού και εξωτερικού ευπρεπισμού του ως είρηται ιερού Ναού, αλλά και τον ευγενέστατο και πιστό Σερραϊκό λαό, ο οποίος στηρίζει πάντοτε από το υστέρημά του τα έργα ευπρεπείας του οίκου του Θεού.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε με βαθειά ευγνωμοσύνη τον Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, αγαπητό και πολυσέβαστο, ως είπε, πνευματικό του αδελφό και του απένειμε, διά του κομίσαντος το ιερό λείψανο του Αγ. Σπυρίδωνος, π. Ευαγγέλου Κούτρα, το επετειακό, αναμνηστικό μετάλλιο με την μορφή του μεγάλου Ιεράρχου αγίου, το οποίο εκόπη επι τη επετείω της αναμνήσεως των ιερών Εγκαινίων.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Η Κατασκήνωση είναι
πράγματι φωλιά στοργής για του Θεού την φαμελιά!»

27-05-2023

Πραγματοποιήθηκε, τό Σάββατο 27 Μαΐου 2023, η λήξη του εφετεινού κατηχητικού έτους της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, με την συμμετοχή πεντακοσίων και πλέον παιδιών όλων των κατηχητικών βαθμίδων, στον καταπράσινο χώρο της εκκλησιαστικής κατασκηνώσεως «Χριστού Πηγή» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, στην Χρυσοπηγή Σερρών.

Αρχικώς, τελέσθηκε η θ. Λειτουργία στο ιερό Παρεκκλήσιο του οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, με την συμμετοχή των παιδιών, τα οποία προσήλθαν από νωρίς το πρωΐ, συνοδευόμενα από τους υπευθύνους κληρικούς, τις κατηχήτριες και τους κατηχητές τους για να εκκλησιασθούν και να μεταλάβουν από το Ποτήριον της Ζωής.

Μετά το πέρας της θ. Ιερουργίας, δόθηκε σε όλους πρωϊνό κέρασμα, το οποίο ετοιμάσθηκε με αγάπη από τις εθελόντριες και τους εθελοντές που διακονούν στην κατασκήνωση και ακολούθησε η εκδήλωση με την συμμετοχή όλων των κατηχητικών συντροφιών των ενοριών της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης.

Αγόρια και κορίτσια των ενοριών Παμμ. Ταξιαρχών και Αγ. Παντελεήμονος Σερρών, Αγ. Γεωργίου Ανθής και Αγ. Νικολάου Ελαιώνος απήγγειλαν ποιήματα με κεντρικό άξονα αναφοράς τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας, καθώς το εφετεινό κατηχητικό θέμα αφορούσε στην ανακαινιστική και αγιαστική σημασία τους στην ζωή των χριστιανών. 

Ακολούθως, ο Σεβ. κ. Θεολόγος στην σύντομη αλλά μεστή από πατρική αγάπη ομιλία του,  επαίνεσε τα παιδιά για την παρουσία τους στην μεγάλη αγκαλιά της Εκκλησίας, προτρέποντάς τα να παραμείνουν κοντά Της και δι’ Αυτής κοντά στον Χριστό, που ασφαλίζει και φωτίζει την νεότητα, να χαρούν την αναστροφή της σημερινής ημέρας και όσα πνευματικά και ωφέλιμα προσέλαβαν από τις κατηχητικές συντροφιές της Εκκλησίας μας, να αγαπούν τον Χριστό, να πορεύονται στη ζωή με οδηγό την αθάνατη αλήθειά Του και να αγωνίζονται με σθένος και πίστη ενάντια σε ότι αποϊεροποιεί, ασχημίζει και ευτελίζει τον άνθρωπο.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε του γονείς να εγγράψουν και εφέτος τα παιδιά τους στις κατασκηνωτικές περιόδους που, συν Θεώ, θα λειτουργήσουν κατά μήνα Ιούλιο στην κατασκήνωση «Χριστού Πηγή» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης. Η κατασκήνωση της Σερραϊκής Εκκλησίας ανακαινισμένη και εμπλουτισμένη με νέες δυνατότητες θα ανοίξει και πάλι εφέτος τις πύλες της για να φιλοξενήσει μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου, που επιθυμούν να γνωρίσουν την χαρά της εν Χριστώ ζωής, τον λατρευτικό πλούτο της Εκκλησίας μας, την μελέτη του λόγου του Θεού, το παιχνίδι, το τραγούδι, τις δημιουργικές δραστηριότητες, τις γεμάτες ενδιαφέρον συζητήσεις, την παρουσία του Θεού, την ομορφιά της φιλικής αναστροφής.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τα μέλη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, τους υπευθύνους κληρικούς, τους κατηχητές και τις κατηχήτριες για την έμπονη προσπάθεια της προετοιμασίας της εκδηλώσεως και του όλου συντονισμού του κατηχητικού έργου, κλείνοντας με την ευχή για «καλό καλοκαίρι» και καλή αντάμωση και πάλι τον Σεπτέμβριο στην ζεστή και φιλόξενη αγκαλιά της Εκκλησίας μας. 

Ακολούθως, η χορωδία των κατηχητικών συνάξεων του ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, υπό την διεύθυνση της πρεσβυτέρας- κατηχήτριας κ. Χρυσάνθης Κόρμπου, μέσα σε κλίμα απλότητος και χαράς, απέδωσε με παλμό και ζωντάνια νεανικά, χριστιανικά τραγούδια, αποσπώντας και δικαίως το χειροκρότημα όλων.

Στη συνέχεια, προσφέρθηκε ανθοδέσμη στον Σεβασμιώτατο, από παιδιά των ενοριών Κοιμ. Θεοτόκου Ν. Σουλίου και Αγ. Γεωργίου Ανθής, σε ένδειξη αγάπης και σεβασμού της χριστιανικής νεολαίας των Σερρών στον πνευματικό της Πατέρα.

Τέλος, οι μικροί φίλοι του Χριστού χάρηκαν την ομορφιά των ομαδικών παιχνιδιών, έλαβαν το αναμνηστικό τους για την εφετεινή κατηχητική χρονιά, ένα καπέλο με το λογότυπο της Ιεράς Μητροπόλεως και ευχήθηκαν καλή αντάμωση και πάλι στις χριστιανικές συντροφιές τον Σεπτέμβριο.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως