ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Τα σύγχρονα είδωλα
σκλαβώνουν και αποιεροποιούν τον άνθρωπο»

01-10-2023

Στον ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Τερπνής ιερούργησε, τήν Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, εμπνεόμενος από την σημερινή Ευαγγελική περικοπή: «Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως» (Λκ στ’ 31-36), εκήρυξε τον θ. λόγο υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Σήμερα ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μέσα από την θεόπνευστη γραφίδα του Ευαγγελιστού Λουκά μας παρέδωσε τον χρυσό κανόνα της ανθρωπίνης συμπεριφοράς διά των λόγων Του: ‘’Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως’’. Εάν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε αταλάντευτα και με πιστότητα την σωτήριο αυτή εντολή τότε η ζωή μας θα μεταμορφωθεί με την χάρη του Θεού σε πραγματικό Παράδεισο, σε μία κοινωνία όπου θα βασιλεύει η αγάπη, η δικαιοσύνη, η αλήθεια, το φως, η ειλικρίνεια, η χαρά και η αγάπη στις σχέσεις των ανθρώπων.

Δυστυχώς, όμως, οι άνθρωποι αναζητούν υποκατάστατα αυτής της χαράς, μέσα από μία ζωή χωρίς φως, αξίες, αρετές, ιδανικά και αγάπη. Θέλοντας να καλύψουν τα υπαρξιακά τους κενά, επιλέγουν αδιέξοδους δρόμους, έναν βίο αβίωτο, κατρακυλώντας σε έναν πνευματικό κατήφορο χωρίς τέρμα.

Όμως, η απροθυμία της κοινωνίας μας να υιοθετήσει και να ακολουθήσει τα σωτήρια διδάγματα του Κυρίου μας που ακεραιώνουν και φωτίζουν τον άνθρωπο, ως θείο πλάσμα και «θεόν κεκελευσμένον» είναι ξεκάθαρα και αποκλειστικά αποτέλεσμα της προσωπικής μας οικτρής και προκλητικής αποτυχίας, του σκοταδιού που εξακολουθούμε να φέρουμε από επιλογή μέσα μας και το οποίο βολεύει τα σκοτεινά έργα μας.

Ο Σωτήρας Χριστός έρχεται να αναστήσει τον κόσμο μέσα από αυτό το ηθικό και πνευματικό τέλμα. Ο Κύριός μας φανερώνεται ως η μοναδική Οδός σωτηρίας, μέσα από την οποία ο άνθρωπος αγιάζεται, πραγματώνεται ως υιός Θεού, ιεροποιείται και ωραιοποιείται. Ως παντοδύναμος Θεός, αυτοζωή, ειρήνη και αγάπη, καλεί εμάς, τα παιδιά Του, να εγκαταλείψουμε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, να παύσουμε να λατρεύουμε τα σύγχρονα είδωλα τα οποία αποστερούν από τον άνθρωπο την πληρότητα, την χαρά, την σωτηρία, την θέα του προσώπου του Θεού.

Ας ακούσουμε και ας ακολουθήσουμε με πιστότητα, λοιπόν, την φιλάνθρωπη και θεραπευτική φωνή του Χριστού, την φωνή της αληθείας, έτσι ώστε διά της μετανοίας να ελκύσουμε την χάρη του Θεού και να βασιλεύσει στην ζωή μας η ειρήνη, η χαρά, η αγάπη και η δικαιοσύνη Του».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, απένειμε το οφίκκιο του Οικονόμου στον εφημέριο του ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Τερπνής, π. Δημήτριο Μεργιανιώτη και επαίνεσε το κατά πάντα φιλότιμο, καρποφόρο και ευλογημένο εκκλησιαστικό του έργο που επιτελεί για την πνευματική οικοδομή των ενοριτών του αλλά και τον ευπρεπισμό του ως είρηται ιστορικού ιερού Ναού, που ανηγέρθη τον 17ο αιώνα, με φόβο Θεού, φιλότιμο, σεμνότητα και αποτελεσματικότητα, μετά των λαϊκών συνεργατών του.

Στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και η σύναξη των στελεχών – συνεργατών του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Σερραϊκής Εκκλησίας «Ράδιο Κιβωτός» στην οποία ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε θερμώς τους εκλεκτούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς και τους λοιπούς συνεργάτες για την σπουδαία προσφορά τους στον πολύτιμο αυτό τομέα της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας των Σερρών, επανέλαβε τις γενικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν και να χαρακτηρίζουν την ραδιοφωνική αυτή διακονία της Εκκλησίας μας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σερρών Θεολόγος: «Με πίστη, καλό σχεδιασμό
και υπευθυνότητα να εργασθούμε στο
κατηχητικό έργο της νεότητος»

30-09-2023

Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, έλαβε χώρα η πρώτη εφετεινή Σύναξη ιερέων υπευθύνων νεότητος, κατηχητών και κατηχητριών της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, συνολικώς 130 προσώπων, τό Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, στον ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, με αφορμή την έναρξη του νέου ιεραποστολικού και κατηχητικού έτους 2023-2024.

Το πρωΐ, τελέσθηκε η θ. Λειτουργία, μετά το τέλος της οποίας οι προσκεκλημένοι γεύθηκαν το κέρασμα που δόθηκε σε όλους. Στη συνέχεια, τελέσθηκε υπό του Σεβ. κ. Θεολόγου, η ακολουθία του Αγιασμού για τα στελέχη των κατηχητικών δράσεων.

Ακολούθως, η εκπαιδευτικός και μέλος του Γραφείου Νεότητος της Σερραϊκής Εκκλησίας, κ. Στυλιανή Νικήσιανλη, με τον δυνατό και γλαφυρό της λόγο προσέφερε μοναδικές ευκαιρίες γονίμου προβληματισμού και εμπνεύσεως για την άσκηση του κατηχητικού έργου, τονίζοντας αφενός μεν την μοναδική και διαρκή αξία του κατηχητικού έργου στην Εκκλησία και μάλιστα όταν αυτό έχει ως τελικό αποδέκτη την νεολαία της σύγχρονης ταραγμένης εποχής, αφετέρου δε την ανάγκη ενίσχυσης του έργου με σκοπό την εκτενέστερη και ουσιαστικότερη κατήχηση του λαού μας στα ζωηφόρα νάματα του Ευαγγελικού λόγου.

Στη συνέχεια, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε την κ. Νικήσιανλη για την κατά πάντα άρτια ομιλία της, με τον μεστό αγιοπνευματικό και αφυπνιστικό του λόγο, ομίλησε για τις βασικές Ευαγγελικές και εκκλησιολογικές αρχές αυτού του ιερού έργου πρώτης προτεραιότητος για την Εκκλησία μας, τον σκοπό του συνολικώς, τις εγγενείς και εξωτερικές δυσκολίες και προοπτικές του.

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε και τα εξής: «Το κατηχητικό έργο ως έκφραση και μαρτυρία της ποιμαντικής ευθύνης, διακονίας και αποστολής της Εκκλησίας μας αποτελεί πρώτιστο και ιερό χρέος Της κατά την εντολή του ιδίου του Κυρίου μας, ‘’πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη (Μτ 28, 19)’’. Την σημασία και την σπουδαιότητα του έργου της κατηχήσεως της νεολαίας υπαγορεύουν το χρέος ποιμαντικής μας ευθύνης, οι ανάγκες των καιρών και οι πολλές και ποικίλες προκλήσεις. Η κατηχητική διακονία της Εκκλησίας μας και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της νεότητος, ως συνέχεια του Έργου του Κυρίου μας, πρέπει να υπηρετείται με βαθειά πίστη σ’ Εκεῖνον, τον Αρχηγό της σωτηρίας μας, αλλά και με πνεύμα αυτοκριτικής, με ταπεινό φρόνημα και υψηλή συναίσθηση της τιμής, της ευλογίας αλλά και της ευθύνης έναντι του Κυρίου μας και της Εκκλησίας Του. Το κατηχητικό αυτό έργο μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο ‘’πρόναος’’ του όλου πνευματικού-κατηχητικού μας έργου, που έχει ως σκοπό να οδηγήσει στο Ναό, στην συνειδητή εκκλησιαστικοποίηση, στην αγία Τράπεζα, στον θείο κρατήρα της Ζωής, όπου τελεσιουργείται ο αγιασμός και η χριστοποίησίς μας.

Το άγιο αυτό έργο προϋποθέτει πρωτίστως, βαθειά και καθαρή πίστη και αγάπη στον θείο Οικοδεσπότη Χριστό, ζέουσα καρδία, ολόθυμη προσευχή, λειτουργική ζωή και εμπειρία, υπακοή, θυσιαστικό φρόνημα, εκκλησιαστικό ήθος, οργανωτικό πνεύμα, έμπνευση, ταπείνωση, πρωτοτυπία, σοβαρότητα, συνεργατικότητα, υπομονή στις επώδυνες στιγμές αγωνίας και αγώνος. Ο άγιος Θεός, ο καλός Γεωργός, είναι Εκείνος που ευλογεί τους κόπους και τις αγωνίες αυτού του έργου και το κάνει να καρποφορεί».

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τα διοριστήρια έγγραφα στους κατηχητές και τις κατηχήτριες, καθώς και μία ευλογία ιδιαίτερη, ένα πόνημα της εμπνευσμένης γραφίδος του, υπό τον τίτλον: «ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕ ΤΩΝ ΕΝ ΗΜΙΝ ΜΟΝΟΝ ΕΣΤΙ ΑΘΑΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΘΕΙΟΝ. Το μέλλον της παιδείας και το έργο του δασκάλου.», ευχόμενος σε όλους πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή και καρποφόρο αμητό στην διακονία τους.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29-09-2023

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἑξῆς ἀναφορικῶς μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας:

Στό πλαίσιο τῆς συνεχοῦς φροντίδος, πού ἐπιδεικνύει ἡ τοπική μας Ἐκκλησία, μέ φόβο Θεοῦ καί ὑψηλό αἴσθημα εὐθύνης γιά τήν διά βίου κατήχηση τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ καί ἰδιαιτέρως τῆς νεολαίας μας στίς ἀλήθειες καί τά διδάγματα τῆς ἁγίας πίστεώς μας, συγκαλεῖ τό Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στίς 11:00 τὸ πρωΐ, Γενική Σύναξη κατηχητῶν καί κατηχητριῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Σπυρίδωνος Σερρῶν κατὰ τὴν ὁποία ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος θὰ ἀναφερθεῖ στὸ σπουδαῖο γιὰ τὴν Ἐκκλησία ἔργο τῆς κατηχήσεως καὶ θὰ ἐπιδώσει τά διοριστήρια ἔγγραφα στούς κατηχητές καί κατηχήτριες τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας.

Τήν Κυριακή 1 Ὀκτωβρίου, ὁ Σεβ. θά ἱερουργήσει στήν θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στόν ἱερό Ναό Ἁγ. Δημητρίου Τερπνῆς.

Στὶς 6:00 τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, στήν αἴθουσα τοῦ ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Παμμ. Ταξιαρχῶν Σερρῶν, θὰ λάβει χώρα ἡ Σύναξη τῶν συνεργατῶν, παραγωγῶν καί ἠχοληπτῶν τοῦ Ραδιοφωνικοῦ Σταθμοῦ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας «Ράδιο Κιβωτός», πού μέσα ἀπό τήν συχνότητα τῶν 99,2 τῶν FM προσφέρει τόν πάντοτε σωστικό καί ἀληθινό λόγο τοῦ Κυρίου.

Τήν Δευτέρα 2 Ὀκτωβρίου, στίς 7:00 τό ἀπόγευμα, ὁ Σεβ. θά τελέσει τόν ἁγιασμό γιά τήν ἔναρξη τῆς νέας χρονιᾶς τῶν Σχολῶν βυζαντινῆς μουσικῆς, ἁγιογραφίας καί παιδικῆς χορωδίας τοῦ Μαξιμείου Πνευματικοῦ Κέντρου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας (Νικ. Νικολάου 21).

Τό Μαξίμειο Πνευματικό καί Πολιτιστικό Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, ὑπό τήν ἀνύστακτη φροντίδα τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, ἀποτελεῖ μία πνευματική κυψέλη, ὅπου ἐκτός τῶν παραπάνω Σχολῶν λειτουργοῦν ἡ Σχολή Γονέων, ἡ παιδική χορωδία – ὀρχήστρα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, ἡ χορωδία βυζαντινῆς καί παραδοσιακῆς μουσικῆς, τά μαθήματα κλασσικῆς παιδείας, ἡ Ἐκκλησιαστική Βιβλιοθήκη «Μυριόβιβλος», τό Κέντρο Συμπαραστάσεως Προβλημάτων Οἰκογένειας καί Νεότητος, τό Ἰατρεῖο καί τό Φαρμακεῖο Κοινωνικῆς Ἀλληλεγγύης.

Οἱ ἐγγραφές σέ ὅλα τά τμήματα τῆς βυζαντινῆς μουσικῆς, ἁγιογραφίας καί παιδικῆς χορωδίας ἔχουν ἤδη ἀρχίσει καί συνεχίζονται καθημερινῶς στίς ἐργάσιμες ἡμέρες καί ὥρες στά γραφεῖα τοῦ Μαξιμείου Πνευματικοῦ Κέντρου (Ν. Νικολάου 21, τηλ. 23210-53765).

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως