ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του υποψηφίου Ευρωβουλευτή
κ. Αυτιά στον Μητροπολίτη Σερρών

22-04-2024

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο επισκέφθηκε, σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, στη 1:30 το μεσημέρι, o υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γεώργιος Αυτιάς, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Νομό Σερρών.

Ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τον κ. Αυτιά, στο Επισκοπείο Σερρών, συνοδευόμενο από τους Βουλευτές Σερρών κ. κ. Θ. Λεονταρίδη και Αν. Χατζηβασιλείου, καθώς και από λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες και συζήτησε μαζί τους, σε κλίμα αμοιβαίας κατανοήσεως, ζητήματα επικαιρότητος.

Η Εκκλησία μας, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, εκτός του καθαρώς πνευματικού και αγιαστικού Της έργου, που είναι το πρώτιστον, εργάζεται αταλάντευτα και προς την κατεύθυνσιν της διασφάλισης της ενότητος, της κοινωνικής συνοχής, της σταθερότητος και της προόδου του τόπου μας.

Ο κ. Αυτιάς ευχαρίστησε, με τη σειρά του, εγκαρδίως τον σεπτό Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών για την εγκάρδια δοχή και φιλοξενία, καθώς και για τις πολύτιμες σκέψεις του και τον γόνιμο διάλογο.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, προσέφερε στον κ. Αυτιά, σε ανάμνηση της επισκέψεώς του, ακριβές αντίγραφο της Παναγίας «Πονολυτρίας», της οποίας το χαριτόβρυτο και θαυματουργό, ανάγλυφο εικόνισμα (11ος αιών) φυλάσσεται στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Στο πρόσωπο της Παναγίας
αναδεικνύεται η ευγένεια της ανθρώπινης φύσεως»

20-04-2024

Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, όπου φυλάσσεται το ιερό εικόνισμα της Θεοτόκου της «Πανυμνήτου» χοροστάτησε, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στις 7:00 το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος τέλεσε την ιερά ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Με αισθήματα δοξολογίας και λατρείας προς τον άγιο Θεό και ευγνώμονος ευχαριστίας προς το σεπτό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, μέγα πλήθος φιλοπάρθενων χριστιανών, κατέκλυσε, από νωρίς το απόγευμα, τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών, για να συμμετάσχει συμπροσευχητικώς στην ιερά ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Η ακολουθία τελέσθηκε από τον Σεβ. κ. Θεολόγο, ενώπιον του πανσέπτου θεομητορικού θησαυρίσματος, πνευματικής και προσευχητικής αναφοράς για την πόλη και την Εκκλησία των Σερρών, του ιερού δηλαδή εκτυπώματος της Παναγίας της «Πανυμνήτου», το οποίο, από του παρελθόντος έτους 2023, ευρίσκεται αποθησαυρισμένο στον πανίερο Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών και εορτάζει επισήμως την εορτή του Ακαθίστου Ύμνου, καθώς η προσωνυμία «Πανύμνητος» παραπέμπει στον τελευταίο οίκο του Ακαθίστου Ύμνου, «Ὦ Πανύμνητε Μῆτερ…».

Η ως είρηται υψηλής καλλιτεχνικής αξίας μεταβυζαντινή εικόνα της Παναγίας ένθρονης Βρεφοκρατούσης με την προσωνυμία η «Πανύμνητος», πλαισιώνεται με μορφές αρχαγγέλων, αγίων και οσίων και αποτελεί έργο πολύ σημαντικού αγιογράφου του 16ου μ.Χ. αιώνος, που ανήκει στην λεγομένη κρητική σχολή ζωγραφικής. Κατά το παρελθόν έτος 2023, κατά την διάρκεια εργασιών συντηρήσεως της εικόνος, απεκαλύφθη, κάτω από επάλληλα στρώματα νεοτέρων επιζωγραφίσεων, το ιερό θεομητορικό εικόνισμα του 16ου μ.Χ. αιώνος και έκτοτε ευρίσκεται μονίμως σε περίτεχνο προσκυνητάριο στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, προς ευλογία των πιστών και ενίσχυση του λαού του Θεού στον πνευματικό του αγώνα.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, ολίγο προ του «Δι’ ευχών» της ιεράς ακολουθίας, ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στη ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Όλες οι εορτές της Εκκλησίας μας, ιδιαιτέρως αυτές, που αφορούν στο υπερύμνητο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, έχουν πολύ χάριν και ευλογίαν, αποτελούν τονωτικές ενέσεις πνευματικής ενισχύσεως για τη ζωή και τον πνευματικό μας αγώνα. Η σημερινή εορτή του Ακαθίστου Ύμνου προς την Μητέρα του Θεού του Υψίστου, τη χαρά της πονεμένης Ρωμιοσύνης, κατά τον μεγάλο Έλληνα στοχαστή Φώτη Κόντογλου, βιούται από όλους τους ευσεβείς και φιλοπάρθενους χριστιανούς, ως άνοιξη μέσα στην χαρμολύπη της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστή, αλλά και ως προανάκρουσμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Μέσα στον κυκεώνα των πολλών προβλημάτων, τα οποία όλο και περισσότερο ογκούνται στη ζωή των ανθρώπων και των λαών, η Παναγία μας είναι το σταθερό εκείνο θεμέλιο, το φωτεινό μετέωρο, η ακατάβλητος δύναμις, από την Οποία, όλοι μας αντλούμε έμπνευσιν, αγιασμόν και χάριν. Και μόνον το άγιο όνομά Της, προφερόμενο με ευλάβεια, προσφέρει μία μυστική χαρά και ανακούφιση, μία παρηγορία, μία μυστική ενατένηση προς τα άνω, που δεν εκφράζεται με τα ανθρώπινα χείλη, δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τα ανθρώπινα μέσα, καθώς είναι της καρδίας βίωμα και έκφραση.

Όταν ομιλούμε για το πανάμωμο πρόσωπο της Παναγίας μας, στο οποίο εποίησε μεγαλεία ο Δυνατός Θεός, θα πρέπει να στεκόμεθα με ιερό δέος ενώπιόν Της. Είναι τόλμημα η εξύμνησις του μυστηρίου του θεομητορικού προσώπου Της. Το μυστήριο αυτό, κατά τους ιερούς πατέρες της Εκκλησίας μας, προσεγγίζεται μόνον με πίστη, σεμνότητα, ταπείνωση, αγάπη και σεβασμό προς Εκείνη, η Οποία εφανέρωσε την ύψιστη ευγένεια της θεοπλασθείσης ανθρωπίνης φύσεως. Ο άνθρωπος στο πανάγιο πρόσωπό Της, αξιώνεται με την παντοδύναμη χάριν του Θεού, να γεννήσει τον ίδιον τον Θεόν.

Κατορθώνει να φθάσει στον ύψιστο σκοπό και προορισμό του, την κατά χάριν θέωσή του. Η Παναγία μητέρα, ως φωτεινός οδοδείκτης δείχνει αυτόν τον ευλογημένο δρόμο και κυρίως τον τρόπο να φθάσουμε στην ευλογημένη και σωτήρια αυτή συνάντηση με τον Δημιουργό μας, την αληθή θεοκοινωνία. Μέσα στην πάναγνη κοιλία Της ενώθηκε η θεία με την ανθρώπινη φύση και ως αληθής Θεοτόκος εγέννησε τον ίδιον τον Θεόν.

Τούτο το μέγιστο μυστήριο της Υπερευλογημένης Μαρίας, που οι πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας προσέγγισαν θεολογικώς, ο ιερός χρωστήρας της εκκλησιαστικής ευλαβείας το αποτύπωσε με σεμνοπρεπή εκφραστικότητα στις ιερές εικόνες Της. Οι ιερές εικόνες δεν αποτελούν ένα εικαστικό δημιούργημα της ανθρώπινης καλλιτεχνίας, αλλά φανέρωση και έκφραση των ακαταλήπτων για την πεπερασμένη ανθρώπινη διάνοια μυστηρίων του Θεού, κυρίως δε, του μυστηρίου της θείας Ενανθρωπήσεως και του δοξασμού του θεουμένου ανθρώπου. Αποτελούν την διά χρωμάτων αποτύπωσιν της σωζούσης και αγιαζούσης αληθείας της πίστεώς μας. Οι ιερές εικόνες της Εκκλησίας μας ανοίγουν ένα παράθυρο στην αιωνιότητα, φανερώνουν το κάλλος και την λαμπρότητα της καινής εν Χριστώ κτίσεως, την οποία εικονίζουν και στην οποία μας μυσταγωγούν.

Η Παναγία μας ηθέλησε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να ευλογήσει τον τόπο μας αποκαλύπτουσα το ιερό εικόνισμά Της, τον ορατό αυτόν σύνδεσμο με την ευσέβεια και την πίστη των πατέρων μας, σ’ αυτόν τον ευλογημένο και μαρτυρικό τόπο. Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα πίστεως, αλλά και βυζαντινής τέχνης του 16ου μ.Χ. αιώνος (1530), το οποίο ευρίσκεται ενώπιόν μας, με την ονομασία ‘’Πανύμνητος’’ και μας καλεί, με μυστικές φωνές, να αντλήσουμε χάρι, δύναμη, έμπνευση και κουράγιο, από την σεπτή μορφή Της.

Την ένθρονο Βασίλισσα ουρανού και γης, την πανύμνητο Θεοτόκο στην ιερά αυτή εικόνα περιστοιχίζουν τιμητικώς οι αρχιστράτηγοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, ο τίμιος Πρόδρομος, οι άγιοι Ιεράρχες Νικόλαος και Χρυσόστομος, οι μάρτυρες Αρτέμιος, Προκόπιος, Τρύφων και οι όσιοι Σάββας ο ηγιασμένος, Πέτρος ο Αθωνίτης και Ονούφριος. Είναι πράγματι ένα αριστούργημα πίστεως και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Είθε, η Υπεραγία Θεοτόκος, να ειρηνεύει την ταραγμένη εποχή μας και τις δοκιμαζόμενες ανθρώπινες αντοχές. Ας προσευχηθούμε, ιδιαιτέρως για την Μέση Ανατολή, όπου τα τύμπανα του πολέμου και του ολέθρου ηχούν τρομακτικά».

Αμέσως μετά, τελέσθηκε ιερά αγρυπνία, με αφορμή την εορτή του Ακαθίστου Ύμνου, με την πολυπληθή παρουσία ευλαβών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν στον οίκο του Θεού, για να εκκλησιασθούν και να μεταλάβουν από το Ποτήριον της Ζωής.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19-04-2024

Από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης ανακοινώνονται τα εξής αναφορικώς με το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας:

Τήν Παρασκευὴ 19 Ἀπριλίου, στὶς 7:00 τὸ ἀπόγευμα, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος θὰ χοροστατήσει στὴν ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου στήν Ὑπεραγία Θεοτόκο, πού θὰ τελεσθεῖ στὸν ἱερὸ Μητροπολιτικό Ναὸ Παμμ. Ταξιαρχῶν Σερρῶν.

Τήν Κυριακή 21 Ἀπριλίου, ὁ Σεβ. θά ἱερουργήσει στήν θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Κων/νου καί Ἑλένης Βόλου, κατά τήν διάρκεια τῆς ὁποίας θά τελέσει ἱερό μνημόσυνο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τῆς μακαριστῆς μητρός του, Αἰκατερίνης προσκυνητρίας, μέ ἀφορμή τήν συμπλήρωση τριῶν ἐτῶν ἀπό τῆς πρός Κύριον ἐκδημίας της.

Τό «Μαξίμειο» Πνευματικό καί Πολιτιστικό Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, στήν αἴθουσα «Ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Βιβλιοθήκης «Μυριόβιβλος», πού εὑρίσκεται στόν τρίτο ὄροφο τοῦ ὡς εἴρηται Ἱδρύματος (Νικ. Νικολάου 21), θά φιλοξενήσει ἔκθεση φωτογραφίας, ἕνα εὐλαβικό ὁδοιπορικό τοῦ φιλότεχνου Σερραίου φωτογράφου κ. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη στίς ἁγιασμένες διαδρομές τῆς Ἀθωνικῆς Πολιτείας. Τά ἐγκαίνια τῆς ὡς εἴρηται ἐκθέσεως, ἡ ὁποῖα τελεῖ ὑπό τήν πνευματική σκέπη τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, ὑπό τόν τίτλο: «Ἁγιορειτικές Ἐπισκέψεις», θά τελεσθοῦν τήν Δευτέρα 22 Ἀπριλίου, στίς 6:00 μ.μ.. Ἡ ἔκθεση θά λειτουργήσει γιά τό κοινό, ἀπό 22 ἕως 27 Ἀπριλίου, κατά τίς ὧρες 9:00 π.μ. – 11:00 π.μ. καί 5:30 μ.μ. – 9:00 μ.μ..

Ἡ τοπική μας Ἐκκλησία, ἐργαζομένη πάντοτε γιά τόν ἁγιασμό, τήν πνευματική στερέωση καί ἐνίσχυση τῶν πιστῶν, μέ τιμή, σεβασμό, ἀλλά καί χαρά πνευματική, θά ὑποδεχθεῖ ἀπότμημα ἐκ τοῦ χαριτοβρύτου ἱεροῦ λειψάνου τοῦ Ἁγ. Νεκταρίου, Ἐπισκόπου Πενταπόλεως, τοῦ θαυματουργοῦ, προερχόμενο ἀπό τήν ἱερά Μονή Ἁγ. Τριάδος Αἰγίνης, στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Γεωργίου Νιγρίτης, τήν Δευτέρα 22 Ἀπριλίου, στίς 7:00 τό ἀπόγευμα. Τό ἱερό λείψανο θά εὑρίσκεται στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Γεωργίου Νιγρίτης, ἕως καί τίς 27 Ἀπριλίου, ὅπου καθημερινῶς θά τελοῦνται ἱερές ἀκολουθίες.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως